Day 2 : Tengkuban Perahu

Friday, January 27, 2012

Hari berikutnya we already hired supir, Pak Yudi namanya. Pendiam kurang berbicara tapi senang berurusan dengannya. Semuanya diurus oleh ayah kepada Ehzy and Eza. Sepupu kepada my cousin's wife. Perkhidmatan supir ni 24jam gitu. Selalunya 12 jam kan.. Pak Yudi ni offer 24 jam. Hahahaa.. tataw nak pi mana dah. Penattt... Kami guna sampai pukul 11 malam jer kot.. Penat sangat lebih2 lagi keadaan LIBL yg jalanya masih belum betul. :(

Mobil: Kijang Avanza - Rp 350, 000
Minyak - Rp 100,000
Damages (Parking, Bayaran masuk, simkad dll) - Rp 150,000

Pagi-pagi tuh Pak Yudi dah sampai di lobby hotel. Breakfast start pukul 7.30am. Kat sini pukul 6 dah cerah. Cuaca sini sejuk berangin. Best!

Breakfast kat sini sah-sah la masakan sunda. Kuih-kuih yang LIBL tak pernah tengok.

Lobby hotel & cafe.
Very clean and nice.

Kuih nih tataw nama tp glamer..
Kulit popia inti pisang lenyek. Cili tuh rekaan LIBL. Ishkk..pelik pulak makan popia manis.
Itu yang letak cili.

Dah kenyang, we start our journey. Malangnya Eza & Ezy tak dapat ikot. Kalau tak boleh jalan & berfoto bersama. Budak2 duaorang nih pantang nampak camera cepat jer pose macam-macam gaya. Kelakar!..

Daripada hotel tempat LIBL menginap, Casa De'Ladera, Jl Setiabudhi hanya dalam 45 minit. Mula-mula pergi rasa macam jauh sebab tak biasa tapi balik dekat jer. Pak Yudi cermat masa drive so tak der la nak pening atau muntah bagai. Cuma masa pergi LIBL pening sikit. Jalan bengkang bengkok kot!..



akhirnya sampaii... Nak masuk sini kena bayar sikit.
Make sure jangan cakap biar pak supir yang cakap nanti harga mahal.

Cantik rupanya tempat nih.. sejuk. Best!..

Masa ni tak der pulak bau-bau belerang yang busuk. Ker sebab masih pagi. Entah la.. LIBL kurang pasti.

Asap itu drp kawah gunung berapi..

Rumah-rumah kecil itu adalah kedai-kedai jualan di sini.
Kalau sihat LIBL naik sampai atas tapi nak buat macam mana.
Sukurlah dapat jugak sampai kan? Ingat nak kena burn jer tiket nih.


Kata Pak Yudi, kapal terbang tak boleh lalu sini. Sebab nanti tak nampak.. Kabus.
Masa yang paling sesuai ke sini adalah awal pagi. Baru nampak pemandangan. Kalau tak dilitupi kabus.

Dah sampai, LIBL turun jer.. humm. Mana nak pegi. Kaki oh kaki!.. Berfoto kat tempat wajib..tak jauh pun. Tak derla kena mendaki atau menurun bukit.

Ahaks, LIBL dengan tongkat sakti!..
Beli yang nih semata nak pegi libur kat sini oke!.. RM 45, beli kat Nibong Tebal, Penang.


Ketinggian tempat nih adalah 1830M drp paras laut.

Kat sini ramai la sangat orang jual-jual. LIBL dah la x boleh jalan laju..adoii.. fening!..
Jaga-jaga, jangan kasi org camera anda untuk diambil foto. Mula2 kata free.. pegawai kat situ then dia jual barang. LIBL nih nak kata terkena ker apa tah la kan.. Memang dah beringat tp disebabkan LIBL berjaya turun kebawah memang rasa amazing sangat. Kejayaan oke!..
Gumbira yang LIBL boleh turun ke bawah. Awal-awal ingat tengok drp atas jer. May be sebab excited. Sebenarnya, masih ada trauma and kurang percaya pada kaki ni nak berjalan. Kena la cuba berjalan di tempat-tempat yang mencabar. Boleh jer sebenarnya..

Sapa tak trauma nak jalan, urat lutu putus nih.2 pulak tuh. Futsal satu kisah. Berdiri ttb jatuh & putus lagi satu.. Yang nih paling trauma. Takut LIBL nak jalan lagi. Esp bila kaki nih x kuat lagi..mudah terkepak. Dulu jalan ada bunyi with sharp pain in knee.

