Knee Arthroscopic Operation (MCL repair & ACL replacement) .. my experience..

Tuesday, November 1, 2011


Salam kawan2.. it has been a while LIBL x update this blog. Unfortunately there will be no Cabaran Sihat update. I repeat " Yes! No MORE." *sob sob sob..

As per prev entry, am confuse what had happened to my knee finally result to arthroscopic knee operation. Due to my lack of knowledge in sport injury, I am not able to address my own situation. Nampa macam x der apa2 but it was a serious injury. I called my good old fren who was a physiotherapist at General Hospital, Kelang. She came to my house at 6pm and bring me KFC (breast part). Makan jer lah.. lapo. Kesorangan di rumah sejak semalam & x boleh jalan. Udah ler umah nih nak pegi dapur ada bendul. Tongkatnya ada satu!.. dah try amik aice cube...abes goncang rak pinggan mangguk aku.. kang pecah sapa nak kutip?..

Btw, alhamdulillah I have such fren..datang ajar aku jalan pakai tongkat sebelah?.. Marah dia kat aku apasal beli tongkat sbelah jer?.. Uhuhuhu.. Mana la cek taww.... She help me amik air masak, cawan, sudu letak depan so tht aku x payah susah2 ke dapur. Tapping my knee and bandage. She did some test and kata..tgk nih..lutut ko dah tak lock!.. Arghh takot.. Aku nak bawak ko ke sepital jer.. admit jer.. What?..

Hospital kelang ke?.. ikot la.. tp sana ward dia buruk takot ko takot jer.. Hehehe..
Abes.. aper doc akan buat.. tgk la tahap ko cedera.. may be doc akan buat scope or kalau teruk dah recon lah..
Uhh... aper tuh.. takottt...

Alamak..x bulih fikir..aku x prepare lagi nih... klw pegi malam nih doc buat apa?..
Pain killer jer... MRI opis hr jer..
Aku pegi esok jer lah... mintak adik aku or housemet aku hantar.. Diaorg balik esok pagi..
Ok jer tp prepare lah barang2..

Duh.. operation?.. Scope??.. Ada baca kat internet.. ada tanda2 yang sama dgn knee injuries.. arghh...

DAY 1

My sister balik, ttb dia terkejut tgk ehh..ada tongkat?.. LIBL cakap .. x boleh jalan. Hantarkan ke sepital..
*sob * sob.. Terkejut badak my younger sister, lepas mandi dia terus hantar with my housemate yg cancel nak pegi Bank Negara. Terus masuk emergency.. and doc admitted to ward. Process ING ada dalam 1hr. Terus masuk ward 439 level 4 KPJ Selangor @ Selangor Medical Center, Seksyen 20, Shah Alam.

Doc in charge, Dr. Abang Askandar Kamel, datang2 tgk my knee and tanya masa jatuh ada bunyi tak? err..Ada doc.. 2 kali.. mula2 masa tgh main futsal tp I can still walk out the court & then saya terjatuh lagi luar court sekali and ada bunyi lagi. Doc said.. nih yg saya tak suka nak dengar nih..humm..pergi MRI dulu.
Humm. ok.. in liver..takott.. :(

Dalam pukul 11 pagi, misi datang ward bawak pegi MRI.. huhuh..1st time kena tolak dgn wheel chair rasa mcm 100 mata memandang... eieieie.. Lama jugak MRI, ada dlm 20 min rasa mcm nak tertido. Masa masuk dalam mesin MRI, rasa macam ada benda menekan kaki..ttb rasa sakit ker ttb mmg kaki dah sakit..err entah lah.. Dah abes MRI, LIBL tanya ok ker ..apa dah jadi.. Dr Darlina cakap tunggu doc explain. Humm... Maka balik lah ke ward.. bosan.. lama x pernah dok ward..

Petang sikit Dr. Abang Askandar Kamel came and visit me.. dia ckap.. LIBL, I kena operate u esok jugak!!.. Erkkk... makkk takott.. kenapa.. I tgk MRI ACL u dah x nampak.. MCL u terkoyak..yg tuh repair tp ACL nih kena recon sy amik urat depan and ganti ACL sambil amik marker and conteng kat lutut. Tak der cara lain ker doc?.. (tanya juga wp dah blh agak jawapan dia..) Tak der..

