Day 2 : Pasar Baru, Toko Tiga, Amanda, Warung Setiabudhi

Friday, February 10, 2012


Ini lah tangga yg dirisaukan itu..
Dgn tongkat ini saya bisa menaikinya!


Sampai di Pasar Baru, Ehzy dah lama tunggu.. maafiin kakak ya!.. hehehe.. Ada banyak lantai (tingkat).. besar & padat. Memang betul orang cakap kalau nak survey memang selamat la.. susah nak cari kedai tuh balik. Beli jer klw dah rasa murah or teringin. Drp pengamatan LIBL, telekung kat sini x santekkk.. huhauha. Mahal!.. Best place to buy telekung, kain sulam adalah di Bukit Tinggi. Halus, kemas & murah. X berminat langsung negok. Harga tentunya lagi murah tp di Bukit Tinggi lagi murah!.. Kain2 pon sama.. beli lah dia Aur Kuning, Padang.

Cuma utk wedding berbaloi kat sini sebab terus ada tukang jahit. Siap dalam sehari. Ko!.. Meang murah. Bawah rm 100 boleh dapat sepasang baju yg berlace + lining siap jahit. Kalau beli kain & bawak balik Malaysia nanti upah jahit jadi mahal!!.. Settle kat sini jer. Budget for wedding Rm 200 dah dapat yang cantik. Door gift beli kat cibaduyut yer.. Not Here!.. LIBL x pegi situ.. sbb x der kepentingan & masa.


Jajan.. beli sikit jer. X masuk tekak nanti membazir.

LIBL promote Yuliana sbb the owner been so nice compare to PD.Sinar Jaya shops near by yg kasi signal to his staff supaya x kasi murah sbb org Malaysia. At the end I got muslimah swimming suit Rp 150, 000 jer.. kain dia lagi bagus not Licra brand.
Kata ezhy, ownernya cina sukar mau ditawarin.. Mamanya ezhy surh cakap sunda aja..
Tétéh , sabaraha?
Tétéh - panggilan utk perempuan yg std kakak2.
Sabaraha - Berapa harga.

Peminat jubah T-Shirt preferable to call it long dress, boleh pegi kedai Yuliana. Dia org memang ada kilang sendiri. Kualiti bagus. X luntur atau berbulu bila basuh. Owner dia tanya kenapa LIBL pakai tongkat. LIBL cakap lututnya baru dioperasi. Kata ownernya, rumah sakit di Malaysia bagus. Katanya biar dikurangi harganya supaya customer bisa dtg lagi.. Hahaha..dlm hati jeling2 kat kedai sebelah. HUmmm..

Tak pernah tgk lagi kat Malaysia. Kain cotton..
Kena iron nih..ayah sy x suka baju kena iron.. alamak.. yg ni jer yg cantik...tgkla brapa lama dia nak pakai. Yang putih beli kat padang dia x pakai dah. Malas kerdut katanya.


Rp 100, 000 - RM 35
Murah kan?

Er... sila abaikan tudung2 sbg backdrop gitu.. :P

Rp 120, 000
Less than Rm 50.
Kalau kat Malaysia dijual dalam RM 100 lebih or Rm 80 lebih.

Something like this dalam Rp150, 000 - RM 50, mengikut saiz design.

Rasa mcm obor-obor pulak bila skirt tuh terkapai2 dalam swimming pool. Reason why they wear 1 piece & 2 piece. Kuang3x. LIBL terasa amoi2 & nyonya2 kat change room memerhatikan LIBL dgn burqini. Tak pernah tengok kot.. :(
Mine no bunga2.. hahah. Naper bunga2 then bru teringat bikini kan colorfull.
Bikini murah2 taw kat krabi.. :))

Harga muslimah swim wear kat sini lebih RM 100.

Tak cayer.. google lah!


Toko Tiga. Jalan Ahmad Yani. Glamour dikalangan org Malaysia. Ezy & Eza 1st time jejak sini. Haihhh. Kata diaorg, jeans beli dia Pasar Baru aja.. lebih murah. Owhh..gitu! My Levi jeans Rp 299.000 dalam Rm 110. Murah ker?


