TAG: JOM SENYUM SAMBIL HADIAHKAN AL-FATIHAH

Friday, September 30, 2011

Thank You..Terima Kasih (err..ada beZa ker?Ada!..Ejaan :P) to Azaref sbb TAG & hadiahkan LIBL alfatihah in his entry (HERE). Haihh..ada jugak orang sedekahkan AlFatihah..lega sikit rasa hati.


Hari nih LIBL diuji!!..sudah la terserempak dengan hamba Allah yang pernah kecewakan hati ini.. ditambah lagi kereta yang terkemek & tercalar tersangkut pembahagi jalan masa nak kuar lunch tadi. Semuanya akibat hati & pemikiran yang tak fokus & lori yang masuk simpang secara laju.. LIBL sudah salah budget sbb nak bagi space lori itu maka sangkutlah.. confirm kena ketuk sikit.. :(

Kalau tak terserempak dalam lift dengan Hamba Allah tuh mungkin x hilang focus.. Dua benda nih telah menjadi asbab kejadian. Haihh... Dalam hati timbul juga rasa menyesal.. kenapalah.. itulah.. inilah..Astaghfirullah hal adzim..Baiklah.. Pujuk hati dengan mengingat Allah s.w.t. Hidup ini dah ditentukan..x ada yang kebetulan.. kifarah untuk menghapuskan dosa2 saya!.. Lupakan pasal ujian di hari Jumaat ini..


Sedekah alfatihah bukan sahaja pada orang yang telah mati tapi juga pada orang yang masih hidup..

Tadi jer member tanya ..eh boleh ker sedekah alfatihah pada org yg hidup??.. (akibat LIBL tercakap kuat.. "Ada org sedekah alfatiah utk saya hari nih".. ) . Dulu LIBL pon x pernah tahu jugak dan agak pelik.

Masa sesi ESQ pak Aminul selalu mengajak bersama-sama membaca alfatihah each time kalau ada rakan2 yang menyambut hari lahir, pergi ke haji dan sebagainya. Bagi LIBL sedekah Alfatihah adalah paling mudah dan murah tp sangat berharga nilainya!..

Back to orgin of this TAG , kena Tag kawan2 blog yer.. Humm.. blog LIBL nih mana ada reader pon.. ahahah.. Camner neh!..

Oklah..cukupkan syarat I tag Nurman (gang mula2 keje nih), Afrezal (org kpg aku!) , Dieya (member MRSM), Catz and Leez (good blogger frens)

The Making of Roselle Jam and Juice

Tuesday, September 27, 2011


Roselle according to Wiki said that "The roselle (Hibiscus sabdariffa) is a species of Hibiscus native to the Old World tropics, used for the production of bast fibre and as an infusion."

It's properties are absolutely tremendous. It helps sooth colds, coughs, helps digestion, promotes healthy kidney function, is a treatment for cancer, and reduces a fever and that's just naming a few of its benefits!

My mom she love to plant.. and roselle is her recent plant that she planted.

This is Roselle. Lovely eh?

How to make the juice..

First, pluck the ripe fruits/flowers.
Then, take off the petals/calyxes from the seed.. wash the calyxes thoroughly.
Next, blend it OR put the calyxes into boiling water until the water is bright red (about 15 minutes)
Adding sugar at this stage is an option else when you boil the juice.

I would prefer to blend it rather then boiling them.. later u will know why. =)

For the best results, you will need a juice extractor that first pulps the fruit, them removes the juice. Else, do it in a traditional way like me! Strain the blended to get the pulp.

Take the pulp. Place the pulp is a wok and start stirring in a low fire. Add some sugar.. (For Chinese they usually opt for rock sugar). Sorry no pic here!..

When its getting sticky and your Roselle jam is consider done!..

Ready to eat..

Look!..The color is so vibrant.

Remember to keep in the refrigerator either jam or juice.

You can also dehydrated the calyxes for hot tea. Add fresh lime. ginger or cinnamon.
The taste wallah!..

Note : It is better to make our own roselle juice because some people add artificial colouring, artificial flavouring and preservatives to the juice that they sell in supermarkets.