Kalau u setuju esok operation.. Pukul berapa doc?.. I check my time dulu.. Doc dtg balik cakap pukul 12 oke?.. OK, call mak ayah..kawan2 bg taw nak operate.. sebakk jer dgr.. ..I know mmg kena scope and recon.. my good old fren dah cerita dah.. Ok.. don't worry! kata doc.. aku dah rasa mcm nak pitam dah.. Operate!.. 1st time in my life.. beranak pon x pernah inikan operate!..

*Nagesss..

Tak lama lepas tuh, pakar bius pulak sampai.. ckp ok u amik min baca.. esok epidural yer.. er.. aperkah epidural itu?.. rasa mcm pernah dengar.. ehh..org beranak.

Akak katil sebelah nyampuk (dpt 1 bilik 2 org)..

Dik epidural cucuk kat pinggang..sakit.. jangan..

uhuhuhu.. LIBL dah nages sorang2.. ahaks.. mesti akak katil sebelah tuh kesian ker aku dok nages sorang2..

takot weiii.. operation kali pertama seumo idop..

Mujur akak katil sebelah tuh baik.. aku nak gi toilet jenget2 jatuh abes pencuci muka mahal..pecah pulak..tekan button panggil nurse x dtg plk..last2 akak sebelah yg tlg amik kan.. *sedih

Ttb kawan2 opis sampai..LIBL tgh syok layan air mata..ishk3.. sekelip mata ACL ku putus.. MCL ku cedera.. Mcm tak percaya.. oke.. belajar terima hakikat.. perjalan hidup x ada yg kebetulan..semua dah ditentukan. Tahun lepas konvo master..tahun nih operate lutut.. :(

Kawan2 dtg tenangkan keadaan tp dia org pon muka sorang2 suspen jer dgr aku kena operate..

Ya Allah..takott.. malam tuh mcm LIBL x lena tido.. solat sunat macam2..sampi tgh solat tertidur.. :) ..

Solat sambil baring ttb ZzzzZZ..

Nak pegi toilet mmg hazabs.. maka gunakan ilmu tayamum yg ustaz lah ajar.. tepuk jer katil sapu muka & tangan.. kaki setakat yg sampi sbb x boleh kepak dah kaki kanan...

Mmg mentel lah.. jiwa pon kaco... call good fren doc kat Kelnatan, mintak advise GA or epidural..?

Call my good fren nak mintak advise jugak.. Dia cakap klw ko nak dgr tung..tung ketekungg.. ko amik la epidural.. !!!

pergghhh tamoooo.. doc nak belah lutut ker.. nak amik urat ker.. nak tampal urat ker..tebuk tulang ker..pasang skru ker..LIBL x nak dengar.. uhuhu.. muktamat..

Malam tuh dah kena start puasa..
pukul 5 pagi misi dtg amik darah.. Misi kenapa kea amik darah?.. sblm operate kena tgk darah dulu..

..mmg x lena lah tido...

Esok pagi.. Dr. Abang Askandar Kamel dtg terus LIBL cakap, doc saya x nak epidural.. Saya nak GA..
Kenapa?..
Saya x nak dgr bunyi2, bau2..sy x nak kena cucuk my spine..

(akak katil sebelah slip disk sbb 2 kali beranak amik epidural.. dia cakap sakit cucuk belakang.. errr.. x nak ler.. LIBL student bio..err..tau kan..saraf tunjang..oo..x nak.. )..

ttb mcm nak nages depan doc.. ttb suara doc dah kendur sikit may b sbb LIBL dah nak buat drama..

ok..ok.. x per..nnt sy bincang dgn pakar bius and senyum..
uhuhu.. lega sikit..

Dalam pukul 11.30 dah kena pakai baju khas operation..semua kena tanggal oke...segan2.. @-@.. pakai cap lagi.. ishk3..

Terbaring lah LIBL kena tolak dgn katil.. mak oyah dah sampai pukul 9 pg td..semua dah sebak.. LIBL ttb jd joker.. uhuh.. kena marah.. yer lah kang nages kang.. masuk OP kena tunggu Q.. nagantukk.. ttb..

