LOOK BACK AT 2011 WITH NO REGRETS

Saturday, December 31, 2011

get your free blog banner at emilayusof.com


Don’t feel sorry or bad about the negative things that have happened.
Learn from them and move on to make the best of 2012!

I end up year 2011 with knee injury which leads to ACL recon and MCL repair.. still am in post-OP rehab phase.. till when?.. With all of yr dua, I wish for a fast recovery. Ameen.

Good Things 2011.
1) Win healthy food contest (CLICK HERE!) Cake pan & cake tester still dlm bungkusan.. Bila nak beli oven?..
2) Attend Shape Workshop. Win Lucky Draw!.. LAdy Nur This Nick Name.. attracted Sarimah Ibrahim!.. Rebook goodies.. *love it! (CLICK ME!)
3) Finding Strength (GO!GO!)
4) New born niece (My BRO's KUrMa)

Funny Things 2011
1) Terpatahkan katil..hakhakhakkkk.. (HUMM! )

Sad Things 2011
2) In Memories (Al-Fatihah)
3) Knee Injury & Surgery (Rehab..Rehab.. Lutut oh lutut!)

Vacation 2011
1) Krabi (I LOVE KRAbi! )

Achievement 2011
1) IBM Certified.. (Finally!)

Alhamdulillh... I have more good thinks rather than bad things!..


Paling sedih mestilah my knee injury.. Bad experience. I am used to the pain!.. Hari2 pon sakit.. But life goes on kan?.. LIBL dah x koser nak berfikir banyak.. seems like my family dah boleh accept my condition.. less stress!.. Alhamdulillh. Ada hikmah disebalik kejadian and I pray that Allah give me strength to move on!..

Bila org tanya mcm mana boleh putus urat?..
Main futsal..
Humm..tuh cari pasal. (Sambil jebik muka..)

I hate this!.. Saya bukanlah peminat bola dan saya bukan pemain futsal hardcore!.. Few years back ada la saja2 main & training utk office kononneyrlah!.. Saja2 then semua pon x jadi!.. Saya busy dengan study.. yer my Master!.. Kalau tau nak jadi camnih, sure LIBL x mo main punya or main gitu2 jer.. tgk bola golek kan. Aperjerlah org nak kata... hidup nih x der yg kebetulan..semuanya dah ditentukan!..

Being fooled.. No comment.. I already rest this case. Cakap lebih tambah dosa. Allah itu adil!.. ~regards, Saya yg dizalimi!..

The best is I AM CERTIFIED! ... lama oooo nak abeskan 3 paper dah pernah kantoi.. fail pon pernah. Expired bagai.. Last year dah abeskan Master this year dah certified. Alhamduliullah.. So, what's next?

Long term tArget dah tercapai.. 2010.. Complete MA. 1011.. Certified.
So, blh tak rasa tataw nak buat apa..
New year Hijrah x sempat nak pk sbb tgh sakit tenat...

Roughly, next year plan..

1) I just want to recover soon.. At least.. back to work. I know.. recovery min 6 month...back to sport 1 year.. slow macam LIBL nih err..err.. doa org yg sedang sakit akan cepat termakbul kan.. Allah nak makbulkan doa saya!.. yer lagi satu doa yg belum termakbul.. Amin.. Saya juga mendoakan kawan2 yg menziarah saya & kasi semangat thru fb/sms/blog..

BFF.. Intan (help me a lot plg ptg ajar LIBL berjalan)... Nusaibah (always call me for an update..) .. Raihana (offer helping hand and vist me!.. terharu!. puding sago sedap!.. Semoga Nana & Firdaus dpt 2nd child in year 2012!) . Last but not least, my family.

2) Umrah ..suppose to be this year tp due to my condition may be 2013. Haji..ada tabung lain..salary deducted every month. InsyaAllah..akan sampi waktunya.

Mak cakap no more vacation after Bandung!.. What?.. Bandung.. Pls pray for my condition.. selamat pergi & balik. Berjalan melihat kehidupan.. melihat keagungan tuhan!.. Berjalan bukan just for fun tp untuk menilai & mentafsir mencari keinsafan!. Harap2 kaki nih kuat & x sakit.

3) New Job may be!. I work and I injured.. I got gastric.. I realized, Who Cares!.. Slave to your work!.. I choose what I want to be!.. A lecturer may be.. then boleh proceed with PHD. Kali nih may be saya dah bersedia!.. Lesson learned from this injury.. Baru kuar sepital dah kena hadap keje office.. kejam tak?.. Fikir balik rasa mcm tak percaya I can do it!..

