ReUniON

Saturday, June 30, 2012



It has been a while actually..


Kata Nana, "Macam baru jer Nusaibah balik drp Pakistan.."
Nuzul said, "Sama kita ni, semua tak berubah kecuali saiz!!"..  MuaAHAHHAahahaha.. 
Sambil gelak2 jalan menuju ke lift meninggalkan Nana, Firdaus & Tasneem. Happy Family!.. 

Nuzul as usual, sekali bercakap ader je la idea lawak dia. Nana pon sama, sempat lagi keluarkan Tagline Nuzul yg kami semua hampir lupa. 

"Mutu!!" kedah pekat yang bermaksud moto.. kenderaan yang mampu dimiliki ketika itu.

Miss our old time.. kata Nuzul, the best fren ever adalah kawan-kawan zaman belajar..

Betul tuh Nuzul, kawan sekerja ni lain.. They come and go!..

I wish Imah was there too...

Punya hingaq kami kalau berjumpa, mana la budak lelaki tak curah air sebaldi drp tingkat atas ke tingkap bilik kami. Siap kena baling mercun lagi.. 

Zaman tuh, TV mana ada dlm bilik. Internet tak secanggih sekarang. Kami boleh pot-pet seharian. Bayang kan.. 
Alhamdulillah...29th June 2012. Another reunion with Nusaibah status as "ENGAGED".
Tasneem pon dah besar.. 

Masa sangat mencemburui kita!.. Rasa kejap sangat.  

Nuzul kena balik kampung. Actually, mak dia tak sihat sangat. 

Aperpon kami semua kekenyangan. Sedap Nana masak yang memang khas untuk kedatangan kami. Homemade cooking will always be remembered!..

"Incik..he is a real man. Memang sesuai dgn Nana" kata Nusaibah. 
"Tak sangka kan Incik tuh sporting.." kata Nuzul agreed by Nusaibah. Incik yang skema.. sapa tak kenal Incik masa time Asasi Sains Hayat dulu.. :)

Kembang kempes Incik kalau baca.. Nana cukup jangan mengembang dah!.. Hehehe.. (mentang-mentang dah loose weight kan.. x pa nana!.. Nanti LIBL share how to count calorie..)

We all head to Pudu Raya hantar Nuzul. Then..yeahh.. Bukit Bintang, Pavilion, The Jungle, Modesto's, KLCC, Saloma Bistro, Zouk and Dataran Merdeka. Semua tu lalu jer tengok-tengok orang. Dah pukul 11 lebih pon..Seram sikit nak keluar drp kereta. 

Tak habis-habis dengan lawak Modesto's.. 

Even dah berbelas taun in KL. After midnite adalah zon larangan merayau.. In few case jer like mid nite movie itu pon kalau ramai2. Jam 12 - 5 agak bahaya. Time selamat adalah  5 ke atas. Sebab dah subuh. TQ to Mojo Jo Jo for telling me this and being in my life for a short time.  

Back to the story..

Just berhenti kejap dlm kereta tgk Bangunan Sultan Abdul Samat yg bertukar warna. Tak habis lagi borak taw Nana.. 

Then we head to Bandar Tun Razak..

Arrived home around 1pm. Drive sambil sengeh2... 

Nana, Nusaibah said.. dia nak buat syarat.. "Bila dah kawin, dia mesti ada time untuk hang out dgn kawan-kawan."

Mujur Incik memang kenal kami masa kat UM kan.. walaupun tak pernah borak.. 
I just can't imagine how Nusaibah fiance will adapt to our cacamarba.. 

Nota kaki sakit:

Afraid that I can't attend he wedding. 2nd operation will be end of Nov or end Disember. 
Doctor not available until end of August. Since, he's a doctor in charge for our national athlete. Majlis Sukan Negara ada apa tah..

Nusaibah said, sebelum dia kawin kena pi jalan Kelantan. 
Ok.. Ok. Akan diusahakan. September may be!.. 
FireFly form Subang Jaya kot..



Ordeals and Hardships..

Thursday, June 28, 2012







I pray that Allah (Subhanhu Wa'Tala) removes all your ordeals and hardships, blesses you all with good life and help you remembrance Him day and night for 
"Verily, with remembrance of Allah, do hearts find rest" Ar-Rad:28


Satu-satu dugaan.. rasa nak menyerah pon ada..
Rasa nak marah pada previous doctor pon ada..

Doctor Askandar, u make my life miserable!!


Yeah.. u r not angle!! but at least please be responsible.. 

Sedikit terbabas... 
Adatlah manusia kan..


Sometime I feel tired to think all this alone.. can I just leave it..??


 Pujuk hati:

Remember, Allah will never forget the injustice/hardship you faced, so don't worry.






