LIBL kena menjalani operation sekali lagi..

Tuesday, March 6, 2012



Sedihh..sedihh...sedihh....Ya Allah..
Beratku rasakan dugaan saat ini..
Instinct aku benar belaka..
Tp Alhamdulilah Allah permudahkan aku membuat keputusan hari ni. Mintak pendapat kawan2.. Semalam hot knee & tak leh tido. Sakit & pening nak buat keputusan. Nak pergi hosp lain kah.. nak jumpa doc lain kah. Haihh.. penat fikir sorang2..

Hari nih last MC.. LIBL patut jumpa Dr.A tp LIBL buat keputusan & yakin untuk tukar ke Dr. J. LIBL menceritakan recovery LIBL yg sangat slow and few things yg Dr. A tak buat. Juga wht Dr. A punya impression about my recovery.. "x der aper2 lah LIBL.. OK jer.. ".. I told him, I afraid of fibrosis itu jawapan dia.

Hamik sebulan lagi MC buat physio tp ROM cam tuh jugak. Dgn fibrosis buat la pysio klw dh 4 bulan lebih...jgn harap la.

Dr. J far more better in explanation and how he examine me. Puas hati. He issues for MRI and Xray. Tengok semua MRI togather2. There you go habis la duit LIBL RM 900 + RM 120 (Buat kad). LIBL kan kayo!.. Amiin... Lambat la claim kan..

Lepas habis MRI, Dr MRI panggil..
Dr: awk ada jatuh ker lepas operation?..
LIBL:Tak.. kenapa.. ada graph issue ker?.. fibrosis?..
Dr: Graph ok tp fibrosis kat hoffa fat pad.
LIBL: Owhh..dekat patelar ni yer.. (smbil tunjuk MRI)
Dr: Ha ah.. Awak kerja sbg Medical Officer ker..
LBL : Tak lah..

Walaupun LIBL bukanlah doktor tp itu cita2 LIBL drp kecik tp sangkut masa lepas Asasi Sains Hayat. Mini to say saya budak Biology..SainsTulen!.. Biology is my fav subject. So far LIBL agak kena ACL & MCL injury mmg betul..

To confirm athrofibrosis kena MRI. Sebab tuh LIBL ok jer.. LIBL dah buat research & baca medical journal.

As a result.. confirm. LIBL kena scope lagi sekali..

Kata doc kurang sikit sakit drp operation hari tuh. LIBL ingat nak pegi SDMC sebab lepas operation, physio insurance cover 2 bulan. Kat SDMC tempt dia besar. Dr J ada suggest one doc kat sana and dah mintak surat. See how.. nih kaki saya bukan daging ayam..

LIBL nak jumpa Dr. A tp nurse x kasi.. kebetulan Dr A lalu..

Doctor!..
Ehh.. hai LIBL..
LIBL terus tunjuk result MRI. Kan saya dah cakap .. confirm athrofibrosis.
Dia cakap x der aper2.... ni result MRI jer.. wallahhh!!!
Kenapa ttb ada meniscus injury ni?.. Dulu tak der pon.. ??
The Dr A ckp so u nak buat apa..
^$*%&(%) Dgn jelingan tajam..LIBL ckp sy tukar DR J..sambil pusing nak blah..
Dr A ckp OK.. smpi tepuk bahu kiri LIBL.. motippp doc!!
Nak I saman U ker!..

Yet to decide bila.. LIBL nak masuk kerja dulu.. once ready LIBL operate!
Klw pakai crutches LIBL kena bg taw mak oyah.. nih part plng berat ni..
Mak LIBL mesti buat drama tamil lagi...
Harus mak oyah kena jaga LIBL lagi..
Adik pon dah keje kat Penang..

Saya harus solat & berdoa mintak petunjuk... nak pegi hosp mana, doc mana and moga tak tersalah pilihan. Moga kaki saya dpt sembuh seperti asal..

Dr J bagus.. patut LIBL MRI pukul 4 tp dia mntk segerakan. Dia siap round kat tmpt MRI.. LIBL sempat buat drama senyap depan DR J.. nangis u ols.. Dr J jeling tgk.. lagi la rasa nak meraung.. tak tahan tgk result MRI.. makan pon dah tak lalu!..

Nak operate kat hospital mana?.. Anyone yg taw Doctor yg bagus?.
KLSMC rasanya tak mampu kot klw kat KPJ dah 11-12K

11 comments:

Areef Ibn Naim said...

salam,

hahaha... tu die terlebih pandai dr dr... tp ok what... ni dtg jupe dr... awak sakit apa... lps tu explanation tak memuaskan hati... bg ubat ntah apa2... jd dr kerajaan, sibuk buat part time... huhuhuhu...

be strong ya... get well soon, amiin :)

Nurman said...

Manusia banyak buat silap tak kira la dia dr ke sapa, Allah lebih mengetahui, byk2 bawak sabar, why don't u try dekat pantai pulak, ni berkenaan lutu jugak kan bukan fibroid ketumbuhan tu kan?? maklumlah i tak ambik biologi

dieya said...

Dear libl, semoga cepat sembuh ya. Kuatkan semangat. I pray for your speedy recovery.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Azaref - bukan nk tunjuk pandai. medical bukan bidang saya tapi whtever yg sy highlight doctor cakap tak der apa2.. no action!

