Face it..

Saturday, March 31, 2012

Not everything that is faced can be changed. But nothing can be changed until it is faced.

Bersedih itu boleh, tapi tidak perlu bersedih sampai berlebih-lebihan. Ingat, Tuhan itu Maha Penyayang dan Maha Pemelihara.



it is not easy..


No words could ever describe..
No words can explain..
But that is so called "LIFE"

Food Photography

Nak masuk marathon kaki sakit x baik-baik lagi..
Nak pegi GYM keter pulak kat bengkel lagi.. 
Housemate pulak as usual balik kampung..

There you go...

Food Photography..
Testing 1..2..3..4..

Finally.. ni jer yg perasan chantek..







p/s Masih keliru.. nak operaton or inject gel ?.. Rasa x sanggup nak repeat recovery..
Sedang mencari jalan & kekuatan.. :(


My Design..

Wednesday, March 28, 2012




I did this during on my birthday last year 2011.. and I think I shd do more.. :)





Life kinnda miserable recently..

Sunday, March 25, 2012

If you make dhikr you won't become stressed
If you are getting stressed youre not doing enough dhikr- Shaykh Hamza Yusuf Hanson




Yang mana satu?

Alhamdulillah.. Allah s.w.t send me a fren who willing to help me to go tru all this. Visiting my 3rd doc terasa lebih lega with my good fren together with me. :) Inilah kesannya bila berjauhan drp parents. Tp kalau dekat pon I wont let them with me dengar all damages has been done and pain that I need to go tru..

LIBL belum ada final decision. Semua kena ambil kira.. family, me, work, financial.
LIBL dah jumpa 3 doc..

--0---0---

Doc No1

Doc Experience:
Suggested here. So far none of his patience complain.

Location:
Near my house in Shah Alam.
Actually tempat yang sama where the damages has been done! Only different doc.

Impresion:
ACL reconstruct OK. My knee cap issue. Also fibrosis limited my bending and extension.

Wht to do:
1. Minor operation to remove the fibrosis and tolak tempurung lutut ke tengah supaya ada ruang untuk bending.
2. Manipulation Under Anastasia (MUA)
3. Repair my meniscus

Crutches:
10 day on crutches

Percentage to recover:
Depends on my recovery

Physio Center:
Equipment : Poor
Experience : Poor

--0---0---

Doc No2

Doc Experience: Attached to MSN. Local MY athlete visit him.
He done a good job. Pantau patience at physio center.

Location:
Damansara. Near Taman Tun Dr Ismail.
Near my untie's house.

Wht to do:
1. Reconstruct using my hamstring.
2. Recheck my MCL ligament coz still pain.
3. Repair my meniscus.
4. Clean up fibrosis.
5. Clear my scar.

Crutches:
3 weeks

Percentage to recover:
95%

Physio Center:
Equipment : Good
Experience : Good

--0---0---

Doc No 3

Doc Experience: Attached to sport com.
From Gleneagles Intan

Location:
Damansara.

Wht to do:
Hydro jab.
Physio.

Percentage to recover:
Depends.. last option OP.

Physio Center:
Equipment : Good
Experience : Good


--0---0---

Until today.. I am still confuse..
Which one should i choose..
Dr no 2 or 3..

Lots of things to consider..
Harap2 Allah s.w.t memberikan pentujuk agar tidak tersalah pilihan lagi..
Pening.. sbb ramai yg tanya .. what next.. HR pon dah tanya..
10 times repeat same story..
kadang2 x buleh control emosii..

Saya nak tenangkan hati & fikiran..
Kepala rasa berat..
Hati rasa tak happy..

help·less

Sunday, March 18, 2012






help·less

1. Unable to help oneself; powerless or incompetent.
2. Lacking support or protection
3. Impossible to control; involuntary


HUaaaa....
Tiba-tiba kereta tak bulih start.. Batteri baru jer tukar ujung DEC 2011. Today tiba-tiba x bulih start. Hon boleh, radio, air cond, wiper semua OK.

Spark Plug.. may be!..
Servis baru2 ni lupa nak tukar.. Humamahumm..
Lama x start.. mana der. Minggu lepas dah start kerja.
Semalam pon kuar aper.. Keter ni jarang buat hal.. nih jer nih... LIBL x simpan no pomen lah!!..
AAM pon tak subscribe.. padan muka saya!..
HUahahhaha...

Ahad malam baru buat hal... Huahahhahaa..
Esok ada appoiment doctor.. @ Damansara Specialist. (DS)
Naik Teksi?
Err.. jauhnya nak jalan. Kaki sakit nih.. Nanti saya jiwa kaco lepas dgr cerita doc.
Bayangkan doctor no 2 nak tolak tempurung lutut saya ke tengah.. katanya kasi ruang supaya saya boleh bengkokkan kaki sampai habis.. Erkk..

