Sakit!..

Wednesday, February 1, 2012

Lama sudah LIBL x update aper2 on my progress. Bukan apa nak lupkan sakit nih sekejap. Malas nak fikir. Pain is my fren!.. Sakit malam nih x boleh tido nih!.. Satu kaki nih sakit-sakit.. muscle sore..

Kalau kena tolak jgn cerita lah.. sakit sangat2. Rasa nak terjun kail or sepak physiotherapist jer bila kena tolak tapi wp sakit kesan dia sangat bagus. Moga Allah beri kekuatan untuk LIBL tahan sakit nih!.. Kalau boleh x nak kena tolak tp itu yg terbaik!..

Nak berdiri sebelah kaki pon sakit.. nak jalan pon sakit.. bila bangun tidur pon sakit kaki nak luruskan kaki. Dah duduk nak bangun pon sakit nak luruskan kaki.. Naik tangga& turun pon sakit. Bila LIBL tak rasa sakit?..

Ambilah pengajaran dgn apa yg LIBL lalui!

Kadang2 manusia nih tak ingat kematian & sakit.. Hidup busy sangat2. Dialah yg palng sibuk di dunia ini. Kesana kesini. Katanya enjoy life to the fullest. Hakkatnya hidup ini perlu diisi dengan amal kebaikan. Bukan x boleh enjoy tp seimbangkanlah. Peringatan utk diri sendiri!..

Selama hari nih pon LIBL sakit tp dua tiga hari nih rasa sakit dia lebih sikit.. mungkin kerana gigih berphysio. Sedia maklum, kena bersakit-sakit dulu untuk sembuh.

LIBL pergi GYM and workout lite2 jer pon. T.mill 3.5 kmph.. paling slow dalam sejarah idup!..
Gagah juga nak buat step. So far nak step tangga guna kaki sakit mmg x terdaya. Sampai bila nak naik & turun satu2 kaki. So slow!.. Kena la workout regain strength. Tapi sakitnnya kaki LIBL sampa hari ni tak baik2.

Sakit sebab marathon 10km x sama dgn sakit sekarang! Hari nih lepas physio terus balik rumah. Penat yang teramat sampai tertidur..sedar-sedar dah Magrib. Hari selepas GYM esoknya LIBL x daya nak kuar umah pon.. tido!.. seharian sbb sakit!..

LIBL nak isi masa MC dgn kerja2 yg lama pending..tp kadang-kadang x terdaya. Sakit!.. Penat extra ordinary!..

LIBL di Shah Alam (X balik kpg. Susah nak berphysio kat sana). Alone!.. Nope with my housemate. sorang jer hmate!.. As usual, weekend mmg tgl sorang. Kampung LIBL jauh!.. *nages..

Mak ayah dah lama balik kpg. Maka berjuanglah LIBL sorang-sorang dengan sakit2 nih. Alhamdulillah..

Pertolongan Allah itu datang tanpa kita sedari..


P/S Dah rasa muak tgk org sakit lutut!.. (*aduss.. ttb kaki berdenyut pulak!)



12 comments:

Mudd said...

Nida..... u're strong... bersabar ya.. Biar muak tengok org sakit lutut..just jgn muak.. bersabar ya...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Thanks Muddy.. kadang2 aku rasa aku kuat tp kadang2 aku rasa x kuat langsung.

Sakit!.. itu yg paling buat aku down abes!..

rizaldo said...

Assalamualaikum LIBL..i tertarik dgn artikel2 u ttg acl injury ni.utk mkluman u sy bru 2 bln lps artroskopi lutut acl recons n buang mniskus so skang dh bleh jln tp lutut xleh fully bend bru 92dgree cmtu.mmg hri2 tarik kaki ni smbil wat exercise n cycling.ade improve ckit.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Rizaldo - w'salam. Thanks sbb baca artikel yg saya tulis. Saja nak share experience and catatan peribadi.

ACL recon awak guna patella tendon or hamstring? 92 degree dah cycling..bagus tuh. Kalau kat KPJ 110 baru bleh cycling.

Bending sy pon tak habis lagi baru 120 out of 135. Dah 2 bulan 92 degree no so good sebenarnya. Dalam 3 mngu lepas OP patut dpt full ROM.

Mintak physio tolak, sakit tapi sangat berkesan.

rizaldo said...

