Bazzar Ramadhan: Bandar Baharu, Kedah Darul Aman

Monday, September 5, 2011

One of my fav bazzar ramadhan at my hometown.. Bazzar Ramadhan  Bandar Baharu, Kedah. What??.. Kedah.. Yup am stay at the border of Penang, Perak and Kedah. Sungai Kerian is the main divider for Perak and Kedah.. so mini to say seberang sungai jer Kedah tuh.. naik sampan jer sampailah.. :p
Dulu ada buaya taw sungai nih..

Not too far is Kulim, Kedah..

Majlis Daerah Bandar Baharu

What best at this Bazzar mestilah food and price.. Murah lah berbanding haga di KL & Shah Alam. Kalau mahal2 sapa nak beli.. tp KL mahal pon org beli.. :P

As usual..rare food la kita nak cari kat tempat2 macam nih..


 Very famous Nasik Lemak Che'gu. Cikgu mana la punya nasik lemak nih?

Glamor .. cepat giler abes.. Sadapp.. Berkat letak nama Cikgu kat belakang kot..
Apa cikgiu masak semua sedap..cik gu kan..

Note: Agak2 Azaref (ibnunaeem.blogspot.com). Boleh buat satu kat Kulai..Nasik Lemak Ustaz.. :))


 Buah Nau.. saper tau..selalu ada dalam ABC.. kat KL jarang2 ada dlm ABC.


 My all time fav.. soya Pak Syeikh..



 Mana nak cari haga singget nih cekk oii..!!..
 hari tu beli kat bazzar dkt PKNS pon RM 2.50


 Laksa Beras.. easy to find.. tak macam kat KL.. Muahahha..


 Tempat LIBL famous dgn kari sembilang..tp ikan ni not my fav..
X makan..

 Laksa RM 1.50..
Mee Kari Rm 2.00
Hari2 lunch haga nih kat KL sure aku kaya!

 Nasi Ulam.. selalu buat sendiri ja.. Awet muda oo.. Muahaha..Sungguh x tipu.. Ada macam2 ulam dlm tuh..semua dihiris halus..with ikan masin & kerisik yg di kisar halus gak.


 Kebab RM 2.00 hengget



Mee Sanggol..2 kali pegi..sure abess..
My fav gak..KL x jual.. hahaha.. Selalu LIBL beli yg kering bawak balik KL..



 Air sebungkus singgit..


 Nira nipah..sedap oo..


 All time fav..dulu dah buat entry pasai nih..

Citer pasal Yong Tau Foo.. kuah hitam kat sini plg best. Standard qualified dgn kat bomba Taiping. Dulu ada buat entry pasai nih gak. 

 Yg wana cokelat nih... kat KL cenoett jer.. pas tuh x garing..sini ja yg plg best..




 Semua singget.. X masak pon tak pa.. murahh


 Ayam baba nih x sure mender.. sbb nampak tempayan jer..org yg jual x dak..

Inilah kampungku..  living cost still murah. KFC, Pizza Hut, Secret Recepie, Old Town, herbaline dah ada sini.. not bad lah. Kalau rasa nak shopping barang branded..zastt ke Penang. 45 min jer sampai pulau.. 

Masa LIBL pegi Bazzar nih mostly anak perantau dah balik ke kpg.. so mmg meriah. Jalan dah jemm.. Terdengar la suara2 yg syok membeli.. murah & may be ada food yg org kata dok makan dulu2.. time ni la depa pi membeli. 

Akibat byk sgt makan.. leads to gastric until today.. Huaa...ubt ttgl kat umah Shah Alam.. Double Huaaa..

8 comments:

Nurman said...

Bestnya, bila hang nak balik Penang? AKu plan nak pi jenjalan sana, so nanti ko bleh la jadi tourist guide aku nahh

FazMelati said...

bahanya ni tengok gambaq makanan banyak2, hehee walopon dh abes puasa tp badan i kena diet dah naekkkkkkkkk

Areef Ibn Naim said...

salam,

amboi, sesuki je promote nm org ek :)
karang klu sy dh bukak gerai tu, jemput cik LIBL dok rasmikan ek, hehehe...

bestlah bazaar ni, ada makanan yg best2... klu kt tpt sy, makanan yg biasa2 jer, yg blh dpt ms bkn ramadan pun... kkdg tk tau nak beli apa, hehehe...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

@nurman - aku balik next week.. aku masuk penang heritage walk!..

alahaii..Any time jer..klw aku x pass jd guide aku soh adik aku yg memang keje sana..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

@fazMelati - insaff ler jugakk.. hahah... minggu nih dah nak strt workout balik..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

@Azaref - hahaha.. tak boleh ekk.. humm...ok.. nnt sy delete. :P

Takat nak rasmi no hal.. make sure ada rebben & gunting nak potong.. haha..

lain negeri lain makanan dia..sbb tuh sy suka travel.. yer ker??.. johor x der mender best..may be sbb dah biasa sgt kot..tuh yg tak perasan tuh..

PemilikMataCoklat said...

murah gile babas makanan kt sini, huhu. kt tmpt saya pn sy dh naek harga, susah nk jmp makanan harga singgit ni...

Kalau nak compare dgn KL semua out KL ni bab makanan sbb bazar KL lbh nk untung dr nak berniaga... betul x??

bpk wijaya said...

JIKA ANDA BUTUH ANGKA GHOIB/JITU 2D.3D.4D YG DI JAMIN TEMBUS 100% DI PUTARANG SGP/HKG SILAHKAN SAJA ANDA TLP KY JAYA DI NOMOR 085-342-064-735 TRIMAH KASIH