Seriously bosan dengar cerita2 customer hampagas..system crash..stand by. Esp bila dah 2 bulan lbh MC.. cerita2 ini amat meloyakan.

.....hummm...... donno lah.... bosan jer life aku nih!.. I need beautiful lyric for my life... Aper ekk?... Sudahlah.. That's all.. Bye.. Happy New Year 2012..

lagi 15 menet..

Cinta Suci Zahrana


Novel terbaru Kang Abik.

Zahrana seorang wanita yang cantik dan berprestasi. Dia memperoleh penghargaan internasional dan ditawari biasiswa untuk melanjutkan kuliah di luar negeri. Tetapi hal itu ternyata tidak membuat bangga orang tuanya, kerana dalam benak orang tuanya masih ada yang mengganjal tentang dia iaitu dia belum juga menikah padahal sudah berumur lebih tiga puluh tahun. Akhirnya dengan bersusah payah dan penuh perjuangan Zahrana berhasil mengatasi hal itu.

Happy ending but with sad experience..

LIBL sangat menunggu filem ini ditayangkan.. so far tak jumpa lagi. Kena pegi Indon cari nih. :)
Jalan cerita yang agak unik.. lain drp yg lain kat Mesia nih. Dah nama pon novel pembangunan jiwa. LIBL terasa sangat menjiwai watak Zahrana..

Muahahahahah....

Di Bawah Lindungan Ka`Bah




Filem Indonesia, hasil drp buku yg ditulis Abuya Hamka. Dikatakan filem termahal Indonesia. I do agree!.. Sangat best jalan cerita & gambarnya berlatar belakang zaman dahulu kala Padang, daerah minang di Sumatera Barat. LIBL dah pernah pergi padang end of year 2010. LIBL sangat kagum dengan design rumah tradisi minang. Cantikk!..


Filem ini mengisahkan sepasang kekasih yang jatuh cinta (Hamid dan Zainab) tetapi terpaksa berpisah kerana berasal daripada dua keluarga yang berbeza darjat. Ibu Hamid bekerja di rumah keluarga Zainab. Pertemuan demi pertemuan membuat keduanya saling jatuh cinta. Namun, kedudukan kewangan dibayangi hutang budi menyebabkan ibu Hamid melarang anaknya menaruh harapan memiliki Zainab. Mereka, bagaimanapun, berkongsi impian sama iaitu setiap manusia bebas mencintai dan dicintai.

Dugaan demi dugaan mendera keduanya. Hamid kemudian diusir dari kampung kerana dituduh secara tidak sopan menyentuh Zainab sedangkan anak dara itu akan dijodohkan orang tuanya dengan anak saudagar kaya.

Mereka tetap setia dengan janji untuk mempertahankan cinta. Hamid yang diusir dari kampungnya akhirnya mengembara hingga sampai ke Makkah dan menunaikan ibadat haji seperti yang diimpikannya manakala Zainab tetap menjaga dengan setia janjinya, untuk bernikah hanya dengan orang dicintai.

Ending yg sangat menyedihkan.. Hamid meninggal di depan Ka'bah setelah menerima warkah drp Zainab manakala Zainab meninggal sebaik saja menerima surat drp Hamid.


Something attract me:

Ada lagu Opick!... (Bila Opick nak dtg mesia lagi.. memang meremang bulu roma masa dlm konsert Opick.. verangan konsert Opick di Istana Budaya.. perghhh.. mesti mantap. Maher Zain pon klw kat IB lagi best.. nih kat Stadium Melawati ok ..ok la.. Macam poyo jer tgk bebudak nih bukak buku lirik sambil ikot nyanyi.. lbh kusyuk drp baca al-quran.. lama sudah x pegi IB.. 1st and last masa tgk Stephen Huges.. theater Puteri Gunung Ledang...la melalut pulak.. )

Filem ini menunjukkan betapa susahnya ketika itu nak menunaikan Haji di Makkah. Ramai yg karam diperjalanan. Itulah perjuangan suci.. Skrg nih, ada dhuwets.. go!..

LIBL x paham mcm Zainab & Hamid bila jumpa. Asyik2 gelak.. Kejap Zainab gelak.pastuh Hamid gelak. Tak paham apa kah brain connect yg menyebabkan boleh gelak2.

