Bingka Kelapa Muda (Kalakatar)

Friday, September 16, 2011

Rare food again... Classified as Malay Traditional Food. 

Bingka kelapa Muda sangat sukar dicari dipasaran unless kalau datang ke pasar malam Batu Dua Lima. (Ref: HERE)

My mom suka sangat buat bingka nih..tapi anak2 dia makan sikit2 jer tak fav sangat kuih manis2 nih.. 

We still doing it in a traditional way. Bakar pakai sabut guna api atas & bawah. Macam ikan bakar.. bakar pakai arang rasa dia berbeza drp bakar atas kuali.. 

LIBL seriously tak pernah cuba sendir2 lagi. 
Tolong2 macam nih jer lah.. (Tak per.. LIBL sedut ilmu dlm diam..kih3)


Bahan-Bahan

Kelapa Muda (Isi & Air Kelapa)
Tepung Gandum
Secubit Gram
Gula
Air Kosong

LIBL masak memang x der sukatan.. 
Memang kalau masak x der nak sukat2 ler except cake. 
Agak2 jer..

Bancuhan tak pekat .. cair jerr.. 


 Bakar sabut..jadikan bara dulu..supaya bingka x hangit..

 Letak butter or majerin untuk elak melakat kat kuali

 Bakar sabut untuk api atas.. Jadikan bara jugak.

 Tuangkan adunan tadi ke dalam pan or periuk

Agak2 dah masak..
Angkatlah.. 

Done!..

*bara tuh lepas semua sabut2 terbakar dgn api yg kuat..kais2 kan sabut itu supaya api x marak. 
Kalau guna api yang marah  marak bingka akan hangit!..

6 comments:

Areef Ibn Naim said...

salam,

wah, nampak menarik...

kuih2 tradisional ni, bhn2nya mmg mudah je, tp cara penyediaannya yg agak rumit...

maybe klu tknak manis kurangkn or tkyah ltk gula kot, manis air kelapa tu jer... ni 1st time tgk kuih ni...

khairul said...

mmg x jd lah kalau takat bg resepi mcm tu hehehe....tp mmg berbeza dgn terengganu punya,nama sama tp rupa lain..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

#Azaef - betul!!..apalagi sila lah cuba.. :))

segala jenis bingka mmg rasa dia std2 manis mcm tuh.. x der la manis meringit..err..tp tak pernah try x letak gula lagi..sure mak LIBL ngamuk nnt kuih dia x sedap..

x ramai yg tahu pasal kuih nih...

#kerol - alohh.. keroll..jadi nyer lah.. keras or lembik jer bingka tuh klw kurang or lbh air..

version ganu aper nama?.. ttatw pon.. cer citer siket..

Makcu said...

uuu .. nampak sedap... nak kene g carik ni!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

#makcu - kat area Parit Buntar jer ada bingka nih. Tempat2 lain x jumpa lagi..

ehh.. berjaya pulak makcu menjejak diri ku ini yer.. ahaha..

suker baca entry & tgk gambr makcu gi Puncak Tursina & entry SINAI Subhanallah.. bilalah LIBL nak sampai sana.. Entry Vietnam pon bestt..

Areef Ibn Naim said...

ish, tkde niat pun nak cuba... tk pandai ah bakar2 ni, hehehe...