KeGILAan saya..

Saturday, September 24, 2011



Finally, LIBL berkesempatan mencari authorized sw@rovski seller in Malaysia. Berpandukan map dalam otak nih..(sbb ttgl map) sampai lah jugak walaupun x familar dgn area wangsa walk tp best lah situ.. banyak spot pernah tgk dalam drama tv.. Kedai yg LIBL nak pegi x der sign board langsung.. nasib baik jumpa. Tkt 1..kena naik atas.. sampai2.. mak oii.. Banyak sungguh selipar.. x der lah ramai orang. Sorang kan pakai sepasang darab lah dua.. kan banyak.. hik3..

Tah ler berapa lama LIBL dok memilih..macam x nampak dunia lain dah. Blink2 mata tgk crystal.. Total Damages RM 231.. GILA KENTANG!..

Balik umah.. kemas2 my home office. Ahakss..!! Office konon macam store ada!..

To tell the truth..previously I get all stuff from one of my supplier yang secara kebetulan jumpa kat bazzar at customer site. Hakk.. keje2 pon mok cik sempat gi bazzar??... Stress ma buat programming. Turun la jalan2.

Since LIBL mmg suka sangat kerongs@ng2 sw@rovski yang disulam tangan itu maka I request to be her supplier. LIBL pon tak sangka sambutan amat menggalakan.. alhamdulillah dah balik modal. Last before raya, my suppplier buat hal.. Patutnya each item come with a box tiba2 letak dalam pelastik jer. Mau tak hangin mok cik nih!..

Katanya husband dia cakap rugi kasi kotak. What der hell is this?.. Dulu dia jugak cakap kotak dia kasi.. Sebelum nih pon dia kasi.. Apa tandanya itu?

Besides, susah sungguh nak contact..kadang2 off hp. SMS tak reply. Ada sekali tuh nak amik kerongs@ng yang dah ditempah janji esok tp tak cakap pukul berapa. Dah cakap esk saya public holiday..boleh amik pagi2 pon boleh. Tapi tak call sampai dah pukul 4.

Mulanya malas nak ganggu tp kebetulan hari yang sama ada jemputan berbuka & solat tarawikh kat umah my untie. My untie dah call..Naper tak datang lagi!.. Alamakk.. Terpaksalah call.. I prefer to go and meet them.. x payah la dtg sini..tell me where u are.

Punya lah susah..nak hantar jugak!!. Aper masalah nih??.. Anda berada ditempat tersembunyi?.. Last2 bocorlah rahsia..kat Lembah Pantai jer pon.. ehh.. itu tempat mainan saya dulu. Dalam hati.. susahnya nak cakap kan.. kalau dah kat situ on the way jer nak pegi umah my untie.. Adeii lahh.. Geramnya dalam hati.. Maka dengan itu saya LIBL berazam nak buat sendiri..!!!


Nak berbusiness dengan orang melayu selalu macam nih.. Lepas raya nih x de pulak dia call..wahal LIBL ada tempah sumthing before raya.. HUhhh... LIBL bekerja as vendor, I know how to treat my customer.. tp bila jd customer org treat nak tak nak jer.. HUmmm.. Geram jugak..

Kalau tak balik modal jangan kasi kotak awal2 lagi. Macam mana dia punya business plan. Mujur tak masuk blog lagi.. tak pasal2 LIBL kena cari kotak pulak pas tuh LIBL pon kena jawab jugak dgn my customer. Fikirlah business orang jugak.. andainya rezeki saya murah..rezeki kamu pon murah.. cer fikir macam tuh.. Tah apa dia fikir.. Ok. Enuf citer pasal my supplier ..kang LIBL sakit hati pulak.

Maka hari nih LIBL cuba2 lah buat sendiri bepandukan sample2 yang ada. Penat jugak fikir.. dok belek kerongs@ng yang halus dan diikat dengan tali tangsi.. Dua tiga kali cuba akhirnya.. Berjaya!!.. Puas hati mok cik nih !!..

Bentuk empat segi & bunga dah boleh buat sendiri..cuma bunga tuh perlu dikemaskan. Takper practice make perfect..