Sapa under Dr. Askandar angkat tangan..!! ehh..aku ker?.. rupanya pakar bius..

Dia soh longarkan baju bahagian belakang..err..nak cucuk spine aku ker...errr..saya x nak epidural.. saya nak GA.. (sambil x nak kasi longgarkan baju)...

OK.. naper x nak pidural?.. sy x nak dgr apa2.. nak tido..

Rupanya mmg mcm tuh kena loggarkan sikit baju.. x kisah la epidural ker aper..

Doc bius buat lawak..
Ok.. dia x nak borak dgn kita...tak nak tgk muka kita nih..
uhuhu..ehh.. buat lawak ehh.. pedulilah.. nak GA!!..


Katil ditolak masuk dlm OT.. uhh..banyak rupanya bilik OT.. perghh mcm doc gigi punya tempat tp besar.. LIBL kena pindah drp katil ke atas tempat OP.. mcm tempat nak semeleh jer.. terus tangan kanan kena cucuk masuk aper tah..

tak lama lepas tuh kena sedut gas.. pakar bius cakap..sedutt..hembus..sedut..hembus..
Peritnya gas nih!!.. rasa nak tahan napas x nak sedut dah.. ttb dengar org cakap..ok..bye bye LIBL.. selamat tidur.. ZZZZzzzz....

(kena bedah..)

ttb..LIBL!..LIBL!!.. bangunnn..bangunn.. dah siapp...

ahh..dah siap?.. antara sedar & tak.. ttb diaorg masukkan cecair apa tah kat mulut..and tak lama LIBL muntahkan balik..pergg..ttb loyaa..
oo..dia alah kat menda nih.. sambil deganr bunyi..tittt..tittt...titttt... macam dalam TV citer org operation yg tgk degup jantung tuh..

Oksigen plak nak dicabut.. boleh saya cabut?.. LIBL geleng.. rasa mcm penat sgt..very weak & x ready.. so dia org biar kejap.. then bru cabut and LIBL ditolak keluar..ttb dgr suara my sis..

Tu dia..dah siap!!..

LIBL nampak sikit2..mak oyah & adik.. semua mcm sedih jer tgk LIBL.. uhuhu.. ttb kaki LIBL terasa sakit..sakit macam kena potong kaki.. eh..mmg la.. rasa mcm kudung dah..drp paha smpi ujung kaki..katil kena sorong sapai bilik..satu jer LIBL blh ckp kat mak oyah.. sakitttt.. sambil berlinangan airmata.. Zzzzz..separa sedar..

ttb LIBL nampak ayah kat sebelah tgh berdoa.. LIBL Zzzz..balik.. lemah..x terdaya.. (igt balik..sebak jer rasa..tp mcm mimpi...).. LIBL terus lalok sampai pukul 5ptg..

Dr. Askandar dtg panggil aku dgn suara yang lantang..terus terbukak mata..klw tak memang tak berdaya..

LIBL, mcm mana.. ok tak?..
Oke doc.. sakit..
Nanti hilang.. saya puas hati..saya yakin..lepas nih awak boleh berlari ker... main bola balik ker..

Memang rasa sakit tahap kaki putus dah berkurang.. redha..pasrahhh..

Dalam hati.. Ya Allah.. syukur alhamdulillah.. dah berjaya lalui satu pengalaman hidup yg x akan dilupakan sampai bila2..

(to be continue....)

6 comments:

makcik rokiah said...

cpt sembuh eh kak..

Nurman said...

tak tau nak cakap apa..moga cepat sembuh

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

#makcik rokiah - tq dik! Aminn..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

# Nurman - Amin.. TQ Nurman. Aku pon tataw nak cakap apa2 gak..just to share my experience.

Benedict Bernard said...

aku ingat epidural ni orang pakai untuk beranak aje.. baru hari ni aku tau untuk tahan sakit lain pun bole..ahaks..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

#Ben - aku pon bru taw..tp aku x nak la..nnt boleh bau hangit..bunyi doc gerudi tulang aku..eieww.. xmo..