NeW BoRn BaBY

Thursday, August 11, 2011


Since my parents are here.. and my sis in law dah abes berpantang and dah balik KL. We went to my bro house at Ukay Perdana. Our very first time tengok baby Nur Zara Safiya. Owhh sangat bulatt sebab kuat minum susu. Compare to her sis, Natasha sangat susah nak minum susu.


Raya kali nih dah bertambah lagi sorang family. Mak Oyah dah ada 2 cucu.. aku ttb rasa dah tua plak..dah ada 2 org anak sedara gitu. Natasha tahun depan dah sekolah darjah satu maksudanya dah dekat 7 tahun aku keje dah dekat 7 tahun aku grad undergraduate. Aduhiii...cepat sungguh masa berlalu.. Mak aku ckp klw aku dah kawen dan nak sekolah dah anak ko.. HUmmm. Kesitu pulak.. nih malehh nih.. *smug.


Sekarang nih klw gi mana2 kena beli 2 benda.. satu utk Natasha satu lagi utk Safiya. Nasib baik next vacation aku adalah Bandung.. Owhh..tidak2.. nanti aku terlebih beli barang anak sedara.. HUahuahua.. Masa tuh sorang jer.. ok lagi..

Duit raya pon dah kena tambah lagi sekeping.. hikss.. Kalau tambah lagi sorang jadi 3 orang.. Agak2 note 50 turun jadi 10.. MUahaHahahh.. Natasha sangat seronok ada adik.. tp aku still jadi sasaran dia nak panjat memanjat tak kira tgh tgk tv or tido.. adoil la.. Kadang-kadang tak larat nak layan.. always ajak main game. Layannn jer la..wp bosan giler main game budak tadika. Uuhuhu..

Baby Safiya still kecik lagi..tido jer keje nyer. Tunggu dah besar sikit tgk ikot sapa?.. Akikah Safiya will be on 3rd Raya Puasa this year. Barang2 dah beli sikit2. This time meriah sikit since my sis in law family turun drp Sarawak. Katanya nak tengok akikah tuh macam mana.

Ibnu Majah menerangkan maksud "... terpelihara dengan aqiqahnya..." (pada mafhum hadis diatas) adalah bahawa aqiqah itu sebagai sebab yang melepaskan kanak-kanak tersebut daripada gangguan syaitan yang cuba menghilangkan daripadanya melakukan kebaikan.


Masa akikah Natasha diaorg tak datang tapi nenek sebelah Sarawak pernah bertanya to my mom kenapa kena akikah?

Being in mix culture, religion and believe kadang-kadang kelakar dengan soalan-soalan. Lagi haru bila Natasha question & marah kenapa nenek Sarawak dia x solat.. x puasa.. Lagi2 sejak Natasha dah sekolah.. belajar pulak alif, ba, ta.


Adik sis in law named Tressa ada cerita, Natasha tulis huruf "U" ada titik satu and tanya dia..nih apa?. Dia jawab "smiley" terus Natasha bengang. Hikss.. Rupanya Natasha baru belajar tulis huruf nun. Marah la dia samakan huruf nun dia dgn smiley... bersunguh Tressa cerita kat aku. Btw, they really respect our religion sum more try to understand as well. Sapa tak sayang cucu.. Sapa x sayang anak sedara kan?..

I wonder la Safiya nanti macam mana..
Aku pon excited, i need to prepare Akikah invitation card and contribute some gift. I need to design one and send for printing.

6 comments:

dieya said...

congrats dpt anak buah baru!

DrSam said...

Salam Ramadhan al-mubarak dan tahniah tambah seorang lagi ahli keluarga. tengok cara pegang baby tu memang dah ada bakat :)

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Thanks Dieya..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Dr Sam.. Thanks.. Ahahah.. bakat terpendam may be.. :D

Willie a.k.a Reptoz said...

Adeh! Bulatnyer baby tu...dan kesian pulak muka mama kena tampal dgn ladybird. hahahaha!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

@willie - Kuching born baby...bulat but lucky not so heavy..

err.. tht one yet to be call mama but mak cik..:P

Behind is her inek kucing.. :)