Hello 2014

Monday, December 30, 2013

Rindu nak update blog..

Lama tak update blog..

Ni nak update...

Bye-bye 2013..
Tahun yang mengajar erti kesabaran, redha dan yakin pada qada dan qadar..
Janji allah swt itu benar..
There is ease after hardship..

Count your blessing.. 
You will appreciate your life..

Let go people who hurt you..
Appreciate people who love you..

Intai-intai 2014..







Hello!!

Sunday, September 22, 2013

Lama sudah tak menghapdate blogspot ni.. kawan2 masih igt LIBL ke lupa dah kot...
Anyway..masa tak mengizinkan.. But I really love this blog. My own life history that I should keep it safe.

After my 2nd surgery, I am recovered very well. Less pain or no pain at all. Alhamdulillah. Compare to my 1st surgery..adoii.. And, LIBL rasa bersyukur sangat kerana telah melalui sesuatu pengalaman yang kalau LIBL fikir balik, without Allah swt help and total submission to him, I will not becoming who I am today. 

After hardship there is ease..
I have been tested (hari2 meraung nagis sorang-sorang taw..)..macam2 dugaan datang bertimpa-timpa sejak 1st injury and finally with sabar.. yer sangat2 sabar dan berserah. 
With bless from him, I am becoming better person. What I mean better is I have clear vision of my life and step to achieve it. 

Kalau dulu I like to run hear and there, now I am focusing on my craft business. Bukan tak boleh berlari, doctor advise to start running outdoor. My interest has change. Bukan tak suka sport, I am still active training and doing rehab like a Beast. 90% recovered oledy..
Pstttt... I found secret to loose weight. And I did it.. Few more to go. **happy

Business sedang build up..Alhamdulillah. Getting order and there goes weekend.

What I wanna tell you that I am finally leaving that Menara!! If you read my previous entry, series of interview dah pergi tapi tak der rezeki. Lepas tu injured pulak. I rest or self employed for 2 weeks. Best gilerr!!

Bukan tak bersukur dgn Menara tapi I feel that I am underpaid.. Alhamdulillah, tomorow I will start my new job in one of US, Manufacturing and research company in Ara Damansara as Senior IT Specialist. LIBL pernah berdoa, I want easy job with better salary.. Alhamdulillah..

Easy for me tu tak meredah jem ke KL dan menjadi wonderpet ke sana ke mari macam gaji 10K. Cukup sudah menjadi vendor. Pls pray that I will survive over there.. Amin.

Got to log off fren...time is chasing me. 
Dulu keje masuk 9am or sesuka hati kalau pergi customer now 8am sudah kena masuk. Need to adjust my time and bodyclock..

Till then, luv u all!!

Hidup..oh.hidup..

Sunday, June 9, 2013


Beginilah lumrah hidup..  Pergi dan pulang dari kerja meghadap kesesakan lalu lintas. Bertahun sudah hidup sebegini.. Begitulah rintihan hati. Walaupun bukanlah selalu LIBL perlu ke tempat customer ditengah bandaraya tapi inilah kehidupan my ex rakan sekerja yg merupakan exhousemate LIBL. Setelah my exhousemate resign, tugasan diambil alih oleh adik junior..Sekarang,adik junior pulak resign.. Jtuhlah ke tangan LIbL  sepenuhnya.

Allah!!.. Penatnya sebab dah bertahun menghadap benda yang sama. Wlaupun tidak terlibat sepenuhnya..sekurangnya ada hasil programming luahan dan perahan otak LIBL disitu. 
Hidup mereka telah berubah.. LiBL masih disini?.... Bukan selesa tapi kecederan kaki ini membuatkan hidup LIBL seolah limited. Pasrah dgn takdir.. 

Kata orang "Setiap yang berlaku ada hikmahnya."

Apa yang telah berlaku adalah my trigger point untuk menjadi insan yang luar biasa!..

  
Beginilah kesesakan di Jalan Tun Razak ketika selepas hujan petang. 
Kalau tak hujan pun lebih kurang sama.


Sampai bila aku kena hidup macam ni? Peluang untuk membuat sesuati yang baru selain meghadap system di dua customer ditengah KL ni gagal. Lagi sekali LIbL kecewa.. 

Yes boss!.. I have no choice. But I have option!..