Betul.yg jd lmbt pulih sbb doc amik graf hmstring tp graf ni kecik x sesuai so dia masukkn n tutup smula luka tu.pastu dia belah amik graf btb plak brula ok utk gntikn acl yg tear tu.scars agk pnjg iaitu 21 jhitan sumenye.2weeks gakla sy tnggung sakit hmstring spnjg masa.tiapkli g fiso mmg kene tolak kaki ni..meraung smp sume org tgk.huhu..sakit mcm ade pisau dlm lutut ni.sy paksa gak cycling yg ade tmpt sandar tu utk lmbutkn tisu2 lutut ni utk mudhkn flexion.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

rizaldo - aduhaiii..boleh masuk tutup mcm tuh jer. Buat kat hospital mana?

Setakat meraung & semua org tgk dgn muka yg horror dalah perkara bisa. Pernah sekali sempai menggigil rahang gigi. Pening tahan sakit tuh dah biasa. Paling teruk boleh demam semalaman.

Saya pon buat cycling utk knee flexion. Skrg tambah stair master utk build up muscle kaki yg dah waste teruk. Physio hari nih dpt 125 degree. Risau jugak sbb flexion nih boleh ttb kurang. Macam getah kenyal!

rizaldo said...

Buat kat hospital seremban.skang ni tiap2 hari kene proper exercise utk build up muscle weak.tp bab melipat kaki ni mmg sakit mcm ade lock kt joint ni.cara i ,lipat kaki yg skt ni ats kerusi,lapik bntal bg comfort n turun ckit2 slame 15saat ulang 15kali.sehari skli jer tp doc suh buat 3x sehari tp sy mls.hehe..okla tu lutut u dh dkt fully bend.dh bleh jln cntik tu.cycling tu pnting.insyaAllah..same2 kite cpt pulih ye.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

rizaldo - betul2..tp saya mengalami sakit otot lepas workout at GYM. Sakit sungguh!.. marathon 10 km pon x sakit mcm nih. Sekarang pon masih sakit-sakit.

Saya akan cuba cara tuh jugak sbb baru2 nih kat HTAR ada ajar. Sakit..mmg sampa berpeluh2. Harap2 boleh full ROM sbb kawan2 seangkatan dah lama full ROM.

Buat sendiri sakit sikit dah x nak buat. Dulu masa GL ada lagi saya pegi physio hari2. Now pay & cliam RM 85 per session + RM 5 Admin fee. Tak sanggup!.. pergi HTAR, RM 5 jer tp bukan hari-hari. So, this month nk activate gym membership. Nk bnykkan latihan stair master & leg press.

7hb nih jumpa doc..ROM x full lagi. Sengeh jer la..

InsyaAllah.. Syafakillah. Moga kesakitan ini menjadi penghapus kepada dosa2 lalu.

rizaldo said...

Alhamdulillah..bestla kaki u ckit lg nk dpt bend abis tp lutut i ni very tight..kulit di patella ni stretch n rase kebas2 je.scar nye pjg dr ats ke bwh 16 jhitan..tu yg buat slow ckit sembuh.sume ujian dr Allah kan..kene sntiasa istiqomah.

rizaldo said...

Alhamdulillah..bestla kaki u ckit lg nk dpt bend abis tp lutut i ni very tight..kulit di patella ni stretch n rase kebas2 je.scar nye pjg dr ats ke bwh 16 jhitan..tu yg buat slow ckit sembuh.sume ujian dr Allah kan..kene sntiasa istiqomah.

rizaldo said...

Alhamdulillah..bestla kaki u ckit lg nk dpt bend abis tp lutut i ni very tight..kulit di patella ni stretch n rase kebas2 je.scar nye pjg dr ats ke bwh 16 jhitan..tu yg buat slow ckit sembuh.sume ujian dr Allah kan..kene sntiasa istiqomah.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

rizaldo - Buat patella & scar massage to make sure patella tuh mobile & elakkan scar tissue. Muscle jadi pendek sbb dah waste. Kena build up muscle. Itu antara sebab lambat bending yg sy baca & tanya physio.

Memang kebas smpi hari nih tp akan berkurang. Mmg rasa strech. Sy kena infection 2 kali. Operation insertion ttb bleeding. Sebab tuh sy susah bending.

Sabar! (Ingatan utk diri sendri jugak).. Saya pon slow recovery.. dah 3 bulan lebih nih.