Aperpon.. cerita nih memang best!.. Google & dload..ada kot! =)

To much Indonesia Move lately.. :)
Next, karya terbaru Kang Abik.. Habiburrahman El Shirazy ..
"Cinta Suci Zahrana"


Complete Certified..

Sunday, December 25, 2011

20th Dis 2011..


Finally, I made my decision to sit for an examination on my own. At first, I am not confident to go by my own self due to my condition. Alhamdulillah. I did it. Another long term target completed.

What I am afraid most:

1) Stair case.
Step up no issues.. Good leg go first.
Problem: Step down. Injured led go first.. Full weight on my injured leg scaring me. :(
Stair case only without place to hold.. Lagi menakutkan.. silap2 LIBL mengesot turun..

2) Car Park
Need to walk very far.. I will easily get tired.

3) Traffic Jam
My injured leg is my right leg. Even use auto car, I need to use my right leg.
Drp paddle minyak to brake, I sometime need my hand utk untuk angkat my leg.
What if traffic jam.. * sakitttt la... I rather stop my car behind.

Again Alhamdulillah..
Dengan keberkatan surah Yassin.. Allah permudahkan semua urusan..


I got parking near to staircase and jalan utk beroda.. yg straigth. So, I no need to use staircase.
I am able to sit for an exam on that day..sbb the same day baru confirm. Since my fren terpaksa cancel off dia punya exam.
Walaupun sesat ke level 2 and suppose to level 3.. akibat last minute make decision add tmpt exam pon tataw.

Balik drp exam singgah secret recipe.. Legaaaa.. Pass the exam
all 100% except for XPages.
Score 96/100

Ingat boleh score 100% ..haha.. ttb terconpiuss.. :P

Order Choc Indulgence for 3.. take away.
A treat to my physiotherapist..

Best sungguh dpt makan kat luar..
Best sungguh dapat tengok luar..
Ini sepital..balik umah.. hari2 muak!

Tak der orang yg berani ajak LIBL kuar.. sebab Temporary Disable:

1) Menysahkan.. klw kena tolak dgn wheelchair .. penat.
2) Walk very slow.. have to wait.
3) Risk.. takot nanti jadi apa2 kena la tanggungjawap tak pasal2
4) Ada gaya macam peminta sedekah kalau jalan 2 orang and the Temporary Disable x dress up.
5) Kena bawakkan barang sbb Temporary Disable nak bawak diri pon x larat..

Honestly.. I want to go out. Kurangkan stress.. but I have to sabarrr.. due to my condition. Kuar sendiri lagi ok kot..

Tak semua orang paham perasaaan orang Temporary Disable.. except my BFF. Bawak LIBL pegi pasar just to gain confident to walk on such place. It helps!..

Allah nak LIBL rasa..so after this I can feel them and help them.. InsyaAllah.



It has been 2 month Medical Leave

Saturday, December 24, 2011

I know this is my hard time..
But I know that I am not alone..

Today complete 2 month medical leave..
Due to my slow progress, it is going to be 3-4 month medical leave..
Until I get back my Range of Motion (ROM) and able to walk confidently..

I am moving my recovery journey to WordPress and shall be reveal soon!..




Physio Update

Tuesday, December 13, 2011

Last week, LIBL pergi physio hari2 unfortunately no progress.. stuck at 100 degree flexion. Sedih!.. :(
Patelar stuck.. sirosis.. muscle dah waste a lot.. semua dah weak. Hari2 menahan kesakitan.. kadang2 rasa give up.. macam2 yang saya rasa.. macam2 yang difikirkan.

LIBL cuba untuk tabah dan kuatkan semangat..
Hanya Allah yang tahu betapa berat dugaan ini untuk LIBL.. tp LIBL yakin ada hikmah disebalik kejadian.

Banyak benda yang LIBL pelajari ketika ini..

Paling ketara.. kawan..

Kawan ketika kita senang memang mudah nak dicari..
Kawan ketika susah paling sukar untuk dicari..

Mujur LIBL masih ada kawan ketika susah..Alhamdulillah..

Dulu LIBL tolong seseorang ketika beliau susah tp bila LIBL susah sedikit khabar berita pon x ditanya... mujur lah LIBL tolong beliau kerana Allah. LIBL x harapkan balasan.

Ketika kita susah barulah kita dapat menilai siapa sahabat siapa lawan..

Blood..

Friday, December 9, 2011

Infection utk kali ke 2..