Lagi trigger point untuk LIBL upgrade my life. Sampai bila nak hidup macam ni? 
Scary pulak pk 50 tahun hidup mengadap jem.. 50 tahun hidup stress dengan keja dan balik lambat. Increment..ya Allah..paling banyak RM 150 setahun.. Bonus?.. 2 kali selama 8 tahun. 
It is enuf LIBL!..

Business online so so je.. sumthing is not rite?.. LIBL bukan drp biz family.. Kena belajar ni..
Nahh...seminar FOC drp Dr Azizan..Hidup Luar Biasa memang itu yang LIBL cari..
Betapa ramainya mANusia yang ingin hidup luar biasa. Semua muda2 lagi.. 

Wht wrong with me?.. 
Aku x mahu berubah?.. 
Am I happy with my life?

Ohh... Saya x ada impian yang jelas.. Betull tu!.. Sejak habis belajar Master.. Belum sampai seru nak sambung PHD. Susah je nak demand gaji wlpn ada Master. 

Apakah jerung saya?.. Jerung yang akan mengejar saya untuk terus memecut tanpa toleh ke belakang.


Hidup kena ada impian..
Itulah jerung hidup anda!.

Harap-harap tak rugi LIBL invest pada seminar bulan depan yang harganya hampir 1K dan korbankan masa weekend dan 2 hari annual leave..

Kalau niat baik kerana Allah..InsyaAllah..Moga Allah swt permudahan urusan. 

Patung barbie yg bergerak..

Sunday, May 19, 2013

Lepas balik drp bercruise... kat dalam MINES tu ada function barbie. Best pulak tengok.. Cantik2 semua barbie ni.. tp semuanya make up semata.. orang pon dah macam patung. LIBL suka tgk diaorg dancing...musical dance gitu..

Enjoy pica!..

Tataw nak tulis apa sbb lama x blogging..








Cruise at The Mines

Lama la sungguh tak update kan.. reader pon dah lari. Ahaks!..
Btw, LIBL bukan blogging untuk glamour but just my decent post for my own memories.. Kata orang masa yang berlalu tak akan berulang...

Okay.. kali ni nak citer jalan2 naik cruise di The Mines. Jakun sangat sebab 1st time. Thank You to mak kucin yang belanjer.. Ishkk..lama x dgr berita mak kucing. Mana menghilang... ke LIBL yang busy.. busy dgn training utk recovery.

Best la jugak naik cruise sini.. tp kejap sgt rasa nak dok sehari dlm tu.. Wakakakaka..
Maka bermulalah sesi snap2 gambar..
so enjoyy...picas!!..

let the pictures speaks!!.. 









Scary.. pak cik ni xcident n injured. Masa ni LIBL belum op lagi.. seram gak tgk tp see sakit2 pon kena la happy kan!












Haji Shariff Cendol

Tuesday, April 16, 2013

After my housemate wedding seremban town.. ttb LIBL nampak satu kedai cendol.. wahh.. restoran candol.
Humm.. mcam pernah tengok kat TV..

Driver.. kita stop sini..
I blanjer.. ewah..

Just plain cendol... OK lah..
Santan and gula dia mmg kaw!..

Pernah dengar cendol kelapa sawit.. only at my hometown.
Rasa biasa je.. cuma what??.. Kelapa Sawit..
No santan but kelapa sawit milk.. :)

I prefer original cendol..




Haji Shariff Cendol
No. 44, Jln Yam Tuan, 70000 Seremban, NS.
Tel: +6016 612 8505 (Noordin)
GPS Coordinate: 2.726635, 101.940081

Good Bye Note to Mr Landscape Architect!

Dedicated to Mr Landscape Architect...

Note: 
Written by: LIBL
Creative Works. .
Not related to anyone!.. PEACE!
16th April 2013



...You leave me in silence....
..Thank You Mr Architect...

Are you scared my recovery gonna be so long?..
.. yeah.. Doctor expectation 9 months...
BUT now my recovery went smoothly...
Fast Track!..
I said Alhamdulillah...

I told doctor..I do not expect my recovery gonna be this fast..
This is amazing..


Thank You for forgetting my operation day..
Thank You for not visiting or text me at all...
Are you scared to face my parents?
Good...
FYI.. no more blessing from my parents!..
Whatever decision that you have in your mind..
I am leaving.. 

