Budget Travel

Wednesday, July 4, 2012




Ada antara kawan-kawan LIBL bertanya, berapa budget each time LIBL travel. ?

Hah.. Ini jawapannya..

Saya adalah traveler.. so saya tak expect something classy and high standard. Semua itu adalah pilihan dan bergantung kepada kesesuaian. 

Bagi LIBL, jalan-jalan as a traveler lagi best kerana kita explore sendiri tempat tu like a local people. LIBL suka mendekati masyarakat ditempat itu sendiri. Melihat dan merasa sendiri cara kehidupan mereka. Lihat dengan mata hati.. Kita akan rasakan betapa nikmatnya hidup ini.. Ambil pengajaran untuk mejadi insan yang lebih baik.. 

Jauh perjalanan, luas permandangan.. 

LIBL setuju dengan pepatah ini.. sekali sekali amat perlu untuk kita lihat keadaan di negara orang. Dengan pengalaman kita akan lebih bijak dalam membuat keputusan. 

Bagi LIBL, no need to spend do much on ticket. Kalau ada offer murah why not GRAB IT!..
MAS or AirAsia for me no issue.. Tak ada yang perlu dibanggakan.. 

Smart people spend their money wisely.. 

Dapat tiket murah boleh spend to other place pulak kan?.. Or.. may be saving to buy property...

Bila tiket murah?

1. Ketika Raya Puasa.
2. Lepas Raya.
3. Weekdays.

Bila tiket mahal?
1. Weekend.
2. Cuti Sekolah.

Selalunya AA akan adakan big sale once a year.. so kena sediakan budget awal-awal.

Bila traffic AA ok ketika sale?

Drp experience..
1. Lunch Time..
2. 3pm onwards or ketika subuh. :)

Ni pulak haga2 tiket yg LIBL pernah beli..


Tiket ke Bandung awal tahun ni.. Feb 2012.


Tiket to Krabi 2011


Padang, Indonesia.

Sabah

Tawau.. for 3 person..
Dalam RM 150 kot klw tak silap KK-Tawau..
AirAsia jugak.. masa tuh AA baru pegi Tawau..


Next Destination 
local jer..


Haippp.. kaki??..

Kih3.. Nikmat taw dpt berjalan walaupun sakit..
Yer la drp pakai crutches kan?..

One of my good fren masa study kat UM is getting married soon in December.
Dah lama dah plan nak pegi..tak jadi2 tiba-tiba injured..

Atas permintaan my fren jugak..
So this time I decide to GO!..

Tak per.. kawan LIBL ni doctor..
Doctor betul bukan doktor PHD..  keje kat sepital KB..

Rasa selamat kot jalan-jalan dgn doctor.. ayah & kakak dia pon doctor..
lagi la selamat.. hihihi..

"Banyak la ko LIBL" <-- kata Doktor Singa.. @DrIzat.

MuAHAhahahaa...

EheMMMmmm...

before my 2nd Operation..
before am back on crutches.. ;(
before she has big commitment.. 

there u go..



The Bachelorettes party..
(Verangaaann...Well.. Nana.. Kami memang suka verangan & buat lawak modesto's..)


Glupp..x sabar nak pergi..
I wish Nana dpt pergi tapi tak pa lah Nana..
Dengar cakap husband ehh... 

Be a good wife and mother...
InsyaAllah nanti boleh naik belon!..

Nota Kaki sakit: Semalam SMS hari ni Saibah reply Yeay!.. 
Ini menjadi terlebih excited.. :D



3 comments:

DrSam said...

Salam LIBL,

Memang pandai LIBL cari deal. Dan saya setuju untuk mendapat penjimatan maksima dari duit kita ialah merancang. Cuma orang kita ni biasa buat impulse buying :)

Raihanah said...

nidaaaa.....jeles tahap maksimum...
waaa.......hihi...take care my dera fren..

Raihanah said...

*my dear fren...
( taip pun dah tak betoi)