Complicated jugak bunga tuh sebenarnya tp alhamdulillah bakat semula jadi yang dikurniakan oleh al-Khaliq.. LIBL berjaya membuatnya =) Harap2 boleh kurang bergantung dgn supplier..

Last few week.. LIBL dah pegi kelas buat bracelet & ear ring.. lepas nih kalau ada kesempatan nak pegi kelas wirework jewelry pulak.. I saw one lady teaching wirework dgn slumber LIBL bertanya. Amik business card.. LIBL nan ado business card nyer.. Malunyerr..

Aci tak nak cuti sebulan focus on online business jer... Bnyk benda terbengkalai nih.. =(

PS: Baru siapkan satu bracelet.. Jari2 ku sakit semua.. keras nya dawai beli kat sini.

Some of my handmade:

(1) Bracelet (baru siap.. punca kesakitan jari..)

Opss... dah ada pembeli.. Alhamdulillah..


(2) Felt Hair Clip (HERE) and (HERE)

E.X.A.M Stress Mode ON..

Wednesday, September 21, 2011



.
.
Saya ada exam esok!.. Yeaa!..
Tp hari nih saya masih bekerja...
Saya nak amik cuti tp macam melampau sebab isnin dah cuti..
Saya ada deadline..esok..

Saya lagi nak jumpa bos..
Mintak postpone..
Buleh ke bos?..
Can meh?
Bos saya cina lelaki..dia suka yoga!..

Hari nih pagi2 dah hujan..
Hari nih sejuk..
Dalam perut saya ada butterfly..
2 ekor pulak tuh.. menari-nari..

Pagi ini saya sewel siket..semua data campur2 dalam otak..
belum sempat disusun.. mata dah macam burug hantu..
sebab malam tadi jad kelawar..

Malam tadi saya study ..
Malam tadi saya nak book tiket AA pegi Jakarta tapi Web AA hang!..
Sudahnya.. Antara anyer dan Jakarta!..

Sheila Majid!
.
.
.
.

Stress tak baca entry nih??

Muahahahaha... Lets share the stress!~

.
.

Esok petang exam..
Kat IBM Damansara..
Lepas exam kita shopping kat One Utama..
Parking & Minyak kompeni bayar..
Wehuu..!!
.
.
.
.

.
.
.
Ingat orang jer ader stress test?
System pon ada ma!!..
Tak pernah buat?..
Ai pernah =)
.
.
.
Cukuplah kot merepek..
kang korang muntah ijo..
.
.
.
.
Semoga Allah permudahkan exam esok..
Semoga saya pass...
Amin..
.
.
.
Semoga saya berjaya completekan certification IBM tahun nih..
Dapat tambahkan sorang lagi muslimah yg certified dalam area nih..
Tak ramai tau!..
Banyak cinapek & amoi jer..
.
.
.
Nurman ko nak amik exam ker?..
IBM offer 50% jer kali nih..
Taun depan paper ni expired.. format baru kuar..
kaw2..XPages..
Tak cayer??.. check IBM website!..
.
.

Cert utk paper 1st.. Amik tahun lepas..Masa tengah busy2 ulang alik customer kat bukit kewangan..
Tapi x laku kat HP..sbb dia nak Certified Domino Administrator..
Huahahahha....

TLeader tegur.. kusyuk org ujung tuh..
LIBL : Hehe..takott..
TLead: Dah semacam jer nampak..
LIBL : Err..mmg mcm nih.. org mmg takot tgk sy study..
tp sy kena study smpi semua paham bru saya rasa confident..
TLead: Orang kinesthetic study!
LIBL: Huahuahuahaa...

(*mangsa buli org digital.. =P )

Bingka Kelapa Muda (Kalakatar)

Friday, September 16, 2011

Rare food again... Classified as Malay Traditional Food. 

Bingka kelapa Muda sangat sukar dicari dipasaran unless kalau datang ke pasar malam Batu Dua Lima. (Ref: HERE)

My mom suka sangat buat bingka nih..tapi anak2 dia makan sikit2 jer tak fav sangat kuih manis2 nih.. 