Boleh totally back to norm. ker doc??
Bergantung kepada physio??
HUmmm...
Takot tak??... Takot la.. Doc pon tak berani confirm.

Doc kat DS ni aper pulak dia nak buat..tataw lagi kan.. Takottt..

MC dah exceed.. Leave dah x cukup untuk menampung MC lagi few months. MC berikutnya adalah unpaid leave. :(

Pasrah lah esok.. konon half day nak jumpa doc..

Ahad malam Isnin.. kena lah tunggu esok!... Aduh...

Esok la fikir.. I need to sleep now!..

... all i know is.. I need to be STRONG!.. even I am helpless...

Hidup bukan untuk ditangisi, tapi untuk disyukuri dan diperjuangkan.

Tuesday, March 13, 2012


Hidup bukan untuk ditangisi, tapi untuk disyukuri dan diperjuangkan.
Mulailah dengan doa dan senyuman. :)

Manusia tidak akan mengetahui kekuatan maksimalnya, sampai ia berada dlm kondusi di mana ia dipaksa kuat untuk bisa bertahan.

LIBL kena menjalani operation sekali lagi..

Tuesday, March 6, 2012



Sedihh..sedihh...sedihh....Ya Allah..
Beratku rasakan dugaan saat ini..
Instinct aku benar belaka..
Tp Alhamdulilah Allah permudahkan aku membuat keputusan hari ni. Mintak pendapat kawan2.. Semalam hot knee & tak leh tido. Sakit & pening nak buat keputusan. Nak pergi hosp lain kah.. nak jumpa doc lain kah. Haihh.. penat fikir sorang2..

Hari nih last MC.. LIBL patut jumpa Dr.A tp LIBL buat keputusan & yakin untuk tukar ke Dr. J. LIBL menceritakan recovery LIBL yg sangat slow and few things yg Dr. A tak buat. Juga wht Dr. A punya impression about my recovery.. "x der aper2 lah LIBL.. OK jer.. ".. I told him, I afraid of fibrosis itu jawapan dia.

Hamik sebulan lagi MC buat physio tp ROM cam tuh jugak. Dgn fibrosis buat la pysio klw dh 4 bulan lebih...jgn harap la.

Dr. J far more better in explanation and how he examine me. Puas hati. He issues for MRI and Xray. Tengok semua MRI togather2. There you go habis la duit LIBL RM 900 + RM 120 (Buat kad). LIBL kan kayo!.. Amiin... Lambat la claim kan..

Lepas habis MRI, Dr MRI panggil..
Dr: awk ada jatuh ker lepas operation?..
LIBL:Tak.. kenapa.. ada graph issue ker?.. fibrosis?..
Dr: Graph ok tp fibrosis kat hoffa fat pad.
LIBL: Owhh..dekat patelar ni yer.. (smbil tunjuk MRI)
Dr: Ha ah.. Awak kerja sbg Medical Officer ker..
LBL : Tak lah..

Walaupun LIBL bukanlah doktor tp itu cita2 LIBL drp kecik tp sangkut masa lepas Asasi Sains Hayat. Mini to say saya budak Biology..SainsTulen!.. Biology is my fav subject. So far LIBL agak kena ACL & MCL injury mmg betul..

To confirm athrofibrosis kena MRI. Sebab tuh LIBL ok jer.. LIBL dah buat research & baca medical journal.

As a result.. confirm. LIBL kena scope lagi sekali..

Kata doc kurang sikit sakit drp operation hari tuh. LIBL ingat nak pegi SDMC sebab lepas operation, physio insurance cover 2 bulan. Kat SDMC tempt dia besar. Dr J ada suggest one doc kat sana and dah mintak surat. See how.. nih kaki saya bukan daging ayam..

LIBL nak jumpa Dr. A tp nurse x kasi.. kebetulan Dr A lalu..

Doctor!..
Ehh.. hai LIBL..
LIBL terus tunjuk result MRI. Kan saya dah cakap .. confirm athrofibrosis.
Dia cakap x der aper2.... ni result MRI jer.. wallahhh!!!
Kenapa ttb ada meniscus injury ni?.. Dulu tak der pon.. ??
The Dr A ckp so u nak buat apa..
^$*%&(%) Dgn jelingan tajam..LIBL ckp sy tukar DR J..sambil pusing nak blah..
Dr A ckp OK.. smpi tepuk bahu kiri LIBL.. motippp doc!!
Nak I saman U ker!..

