Tips for Traveller

Friday, January 20, 2012


LIBL selalunya suka travel as a traveler. Backpack cukup.. I am not kind of person yang suka bawak segala barang mcm sesetengah ladies sampai bantal busuk pun nak di bwaknyer.


No! No! No!.. light and easy! plzz....

Tapi untuk tempat-tempat baru u need to do some research... Bukan apa ada kawan-kawan LIBL nih main ikot jer. Kalau LIBL kata A ..A lah dia. Please not to depend on one side. From my experience travel dgn org berlainan ada lah pro and cons. I learn to understand people as well..

Preparation Before Travel

Do research ! Do research !Do research !

Katakan anda nak pergi Krabi utk pertama kali. Google and read blog supaya dpt baca other people experience. That is their experience it might be berbeza-beza. Cari tempat yang perlu anda visit. Must visit place. Kalau tak rugi!.. Boleh check package airasia & tgk must go place. Kalau murah book jer terus..

Airport transfer.. kalau hotel jauh boleh guna khidmat airaisia transfer. Kalau tak, guna jer hotel punya. Kadang-kadang free transfer if kita menginap di hotel berkenaan. Check which one yg murah. Kalau airport dkt town guna taxi jer.. check how much jgn kena kencing sudah!

Find suitable hotel.. Boleh guna agoda.com or wego.com. (Banyak.. so far I used Agoda or direct booking). Reseach sikit mana lagi murah.. kadang-kadang kat agoda.com lagi murah.

Halal food. Kalau ke tempat-temat macam Hong Kong halal food is a must. Yang nih pon kena google..jgn sampai sana baru nak tercari2 or tanya. You need some info before u arrive to the destination. Kat sana boleh tanya lagi.. no hal. Kalau kat sana bru nak cari mmg payah sikit. Take note how much to pay kalau amik public transport. Kalau MRT or keratapi memang dah tertulis fix amount. Kalau angkot.. tuk-tuk.. no no no.. so kena tanya or find form the net. Kalau tak kena kencing jer lah!..

Cuaca. Yang nih pon penting as preparation. On the exact date tgk la kat web apa ramalan cuaca tempt itu. Kalau plan nak mandi laut ttb hujan..selamatt!!..

Google Map. Yer.. kalau ada garmin lagi bagus. Penting untuk anda tgk & study google map dulu. So anda x tersesat kerana anda adalah traveler. Boleh kaji kedudukan hotel strategic or tak. Walaupun blur kat sana tp at least boleh bayangkan anda dimana. Again x der la kena kencing kalau amik cab!.. Nak print out map..boleh jer. Snap guna hp pon okey!

Check in Arrival and Depart. Tak payah pening-pening. Check in awal-awal. Simpan jer barcode dlm hp.

HP Number. If u need to have yr own number. Find the best. Kalau di Indonesia. XXL or Mentari.

Exchange Rate list. Bagi memudahkan urusan jual beli. Sediakan list supaya senang nak refer. Penting untuk Rupiah. Kalau Bath buang kosong jer. Cerita pasal exchage rate.. boleh pantau exchange rate di sentosa money exchange punya website. Kalau refer direct ke website BNM pon boleh tp nilainya x sama dgn money exchange lain. So far, LIBL tukar di money changer di Jalan TAR or kalau malas tukar di Summit jer. Make sure bawak duit lebih sikit.. RM pon tak per...incase kalau terdesak boleh tukar dia tempat org.

Kredit Card. Tolong bawak in case! Ada member LIBL dgn bangga cakap x bawak purse. Semua tinggal katernyer. Sekali dah sampai destination menggelupur x der duit sbb terlenih shoping. Jangan perasan cakap nak jalan2 and tgk2 jer. Mungkin itu kali pertama dan terakhir! Langkah bijak dgn meningglkan kredit card akan menyebabkan travel partner anda merasa tempiasnya!

Contact Number. Hotel contact number and address. Sila simpan. Usually LIBL akan snap dgn camera phone lepas google. X koser nak salin. Any add yg important or fact jumpa masa google snap jer!. Nanti kat destination boleh browse.

Charger. 2 pin please!.. LIBL kalau beli gadget mesti request 2 pin. Standard!. Ada member LIBL bawak camera tp charger dia 3 pin. Sempot nak amik pica! Sama jugak hp. Beria-ia beli sim card cukup sehari hp padam!..

Language. Try to learn basic sentence. Nice to do!

Medication. Penting!.. Gastric mcm LIBL kena stand by. Kot2 terlebih or terkurang makan blh kena gastric. X best jalan2 kalau sakit.

So far, ini yg LIBL ingat. Rasanya dah cukup x der yg tertinggal. Semoga dpt menjadi panduan!..

Saya bukan blogger travel.. I not a serious blogger.. I am a happy blogger. Freely write for my own reference!

1 comments:

NenetPenne (NP) said...

make sure partner tak byak songeh dan partner yang kalau dah pinjam duit tu sila bayar dengan kadar segera..

kalau dapat partner yang tak cerewet pasal makan, lagi lah bagus... kan