Thank You for telling untrue story to our fren..
You are forgiven but your statement to our fren make me angry!!..
I am removing you from my life forever...

Deep inside I am hurt..
Deeply Hurt!
Because of you!..

But I want to be a good muslimah..
I forgive you because of Allah swt told us to be forgiven..
I forgive my self for accepting you..

Mr Landscape Architect..
Since you are not loyal to me!..
You are taking advantages!..

I am leaving..
I told you I am leaving!!..
Trust is now broken..

I am telling you nicely that I am leaving..
We are not meant together and I knew that Qada and Qadar...
But your silence is killing..

So, I am leaving forever!..
..with disapointment..

My Recovery Progress

Wednesday, April 10, 2013


Alhamdulillah... I am finally sitting in front of my laptop and updating my blog. Sejak-sejak pasang wifi, LIBL prefer browse using my smartphone.  Tapi using smartphone nak update blog tak best!..

Lagi pulak training a.k.a physio yang sangat memenatkan. Kalau tak lencun mmg tak sah!..

Just imagine.. rambut boleh perah..anak tudung basah..tudung lagi la basah..Baju tak yah citer lah.. This time atas nasihat doc LIBL tak buat physio di hospital tp di private center di PlazaTTDI. From my experience.. sini mmg kena kaw-kaw punya.. Kalau ingat athlete olahraga Siti Fatimah Mohamed and badminton Julia Wong.. They are the trainers.. 
Train me like an athlete konsepnyer!!..

After 15 session.. LIBL dah lali.. Tht why i CAn NOW update my Blog!..
Yeepeee!!
Sakit-sakit badan dah kurang.. dah lali..
Alhamdulillah..speedy recovery..

LIBL just extend lagi 20 session..  Starting this week 5 days a week until end of this month. Rasanya bulan depan dah boleh kerja.. so LIBL hanya akan gi training weekend je..

Okay.. 
Just to update my progress..

Since my recovery very2 fast.. (ramai member sengkatan  yg op same day kagum..)..
Oklahkan.. my 1st op was a nightmare..

  • 1st week after op.. I can drive!.. using my right leg yg injured tu!
  • 3 DAY after op.. my bending was 120 degree.. no pain at all
  • after op...kaki rasa kebas je.. no pain at all.. --> alhamdulillah.. 1 st op rasa mcm kena semelih..
  • Can drive form my kampung Parit Buntar to Shah Alam..  non stop driving.. 
  • 3 week dah off one crutches 
  • 5 week dah off crutches indoor..
  • Next week no more crutches... Yay!.. (kena ikot protokol.. wahal LIBL dah buang dah pon..simpan dlm keter je takot nnt doc n trainer marah.. hik3)
  • I can cycling.. I can use arch.. I can walk on t.mill..

Moral of the story...
1. Confirm my 1st op fail because of technical issue.. bukan sebab malas..or manja. Tht time my recovery shd be fast sbb mmg tgh active. Kali ni LIBL dah slow down one yr ++
2. Allah swt nak menguji LIBL dan menambah keimanan..
3. Dugaan datang bertimpa2 sebelum dan selepas operation.. alhamdulillah.. Allah swt sedang menguji kesabaran LIBL.. Allah swt uji benda lain tp Allah SWT permudahkan urusan operation dan recovery which is more important than loosing someone unnecessary in my life. 


I thinking of creating new blog regarding to the injury and advice.. 
This blog act my life journey.. everything written tanpa sebarang cover langsung.. 
I am not going to blame the doc or whatever but getting correct doc and correct recovery adalah sangat penting.. I wanna share that!..

Tak semua orang bertuah kena oparation ACL dua kali.. lagi2 saya adalah seorang perempuan berbangsa Melayu.. Agree?..

I want to educate people..
Kena ACL bukanlah cacat seumo hidup..
Kena ACL recovery memang lama..  doc tell me 9 bulan.. hehe.. org preggy dah beranak ye?..
tapi 9 bulan tu x der la handycap terus.. kuasa Allah swt. Saya rasa ajaib dgn recovery kali ni.. I will tell u the story in my new blog..
Just to share preparation before surgery.. mental, physical and of course spiritual..
Also medical cost..

InsyaAllah...
Worth sharing...








I am back..

Sunday, March 17, 2013

Alhamdulillah...