Yet to decide bila.. LIBL nak masuk kerja dulu.. once ready LIBL operate!
Klw pakai crutches LIBL kena bg taw mak oyah.. nih part plng berat ni..
Mak LIBL mesti buat drama tamil lagi...
Harus mak oyah kena jaga LIBL lagi..
Adik pon dah keje kat Penang..

Saya harus solat & berdoa mintak petunjuk... nak pegi hosp mana, doc mana and moga tak tersalah pilihan. Moga kaki saya dpt sembuh seperti asal..

Dr J bagus.. patut LIBL MRI pukul 4 tp dia mntk segerakan. Dia siap round kat tmpt MRI.. LIBL sempat buat drama senyap depan DR J.. nangis u ols.. Dr J jeling tgk.. lagi la rasa nak meraung.. tak tahan tgk result MRI.. makan pon dah tak lalu!..

Nak operate kat hospital mana?.. Anyone yg taw Doctor yg bagus?.
KLSMC rasanya tak mampu kot klw kat KPJ dah 11-12K

Negeri 5 Menara

Monday, March 5, 2012


NOVEL
Judul: Negeri Lima Menara
Penulis: A. Fuadi
Penerbit: - 2009

Orang berilmu dan beradab tidak akan diam di kampung halaman.
Tinggalkan negerimu dan merantaulah ke negeri orang
Merantaulah, kau akan dapatkan pengganti dari kerabat dan kawan
berlelah-lelahlah, manisnya hidup terasa setelah lelah berjuang.
Aku melihat air menjadi rusak karena diam tertahan
Jika mengalir menjadi jernih, jika tidak, kan keruh menggenang
Singa jika tak tinggalkan sarang tak akan dapat mangsa
Anak panah jika tidak tinggalkan busur tak akan kena sasaran
Jika matahari di orbitnya tidak bergerak dan terus diam
Tentu manusia bosan padanya dan enggan memandang
Bijih emas bagaikan tanah biasa sebelum digali dari tambang Kayu gaharu tak ubahnya seperti kayu biasa
jika di dalam hutan.

Imam Syafii'

Penulis adalah Ahmad Fuadi, anak Minang yang berbagi cerita hidupnya di masa sekolah di Pondok Modern Gontor Ponorogo (yang kemudian disebutkan di novel sebagai Pondok Madani-PM). Penggunaan bahasa minang asli yang banyak didalam penulisan membuatkan LIBL terkonang juo! Bukit Tinggi, Padang yang sejuk dan hijau.

Padang, negeri kelahiran Abuya Hamka. Maka rama ibubapa yg mahu anak-anak mereka mengikuti jejak. Namun, bg Fuadi dia lebih selesa memilih jalan yg lain. Disebabkan biaya yg mahal dan desakkan akhirnya dia menurut.

LIBL tak sangka sekolah pondok disana menggunakan bahasa inggeris & arab sebagai kata pengantar disekolah.

Mee Sanggul

Thursday, March 1, 2012

Hahah... makanan lagiii...
Bak kata Kerol & Azaref ... blog ni dah jadi blog makan. Hahaha.. betul jugak tuh..

Yer la dah tak boleh nak lari. Jogging pon x boleh. Jalan pon slow.. Semalam adalah sejarah!.. Sedih oo tgk rekod lama wp tak ler semegah tp compare dgn skrg.. I am back to square 1.. Segala aktiviti lasak, outdoor, walk or marathon juga jalan2 luar negra dibekukan sampai doctor kasi green light to back to sport. Nyampah tgk sale airasia!..

Ini Mee Sanggul.. Penang mari.. drp keci smpi sebesar ini spesis mee sanggul yg LIBL taw!.. Cer google mee sanggul. Macam2 rupa ada.. For me this is my original version of mee sanggul. Rare!.. tak jumpa kat KL nih.. Sapa2 ada terjumpa bg taw.. x der la susah payah beli stok mee sanggul ni kat kampung.

Mee Sanggul sebelum masak! Ramai yg tak tahu kan!..
Banyak housemate LIBL drp zaman belakar smpi skrg x pernah tgk mee spesis ni.
:) Version Utara kot..

Ini lah rupa mee sanggul goreng.. sup tak pernah buat lagi..cam tak sesuai jer..




Resepi.. tak der..campak jer.. mcm buat mee goreng. LIBL letak saki baki sayur meow2 tuh dalam nih.. not bad!.. Sedap!..

Harus pergi ke Jaya Grocer, Empire & beli.. Sayur ni dah cucuk kat tanah tp cam uth jer..x der daun lagi pon!.. berjayakah pokok meow meow nih survive ditangan aku?..