Sebab saya suka ARCOXIA

Tuesday, February 7, 2012


Hari nih LIBL ada appointment dgn Dr. Malas sungguh nak kuar umah sebab semalam barusampai KL drp kpg. Hari nih cuti Thaipusam tp KPJ ini tak cuti. Berdebar sbnrnya nak jumpa doc..


Info on arcoxia:

Lepas kuar ward.. LIBL hanya telan 5 biji out of 20. Rasa nak amik jer hari nih. But no no.. tulis blog utk hilangkan rasa sakit akibat pegi GYM siang tadi. Kata Shah R member physio, perasaan jer tuh. X sakit pon.

Last time he was not happy with my ROM. Kali nih doc macam oke pulak. Katanya LIBL injured 2 ligament sebab tuh susah sikit nak buat knee flexion. Tak per katernyer.. May be last time LIBL pakai tongkat dia tak suka tp sejak semalam rasa knee mcam lebih stabil. Area KPJ nih dah biasa so I am confident to walk without tongkat. Segan jugak sbnrnya sebab member2 seangkatan dah x pakai tongkat. Recovery org tak sama. Tapi klw jumpa member2 lelaki sure LIBL kena gelak punya. Cehh..

Macam-macam LIBL tanya..scar tissue, muscle waste, PCL and shortening of the muscle tissue. Org blh diagnose macam2. Tanya la doc utk advise bayar mahal kot. RM 60 utk sessi tak sampai 10 min. Doc jawab semua tak. Everything is fine. Just focus on your muscle. Tengok kaki u sebelah kecik. =)

Yang paling LIBL tak bulih lupa this conversation..

Me: Doc, kenapa doc kasi saya painkiller ARCOXIA?
Doc: Sebab saya suka ARCOXIA.
Me: Arr..this painkiller bukan ker x approved by FDA for US market. X der painkiller lain ker doc?
Doc: Yer ker?. Saya tak tahu pulak. No body inform me. Nanti saya check dgn supplier.
Me: Since 2007 nih doc. Boleh check kat drugs.com
Doc: Saya kasi painkiller lain lah. CELEBREX.
Me: err....nih boleh sakit jantung.
Doc: Ha ah. Memang pon. Voltaren?
Me: Saya ada gastric..
Doc: Humm..
Me: Tak per lah doc. Saya tahan jer lah kalau sakit. Letak hot pad.
Doc: OK tambah MC. Can u afford it? U need to work on your muscle. Tengok kaki u kecik sebelah. Bending memang slow sebab awak putus 2 ligament. Kalau ACL jer memang cepat.
Me: Erkk.. ok. I go GYM.
Doc: See u another one month. I yakin u dah ok when I see u next month. Btw, Thank You for informing me that.
Me: (Amiin)

... sebab saya suka .. ayat tak blh blah!

..dah masuk kereta baru ingat. La.. lupa nak tanya kenapa lepas operation nih rambut LIBL banyak gugur. Dah tarah pon gugur jugak. Maybe sebab painkiller yg telan dekat 10 bijik sehari. Tuh la motif nyer nak tanya doc. Adeii. Jawapan doc yg sgt menarik menyebabkan saya lupa semuanya.

Harap2 my last MC ..makan pasir nanti.



LIBL ada tanya doc. My fren dulu main football masa study kat UK. Injured and ACL recon. Lucky kena masa kt UK ada la CPM. Tanya LIBL. Ada CPM?.. LIBL x der CPM oke!.. Dia ckp ada risk osteoarthritis. Doc ckp no lah!..

Tapi painkiler tuh utk Arthritis kan?
Symptoms-Symptoms Arthritis pon ada..

A person suffering from arthritis may experience any of the following:

Joint pain - YES
Joint swelling - YES
Stiffness, especially in the morning - YES
Warmth around a joint - YES
Redness of the skin around a joint - YES
Reduced ability to move the joint - YES

See your doctor if:
Your joint pain persists beyond 3 days. - YES
You have severe unexplained joint pain. - YES
The affected joint is significantly swollen. - YES
You have a hard time moving the joint. - YES
Your skin around the joint is red or hot to the touch. - YES
You have a fever or have lost weight unintentionally. - YES. Fever after physio.