This guy actually help me and tlg amik pica.. Not bad pulak dia amik gambar. Ingat nak kasi tips jer. Rasa tak sampai hati x beli jualan dia. Dah la pagi -pagi. Pecah telor katanya. Gila mahal barang dia jual. Pada2 lah kan.. Tau orang Malaysia memang abeslah.. Last - last LIBL amik la gelang batu aper tah. Keras sungguh.. kena tenyeh dgn batu pon x rosak. Batu yang pecah. Barang jualan dia yang lain semua x berkenan. Mintak Harga 50,000 Rp.. tak dapat katanya harga atas 100,000 Rp mana boleh turun harga sebanyak tuh. Errr..

Oklah 100, 000 Rp.. humm.. kesian jer.. kalau ikot kan memang mahal oke!.. tp apalah nilai RM 35 hengget compare dgn confident yg LIBL dapat.
Yeay!.. I can walk!.. sunggh x sangka berjaya turun ke kawah!..

Unfortunately, kawan dia nampak LIBL kasi wang kat kawan dia. Kawan dia kata tak adil sbb my fren x beli kat dia. Haa.. pandai. Now dah nak paksa pulak!.. My fren tercabar maka dibelinya juga dgn harga Rp 100, 000 jugak. Haiyoooo...

LIBL x rasa haga dia semahal itu.. LIBL terus masuk mobil & tanya Pak Yudi. Harganya sekitar 30, 000 Rp - 40, 000 Rp jer.. Sentap kawan LIBL dengar.. dah la bawak duit x cukup. Kena pulak kencing dgn diorang.. (Kat MY pon ada gelang macam nih.. x la sampai rm 35 pon. Ori ker tak tataw.. tuh jer. So far pakai nampak macam ori). LIBL memang niat nak sedekah pon.. Tak abes-abes kawan LIBL membebel tak puas hati. Adoiii..




Jalan kat sini dgn kaki yg x kuat lagi. Sport injury nih lain, kena workout lepas operate to build up muscle. Sakit?.. memang sakit mula2 tp bila dah biasa tak sakit lagi.

Dulu LIBL jalan pegi beli roti jer kat giant. Balik dah sakit2 kaki and cepat sgt penat. Now, better la.

Jalan tak rata risau jugak tp jalan pelan2 boleh!



Sejarah tengkuban perahu..
Perahu terbalik..

Lagenda Sangkuriang..


Naruto.. LIBL cari kat pasar baru x der!.. Hummm.. :(

LIBL nak beli nih kat Zara & Natasha.. tp rimas la penjual jalanan dok ikot. Ada tuh strawberry. Manis sungguh.. tp jgn tataw.. kebarangkalian diletak gula.. Katanya sbb tanah gunung berapai bagai.. Hahahah.. Nak tau kisahnya mcm mana LIBL tau.. next entry lah..

Kayu batik.. batang pokok yang lembab.

Dah tarah buat bekas bru keringkan dan ia akan keras. Yang nih memang ori!.. Tapi LIBL pernah nampak kat opis. Sapa punya tah.. campak2 jer.. so malas nak beli. Penuhkan rumah LIBL yg kecik nih?

Pengangkutan penting.. Kereta kuda. Kuda2 sini kena pakai spek. Takut dia cari girlfren or boyfren.. nanti kuda nih x nak dgr kata tuannya akibat tergoda pada bf/gf nya.

Ku buang sahabatku kerana menegur ku berkasih dengan suami orang.. huarghhh..tersasul..
*masih teringat-ingat kisah Cik Non.. kesian Cik Non. SMS cik non, SMS semalam x dibalas. Dia nak putus sahabat ler tu Cik Non. Macam tak percaya hal ini bisa terjadi. =P

Perjalanan diteruskan.. ke kampung Daun..
Lunch time.. erkk.. kenyang lagi nih..

Pak supir kata lewat Kpg Daun baru ladangnya.. oooOOoo...

Next entry.. To be continued.

2 comments:

Benedict Bernard said...

aku lum jejak pun tempat ni.. waaaaah

LadyNur -<-<@ said...

aku jejak dgn tongkat aku sekali.. kelas!..

jalan2 masa sakit nih x der la best sgt.. tp ok la drp terperap dgn sakit..