Dunia dah berubah..we can search for information kan. Saya jumpa doc specialist ni bukan doc biasa2..

InsyaAllah. Saya cuba utk kuat & terus bertahan wp kadang2 saya rasa x mampu.. :(

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Nurman - betul..tp kita Doc IT buat silap boleh fix tp Doc perubatan buat buat silap..x diagnose betul2..kesan seumo hidup..

memang semua ni atas kehendak Allah s.w.t

kita kerja bnyk trouble shoot..search sana sini cari info..semua customer complain kita tgk sbb nak cari caused & solution.. mana ader kita kata x der aper2.. serupa mcm x nak fix. Biar lama2 jadi la worst..

Doc ni mmg ada kes cuma aku dah teroperate dgn dia so aku think +ve dgn harapan aku x termasuk dlm org yg berkes..

Fibros ni parut luka dlm lutut.. ada darah beku yg menyebabkan tempurung lutut aku melekat pada tulang. So aku x boleh bengkokan sampai habis.. biar lama2 fibros ni akan matang keras mcm tulang rawaan..

Iddin ada suruh pegi pantai.. aku tgk dulu.. Takot doc lain x nak amik kes nih sbb ni kira 1st operation x success..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Dieya - Amiin.. Bersyukur sy masih hidup & mampu berjalan wp pencot2.. hahahah...

rizaldo said...

Hai LIBL...sori tanye ckit,so skang bending dah capai berapa degree yer?i skang dah masuk 3 bulan lebih bending baru capai 112degree gitu.Kenapa sampai kena buat scope lg skali?Apa tu arthrofibrosis?Takut gak kalo2 i punye lutut sama kes mcm u sbbnye sampai 1 tahap bending rasa keras dah x boleh tolak lagi,sakit kat mcm ada something yg sendal sendi tu.huhu..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

rizaldo - pernah sampai 132 degree selepas paksaan tp tak stick sebab lepas tuh inflame. Now 110 or 100 jer kot..

fibrosis tu parut luka yang boleh jadi keras mcm tulang rawan. fibrosis ni telah sebabkan tempurung lutut saya melekat pada tulang. Sebab tuh saya tak dapat lipat kaki sampai habis. Fibrosis ni kena buang untuk kasi ruang untuk lutut ni bending. Dah dekat 5bulan..so fibrosis dah keras. Physio x boleh dah .. Mmg kena operation.

Tanda2..tempurung lutut tak mobilized mcm kaki yg normal, quad muscle still waste, tak boleh straight betul mcm kaki normal. lutut kadang2 panas, pernah kena infection eg. parut luka berdarah.

Sebab lain x boleh bending..ada masalah dgn gaph ACL yg doc buat tuh.

Dua ni jer possibiliy kalau awak dah buat banyak excercise. Saya suggest awak pergi jumpa doc lain mintak advise.

Saya belum decide sbb minggu depan saya plan nak mintak advise frm few doc.

Dr Gan: Damansara Specialist, Dr. Chan: Sime Darby Medical Center & Dr. Reza Ng: Kuala Lumpur Sport Medical Center.

Berterabur la duit sikit tp drp buat kesilapan lagi..

Rizal injured sebab apa?..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

aduhh..ttb rasa seram nak operation lagi..

rizaldo said...

oo camtu ek..tq for explanation.Thn 2010 lutut i terkehel semasa tournament single badminton.Sendi betis terkeluar dr landasan.3x pop sound tau.Sblm operation pun mmg xdpt lipat habis smpai 120degree je.So bln 12 thn lepas i amik kputusan utk buat ACL recons n buang meniskus dgn harapan lutut ni boleh bending mcm org lain sbb dah jenuh exercise tapi still x pulih2 gak.Recovery proses i mmg slow sgt cz doc amik patella tendon(BTB)yg sgt panjang parutnye hinggakn i kena kerap massage area patella ni agar tisu2 mnjadi lembut semule.Sekarang ni bending hanya boleh capai setakat 115 degree je wlupun dah dipaksa tolak.Sakit dier masyaallah mmg Tuhan je yg tau.i ingat next appointment nk mintak doc buat MRI la takut kalo2 ade fibrosis ke yg menyendal sendi ni sbb smpai skang extension pun x lurus mcm normal.Setiap kali stretching mmg bleh lurus tp pastu akan bengkok balik.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

rizaldo - hahah.. bunyi pop sound tuh nostagia ooo..

Few days nih meniskus dah menunjukkan belang. Bunyi click + sharp pain pulak. Susah nak jalan.

owhh.. tak jadi hamstring guna patella tendon ker. Kesilapan doc yg mcm tuh kalaw saya memang tak boleh terima. Buat kaki org mcm kaki ayam jer..

Tak tanya doc dia blh guarantee ker lepas operate awk dpt full ROM. Ni dah mcm lg bagus x operate.

Cuba la mintak buat MRI then amik semua result & document cuba mintak advise orthopedic drp hospital lain. Yang saya listkan tuh hasil drp research & tanya kawan2 yg pernah operate yg sama adalah orthopedic yg bagus.

Physiotherapist kat hosp tak comment apa2 ker?

Memang la Allah s.w.t yg tentukan sembuh atau tidak bukan doktor tp at least kita berusaha dptkan rawatan yg terbaik.