We still doing it in a traditional way. Bakar pakai sabut guna api atas & bawah. Macam ikan bakar.. bakar pakai arang rasa dia berbeza drp bakar atas kuali.. 

LIBL seriously tak pernah cuba sendir2 lagi. 
Tolong2 macam nih jer lah.. (Tak per.. LIBL sedut ilmu dlm diam..kih3)


Bahan-Bahan

Kelapa Muda (Isi & Air Kelapa)
Tepung Gandum
Secubit Gram
Gula
Air Kosong

LIBL masak memang x der sukatan.. 
Memang kalau masak x der nak sukat2 ler except cake. 
Agak2 jer..

Bancuhan tak pekat .. cair jerr.. 


 Bakar sabut..jadikan bara dulu..supaya bingka x hangit..

 Letak butter or majerin untuk elak melakat kat kuali

 Bakar sabut untuk api atas.. Jadikan bara jugak.

 Tuangkan adunan tadi ke dalam pan or periuk

Agak2 dah masak..
Angkatlah.. 

Done!..

*bara tuh lepas semua sabut2 terbakar dgn api yg kuat..kais2 kan sabut itu supaya api x marak. 
Kalau guna api yang marah  marak bingka akan hangit!..

My thoughts... Unfiltered..

Wednesday, September 14, 2011

Warning: Feel no offense with my unfiltered thoughts!..


Sebenarnya, LIBL tak suka nak bincangkan isu2 panas dalam my humble and decent blog. Saya bukan nak cari glamour atau cari musuh. Tapi sekadar untuk menulis apa yang ada dalam fikiran with hope we can find better solution or way to move forward.

Semasa isu yoga hebat diperkatakan..macam-macam comment yang LIBL dengar. Ada yang melatah tak tentu pasal. Ada jugak yang marah sebab yoga adalah kelas kegemaran. Bila dilarang, macam mana tak marah..dah diharamkan!. 

Yoga nih dah lama cuma baru sekarang glamour sebab mat2 salleh dah practice yoga. GYM kat malaysia dah adakan kelas khas untuk yoga infact yoga gym pon dah ada. Maka dah jadi trend!.. Bila dah jadi trend, sibuk la semua nak beryoga. Maka macam2 jenis yoga lah yang masuk sehingga ada GYM yang import instructor drp India. So, they come and give the training lah. Those like Indians and Chinese they have no offend to recite mantras. I think so.. 

For example,
OM NA Mah Shi VaYa 
( sebutla korang..nnt rosak akidah..boleh murtad.. HAHAHAH...)

So, kalau korang ttb berada dalam situasi mantra diatas dibacakan.. lampu jadi suram.. mata pejam. Jari tengah bertemu ibu jari.. tangan diatas paha. keluar lah drp kelas itu. End of Story!.. 

Selalunya ini part last.. meditate setelah penat lipat2 badan. Tak pon pegilah kelas BodyBalance yang merupakan gabungan yoga & tai-chi. Ada gak part meditate tp pasang lagu slow motion. Suruh lapangkan fikiran.. perasan2 ada tepi pantai.. just to relax. No mantra.

Media pon sama dalam hal nih jangan la letak headline tak abes. Yang menangung masalah adalah ummat islam itu sendri. Dalam masa yang sama persepsi agama lain pada agama islam itu sendiri. Lagi haru, yang melatah hebat adalah yang beragama islam tapi not practicing islam. Wrong info and message distributed. Salah siapa?.. 

I used to read blog sorang penceramah nih. Disebabkan kesihatan & may be his wife is a doctor!.. He lost 30kgs.. I made a comment as below:


LIBL telah memforwardkan satu blog yang mengecam sorang mufti!..  Mula2 LIBL baca, nyampah betul rasa. Banned terus blog tuh. Lama2 masuk balik.. Hehehe.. 

Bukan salah dia, tp lingkungan dia dikelilingi dengan mereka yang pantas melompat dan kurang kefahaman pada agama Islam. Cakap ikut sedap mulut tanpa ilmu. 

Tapi comment penulis blog itu agak keras.. (ini baru ustaz H baca dah nak putus nyawa.. belum lagi yang lain..). 