Jalan2 Menara Pant@1

Monday, June 25, 2012


One evening.. around 5.30pm..
@ Menara Pantai..
My 1st Foot Step walaupun dulu tinggal near by jer.. 

Park @Menara TM. RM 10 per entry.. Makk aii!!

Hari ni jadi escorted visitor.. Jalan-jalan tengok tapak..
Hobby ke amik gambar pass card ni?

In meeting room..
I miss that phone.. remind me masa kat Standard Charted Bank. 
Sampai sekarang tak pandai lagi nak guna.. ;P

Best ahh Menara TM ni..

Air Wuduk Kitar semula..
Ada org meludah tak ? Yuckss..

Bayangkan water fountain itu adalah air ludahan kahak hijau kunang anda..
Double yuckss..!~!

Prohibit from sentuh or main-main air at water fountain..


Nota Kaki Sakit: 
Surau kat TM kena naik tangga sama macam kat Bank Negara.. 
Banggunan tinggi surau pon tinggi.. Supaya sampai ke langit katernyer?
Dulu kaki sihat tp skrg dah sakit.. I hate stair case!..

Saya suka surau office saya.. sangat cozzy dgn pokok2 yg menghijau.. 
Ada kerusi cop HarveyNorman lagi.. 

Err..adakah itu tandanya lama lagi jodoh LIBL dengan company ini ?.. 

Medicine of the Prophet

Friday, June 15, 2012

Semalam, LIBL diajak pergi Dakwah Bookstore in PJ. Located near to Masjid bulat and digital mall seksyen 14 during lunch time. 

I am looking for the book "The Ideal Muslimah" written by Muhammad Ali Al-Hashimi.

THE IDEAL MUSLIMAH is proud of the great position that Islam has given her among humanity. She performs her duties knowing that her role is clearly defined and that her rights are still, even today, greater than any other ideology has provided. She is a woman of moral excellence, true to her nature, not confused by alien and morally bankrupt ideas.

She preserves her self-respect and dignity through her piety in obedience to Allah (SWT) and His Messenger (PBUH). She is the role model that every true believer hopes to emulate.

This comprehensive work by Dr. Al-Hashimi is a valuable contribution for our English readers who will find the knowledge contained therein truly beneficial and inspiring.

From point of view, this book clearly state how muslimah in islam should behave. What attract me with the content:

"Exercise Regularly"

Yeayy.. I like!!..
Dah tak boleh berlari.. now LIBL swimming. Day by day skill and swimming technique dah improve. Only breathing technique .. masih try and error. No swimming class.. Belajar sendiri.. No sifu..  Apart from swimming, I did Body Balance at home. Dah bisa active bila x exercise rasa x sedap badan.

InsyaAllah.. after 2nd Operation, I will get back my normal knee. 




Sebab buku tuh dah abes, I found this book. 

"The Prophet S.A.w used medicine himself and prescribed medicine for his family and Companion"

Yer la zaman tuh mana ada doctor. Teknologi pun tak secanggih sekarang. Florence Night Angle pon tak wujud lagi kan?..

Dulu LIBL sangat suka baca kisah Florence Night Angle sampai berangan-angan nak jadi Florence Night Angle.  Muahahah..




Also bought this siwak..RM2.50 jer. 
Dulu LIBL tgk arwah nenek LIBL yg pakai ni.. 
Arwah ikat dalam 2 inci kat ujung tasbih.. pernah la test2.. eiihaha.. by rite siwak ni jangan la pinjam2.. hahahah.. u know why.. sharing the taik gigi.. sanggup? :P




Siwak bagus untuk kesihatan gigi. Dapat mengelakkan karang gigi and also sunnah.
See.. how complete Islam as way of life. Cuma kita tataw and never practice..


Indahnya Nikmat Sihat Itu

Saturday, June 9, 2012


Indahnya Nikmat Sihat Itu
Submitted for A Moment To Remember with Oki & Wardina (1st Prize)
Tarikh:6June12


Maka benarlah kata pepatah “Malang tidak berbau”. 
Kemalangan berlaku hanya sekelip mata tanpa diduga. Sekelip mata kegembiraan bermain futsal bersama kawan-kawan bertukar menjadi kesakitan dan kesedihan yang berpanjangan. Dua urat lutut putus! Lutut tidak mampu lagi menampun berat badan. Saya tidak boleh berjalan!

MCL Repair and ACL Reconstruction Surgery. Itulah pengalaman pertama kali saya menjalani pembedahan. Sakit!

