help·less

Sunday, March 18, 2012






help·less

1. Unable to help oneself; powerless or incompetent.
2. Lacking support or protection
3. Impossible to control; involuntary


HUaaaa....
Tiba-tiba kereta tak bulih start.. Batteri baru jer tukar ujung DEC 2011. Today tiba-tiba x bulih start. Hon boleh, radio, air cond, wiper semua OK.

Spark Plug.. may be!..
Servis baru2 ni lupa nak tukar.. Humamahumm..
Lama x start.. mana der. Minggu lepas dah start kerja.
Semalam pon kuar aper.. Keter ni jarang buat hal.. nih jer nih... LIBL x simpan no pomen lah!!..
AAM pon tak subscribe.. padan muka saya!..
HUahahhaha...

Ahad malam baru buat hal... Huahahhahaa..
Esok ada appoiment doctor.. @ Damansara Specialist. (DS)
Naik Teksi?
Err.. jauhnya nak jalan. Kaki sakit nih.. Nanti saya jiwa kaco lepas dgr cerita doc.
Bayangkan doctor no 2 nak tolak tempurung lutut saya ke tengah.. katanya kasi ruang supaya saya boleh bengkokkan kaki sampai habis.. Erkk..

Boleh totally back to norm. ker doc??
Bergantung kepada physio??
HUmmm...
Takot tak??... Takot la.. Doc pon tak berani confirm.

Doc kat DS ni aper pulak dia nak buat..tataw lagi kan.. Takottt..

MC dah exceed.. Leave dah x cukup untuk menampung MC lagi few months. MC berikutnya adalah unpaid leave. :(

Pasrah lah esok.. konon half day nak jumpa doc..

Ahad malam Isnin.. kena lah tunggu esok!... Aduh...

Esok la fikir.. I need to sleep now!..

... all i know is.. I need to be STRONG!.. even I am helpless...

9 comments:

Areef Ibn Naim said...

salam,

ada lupa tutup lampu tak... klu my car, lupa tutup lampu lama sikit battery flat...

erm, rs mcm dh lama treatment process... hope e'thing under allah blessing... bykkan muhasabah, pasti ada hikmah atas sume yg berlaku ni...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

tak pernah lupa tutup lampu..macam bukan batteri..
InsyaAllah, saya cuba settlekan pagi ni. Harap dipermudahkan..

Sangat lama. Dah dekat 5 bulan. Dr Gan cakap Dr Askandar dah salah pasang urat yg direconstruct tu. Sbb tuh jd mcm ni. Rasa gelap dunia bila dgr advise dr Gan. Dia doc utk athlete Malaysia.

Saya kena re-do oeration tuh. Kali ni amik urat betis & start balik recovery from 0.

Saya tak decide lagi nak proceed operation ke tak. Takot salah doc lagi. Nak pegi jumpa Dr Reza Ng kat KLSMC mintak advise.

Thx Azaref.. sy cuba utk bersabar & bertahan tp tuh la kedang2 saya rasa kuat kadang2 rasa lemah sangat2..

I need to be mental, physical & spiritual prepared for next operation. Doakan saya.. ;(

Areef Ibn Naim said...

amiin... mg dipermudahkan sglnya...

rizaldo said...

LIBL,I ni dah setahun lebih dah xdpt rase nikmat mencangkung,solat spt biasa n bersila mcm org normal.Dari sebelum operate smpaila sekarang hanya jd pnonton tgk rakan2 besukan.jeles n sedih sgt xdpt join diorang tp baru2 ni redah je main utk tournament boling sengal smpai skrg x hilang.bending still 110 degree kalo paksa dptla 120.Hari2 sebelum tdo suh wife tolak n tahan selama 30saat ulang sbnyk 6X.Rase nk pitam jap.hihihi.kalo nk ikutkan mmg menyiksakan tp kena redha n terus berusaha utk setakat yg mampu sbb xde cara lain selain fisio n stretching.utk my kes next month nk mintak doc wat mri tgk ape yg problem kt dlm lutut smpai rase ade smthing yg sendal.rase keras sgt bile paksa tolak.org lain x rase sakit bolehla ckp 'paksa jer jgn manjakn sgt kaki tu'.ayat plg i benci dlm dunia.

rizaldo said...