Saper la nak baca fitness blog kalau bukan gang yang pantas melompat itu.. jadinya biar saya share dengan ustaz H.. moga2 ramai lagi yang boleh berfikir secara logik. 
Eh..LIBL x daya nak lompat tinggi mcm diaorg.. injured sudah.. -P

Dalam Islam, berenang, memanah & berkuda merupakan sport yang digalakkan. Tapi semua tuh mahal oke!. 

Tadi borak2 di meja bulat, kak T ckp archery rm80 per month for 4 class. Tapi archery set kena beli which cost u RM 700. Makk aii.. Berenang.. kat office ada swimming pool..kat gym pon ada. Tapi belum selera nak terjun kolam kat GYM. Takot terlanggar dugong jantan. Baik kat opis jer..boleh pakai 2 piece.. Wohaa!.. baju & suar berenang lah.. :P

Kuda ku lari gagah berani pon mahal.. Dalam RM350 for intro class jer. Member LIBL cakap..boleh melecet betis.. Awwww...

Kak Emms cakap..Kat bangunan sebelah opis ada disco skate!.. LIBL cakap..yer ada tgk kat TV.. Kak Yats ckp.. shariah compliance tak?.. Kak Emms ckp..kita skate sambil dgr zikir ker alquran.. Muahahah..semua orang gelak2 golek... Kak Fery ckap nothing in this world no evil..so we have to find which one among two or three less evil. Semua orang anguk2.. 

Ada yang kutuk LIBL pegi GYM.. katanya bercampur laki perempuan. Tak malu ker tergedik2 lari depan lelaki. Ada jugak yang mempersendakan LIBL yang bertudung dalam kelas Body Jam. Siap pegang2 tudung.. eii.. x panas ker?..  

My answer: 
-Ada ke gym utk ladies sahaja or asing jantina?.. Kalau ada.. gym kecik.. kejap jer K.O!.. bungkus.. 
-Malu?.. Cari port baik lah.. kalau x der..like do i care?. Perasan jer org nak tgk..macm la santekk kan?.. Diaorg pon x hengenn tgk.. Baik tgk amoi yg pakai spot br@ jer.. 
-Naper bertudung x boleh Body Jam?.. r u jealous coz u donno how to move like i do? 

Balik keje dah nak malam.. takan nak gi park. Ladies..lagi selamat @GYM. Bahaya jogging sorang2..  kutu2 jalan suka sweet2..  rasa nak baling kasut jer!..

Conclusion, Islam itu mudah.. Jangan lah make it complicated!.. 

Sekitar Majlis Akikah Nur Zara Safiya

Monday, September 12, 2011

Raya ke 3.. ada majlis akikah Zara Safiya together with the open house..
Penat woo..tp worth it!..

Adik yang bam-bam. 
Kata org klw minum susu ibu mmg baby akan bam-bam mcm nih..
Ada macam LIBL tak?.. Gmbar LIBL x penah ada sini..mcm mana nak compare :P

 Kakak yg dah besar panjang. 
Bahaya dia nih suka naik kat bahu LIBL.. ala2 naik kuda.
Hurry!!.. Hurry!!.. Yeehaa.. sambil tepuk2 bahu LIBL.. ciss.. Adik LIBL yg ajar nih..

Ada sekali tengah baring2 dia dtg terus lompat duduk atas perut.. 
Woo.. bulih uwekk.. Kalau marah dia..dia sengeh.. 
Humm.. x jadi marah..geram jer tgk!..


Pose candy gurl.. Budak2 kalau kasi task memang dia ingat..
Semua budak yg dtg confirm dapat..Kita dah lupa dia yg igt.

 Kenakalan makin terserlah.. Sibuk jer nak potong cake.. Ingt birthday cake ker?.
Tak kasi pisau..see..dia amik gunting..!!
Biar makcik simpan gambar nih nnt dah besar makcik tunjuk. 

 Nih gambar baik sikit.. sibuk menyusun..perosak pon yer jugak..
Kasar sikit dia buat keje..

