Day 1: Masih blur..

Sunday, January 22, 2012

Bandung from the airplane.

Flight LIBL ke Bandung bertolak dalam puku 6.30am waktu Malaysia. Mengantuk .. maka tidor dalam flight dgn bestnya!.. Sedar2 peramugari tengah edarkan pass. Malaysia atau Indonesia?.. errr.. mamai.. Dapat borang pass maka tulis jer.. Ttb kak S tanya, kenapa pass kita nih lain drp lain. Tgk balik.. ehh.. nih utk warga Indonesia. HahahAhHAhaa..

Rupanya mamat2 kat seat sebelah dah gelakkan kami!..

Kak S.. cepat la pergi tukar!..

Libl pon tergelak sendiri..patut la lain macam jer!..

Flight di Bandung landed sangat menjunam sebab landasan yang pendek. Budak kecik kat belakang seat banyak la cakapnya.. Penin!..

Bandung nih penduduknya padat tapi lagi maju drp Padang, West Indonesia. Cuacanya yang nyaman. X berpeluh..pakai jer baju ulang-ulang xder bau!.. Malam and kalau hujan..sejuk. Most hotel x der air cond pon. Kipas pon dah cukup!.


Ini bukan tegkuban perahu.. x der kapal terbang boleh lalu kat situ!

Bandara

Bandara Husein nih kecik jer.. LIBL dapat fast lane. Org 1st settle wp yg terakhir kuar drp flight. Masa nih x confident lagi. Kaki masih belum straight sbb 2 jam duduk dalam flight. Kena warm up dulu!.. Begitulah nasib ku!..

Eat AND GO! .. depan bandara.

Disebabkan kelaparan, we had our breakfast depan airport jer sambil tangok-tengok taxi. Kat bandara x der taxi blue bird segala. Kena amik taxi airport. Mana2 pon 50, 000 Rp. Sampai Bandung dalam pukul 7.30am. Masih awal. Factory Outlet bukak pukul 9pagi. Nak makan tempat lain takot x jumpa tempat yg bersih. So we eat here!.

My Nasi Goreng .. sedap tp banyak sgt. X mampu nak abeskan!.

We head to Jalan Riau.. Dengan confident.. Jalan Riau pak!.. Lalu jer jalan riau nampak The Secret. Terus LIBL cakap Disini Pak!.. Ewahh..mcm pernah datang kan!.. The Secret Masih tutup.. Ini hasil drp my own research yer.. my fren termagu-magu. Ikotjer la yer kak S!..

Jalan masih belum sesak.. Nice to explore!..

Inside The Secret.

The Oasis

Inside The Oasis.

The Secret masih tutup tp Oasis kat sebelah jer.. dah bukak!.. Maka mari kita serang. Kat The Oasis nih ada jeans, blouse, beg sikit2. X minat. LIBL suka The Secret nih..ada banyak kerusi boleh duduk. Ada surau lagi.. The only FO yg LIBL jumpa yg ada sediakan surau!.. Each FO ada macam-macam design. Ada taman lah.. Ada cafe lah.. Macam masuk istana lama lah!.. Patutla org Malaysia yg kaya raya suka shopping sini. Selesa!.. Incik husband boleh shopping sekali sbb barang FO mcm jeans, jacket, shirt, wallet. Kalau malas lepak sambil makan. Ada yg pegi main golf!..biarkan isteri & gang shopping sampi pitam!. Rp kan berbaloi!..

Blur.. where next. Rupanya FO nih kedudukan dia dekat2 jer. Memang ada baca. So, we just walk. Takot gak tp ku gagahkan jua menggunakan kuasa tongkat sakti. RM 45 hengget yer harga tongkat itu! Baik beli climber's stick!.. (*perasan)

Cascade

Kat sini ada Heritage.. Tee Esprit 69, 000 Rp for my sista. Ada baju kanak2 tp made in Malaysia. Erkkk.. santekkk tp wajarke beli med in mesia kat sini?.. Rumah Tas pon ada.. LIBL x der mood nak shopping.. semua ada di Malaysia cuma harga disini lbh murah. Sambil beringat-ingat.. LIBL awk nih on MC. Gaji ada jalan ka?.. Okay!.. Beli yang penting jer..

