Pengalaman hidup adalah guru yang terbaik.

Friday, February 24, 2012


Persoalan yang direnungkan:
Pernahkah anda mengalami dugaan berat berupa kesusahan yang membuat anda menyerah?

Tulislah penderitaan mu itu dilembar kertas yang diberikan.. Biarkan pena itu menari-nari mengikut rentaknya.. Mulakan dengan bismillahirrahmanirrahim..

A001

Nun. By the pen and what they inscribe

Luahanlah apa yang terbuku dihatimu!.. A001

Mungkin penderitaan anda begitu banyak hingga tak cukup lembar yang diberikan.. tak cukup masa untuk mencatatkan kesemunya..

Mari kita renungkan kisah nabi Ayub a.s:

Nabi Ayub adalah seseorang yang selalu kembali kepada Allah SWT dengan zikir, syukur, dan sabar. Kesabarannya menyebabkan beliau memperoleh keselamatan dan rahasia pujian Allah SWT padanya.

Nabi Ayub berdialog kepada Tuhannya dan menyeru: “Allah memberi dan Allah mengambil. Maka bagi-Nya pujian saat Dia memberi dan mengambil, saat Dia murka dan ridha, saat Dia mendatangkan manfaat dan mudharat. Kemudian Ayub pun sujud dan iblis lagi-lagi tampak tercengang dan merasa malu.”

Isteri Nabi Ayub berkata: “Mengapa engkau tidak berdoa kepada Allah agar Dia menghilangkan cobaan darimu dan menyembuhkanmu serta menghilangkan kesedihannmu?” Nabi Ayub berkata: “Berapa lama kita merasakan kebahagiaan?” Istrinya menjawab: “Delapan tahun.” Ayub berkata: “Berapa lama kita mendapat penderitaan?” Istrinya menjawab: “Tujuh tahun.” Ayub berkata: “Aku malu jika aku meminta agar Allah SWT melepaskan penderitaanku ketika aku melihat masa kebahagiaanku. Sungguh imanmu tampak melemah dan keputusan Allah SWT membuat hatimu menjadi sempit.

Sedikit recap ESQ - MCB yang menyentuh perasaan.. Last week LIBL berpeluang menghadirkan diri pada sesi recharge at Flamingo by The Lake. My kazen amik kat umah. TQ..TQ..

My 1st recharge after MCB training. Kali ni terkena batang hidung yg x berapa nak nampak nih..
Dulu dugaan yg ditulis adalah pg berat now dugaan ini lah yang paling berat.. uhuhuhuu..

Saya akui yang saya sedang diuji.. Control.. control.. glup.. tak tahan. Semua orang beremosi baik lelaki atau perempuan. Cover..cover.. srehhh..srott..sroott... sengeh2 dalam gelap. Tak nak emo2.. Err.. sorok2 tongkat nih.

Sebelum operation LIBL dah kata:
Ya Allah, aku redha akan ujian ini andai ini yang terbaik untukku..
Sengeh sorang2 lagi.. mujur aku dah pergi training MCB nih.. tapi kadang2 terasa tewas dgn ujian. Cepat2 ingat balik kisah nabi Ayub a.s

Terjumpa one of manager kat opis..
Ehh.. Apa khabar?... sambil salam semut.
Kurus nya..
My kazen jawabkan: sikit la..
Taklah..banyak..
Aku: uhuh..sakit kak!..sengsara..kuruslah.. :)))

LIBL sendiri tak sangka telah melalui ujian yg sangat berat.. belum habis lagi tp Alhamdulillah..better then before. Recovery LIBL agak slow berbanding kawan2 seangkatanyang lain. Knee bending still tak full.. Leg muscle still waste.. Kalau fikirkan sgt boleh down..

Sempat solat bersama Pak Ary..
Terjumpa jugak pak Aminul.. err.. sempat jugak mata pak aminul memandang tongkat ini. Err.. speechless.. mujur pak aminul sengeh jer.. x tanya apa-apa. Agak2 dia fikir kat mana say pernah tgk budak nih..

Dulu saya sangat active dlm inhouse training ini.. figure saya dicoretkan dimana2 gambar semasa training. Pantang ada games!.. Saya org pertama keluar dihadapan. Dan ada ketika itu saya dipilih oleh pak aminul menjadi saksi pematahan pensil dgn satu jari. Yakin!.. Allahhuakbar..prapp..patah pensel dgn satu jari jer.. masa tuh x injured lagi.. ;))

Dalam hati.. Alhamdulillah. Pak Aminul trainer yg sampaikan isi pati ESQ Basic & MCB kepada LIBL.. sangat terkesan!

Note: Cerita susah pahit yg ditulis along recovery process sebagai peringatan utk diri sendiri.. Merekalah trainer yg memberi kerana Allah s.wt tanpa mengharapkan balasan manusia atau mengejar glamour!....jauh beza dengan trainer @#@# saya itu!.. astagfirullahaladzim!!




With ESQ founder.. PakAry


With Pak Aminul Rachman

My Alumni Card!..
Salam 165 utk alumni diseluruh dunia!..

Pak Firdaus .. at Halaqah TV 9..
sebahagian drp ESQ content..



0 comments: