Owh my recovery..

Wednesday, February 29, 2012

ACL surgery recovery can be a very trying and difficult process. Keeping motivated during the recovery is always a problem and no matter how motivated you are at the start of your recovery..


arthrofibrosis knee symptoms - Scar tissues can cause structures of the knee to become contracted, restricting normal motion. Depending on the site of scarring, knee cap mobility and/or joint range of motion (i.e. flexion, extension, or both) may be affected. Symptoms experienced as a result of arthrofibrosis of the knee include stiffness, pain, limping, heat, swelling, crepitus, and/or weakness.

LIBL dah tahu pasal ni..my BFF did mention. Physio kat KPJ & HTAR did say the same thing.. but doc cakap NO!.. I think too much.. Am I?..

I cannot walk fast.. more 3.5km/h on t.mill I start to limp. Semalam belasah 40 min on t.mill.. up to 4.0km/h. Limping few times. Once done, scar inside knee sakit. My knee still swelling.. my quad muscle mcm dah shut down even I did swimming, stair master, orbit trainer, rowing & cycling. I did join body balance class too.. Knee press, quad bench and etc pon dah buat.

My kick board... float like a DUCK!.. :))

Thinking of change doc.. I plan to Sime Darby Medical Center (my company panel actually. yer ker.. entahla.. selalu org office klw nak beranak selalu kat sini).. or may be I need dedicate physiotherapist? Got one and Damansara where most of GYM goers went there..

Plan to bring my gym access record by the system as a prove to the doc.. I did workout almost everyday at fitnessfirst.. improve the other part but not ROM or quad.

Serabut... pray not having arthrofibrosis but symptoms are there... yaiyaiiyaiiiiii.....

O Allah, Lord of the people, the One who takes away harm, grant health, for You are the One who grants health and there is none who grants health except You, (You grant) health that leaves no illness (uncured).

Missing Krabi..

Monday, February 27, 2012

Just me, myself and I


What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone
What doesn't kill you makes a fighter
Footsteps even lighter

What doesn't kill you makes you stronger, stronger
Just me, myself and I
What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

BBQ Land @ Kuang

Sunday, February 26, 2012


Introduced by my fren... katanya bbq + steamboat murah & makan sampai pitam.. Huh!
Using Guthrie Highway.. exit Kuala Selangor. Bukan ikot LATAR yer!.. Teruss jer.. Jalan kampung as pic below:


Sampai traffict light take left..

Sampailah pekan Kuang..

Cari banner seperti pic dibawah :

Tepi Jalan Besar jer..

Nih la rupa bbq land.. hiks..macam kem pengakap dlm hutan jer kan!..
May be konsep dia kot..

Very2 old skul.. teringat kantin sekolah rendah LIBL yg antik!


Murah kan RM 20 per person!.. murah la!...Dulu Rm 18 jer. Sesuai nak hangkot satu family..
Ada branch kat Seksyen 28, Shah Alam.. Humm.. Adakah antik macam ni?


Surau pon ada tp mcm pondok buruk.. hikss!
Teringat camping pengakap kat hutan!

Perisa Tom Yam!

Kat sini x der pemanis mulut langsung.. less vegi.. ada kangkung, putik jagung, carrot dan cendawan tiram sajer!.. mostly udang sederhana besar, sotong, ayam marinated, daging marinated, sausage, dim sum, fish ball jer yg menarik. Ada sohun, meggi, mee kering, yee mee. Air kosing, sirap & sarsi. Sos black paper, thai chili sos, sos cili biasa.

Sanitary.. so so jer.. Not so clean!..
Utensil very antik.. dah bengkok sana sini. Sama gak dgn pinggan.. Why la like that?.. Sebab murah kot so I don't care. But kalau murah tempat cantik & peralatan elok kan bagus! Konsep kedai nih kot.. Hehehe..

But no bad for those yang nak mentekedarah.. marinated beef & chicken sgt sedap.






Acik nih makan udang dgn gigih.. tuh setambun kulit udang dia sorang nih.. Kitaorg dh stop acik nih x stop lagi.. hahaha.. Lepas makan conipius & terkejut.. Ehh..sekilo udang lebih nih dia makan!.. Berbaloi la bawak acik nih! Chi from JJCM dah sampai sini.. Tak cayer tgk blogspot diaorg!

Ini la tukang promo!

Space U8 Eco Mall

Saturday, February 25, 2012

Physio Aina: Saya kagum la dgn akak ni..
LIBL : Naper?
Physio Aina: Sakit pon akak gigih berjalan..sampai Bandung tuh.
LIBL: Hermmm...May be akak dah biasa active la dik!..
Dah boleh jalan nih yaAllah nikmat!..

LIBL jalan still x cun lagi. Sakit tp dah lali. Bila jalan dgn para physio tak pasal2 kena observe. Paling hampeh kena ajuk cara berjalan..Cisss!!.. Ini tak termasuk kena dera kat tempat physio.

Space U 8 ni new mall yg berkonsepkan eco mall. Eco Mall tuh aper?.. Hahaha.. Nih ahh.. shopping mall pakai kipass besarrrr bapokkk!!

Nih la kipas itu.. banyak!!..


Mall nih masih baru.. located kat Shah Alam near to Politeknik Shah Alam.. Masuk ikut monfort boy school. Terusss jer... LIBL pon tak sangka tampat tuh dah membangun.. Jalan pon dah cantekk.. Nice place to jalan-jalan. LIBL ikot geng2 physiotherapist HTAR pegi amik kain cotton. Banyaknya dia org borong drp sorang datin tuh yg bukak booth jual old items kat flea market kat situ. Datin ker?.. owhh.. may be kot. The way she speak satu2 perkataannya.. hikss!
Kenapa org selalu mcm terpegun kalau tau org tuh datin atau dato' ?



Ini lah Flea Market itu.. ada plan nak grab satu table. Tah ler bapa harganya. Yet to check. Tapi mcm tak ramai orang.. Ada laku kah?

Semua ada kat sini.. subway.. uncle lim's, MBO, Tutti Fruti dan lain2 akan ada. Hahahah. LIBL tak suka shopping mall yg sesak..best place to shop bila semua kedai dah open. Kawasan luar tuh macam Cyberjaya.. mengimbau kenangan sesat di HP, Cyber. kih3.

More info. Click HERE

Pengalaman hidup adalah guru yang terbaik.

Friday, February 24, 2012


Persoalan yang direnungkan:
Pernahkah anda mengalami dugaan berat berupa kesusahan yang membuat anda menyerah?

Tulislah penderitaan mu itu dilembar kertas yang diberikan.. Biarkan pena itu menari-nari mengikut rentaknya.. Mulakan dengan bismillahirrahmanirrahim..

A001

Nun. By the pen and what they inscribe

Luahanlah apa yang terbuku dihatimu!.. A001

Mungkin penderitaan anda begitu banyak hingga tak cukup lembar yang diberikan.. tak cukup masa untuk mencatatkan kesemunya..

Mari kita renungkan kisah nabi Ayub a.s:

Nabi Ayub adalah seseorang yang selalu kembali kepada Allah SWT dengan zikir, syukur, dan sabar. Kesabarannya menyebabkan beliau memperoleh keselamatan dan rahasia pujian Allah SWT padanya.

Nabi Ayub berdialog kepada Tuhannya dan menyeru: “Allah memberi dan Allah mengambil. Maka bagi-Nya pujian saat Dia memberi dan mengambil, saat Dia murka dan ridha, saat Dia mendatangkan manfaat dan mudharat. Kemudian Ayub pun sujud dan iblis lagi-lagi tampak tercengang dan merasa malu.”

Isteri Nabi Ayub berkata: “Mengapa engkau tidak berdoa kepada Allah agar Dia menghilangkan cobaan darimu dan menyembuhkanmu serta menghilangkan kesedihannmu?” Nabi Ayub berkata: “Berapa lama kita merasakan kebahagiaan?” Istrinya menjawab: “Delapan tahun.” Ayub berkata: “Berapa lama kita mendapat penderitaan?” Istrinya menjawab: “Tujuh tahun.” Ayub berkata: “Aku malu jika aku meminta agar Allah SWT melepaskan penderitaanku ketika aku melihat masa kebahagiaanku. Sungguh imanmu tampak melemah dan keputusan Allah SWT membuat hatimu menjadi sempit.

Sedikit recap ESQ - MCB yang menyentuh perasaan.. Last week LIBL berpeluang menghadirkan diri pada sesi recharge at Flamingo by The Lake. My kazen amik kat umah. TQ..TQ..

My 1st recharge after MCB training. Kali ni terkena batang hidung yg x berapa nak nampak nih..
Dulu dugaan yg ditulis adalah pg berat now dugaan ini lah yang paling berat.. uhuhuhuu..

Saya akui yang saya sedang diuji.. Control.. control.. glup.. tak tahan. Semua orang beremosi baik lelaki atau perempuan. Cover..cover.. srehhh..srott..sroott... sengeh2 dalam gelap. Tak nak emo2.. Err.. sorok2 tongkat nih.

Sebelum operation LIBL dah kata:
Ya Allah, aku redha akan ujian ini andai ini yang terbaik untukku..
Sengeh sorang2 lagi.. mujur aku dah pergi training MCB nih.. tapi kadang2 terasa tewas dgn ujian. Cepat2 ingat balik kisah nabi Ayub a.s

Terjumpa one of manager kat opis..
Ehh.. Apa khabar?... sambil salam semut.
Kurus nya..
My kazen jawabkan: sikit la..
Taklah..banyak..
Aku: uhuh..sakit kak!..sengsara..kuruslah.. :)))

LIBL sendiri tak sangka telah melalui ujian yg sangat berat.. belum habis lagi tp Alhamdulillah..better then before. Recovery LIBL agak slow berbanding kawan2 seangkatanyang lain. Knee bending still tak full.. Leg muscle still waste.. Kalau fikirkan sgt boleh down..

Sempat solat bersama Pak Ary..
Terjumpa jugak pak Aminul.. err.. sempat jugak mata pak aminul memandang tongkat ini. Err.. speechless.. mujur pak aminul sengeh jer.. x tanya apa-apa. Agak2 dia fikir kat mana say pernah tgk budak nih..

Dulu saya sangat active dlm inhouse training ini.. figure saya dicoretkan dimana2 gambar semasa training. Pantang ada games!.. Saya org pertama keluar dihadapan. Dan ada ketika itu saya dipilih oleh pak aminul menjadi saksi pematahan pensil dgn satu jari. Yakin!.. Allahhuakbar..prapp..patah pensel dgn satu jari jer.. masa tuh x injured lagi.. ;))

Dalam hati.. Alhamdulillah. Pak Aminul trainer yg sampaikan isi pati ESQ Basic & MCB kepada LIBL.. sangat terkesan!

Note: Cerita susah pahit yg ditulis along recovery process sebagai peringatan utk diri sendiri.. Merekalah trainer yg memberi kerana Allah s.wt tanpa mengharapkan balasan manusia atau mengejar glamour!....jauh beza dengan trainer @#@# saya itu!.. astagfirullahaladzim!!




With ESQ founder.. PakAry


With Pak Aminul Rachman

My Alumni Card!..
Salam 165 utk alumni diseluruh dunia!..

Pak Firdaus .. at Halaqah TV 9..
sebahagian drp ESQ content..



