Jom eh Jangan Main Mercun.. bunga api boleh ker?..

Wednesday, September 7, 2011

Budak kecik nih suka main bunga api.. tp daddy dia lagi suka main mercun.. mercun teloq naga.. mercun rama2.. mercon bola.. mercun thunder clap.. 

Daddy dia yang lebih2 bukan dak kecik nih. LIBL jadi tukang tengok..tukang sorak..tukang amik gambar jer.. Nak pegang bunga api pon rasa poyo jer.. Kalau dulu.. dapat bunga api main pusing macam dak kecik tuh sambil nyanyi lagu raya.. 

"Selamat Hari Raya..Kepada Saudara Serta Saudari...
Setahun Hanya Sekali..
Merayakan Hari yang Mulia ini.."

.. sepuluh kali ulang.. x der hal !!..

Penuh semangatt okee.. itu zaman kanak-kanak rebina la.. Masa tuh bunga api yang tukar2 warna tuh mahal. Ayah saya belikan secekak yang warna merah yg bnyk asap tuh & few packet bunga api yang besi tuh. Tapi LIBL suka yang merah tuh.. tengok abang patah2 kecik pas tuh baling..nanti dia pusing2.. abes simen kotor!!..

Pernah sekali nak explore..yerla..naper ehh bunga api tiba2 bila bakar kuar macam2 bentuk.. macam mana ekk org buat belerang tuh boleh jadi macam2 warna.. Macam mana ek nak buat bunga api.. Question nih LIBL dah terfikir masa sekolah rendah lagi kot..

One day..kat kampung.. sambil lepak di tangga kayu..maka budak2 pon buat hal sendiri..
koyak bunga api kuarkan belerang drp bunga api merah yg bnyk asap tuh.. Buat longgokan atas tangga kayu.. Nyalakan mancis campak ke loggokan belerang tuh..sekali merecik-recik bunga api merata hala.. huiiyo.. pedih jari kena percikan.. kih3.. 

Adventure katakan.. tak nages okee... wp tak terbakar jari..tp sakit gak la..
pedihnya terasaa.. masuk umah gi cari minyak gamat.. 
Nasib x der parutt.. 

Terkejot ada.. ahaha.. tp best sbb dpt explore sumthing new.. 

kalau tak tataw setiap bunga api design belerang dia lain2..  

Nak buat bunga api kena ada seni oo.. kaler aper nak kuar..  bentuk macam mana.. belerang itself kena pandai campur2 bahan.. 
..hanya org yg bikin bunga api jer taw.. 

Next time kalau ajar anak main bunga api citer la sikit2 in science area..
Tak salah nak main.. dulu kita kecik2 pon main.. sekadar suka2 kasi pengalaman pada anak2 apa yg pernah kita lalui dulu... tp jangan melampau abeskan duit ratusan hengget beli bunga api & mercun dah la.. itu namanya membazirr!!..

Masa mula2 keje jer LIBL belikan anak buah bunga api.. 
Now no more.. !!.. x nak la bakar duit..
Penat mak kejeeee cari duit uols...


Zara dah besar sikit nanti adalah gang Natasha..
Cian dia main sorang2.. main dgn daddy macam x best..





Neighbour2 pon dok main mercun.. 

i tembak hala kat umah u..
u tembai hala kat i.. 
Gitu kaedahnyer!!..

Cam perang aper tah..

Kampung ku ini banyak anak perantau..sekali balik bawak macam2 lah.. yang tembak macam hari merdeka pon ado!.. colorfulll...

Geleng kepala Ustaz kat IQKL sorang nih (my kazen's asben)..
Melayu ke cina yang dok main nih ??.. Bebel dia x puas hati.. 

Muahahaha... ofkozz la melayuuu... Chap Goh Meh dah lepass.... 

Relaxx arr ustaz... nih la meriah raya kat kpg.. Raya kat KL apa ada... sunyiii  jer.. Dia tataw abg2 ipar dia lagi sakan dulu.. mihahahaha...

My untie pulak esoknya ngadu x leh tido.. bunyi mercun kuat sgt katernye.. Hehehe... lama sangat raya kat kl tuh..sejak2 arwak nenek dah x der mmg my untie jarang balik...

Neighbor umah ujung buat open house malam2....budak2 buat keje sendiri la.. main mercun la kedanya..




Dulu2 anak kazen 2 beradik lelaki pandai buat meriam tin.. tanam tin biskut dalam tanah.. guna buluh panjagggg berdepa2..tahap galah lah nak cucuh api.. sekali meletuppp.... BAMMMMMMMMMM.!!!
gegar sekampung..  Tekujat orang dalam umah...

Alahh... relax ahh.. nih anak nyer.. mak oyahnyer dulu main meriam bulu.. lawan dgn org kiri kanan...
Buat panjut drp buluh bagaii...

Haaa... kazen LIBL pernah baling  mercun ke LIBL tu aper citer...mencecet LIBL lari...
 Sebagai balasan.. ikat mercun tarik kat pintu.. sekali bukak pintu..POPPPP!!.. meletup sekali dgn melatah... MIhahhahahaha...!!!




Nih semua mercun aper2 tah... amik gambar takot2..drp dalam pagar jer.. kot2 tesasar sempat lari.. Tak pasal2 nanti  kejadian selipar putus berulang lagi..

6 comments:

NP said...

heee...
masa raya baru2 ni pun, akak beli secekak je bunga api yang mild tu yang sesuai untuk budak2 bawah 12 tahun je... tapi since budak2 bawah 12 tahun tak ada dah besar2 jadi budak2 bawah umur 25 tahu, makanya budak2 bawah 25 tahun beria2 main bagai nak rak ala2 budak2 bawah umur 12 tahun....

abis duit pun cuma 10 hengget jer...sib baik oh

PemilikMataCoklat said...

maen bunga api takde hal, tapi main mercun mintak ampun,huhu. sy tak boleh dgr bunyi mercun nt ade lah yang melompat...

Thanks follow, sy nk follow kt sini tapi tak jumpa lak tang mn nk follow nye, kak menulis mcm best je jd rs xrugi nk follow=))

e.l.i.z.@ said...

penah gak t'pk mcm awk..kira kreatif la kan org yg create bunga api ni..sejak dh besar *instead of tua :P
sy takut la ngan bunga api, mercun apatah lagi..seriau tgk berita psl bdk² putus jari kot hihihi

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

NP - bila budak2 bawak 25 jumpa gang yang bawah 25 makak budak2 bawah 25 nih pon menjadi-jadi mengalakan budak2 bawah 12 tahun.. hahah..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

PemilikMataCoklat - terkejut mercun jgn sampai melatah yer...

nak follow boleh jer...sila2.. Saya menulis sesuka hati jer..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

elly - aper nih awak2.. u know me lah...hahahha... bila nak outdoor photoshoot ??