Hampir empat bulan berjuang untuk sembuh. Namun, Allah s.w.t maha mengetahui. Komplikasi selepas pembedahan yang dialami meyebabkan saya tidak dapat melipatkan kaki sehingga habis. Saya tidak dapat duduk diantara dua sujud apatah lagi rukuk dan sujud. Untuk kembali normal, kata doktor, “You need to re-do the whole procedure”.  Saya perlu mengulangi pembedahan?. Sedih. Pasrah.

Kini lebih tujuh bulan saya tidak mampu solat seperti biasa terasa rindu yang teramat sangat pada rukuk dan sujudku. Barulah saya sedar betapa indah setiap perbuatan ketika solat yang selama ketika sihat hanya mengambil mudah.

Ramadhan bakal menjelma. Hati sedih mengenangkan keadaan diri. Namun, saya yakin perjalanan hidup ini telah ditentukan dan bukan kebetulan.

“Ya Allah! Andai pembedahan kedua adalah jalan yang terbaik agar aku dapat memberi kebaikan di muka bumi ini dan membolehkan ku solat seperti biasa. hamba Mu redha. Tetapkanlah hati ku dengan keputusan ini dan berikan diriku dan keluargaku kekuatan untuk menempuhinya. Amin.”

Sesunguhnya apa yang saya alami kini adalah pengalaman hidup yang sangat perit namun tersimpan hikmah yang sungguh indah. Semoga pembedahan kali kedua nanti akan berjaya dan apa yang di lalui kini akan menjadi “A Moment Most Remembered” in my life. InsyaAllah. 

Cerita Hari ITU..Cerita Hari INI...

Wednesday, June 6, 2012

Cerita Hari itu..


Ada interbiew... Petang ada physio. 

Hahah.. pikir 10 kali nak pegi ke tak.. 
Nak pegi interview jadi DJ part time, mak kata sore tak sedap.. keh3..
Maka pegi la intebiew keje..


Nama company memang gah.. International company tp agriculture base.. Nun di Westport, Klang. 35km using Kesas. Kena amik pass masuk Free Industrial Zone. Sangat leceh..  Nak masuk bonet keter kena bukak.. Nak kelaur pon macam tuh.. Hadoii.

Plant base.. X yah pakai cantik2.. jeans & tee & sneakers cukup. Siap kena pakai helmet kalau masuk plant. Tiba2 pearasan plant engineer. Macam best kan?

Tapi.. ai sorang jer IT with my boss yg interview?..high maintenance Indian  guy sebab LIBL ingat dia bukan local tp memang local. Keh2. He was there for 10 years. Travel a lot.. Pernah base in Indonesia & Singapore.

1 st level support.. 
Tenangkan user then call HQ to solve sebab server base in Singapore. 
No Lotus app used except branch in Japan. Wahh?? Only he want to be loyal for 3 years then he open for carrier improvement in the company. Employee is asset.. Macam best kan?.. Bos macam ok jer..  Untung2 blh pegi Singapore FOC or keje sane.. 
X pon mana2 country yg ada .. worldwide. Jepun.. Mak LIBL kata Cehhh!!..

Maybe 2 month kena travel to branch in Kuantan.. 
Yeaa.. jalannn..jalann..

Test market ja.. Tgk la.. sakit ni x ok lagi.
Mujur kaki ok.. Jenuh cover line esp masa naik turun tangga.. keh2..
Mujur kaki x buat hal..

Sebelum pegi physio.. singgah Jusco terjebak dgn soping.. kah3..
Melayan hati yang tah aper2.. 1 jeans & 2 tee.. 
Mujur ada salee.. Apersal neh.. Kalau sihat dah GRAB dah job ni kot.. Huhuhuu...

iNSYAaLLAH..
After next op akan ada rezeki yg lagi better.. 
Memang duit bukan segalanya but tht is fact..
Sakit x der duit.. haaaa??.. Susah kan?

X salah aim for the best..  Ada yg cakap gaji skit x pa asal hati gembira..

Yg dah kawen commitment dia lain.. ok lah.. Gaji 2 org..
For me yg x nampak seru lagi baik la find good job selagi x der yg menghalang.


I pay for my own living..ok!.. 

Aperpon.. Jangan jemu click button apply kat jobstreet.com

OK cerita hari ini.. 


Got 2nd Interview new week.. with same company tp dgn HR.
Dah kata dah.. IT Manager tu macam excited tgk resume LIBL & citer job scope.. In liver..err..aku dapat ker kejer ni? Cer citer??


Tapi mintak downkan gaji.. HUmmm.. X best la mcm ni.. Masa kt HP lagi demand..
Tapi mayb better drp skrg.. Haaaa kan?


Alahaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....Kaki ku!!


Nota kaki sakit : 
Tiada siapa yg dpt mengubah nasib diri melainkan diri sendiri.