Finaly I am back... Life turn me upside down.. takder mood nak tulis..busy keje...
busy workout..ehh..cehh..busy buang masa dgn org yg salah lagi...hate it!!..hate it!!!..
tp tak per LIBL dah maafkan tp sori.. awak adalah sebahagian drp kenangan hidup saya.Takot yer doctor cakap this time my recovery 9 months. Dan - dan ajak LIBL bermadu yer..kawin  pun belum nak ajak bermadu??.. Nak dua org sekali gus?.. Kenduri serentak ye?..Kawan awak janda anak 3 tu sanggup bermadu..oohh..not me!!
Siap nak add me kt fb..nak kenal2.. tak accept PM tanya kenap and rugi x nak kenal2..owhh..apa plan awak ni?

Act like professional.. Let me settle with him sudah lah.. I dowant to know u. He the one yg menduakan i. Kawan dgn i..kawan dgn u in the same time.. Tak ikhlas..tak jujur..

Allah swt tak suka..LIBL tak suka..

Awak kaya mcm dato K ke?.. Tak jugak.. Saya hidup singgle lagi selesa cukup duit nak pergi vacation and support my own living..

Too late... Awk dah x der restu drp my parents.. I am leaving..
I dah move on..

Keji la awak dtg jumpa my parents and bawak I jumpa yr parents and finaly decide nak kawin dua sekali gus.. OMG!!

Barang awk ni..penat la nk simpan..nk pulangkan asyik ngelat.. sy buang je bleh?

Oklah....
See how the ending kan... Aper pn yg awak buat..i will never ever back to u again!!.
I am happy with my singgle and solo life..
Once recovered, perform the umrah and lets jalan-jalan.
Sport..moderate..

Now I am back on track...

....Counting Days....

Monday, January 28, 2013



Counting days!

Sunday, January 20, 2013

Finally, I have decided to do ACL Revision this on coming Feb..

InsyaAllah..

Admit: 27 th Feb 2013
ACL Revision Operation: 28th Feb 2013..

I am now counting days...




 

Hello 2013

Friday, January 4, 2013

Pejam celik pejam celik..dah 2013..


Baru LIBL perasan tak der entry untuk 2013.. alasan seperti biasa busy dengan kerja sehinggakan tak der idea nak tulis apa kat blog ni. Sayang blog ni taw..pelbagai kisah kehidupan yang telah LIBL lalui and as usual LIBL lebih senang untuk tidak dikenali agar dapat mengekalkan rasa freedom to write. Tapi ada yang mmg kenal pon... keep it secret ya!.. Makaseh!..

Alhamdulillah.. after the injury kaki ni better boleh jalan2 wlpn x kuat mcm dulu. Boleh bawak laptop.. Orang tak perasan kaki LIBL ni sakit except bila solat  & tangga!!..

As doctor said.. You are recovering but incorrect inside that you need to redo the whole thing back. Bila nak buat?

Ini yg menjadi masalah... Financial.. Time.. Confidence.. 
Yer rasa phobia dan takot untuk repeat recovery dan rasa sakit. 

MasyaAllah.. bila dengar ceramah Prof Muhaya from galery IKIM.. LIBL tersentap...betapa lemahnya iman. Rasa tidak yakin kerana diri masih belum total submission pada Allah s.w.t. Macam-macam alasan..nanti unpaid leave x der duit. Saper nak drive pergi physio. Ya Allah.. 
Konon nak saving tapi rasanya macam tu jer.. ttb beli smart phone.. tiba2 TV meletup.. tiba2 side mirror org langgar lari.. lagi2 kerja kena travel.. dah x boleh bawak bekal (maklumlah office orang..segan..). Sekali makan RM 5 ~ RM 20. Kadang-kadang tu bukan nak makan sangat..tapi kalau tak makan nanti petang kelaparan pulak. 
Akhirnya bila? Sakit ada lagi tapi in control.. Solat masih dikerusi.. :(

 Terdetik dalam hati..agak2 dah tak boleh berjalan langsung baru pergi hospital..

Selepas terkena sentapan prof Muhaya... LIBL rasa it's time!.
InsyaAllah.. lepas habis projek ni..

LIBL tak der azam baru.. melainkan nak sembuh & solat seperti biasa..


Kita kena bersangka baik pada Allah s.w.t.. Betul tak?