Takot oke!..
Tapi sekadar peringatan. Hidup, mati, sakit dah ditentukan.

LIBL dah activate by GYM membership.. happily walk to the GYM without tongkat sakti!..
Tell the representative at the counter. She asked one trainer to assist. Mr. Raj!..
Suburb service FitnessFirst.. Dulu masa injured LIBL just email and snap MRI result. Freezz!.. Takder la kecah sgt.. Pakai crutches macam mana nak pegi GYM. Penat owhh!..

Gonna try water exercise tp takot sbb x pandai sgt berenang.


aper nak buat nih MC sebulan lagi nih..??

6 comments:

Areef Ibn Naim said...

salam,

erm, lama gak ek proses recover tu... hrp semuanya dipermudahkan allah, amiin...

klu actifast apa side affect die ek... sbb sy selalu kena migrain, then amik actifast, huhuhu...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Azaref,

Amiin.. terima kasih atas doanya :)
Sebelum operation doc kata MC 1 bln setengah. Lepas tuh dah boleh back to sport. Boleh berlari, boleh lompat. Kaki operate akan lagi kuat drp normal leg. Now, MC 4 bulan lebih!.. berlari pon x bulih..lompat lagi lah..ishk3x doc itu!..

Tak perlah saya nk focus on recovery kalau dah kerja takut lambat baik pulak.

Actifast contains paracetamol(PCM). Dosage yg tinggi drp panadol biasa. Type of pain killer yg murah. Kalau amik PCM minum bnyk air kosong utk flush out. Boleh makan tapi kalau mampu bertahan jangan makan. Selalu sgt makan takut one day dah tak jalan. So kena amik pain kiler yg lagi power.

Cuba cari perubatan alternatif. Takot nanti dah tua boleh dpt kidney problem. Ginjal kena kerja kuat utk flush out. Boleh tgk urine color bila amik PCM. Besides, boleh decrease liver function.

Pernah terfikir tak why lately ramai orang kena buat rawatan dialysis and ramai orang kena barah hati. Panadol was introduced into Malaysia in 1957. May be panadol is the culprit. Itu andaian saya jer..

Utk migraine cuba try as suggest dlm blog nih. Mana taw kot2 berkesan. http://mylifecreation.blogspot.com/2008/06/panadol-bad-side-effects-when-consume.html

Take care, cuba kurangkan factor2 utk dpt migraine tuh.

Areef Ibn Naim said...

salam,

tq 4 info :) ha ah mcm dh tk jalan dah bila amik actifast tu, huhuhu... erm, tulah skrg ni klu dulu org ckp klu org gemuk org tk sihat... tp skrg dh tk kira... sbbny bergantung kpd apa yg kita mkn yg kita sendiri tk tau baik burukny, huhuhu...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

selalu ke kena migrain?. tuh la..zaman sekarang..lifestyle sama kot..

Tp tuh la klw dah ditakdirkan nak kena..

Kita cuba jer la jaga kesihatan sebaik mungkin.

Raihanah said...

nida...
smgt nih nak cari acuan serabai...buln dpn insya-allah blik kg, nak p cari jugak.
serabi kat sana kreatiif bangat, mcm2 pperisa...hihi.bleh cuba buat nnti
mcm kuih cara berlauk la..tu pun dah di tokok tmbh..
sya sentiasa doakan nida cepat pulih...setiap org lain2 recovery dia, yg penting smgt kena sentiasa kuat..
Nida boleh ! Barakallah

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Amiin... baru jer sebut nama Nana. Got the wave length eh. ;)

Nanti jgn lupa hantaq serabai mai sini..

Ada 2 jenis acuan rupanya..dua2 sy tgk mmg ada kat kedai. Dok hairan la acuan kuih apa sbb kami sefamily jarang makan, buat beli serabai ni.

http://4.bp.blogspot.com/_mm26Hg5oAFw/TGSjfj4bZAI/AAAAAAAADpU/-I46zglYLJQ/s1600/001.JPG

http://1.bp.blogspot.com/-H1iOPd69BRU/TrM_nEMy9fI/AAAAAAAAGb8/cYAR8ary82M/s1600/DSC_2119a+%2528Small%2529.jpg