Bunga rampai..potong besar2.. kak ipar punya kerja la nih..
Kiter potong kecik2..dia dtg tlg terus jadi besar gajah.. mmgla cepat siap.. *sight..

Kat kpg bolehla kerat2 daun pandan.. Banykkan..Kalau kat KL beli la 
sehelai 50 sen..

 
Bunga rampai di bungkus kecik2.. Nih idea LIBL.. 
Kasi orang.. Wangi bunga rampai nih.. selain bau minyak atar..
ada bau giorgio armani abg aku dgn relanya korbankan perfume dia..
:)

Hasil rekaan LIBL & my sista.. Konsepnya adalah Taman Rama2..
Kih3.. 
Asalnya nak letak kat hujung..
Tiba2 pagi tuh ada yg soh ubah pulak.. Ishk3.. Hangin adik aku..

 My setup jugak.. Air Zam-Zam, Kurma, Bedak..Mangkuk air untuk letak rambut.
Dulu2 guna kelapa muda.. Bedak, Gunting..  
Bab2 creative work kasi kat LIBL.. I like!

Bedak tuh Natasha dah tonggang sampai abes..
My mom tanya sapa main bedak.. ??
LIBL ckp..cucu mak tuh la saper lagi.. ;P



Drp 30 org gang2 mak LIBL turn out to be 10 jer.. 
Raya punya pasal.. Drp plan pukul 10..diawalkan pukul 9. 
Punca kepada kekalutan.. humm.. 
event manager aka adik aku adalah sgt stress pada hari ini.. ;) 

No Head and Tail..

Sunday, September 11, 2011

Baru lepas meeting .. aduii... lupa la.. I am talking to digital people. My slumberness end up kena bebel.. Muahahha.. By rite, I didn't do this at customer place of kozz.. so ingat boleh cut the intro lah.. sekali ko!.. kena bebel... What are you talking about..no head no tail?.. HaAA.. Err..err..  

I am showing the system lah..Emm..Arr..Humm.. Helpp??.. 


Kene bebel sikit tp lama jugak. Panas jer muke.. tp menten kerang busuk. Abes takan nak nages kan.. sengeh jer lah. Dalam hati.. glupp!.. Rasa macam bangang gilerr kot. 

Tak perlah... learning process.. I am open for improvement. My boss use high level of english sometime kinda hard to get wht does he mean... Terkulat2 aku.. 

Siyes! Macam our CEO.. penat gak nak paham. The way they convey their message = not straight to the point!.. 


Morale of the story: 
Knowing your boss then you know how to do it!..
Know your audience then you know how to present.. 

Me underestimate this project.. Yuhuu...They actually evaluating me.. !!
Another journey to gain trustworthy and "she can do it"... yada.... yada.... 


Me not bad lah. 
Haiyoo..apasal rasa cam samdol sangat nih.. :(

*sight.. back to work.. minggu depan ada Exam..yg aku gi letak deadline Jumaat tuh pulak dah.. Mak lupa lah uolss!!... Mula ler nih..  My sewelnesss... @-@ 

Malam tadi tido pukul 2pagi siapkan keje uols.. 

Time is my concern now.. sempat pulak update blog?. Distress katernyer..  FB dah tak secure!..  Meh meraban kat sini jer lah.. 

Jer@t.. Terjerat dengan Network Cabel?



At first, I saw this book pica on Facebook. Okay..am not Novel fan!.. Ignore!!..

I am not into malay jiwang novel but sometime i did.  (Means..I have ample time or nothing much to do)..

My last Malay novel tht I read was Sebening Rindu by Kamal Azhan.A novelist who stumbled into my blog...  

My english novel was Eat, Pray, Love.. yet to finish. (Stuck in Bali with Ketut Liyer.. :) kot!)

I do read islamic novel..!!.. AA GYM, Kang Abik, Saifulislam books as well.. Few more form Dakwah Bookstore!.. Ehh.. Ada satu buku belum bukak pastik lagi..Disebalik Tabir Kematian by Imam Ghazli.. Mihahaha.. kumpul & simpan!.. :P

Next day, I saw Jerat pica again.. 

Owwhh..woww!!..

