Beef Curry.. fresh from periuk!

Monday, February 20, 2012


Jarang-jarang masak curry.. ttb hari nih rasa nak makan curry. Saya sebenarnya tak suka makan curry dan memang tak suka masak curry. Selalunya, saya akan biarkan mak saya yg masak curry dan saya masak benda lain. Saya jadi tukang tengok jer sebab mak saya masak curry ikan. Pantang nak telan curry ikan!

Hari nih saya masak beef curry sebab hari tuh saya masak beef curry.. macam sedap nih yg repeat. .

Saja, mengada orang sakit.. :P

13 comments:

Areef Ibn Naim said...

salam,

wah, bestnya... my fav ni... makan ngan sambal belacan n ikan kering, fuhhh...

tp tk suka klu ada ltk kayu manis, terus out...

opssss, hahaha...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

opsss, dah out!.. :D

Kari utara style kena ada kayu manis kata mamak Nasik Kandaq Line Clear..

ttb teringat ikan masin bulu ayam dlm fridge!..

ilovekampungku said...

sangat suke kari...tapi x berapa suke kari yg bnyak santan

Nurman said...

my favourite which i pun dah lama tak makan, nak sikit

NenetPenne (NP) said...

wahhh mcm sedap...sebijik mcm kat kedai mamak...dia punya kuah..pekat, likat... terbaik boleh makan dengan roti...

Raihanah said...

isk isk..aritu asam pedas utara, kalini kari daging plak...terbaik la..
cicah dgn roti, buat capati atau roti kirai...paling senang, buat jap eknga..cicah sedapnya..

selalu pkai rempah kari apa?..sya skrg suka pakai rempah kari faiza atau babas
takpun p pasar kepala batas beli rempah kat mamak ali...mmg sedap

Raihanah said...

*peknga @ lempeng

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

ilovekampungku - dulu lauk pauk bersantan semua x suka..now dah boleh telan sikit2.. agak2 dah bosan dgn menu yg sama.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Nurman - masak la..zaman muda2 dulu ko kan rajin masak.. ajak Arissa tlg sekali..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

NP - yer sy makan makan dgn roti. Makan dgn roti jala pon best nih.. (ada hati nak menjala pulak!)

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Nana - Alhamdulillah.. now dah boleh berdiri lama sikit. Boleh la main masak2.. :)

Rempah kari serbuk mmg dah ada dlm fridge lebih masa mak sy dok jaga sy hari tuh. X der brand.

Babas memang sedap. Dulu kari Alagappas kilang dia kat Nibong Tebal. Bapak saya selalu berhenti beli situ. Tak pon beli rempah giling kat pasar. Suka tgk org tu cedok rempah giling..

Dulu mak sy rajin gak buat peknga..time hujan2..

Nana sy tak geti buat capati. Dulo2 masa sekolah pernah buat tp jadi piring terbang la .. dgn piring tuh sy campak sekali. Syhhh..mak sy tataw!..

Dia ada tepung khas kan.. Ader ker dlm resepi dia ckp guna tepung gandum jer..

Raihanah said...

nida...
beli tepung atta brand gemini (chakki fresh atta)
kami dah cuba byk brand tpg atta, tp brand gemini ni yg rasa sedap. Setakat ni klau tepung brand gemini rasa puas hati.

terinign nak buat rempah giling sndiri, tp batu giling takdak..
Dulu masa sepupu kkkawin, saya giling ina, pkai la plastik utk sarung tgn, tp tembus gak, merah mmenyala tgn...giling inai mmg best..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

mydin ada jual?.. kang nida cari kat giant ker C4 x jumpa.

mampuihh la nak gilingg... bab inai nih ada sorang kazen yg suka buat.. sy tukang tgk jer.. kih3..