Murtabak Pisang

Friday, August 26, 2011



Nih la murtabak pisang.. resepi yg I learned from my mom. Dari kecik memang dok tengok my mom masak murtabak nih. Tolong sikit2 tapi part nak tebar roti memang x pernah try. My mom takot nanti buruk kuih dia. :D

Selalunya LIBL dapat yang last punya adunan bila inti dah abes..So, boleh la buat sesuka hati.
LIBL selalunya buat bila dah balik kpg jer.. kat KL nih.. HUmm.. koserr ahh.. x der tempat nak tebar..

Since bulan posa nih my parents dtg KL..mak aii banyk ler hasil bumi dibawaknyer. Mujur x setandan pisang. Mana la larat LIBL nak makan.. dari ulam sampai ker kelapa. Dah berbijik2 ada kat umah tuh.. Boleh tulis nih version bila punya.. Melihakan kesinnyer food nih dah la jauh mai kan.. gigih la masak murtabak pisang nih. Pecah rekod!.. 1st time masak kat KL nih..

Bahan-Bahan

Pisang masak dibawa drp Kpg.. :D
Gula
Garam
Tepung Gandum
Minyak Masak ( saya guna canola & sunflower oil - minyak mahal..sbb minyak murah dah abes dipasaran)


Cara-Cara

Tepung Gandum + Sedikit garam + air.
Uli sampai jadi doh.
Then buat bulat-bulat..rendam dalam minyak..
(selalu my mom rendam 1 night..tp nih LIBL rendam half day jer..)

Option: letak majerin


Inti pisang..

Ikur suka ler nak lenyek ker nak hiris nipis..
Letak garam & gula secukup rasa.


LIBL canai atas tudung periuk.. kalau my mom dia guna talam yang bulat zaman dolu2 tuh.. Base dia letak daun pisang sbb senang nak angkat and terap dalam kuali.. yang nih kena ada skill menempek.. :D

LIBL x der la tebar macam mamak roti canai tu.. just penyek2 & tarik-tarik jer.. Make sure la jangan koyak kat tengah2 nanti macam mana nak letak inti.. Lagi satu kena la tarik smpi abes..nanti tebal pulak kulit murtabak nih.. X sedap.. :P


Dah tarik luas2..letak inti pisang dan bungkus macam pic atas nih..

Menggunakan skill tempek plastesin.. tempek la atas kuali dgn sikit minyak or guna jer non sticky pan.. Kuali nih sedikit cun..kah3..penat lah sental.. Biarlah lah..!!

Err.. actually lupa ada sticky pan.. Kah2. Sajer simpan buat hiasan.. :P

Terbalik-terbalikkan..biar kulit garing..

Hasil nya..Tada!... Potong kecik!..Makan ramai2 :P

LIBL buat comel2 jer sbb tudung periuk kecik..

Sebelum buat confirm teknik tru phone dgn my mom..ala macam dlm TV tuh.. :D

Dah siap.. Call my mom..cakap..

"Murtabak pisang LIBL dah siap..semua comel2 macam tuan dia!.."

My mom respond.. hummm.. comellah sangat.. :P

Ala..x der tempat nak tebar lah..atas tudung periuk jer..saiz tudung periuk lah.
Kuang3x
Nota kaki kucing yg berak kat depan pintu umah LIBL semalam:

Murtabak nih boleh berintikan nangka or Telur + kuchai.
Sukar didapati... only jumpa kat pasar malam @my kampung. Pasar malam kat bandar itself x der.

Makan nih glamer untuk orang yang berketurunan Jerman!..
Hahah..atau nama lain Banjar lah!..

3 comments:

Areef Ibn Naim said...

salam,

wah cik programmer kita, bukan hanya handal menggodek komp, handal juga di dapur, wachaaa... hehehe...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

@Azaef - ishh tak la handal pn...jarang masak kat KL nih..

Tapi kalau kena buat tuh InsyaAllah boleh..Klw balik kpg cooking, baking dah jadi kemestian since am taking the lead of elder sis..

Raya nih siap lahh... my mom dah plan nak masak rendang bagai..

PemilikMataCoklat said...

kat mamak panas blkang opis saya ade kak, blh tahan jugak best die, hehe