She's a novelist.. getting excited.. Like her page and find the synopsis.
Another wow!!.. I saw her status..she will be at nasi lemak kopi 0 tomorrow..
Geee!!... An IT Engineer turn out to be a novellist??.. 
Interesting rite?

Why?.. Mostly in IT area are digital people. Less feeling. High digital score confirm will look nerd!..
I realized this during one of internal training. Betull la.. when I look back to our group pica.. mmg boys& gurls looks nerd!.. X der fancy2.. x der sty-lo.. 

Kalau ada pon .. she is no digital. She is an auditory. 

Trust me!.. Mula lah rasa..err..why am stuck here??..  
Dah la LIBL trait Popular Sanguine + kinesthetic.. 
Adoii!!.. rasa macam spesis terancam. 
Sangat diberi perhatian.. 
Pergghh.. !!.. 
Am start thinking of leaving.. doing something else may be!..

But this Jerat novel.. summore in Malay. Yeahh.. proved.. 

IT does not mean for Digital People!..

The author.. even she is not a programmer but more to Networking..Security..Antivirus.. etc. Asked her.. she travel to customer's place a lot. A roses among the thorn!.. Hebat oke!..

So damm happy.. since the author is in the same floor.. masuk jer opis.. LIBL terus jerit. (what a Bubbly person I am :P )





Kak..nak novel!!.. siap amik gambar and sign!.. Inspiration nih!.. LIBL x der la nak tulis novel..but I did short story in this blog. 

I am more into Art and creative artwork. I like to sew!.. Hahahaha.. 

Slowly..with a small step.. I am working on my online business and oso my bro online bizz.. The reason why u can see me online alwayzz..

The author, mother of few kids. tak sure berapa.. She did go to GYM.. she's in IT line.. She is a housewife! She cook for her family.. (I saw her status in FB).. Proved!.. 


Modern Mom in IT area.. can be a good housewife and mother!..  I agree..sometime kena kerja malam2..balik lambat but not forever.. ada time kita free jugak.. 

Okey.. go and get this novel.. less then rm20 jer..

Bila baca rasa macam cerita my own life. Esp the history of the company. 

Okeyy .. enuff.. nih kes bosan study untuk IBM exam. Aduii....penin lah.. susahh jer rasa.. alamak takottt nak exam..  

Xpages.. 
Composite Application.. DECS...

yawn!!..


Esok ada review Online Training Calender dgn bos lah..  surfing jer lebih..kejap2 main game fb..kejap2 surf blog org.. hahahaha.. cam nih ler LIBL buat dissertation dulu! Mujur abes jugak.. cara nak hilangkan bosan kaedahnyer..


Alamakk...merepek lagi..
Okalah... Chow... sambung study & buat system u olss!!


Eh...semalam LIBL pegi kelas jewelry making... I means beads!.. cute giler!.. ahaha.. nantilah citer... Hola!.. Hola!!.. Bye!..

Jom eh Jangan Main Mercun.. bunga api boleh ker?..

Wednesday, September 7, 2011

Budak kecik nih suka main bunga api.. tp daddy dia lagi suka main mercun.. mercun teloq naga.. mercun rama2.. mercon bola.. mercun thunder clap.. 

Daddy dia yang lebih2 bukan dak kecik nih. LIBL jadi tukang tengok..tukang sorak..tukang amik gambar jer.. Nak pegang bunga api pon rasa poyo jer.. Kalau dulu.. dapat bunga api main pusing macam dak kecik tuh sambil nyanyi lagu raya.. 

"Selamat Hari Raya..Kepada Saudara Serta Saudari...
Setahun Hanya Sekali..
Merayakan Hari yang Mulia ini.."

.. sepuluh kali ulang.. x der hal !!..

Penuh semangatt okee.. itu zaman kanak-kanak rebina la.. Masa tuh bunga api yang tukar2 warna tuh mahal. Ayah saya belikan secekak yang warna merah yg bnyk asap tuh & few packet bunga api yang besi tuh. Tapi LIBL suka yang merah tuh.. tengok abang patah2 kecik pas tuh baling..nanti dia pusing2.. abes simen kotor!!..