LIBL,I ni dah setahun lebih dah xdpt rase nikmat mencangkung,solat spt biasa n bersila mcm org normal.Dari sebelum operate smpaila sekarang hanya jd pnonton tgk rakan2 besukan.jeles n sedih sgt xdpt join diorang tp baru2 ni redah je main utk tournament boling sengal smpai skrg x hilang.bending still 110 degree kalo paksa dptla 120.Hari2 sebelum tdo suh wife tolak n tahan selama 30saat ulang sbnyk 6X.Rase nk pitam jap.hihihi.kalo nk ikutkan mmg menyiksakan tp kena redha n terus berusaha utk setakat yg mampu sbb xde cara lain selain fisio n stretching.utk my kes next month nk mintak doc wat mri tgk ape yg problem kt dlm lutut smpai rase ade smthing yg sendal.rase keras sgt bile paksa tolak.org lain x rase sakit bolehla ckp 'paksa jer jgn manjakn sgt kaki tu'.ayat plg i benci dlm dunia.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

rizaldo - oo patutla susah.. sebelum operation dah x boleh bengkok kaki.. ada buat physio sebelum operation?

You need good doctor la..

Tgk apa doc u ckakap.. then ambik MRI tuh and try to pergi private hospital. Dr. Gan, Damansara Specialist saya rasa ok. Dia mmg doc utk athlete Malaysia. Bnyk gambar2 athlete & boleh jumpa athlete kat kelinik dia. Consultation hati tuh saya kena RM 180.

Esok Insyaallah saya pegi Kuala Lumpur Sport Medical Center. 3rd opinion.

'paksa jer jgn manjakn sgt kaki tu' - this only apply kalau memang x der problem fibrosis or graph. Saya pegi GYM, physio & swim.. along recovery period saya injured.

Dr Gan said: quad muscle dah weak..so tempurung lutut dah senget & cederakan my meniscus. So, doc nak saya maintain muscle jer before operation.

Bending or extent x payah paksa2.. X akan dapat wp mcm mana pon buat physio..

Graph placement (ACL yg reconstructed)dah salah..tinggi sangat. sebab tuh semua ni terjadi..

more than I expected...

rizaldo said...

LIBL- Bagi kes sy sebelum operate muscle dh kuat tp bending xdpt full wlupun 30x wat fisio di hospital.Dulu 1st time kena xtau yg ligamen tu dh putus so pegi lak hospital yg xde pakar sukan tu yg rest lama kt umah dgn doc just dressing my knee xde wat exercise lngsung smpaikn join pun dah stiff.tu pasal kena refer pakar sukan,HTJ n doc pun geleng kpale tgk quad muscle dh kecut sgt2.Sy rasa doc skang pun bagus jugak sbb dier 1-1nya pakar perubatan sukan kt HTJ ni..atlit2 n9 n player n9 sendiri pun dier yg monitor.emm..tgula next month ape kputusannya.kelmarin fisioterapis ukur baru capai 115degree pasif ROM.kalo paksa boleh dpt 125 camtu.mmg kene slalu cycling n swimming utk longgarkn patela yg tight sambil tu urutan pun mbantu gak.

rizaldo said...

LIBL- Bagi kes sy sebelum operate muscle dh kuat tp bending xdpt full wlupun 30x wat fisio di hospital.Dulu 1st time kena xtau yg ligamen tu dh putus so pegi lak hospital yg xde pakar sukan tu yg rest lama kt umah dgn doc just dressing my knee xde wat exercise lngsung smpaikn join pun dah stiff.tu pasal kena refer pakar sukan,HTJ n doc pun geleng kpale tgk quad muscle dh kecut sgt2.Sy rasa doc skang pun bagus jugak sbb dier 1-1nya pakar perubatan sukan kt HTJ ni..atlit2 n9 n player n9 sendiri pun dier yg monitor.emm..tgula next month ape kputusannya.kelmarin fisioterapis ukur baru capai 115degree pasif ROM.kalo paksa boleh dpt 125 camtu.mmg kene slalu cycling n swimming utk longgarkn patela yg tight sambil tu urutan pun mbantu gak.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

rizaldo - ok la tuh klw confortable dgn doc skrg. May be saya dah phobia sikit to simply trust doc pakar. Lain doc, lain hosp lain tech and expert.

3 org doc ckp technically op not done very well.. doc buat cincai..

Saya buat another MRI & XRAY today @ KLSMC.. guna MRI machine yg lagi canggih.. so clear.. nampak habis skru2.. ada CD jugak..

He advise to inject hydrochloric gel and do intensif physio @ KLSMC.

last option is OP.. he try to avoid if possible. Sound better tp sy tak decide lagi.. quite pricey..

Igt nak jumpa dr saw tp only weekdays..so saya jumpa Dr Tay nih jer.. my fren suggest. Dia 2 month PCL & MCL injury dah ok. Until now x der sakit2..

http://www.klsmc.com/consultant-directory/34-dr-tay-yong-guan.html

Saya rasa MRI sini very good quality. Clear sangat.. Machine dia sgt up to date. Pricey la tapinyer..

Consultation + X-Ray + MRI = RM 1370