Day 3 & 4 : Bandung.

Sunday, February 12, 2012


Day 3 santai jer.. mula-mula ingat nak berehat di hotel jer tapi last pegi Pasar Baru for the 2nd time. Haaaahahahha.. Pasar Baru ni tutup awal. Around 4.30pm.

Kalau kaki x sakit mau jer seharian di Pasar Baru. LIBL belikan dress panjang to my housemate & coral brooches. Kali nih Ezy temankan.. cakap bahasa sunda & LIBL x bawak camera. Mudah sikit urusan.. X der org nak mark up sgt2 lg pon masih pagi. Pecah telor katanya!..

Semalam silap sebab LIBL bawak camera.. susah nak belagak mcm org Jakarta. Baju pon dah berbeda.

Next, Jalan Riau.. heritage!.. beli Tee Esprit for my sis. For her, tee voleh pakai gi kerja.. My treat sbb jaga LIBL masa sakit. Kesian dia!..

Kat Heritage dah petang ttb hujan dgn lebat sekali. Naik angkot balik.. wee..penattt. Makan kuih2 yg mama eza & ezy kasi. Alhamdulilah.. kaki ni dah x larat dah nak jalan cari makan.

Last day.. pheyy.. I miss Malaysian food. Tudiaaa!..

Bukak tingkap tgk pemandangan..santekkk.. I like this hotel. Kemas-kemas barang utk masuk ke kargo nanti. LIBL kalau travel memang bawak beg ajaib.. Beg nih asalnyr nak bawak hantaran masa my bro bertunang di Sarawak. Still with me & ikot ke Sabah, Padang & Bandung. Krabi jer x bawak sbb mmg x shopping. Bukan tempat shopping..

Ni la contoh beg ajaib.. lipat2 masuk beg. Senang balik nanti beg beranak sendiri. =)

Dah kemas-kemas, LIBL jalan - jalan tgk permandangan sekeliling hotel. Cantikk & sejuk.. tgk2 perkampungan kat belakang. Sambil2 konon2 physio la.. practice naik tangga. Banyak tangga sungguh!..

Ttb ada yg jerit.. gelen-gelen.. rupanya jual baldi.

Sarapan kat hotel..menu lebih kurang sama jer menu dia.. cuma ada nasik kosong. Pepandai la nak modified makan dgn sup bakso ker..

Balik hotel..sambung tgk TV.. lawak eh.. cerita2 indonesia mmg LIBL layan jugak. Adeii..


6 pax tiruan..

local Jonny Deep ?




Muka nih x blh blah!

Kemudian jalan2 dekat tepi2 hotel hingga ke Terminal Ledeng. Tak susah nak naik angkot nih. Naik jer.. hahaha.. Mula2 macam susah sikit sbb nama pelik2.. Penat gak LIBL hafal. Cicahum, ceroyom, kelapa, dago..ishk2..

Refer & print out sini. Nama2 jalan yg ada FO nak pegi simpan dlm hp. Senang nak naik angkot mana. Bayar plg dekat rp 2,000. Kalau jauh rp 3,000. Angkot nih 24 jam yer. Tapi, better jgn lewat sgt. Dalam pukul 10 tuh oke. Takut kena pau!.. Driver taxi yg advise.

Hotel nih dekat dgn pintu masuk belakang or yg mana2 lah Universitas Pendidikan, Bandung. Agak macet.
Tiba-tiba nampak nasi padang.. uhuhuhuu.. Sedapnyer!..
Kami sepakat untuk membeli.. hahahaha..

Di hotel, sambil sambung tgk TV, baca buku yg beli kat Gramedia. Lepas tuh makan nasi padang.. Huhuhu..nikmatt.. Kat bandara x payah makan dah!..

Amik taxi drp hotel. Soh pekerja hotel call. No extra charge. Taxi nama GEMAH RIPAH. Rp 50,000 pakai argo = meter tapi singgah di Jalan Riau kejap beli T-Shirt Bandung. Taxi selesa drp taxi kat Malaysia. Bapak yg bawak pon baik..ramah. Hidup kat sana kena kerja kuat.. taxi tuh tinggal di syarikat dah habis kerja. Balik umah naik sepeda atau angkot. Rumah dia dekat kawah putih..jauhh drp town. saya kagum!


sambil2 tgk2 buku beli kat gramedia..

Aper jer yg LIBL makan kat sini.. over eat kot..
Mcm nak kena serang gastric..

Makan permen..mcm citer katun tuh ada watak nama permen.. Hahahah.
Sadap tau antangin nih.. Jahe tuh halia..

Otw ke Bandara melalui Jl Chimpelas. Kata pak driver taxi jeans disini kurang kualitinya. Bagus di Toko Tiga. Btw, LIBL rasa kena pandai cari. Levi's kilang nya kat sini.. may be boleh dpt material yg sama tp x der brand. Gittu!..




Opsss.. kaki jer yg sempat..

Di bandara, abeskan Rp yang ada..


Ni beli dekat dgn pasar baru.. kat kedai2 kuar..
Memang tengah masak..

Talas adalah Keladi


Sedap rupanya.. beli sikit bawak balik kpg.

That's all. Pheww!!.. Flight pukul 3.20pm. Dah check in..tunggu boarding. Bye2 Bandung.
Bye2 Eza & Ezi.!

Nak kuar kena taxt Rp 75,000 as usual. So, sediakan Rp 100,000 to be safe. Mana2 kuar drp Indonesia memang kena text even warga dia org sendiri.

Dalam flight tido..zzZZZzz..aik jumpak lagi mamat2 yg gelakkan kitaorg dulu. LIBL perasan sbb diorg tegur kwn LIBL. Tongakat saya kena scan & masuk dalam cabin. Kang dh susah nak kuar belon!

Bandung nice place for cheap vacation but hi class service... Berbaloi for family trip!..
Good place for family shopping..

1 comments:

am3thyst said...

Hye saya nak tanya..
Saya nak pergi bandung next two weeks.
Mmg bawak beg plastik tebal tu jugak... Nak tanya.. selamat tak bawak beg tu.. Takut nanti dah masuk kargo, terbukak ke, terburai ke.. Tiba2 risau pulak. Huhu. Thanks ye.. :)