Pernah sekali nak explore..yerla..naper ehh bunga api tiba2 bila bakar kuar macam2 bentuk.. macam mana ekk org buat belerang tuh boleh jadi macam2 warna.. Macam mana ek nak buat bunga api.. Question nih LIBL dah terfikir masa sekolah rendah lagi kot..

One day..kat kampung.. sambil lepak di tangga kayu..maka budak2 pon buat hal sendiri..
koyak bunga api kuarkan belerang drp bunga api merah yg bnyk asap tuh.. Buat longgokan atas tangga kayu.. Nyalakan mancis campak ke loggokan belerang tuh..sekali merecik-recik bunga api merata hala.. huiiyo.. pedih jari kena percikan.. kih3.. 

Adventure katakan.. tak nages okee... wp tak terbakar jari..tp sakit gak la..
pedihnya terasaa.. masuk umah gi cari minyak gamat.. 
Nasib x der parutt.. 

Terkejot ada.. ahaha.. tp best sbb dpt explore sumthing new.. 

kalau tak tataw setiap bunga api design belerang dia lain2..  

Nak buat bunga api kena ada seni oo.. kaler aper nak kuar..  bentuk macam mana.. belerang itself kena pandai campur2 bahan.. 
..hanya org yg bikin bunga api jer taw.. 

Next time kalau ajar anak main bunga api citer la sikit2 in science area..
Tak salah nak main.. dulu kita kecik2 pon main.. sekadar suka2 kasi pengalaman pada anak2 apa yg pernah kita lalui dulu... tp jangan melampau abeskan duit ratusan hengget beli bunga api & mercun dah la.. itu namanya membazirr!!..

Masa mula2 keje jer LIBL belikan anak buah bunga api.. 
Now no more.. !!.. x nak la bakar duit..
Penat mak kejeeee cari duit uols...


Zara dah besar sikit nanti adalah gang Natasha..
Cian dia main sorang2.. main dgn daddy macam x best..





Neighbour2 pon dok main mercun.. 

i tembak hala kat umah u..
u tembai hala kat i.. 
Gitu kaedahnyer!!..

Cam perang aper tah..

Kampung ku ini banyak anak perantau..sekali balik bawak macam2 lah.. yang tembak macam hari merdeka pon ado!.. colorfulll...

Geleng kepala Ustaz kat IQKL sorang nih (my kazen's asben)..
Melayu ke cina yang dok main nih ??.. Bebel dia x puas hati.. 

Muahahaha... ofkozz la melayuuu... Chap Goh Meh dah lepass.... 

Relaxx arr ustaz... nih la meriah raya kat kpg.. Raya kat KL apa ada... sunyiii  jer.. Dia tataw abg2 ipar dia lagi sakan dulu.. mihahahaha...

My untie pulak esoknya ngadu x leh tido.. bunyi mercun kuat sgt katernye.. Hehehe... lama sangat raya kat kl tuh..sejak2 arwak nenek dah x der mmg my untie jarang balik...

Neighbor umah ujung buat open house malam2....budak2 buat keje sendiri la.. main mercun la kedanya..




Dulu2 anak kazen 2 beradik lelaki pandai buat meriam tin.. tanam tin biskut dalam tanah.. guna buluh panjagggg berdepa2..tahap galah lah nak cucuh api.. sekali meletuppp.... BAMMMMMMMMMM.!!!
gegar sekampung..  Tekujat orang dalam umah...

Alahh... relax ahh.. nih anak nyer.. mak oyahnyer dulu main meriam bulu.. lawan dgn org kiri kanan...
Buat panjut drp buluh bagaii...

Haaa... kazen LIBL pernah baling  mercun ke LIBL tu aper citer...mencecet LIBL lari...
 Sebagai balasan.. ikat mercun tarik kat pintu.. sekali bukak pintu..POPPPP!!.. meletup sekali dgn melatah... MIhahhahahaha...!!!




Nih semua mercun aper2 tah... amik gambar takot2..drp dalam pagar jer.. kot2 tesasar sempat lari.. Tak pasal2 nanti  kejadian selipar putus berulang lagi..