Kalau family wise memang berbaloi shoping sini. Baju branded tp harga murah. Tp sebenarnya kat Pasar Baru lagi murah. Belum print brand lagi wei!.. Make sure pandai cakap Sunda dgn sebutan yg betul.. "Sabaraha?".. Berapa harga?.. Kalau tak kena ketuk!.. Untuk elak sakit hati belilah di FO jer!..

Baju kecik2 & blouse kembang yg akan membuatkan LIBL rendang or jadi sarung nangka not my taste.. tgk2 jer lah. Burberry Shirt and suar tido jer for me!.. Semua harga 100, 000 Rp lebih.. Murah sikit pon 69, 000 Rp.. Kalau dinilai dgn matawang dan mampu milik warga sederhana di sana. Ini adalah mahal!.. Sebab tuh LIBL kata shopping di Bandung x der la murah sangat compare dgn Bukit Tinggi, Padang. Setiap barang dalam 100,000 Rp atau 50,000 Rp berapa barang dalam 1 juta Rp.. Lu pikir sendiri?..


Branded wise yer!.. x rugi!.. berbaloi-baloi.. May be LIBL dah kepenatan.. Semua jadi x best.. tp memang x rasa nak beli.. Saya bukan kaki shopping!..

Jalan Riau dah macet.. Ada pasar minggu hari Ahad di gedung sate. Situ lagi murah!.. Pandai tawar.. ok!.. u go!.. Singgah minum di kedai masakan padang. Tanya pakcik situ macam mana nak ke Jalan Setiabudhi.. Our hotel Casa De'Ladera. Nak beli no Indonesia x jumpa ler pulak.. Camno nak contact Ehy.. (sedara jauh..). Janji di Fb jumpa di hotel je.. Ada yg advise jgn beli di bandara.. Markup abes.. X nampak pulak kat Jalan Riau.

So, advise bapak tuh..naik angkot warna hijau. Woohaa..!.. Bulihkah kaki ku!.. Ramai jugak yg perihatin bila tgk tongkat ni.. slow2 naik & turun angkot.. no hal. Muda2 lagi dah pakai tongkat?.. Heheheh..

Jauh jugak perjalanan dgn macetnyer.. sampilah di hotel. Located near Uni Pendidikan Bandung. Jauh beno hotel nih.. X book kat agoda. Mintak sedara book kan.. Ada offer.. RP 180000 per nite. X sampai 60 hengget semalam. Santekk!.. I loike!..

Casa De'Ladera, Bandung

Kat jalan setiabudhi nih pon ada FO. Rumah Mode .. Kartika Sari.. pon ada tp x pegi!.. verlagak!. X derlah dah penat..

Sejukk..atas bukit nih.. view from our room. 2 single bed!..

Call Ezy..and masuk bilik & tido!.. Tiba2 Ezy datang. 1st time jumpa.. selalu borak2 kat FB jer. Dah plan apa yg patuh dgn Ezy.. C u 2 moro!.

Malam..nak cari makan dimana ya?.. Kawasan seitar hotel x sempt di explore.. laporr.. Hotel cafe x der makanan. Makanya... Paris Van Java (PVJ)! .. akunyer idea. As usual Kak S!.. You follow!.. Hahahah.. Nasib baik hakak nih cool jer.. cer hakak lain. Dibebelnyer aku.. malam2 naik angkot x takot ker..bla2.. tempat org jgn kuar malam2.. bla2..

Alhamdulillah x der aper2 pon.. ada 2 budak uni tlg sbb kena tukar angkot!.. Horror tgk perempuan muda pakai tongkat.. Thanks! yach!..

Alhamdulillah.. Semuanya dipermudahkan.. =)

To be continued..

3 comments:

Areef Ibn Naim said...

salam,

seronoknya... belum penah sampai lg...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Azaref - best tgk tempat org!.. cepat abeskan Master lepas tuh boleh jalan2..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.