Sayur Miao Miao (Huang Ti Miao)

Tuesday, February 21, 2012


Huang Ti Miao / Di Huang Miao..
not sure apa nama vegi nih dalam bahasa Melayu and I believe among Malaysthis vegi tak dikenali. I call it sayur miao-miow.. easy!..In hokkean they called it Wong Tai Miu (King's vegetable shoots)



LIBL saw it at Jaya Grocer, Empier. Ini la cabarannya bila GYM di shopping complex. But, Jaya Grocer ni best sebab u can find fresh herbs like rosemerry, tyme and etc. A lot of imported stuff like Cadburry Turkish Deligh, Milka and etc tp harganya mmg sepadanlah.

Tgk vegi nih macam sedap & harganya still cheap.. less then RM 2 seikat. Jadilah nak makan LIBL sorang jer. 1st time masak letak egg tofu..sedap!!..

Semalam balik drp GYM singgah beli..gigih nih walaupun kaki sakit.
Cari punya cari..ada! Still fresh!.. Terbayang vegi cooked guna Chinese style. This time LIBL rebus dgn sedikit cooking oil. Tak der chlorophyll kuar... tak mcm pucuk ubi kayu!..
Tumis garlic, soy souce, oyster sauce.. siram..

Sayur nih rasa dia manis & sedikit berlendir (slippery smooth) .. takder la mcm bendi..tp sedapla sayur miao2 nih..
Rupanya sayur miao-miao nih boleh recycle..Terbaca dlm blog nih-- (HERE)

Wee.. ada lebih dlm fridge..

Esok, ada yg punggah pasu & tanah tanam pokok miao-miao nih..

P/S Boleh masak sup sayur pecah telur masin or stir fried dgn butter!



Beef Curry.. fresh from periuk!

Monday, February 20, 2012


Jarang-jarang masak curry.. ttb hari nih rasa nak makan curry. Saya sebenarnya tak suka makan curry dan memang tak suka masak curry. Selalunya, saya akan biarkan mak saya yg masak curry dan saya masak benda lain. Saya jadi tukang tengok jer sebab mak saya masak curry ikan. Pantang nak telan curry ikan!

Hari nih saya masak beef curry sebab hari tuh saya masak beef curry.. macam sedap nih yg repeat. .

Saja, mengada orang sakit.. :P

Cara cepat nak Kurus!


Sejak saya dah kuat sikit untuk berjalan.. Sejak membuat appearance di kalangan kawan-kawan. Macam-macam reaksi orang melihat saya. Ada yang memintak tips2 untuk kurus?..

Hikss.. putuskanlah ligament lutut anda. Untuk hasil yg berkesan putuskan 2 sekaligus. Then, mula lah pening nak settlekan bill perubatan yg mencecah 20K. Physio session RM 90 sekali pegi, catuan makanan utk elak cash flow kerana dibayangi dgn unpaid leave, sakit, penat dan macam-macam.

Makanya, I keep on loosing weight sejak kuar hospital. Cuma saya diamkan sahaja.. I been tru the hard time in my life. Dalam blog ini menjadi curhat saya.

A001
Nun. By the pen and what they inscribe

Sebenrnya blog ini adalah sebagai catatan pengalaman hidup supaya saya sentiasa ingat akan ujian susah dan senang. Alhamdulillah saya dah melalui separuh daripadanya. Saya sendiri tak sangka yg saya mampu melaluinya. Subhanallah. Semoga saya terus sabar dan dipermudahkan untuk sembuh. Amiin.

Bersyukurlah dgn kesihatan anda. Nikmat kesihatan adalah anugerah yang tak terhingga. Tak perlulah stress nak kurus!. Amalkan gaya hidup cergas & permakanan yang seimbang. Sebenarnya, tak perlu gigih workout untuk kurus! Penat berworkout tapi tak kurus-kurus. Rahsianya, control your food intake.

Tapi kalau disetai senaman lagi bagus. Cardio workout bagus untuk kesihatan jantung!. Peluh yg keluar akan menyahkan toksin daripada badan. Mengeluarkan happy hormone yg dinamakan endorphin. Hilang stress!

Tak salah nak workput di GYM, tak salah nak jogging ditasik.. lebih baik bersenam drp langsung tidak bersenam! Tak perlulah stress nak kurus!.