Next.. Terminal Tas di Jalan Riau. Macam mana boleh termiss nih. Budak2 nih la dok menghasut. Katanya murah kak!.. Malangnya dah jalan2 kat Rumah Tas, tak der feel nak beli.. malas nak pakai mcm mak datin nih. Hohoho...ramai mak datin yg pakai LV tiruan oke.. nice to say imitation grade AAA. Harga pon mahal gak tp compare to ori humm... takper org igt ori. Kalau LIBL pakai terus x ori. kah3.

Jadi macam my sis in law.. no LV2 nih. Cari yg ada cap anjing itu.. Hahaha.. Confirm x der imitation. Maskot x halal. Anjing ker kambing?.. Bentuk lebih kurang jer.. hikss..


Next, Amanda. Brownies sini sedap org kata. X der trial.. :(
Mayasari.. Kartika Sari.. banyakkk... LIBL pilih Amanda..sbb ramai rate best!..

Meang sedap..makan dgn aiskrim.. wooha.. Ada banyak perisa.. LIBL beli cheese & bluberry. Harga lain2 ikot perisa..



Mayasari nih kat bandara ada.. next last entry okey!

Next, dinner time.. bawak budak2 rebina nih makan. Kesian si Ezhy x lunch. Ishk2. Bakso at Jl Setiabudhi. Dekat jer dgn umah dia org. Paling best kat sini serabi.. kalau kat Penang kita ada serabai tp kat sini serabi yg ada macam-macam perisa. Cheese?.. Kacang?.. sausage? ..

Nana a.k.a Raihana, if u read this.. cer ubah serbai tu jadi serabi.. kih3.



Bandarek?.. Hari tuh my kazen ckp bandarek utk makoyah LIBL jer..
Humm..LIBL takot nak minum.. *mangsa kena kelentong..


Cheese Serabi -- sedap..

Nuts Serabi --- not so good for me. Rasa nak tukar dgn Ezhy. =P

Inilah acuan serabi tuh.. guna arang. Jadi rangup2 yg sedap esp yg hangit2 sikit..
=))


Mee apa tah.. Eza.

Mine??.. Tamak kah?.. Kena rasa taw..share dgn kwn.
Bakso komplit.. dalam 25,000 gitu..


Live Band.. layann wehh lagu2 Indonesia ni.
Drp kat FO lagi dah layan.. sedap la lagu diorg nih.. hikss..

Suara mantap abes.. belum masuk yg dok nyanyi tepi jalan tuh.. pakai biola pon ada!..

Musik free masa naik angkot.. layann wehh.. macam mana nak sara hidup dgn jd penyanyi jalanan. Kesian tp at least x meminta sedekah. Ada usaha nak menyanyi kan.. Tapi ramai sgt pening kepala gak..

Makan sambil tgk life band nih mengimbau kenangan makan sumwhere dekat Istana Hotel near Pavilion..ehh..masa tuh pavilion pon x der lagi. Long long time a go with my sis in law and bro. Jakun abes la masa tuh.. Masa tuh Natasha pon x der lagi. Baru jer abes belajar.. camna tah boleh sesat gi sana. .

Lepas habis makan singgah di rumah Ezy & Eza.. Mama ezha jamu kuih punya lah banyak. Rupanya mama diorg berniaga. Ayah ezha sdg berususan dgn negara kita utk projek hasil ciptaan nya utk pertanian. Hebat kan?..

Balik hotel.. yeay.. tido & hujan pun turun.. gerrr..sejuk!..
Motif cari bilik ada aircond...??

4 comments:

ilovekampungku said...

cheese serabi tu mcm sedap jer

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

sedap.. yg nuts tuh x sedap.. :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


ican yorke said...

Salam,
Jom pegi bandung 239rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

jangan teragak-agak kalu ada sebarang pertanyaan sila contact kami di :
whatsapp : +62 83821789103
email : icanyorke@yahoo.com