My Recovery Progress

Wednesday, April 10, 2013


Alhamdulillah... I am finally sitting in front of my laptop and updating my blog. Sejak-sejak pasang wifi, LIBL prefer browse using my smartphone.  Tapi using smartphone nak update blog tak best!..

Lagi pulak training a.k.a physio yang sangat memenatkan. Kalau tak lencun mmg tak sah!..

Just imagine.. rambut boleh perah..anak tudung basah..tudung lagi la basah..Baju tak yah citer lah.. This time atas nasihat doc LIBL tak buat physio di hospital tp di private center di PlazaTTDI. From my experience.. sini mmg kena kaw-kaw punya.. Kalau ingat athlete olahraga Siti Fatimah Mohamed and badminton Julia Wong.. They are the trainers.. 
Train me like an athlete konsepnyer!!..

After 15 session.. LIBL dah lali.. Tht why i CAn NOW update my Blog!..
Yeepeee!!
Sakit-sakit badan dah kurang.. dah lali..
Alhamdulillah..speedy recovery..

LIBL just extend lagi 20 session..  Starting this week 5 days a week until end of this month. Rasanya bulan depan dah boleh kerja.. so LIBL hanya akan gi training weekend je..

Okay.. 
Just to update my progress..

Since my recovery very2 fast.. (ramai member sengkatan  yg op same day kagum..)..
Oklahkan.. my 1st op was a nightmare..

  • 1st week after op.. I can drive!.. using my right leg yg injured tu!
  • 3 DAY after op.. my bending was 120 degree.. no pain at all
  • after op...kaki rasa kebas je.. no pain at all.. --> alhamdulillah.. 1 st op rasa mcm kena semelih..
  • Can drive form my kampung Parit Buntar to Shah Alam..  non stop driving.. 
  • 3 week dah off one crutches 
  • 5 week dah off crutches indoor..
  • Next week no more crutches... Yay!.. (kena ikot protokol.. wahal LIBL dah buang dah pon..simpan dlm keter je takot nnt doc n trainer marah.. hik3)
  • I can cycling.. I can use arch.. I can walk on t.mill..

Moral of the story...
1. Confirm my 1st op fail because of technical issue.. bukan sebab malas..or manja. Tht time my recovery shd be fast sbb mmg tgh active. Kali ni LIBL dah slow down one yr ++
2. Allah swt nak menguji LIBL dan menambah keimanan..
3. Dugaan datang bertimpa2 sebelum dan selepas operation.. alhamdulillah.. Allah swt sedang menguji kesabaran LIBL.. Allah swt uji benda lain tp Allah SWT permudahkan urusan operation dan recovery which is more important than loosing someone unnecessary in my life. 


I thinking of creating new blog regarding to the injury and advice.. 
This blog act my life journey.. everything written tanpa sebarang cover langsung.. 
I am not going to blame the doc or whatever but getting correct doc and correct recovery adalah sangat penting.. I wanna share that!..

Tak semua orang bertuah kena oparation ACL dua kali.. lagi2 saya adalah seorang perempuan berbangsa Melayu.. Agree?..

I want to educate people..
Kena ACL bukanlah cacat seumo hidup..
Kena ACL recovery memang lama..  doc tell me 9 bulan.. hehe.. org preggy dah beranak ye?..
tapi 9 bulan tu x der la handycap terus.. kuasa Allah swt. Saya rasa ajaib dgn recovery kali ni.. I will tell u the story in my new blog..
Just to share preparation before surgery.. mental, physical and of course spiritual..
Also medical cost..

InsyaAllah...
Worth sharing...








4 comments:

Dr Singa said...

morning dear..

:)

kuatkan semangat ya..
20 session tu kejap je!!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

morning!! dr.singa!!

wahhh..terus dtg ziarah ni..makacehh!!..

yup.. this time so much better...
20 session kejap sgt..rasa mcm x cukup.. erk!

Idayu said...

Salam sis .. Sy baru 3 bulan op acl lepas 5 thn injured .. Tp sampai sekarang xboleh bend habis .. Sedih sngt .. Bila pegi jumpa Doktor dia asyik marah sebab Dah lama still xbole bend habis sedangkan yg op brapa minggu dh boleh bend 90° .. Sy jarang sngt pegi fisio sebab parents ckp bt sndri dr lps op .. Tp sy takut kalau salah bt n penah nyilu n sakit time bt sbb paksa .. 1st fisio lepas 3 minggu op .. Lps tu selang sebulan Lepas tu seminggu , lps tu almost sebulan balik .. Nie dh sebulan xfisio .. So kayuh sndri bskl kat rumah tp rasa mcm lutut Dah stuck kat situ .. Boleh sy dptkan no sis atau sis whatsapp sy sbb nk tanyakan masa 1st time and 2nd time sis op .. Nie no sy 0146195668 idayu

Idayu said...
This comment has been removed by the author.