My thoughts... Unfiltered..

Wednesday, September 14, 2011

Warning: Feel no offense with my unfiltered thoughts!..


Sebenarnya, LIBL tak suka nak bincangkan isu2 panas dalam my humble and decent blog. Saya bukan nak cari glamour atau cari musuh. Tapi sekadar untuk menulis apa yang ada dalam fikiran with hope we can find better solution or way to move forward.

Semasa isu yoga hebat diperkatakan..macam-macam comment yang LIBL dengar. Ada yang melatah tak tentu pasal. Ada jugak yang marah sebab yoga adalah kelas kegemaran. Bila dilarang, macam mana tak marah..dah diharamkan!. 

Yoga nih dah lama cuma baru sekarang glamour sebab mat2 salleh dah practice yoga. GYM kat malaysia dah adakan kelas khas untuk yoga infact yoga gym pon dah ada. Maka dah jadi trend!.. Bila dah jadi trend, sibuk la semua nak beryoga. Maka macam2 jenis yoga lah yang masuk sehingga ada GYM yang import instructor drp India. So, they come and give the training lah. Those like Indians and Chinese they have no offend to recite mantras. I think so.. 

For example,
OM NA Mah Shi VaYa 
( sebutla korang..nnt rosak akidah..boleh murtad.. HAHAHAH...)

So, kalau korang ttb berada dalam situasi mantra diatas dibacakan.. lampu jadi suram.. mata pejam. Jari tengah bertemu ibu jari.. tangan diatas paha. keluar lah drp kelas itu. End of Story!.. 

Selalunya ini part last.. meditate setelah penat lipat2 badan. Tak pon pegilah kelas BodyBalance yang merupakan gabungan yoga & tai-chi. Ada gak part meditate tp pasang lagu slow motion. Suruh lapangkan fikiran.. perasan2 ada tepi pantai.. just to relax. No mantra.

Media pon sama dalam hal nih jangan la letak headline tak abes. Yang menangung masalah adalah ummat islam itu sendri. Dalam masa yang sama persepsi agama lain pada agama islam itu sendiri. Lagi haru, yang melatah hebat adalah yang beragama islam tapi not practicing islam. Wrong info and message distributed. Salah siapa?.. 

I used to read blog sorang penceramah nih. Disebabkan kesihatan & may be his wife is a doctor!.. He lost 30kgs.. I made a comment as below:


LIBL telah memforwardkan satu blog yang mengecam sorang mufti!..  Mula2 LIBL baca, nyampah betul rasa. Banned terus blog tuh. Lama2 masuk balik.. Hehehe.. 

Bukan salah dia, tp lingkungan dia dikelilingi dengan mereka yang pantas melompat dan kurang kefahaman pada agama Islam. Cakap ikut sedap mulut tanpa ilmu. 

Tapi comment penulis blog itu agak keras.. (ini baru ustaz H baca dah nak putus nyawa.. belum lagi yang lain..). 

Saper la nak baca fitness blog kalau bukan gang yang pantas melompat itu.. jadinya biar saya share dengan ustaz H.. moga2 ramai lagi yang boleh berfikir secara logik. 
Eh..LIBL x daya nak lompat tinggi mcm diaorg.. injured sudah.. -P

Dalam Islam, berenang, memanah & berkuda merupakan sport yang digalakkan. Tapi semua tuh mahal oke!. 

Tadi borak2 di meja bulat, kak T ckp archery rm80 per month for 4 class. Tapi archery set kena beli which cost u RM 700. Makk aii.. Berenang.. kat office ada swimming pool..kat gym pon ada. Tapi belum selera nak terjun kolam kat GYM. Takot terlanggar dugong jantan. Baik kat opis jer..boleh pakai 2 piece.. Wohaa!.. baju & suar berenang lah.. :P

Kuda ku lari gagah berani pon mahal.. Dalam RM350 for intro class jer. Member LIBL cakap..boleh melecet betis.. Awwww...

Kak Emms cakap..Kat bangunan sebelah opis ada disco skate!.. LIBL cakap..yer ada tgk kat TV.. Kak Yats ckp.. shariah compliance tak?.. Kak Emms ckp..kita skate sambil dgr zikir ker alquran.. Muahahah..semua orang gelak2 golek... Kak Fery ckap nothing in this world no evil..so we have to find which one among two or three less evil. Semua orang anguk2.. 

Ada yang kutuk LIBL pegi GYM.. katanya bercampur laki perempuan. Tak malu ker tergedik2 lari depan lelaki. Ada jugak yang mempersendakan LIBL yang bertudung dalam kelas Body Jam. Siap pegang2 tudung.. eii.. x panas ker?..  

My answer: 
-Ada ke gym utk ladies sahaja or asing jantina?.. Kalau ada.. gym kecik.. kejap jer K.O!.. bungkus.. 
-Malu?.. Cari port baik lah.. kalau x der..like do i care?. Perasan jer org nak tgk..macm la santekk kan?.. Diaorg pon x hengenn tgk.. Baik tgk amoi yg pakai spot br@ jer.. 
-Naper bertudung x boleh Body Jam?.. r u jealous coz u donno how to move like i do? 

Balik keje dah nak malam.. takan nak gi park. Ladies..lagi selamat @GYM. Bahaya jogging sorang2..  kutu2 jalan suka sweet2..  rasa nak baling kasut jer!..

Conclusion, Islam itu mudah.. Jangan lah make it complicated!.. 

2 comments:

Nurman said...

Cakap pasal yoga, aku pernah tertidur masa diorang perdengarkan lagu ombak2 tu, very peaceful, alihh2 aku sorang je tak bangun lagi..org lain dah buat step lain dah...sgt maluuuuuw ok. Nida, persetankan kata org, memang niat tidak menghalalkan cara, kalo ko rasa akidah ko belum rosak, teruskan

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

hikkk3x.. yeahh.. persetankan mereka.. i suker gym kat opis ko!.. vendor bulih masuk tak?