Andai malam semalam adalah Malam Lilatul Qadar..

Monday, August 22, 2011


Hari ni hari ke 23 Ramadhan,
Malam tadi malam ke 23 Ramadhan,
Hari ini cuaca mendung,
Hari ini matahari suram,
Hari ini sangat sejuk,
Hari ini hujan gerimis di pagi,

Hari ni kurasakan seolah-olah alam sedang menagis,
Menagisi Ramadan yang semakin ke penghujung,
Rasa sebak..
Rasa sedih..
Namun ada rasa gembira menyambut kedatangan Shawal..
Perasaan bercampur aduk..

Ku pujuk hati..
Andai Ini Ramadhan Terakhir..
Pastikan ku rebut Malam Lilatul Qadar..

Andai malam semalam adalah Malam Lilatul Qadar..
Kau terimalah ibadahku dan makbulkan doa ku Ya Rabbul Izzati..


P/S. Baru balik kulih Zohor.. Hari nih Ustaz Brutal kasi kuliah. Ustaz Brutal cakap dia rasa malam tadi 98.9% Malam Lilatul Qadar. Dia cakap lagi moga malam tadi malam Lilatul Qadar. Amin!!.. Saya amin cepat2...ttb saya rasa sedih. Tiba2 saya rasa nak nages!.. Okey...dah nages!.. Hari ini saya sensitip kalau orang sebut pasal malam Lailatul Qadar.


"Maximize the last 10 days of Ramadan ". Saya dah baca article nih.. sangat menarik.. saya dah buat list doa saya. :D


Ciao!

4 comments:

dieya said...

98.9% ? wow.. apa tanda2 yg buat ustaz tu yakin gitu skali?

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Dieya.. ustaz Butal ckp berdasarkan keadaan cuaca esoknya dan malam semalam yang tenang..

Btw, no worries.. we can only predict.. Just do it for last 10 nights!..

Sorry lah dieya, am not able to tell more sbb tak pandai nak explain bab2 hadis sahih and etc on this topic.

But I can suggest u good Ref: http://genta-rasa.com/2009/09/14/tanda-tanda-malam-al-qadar/

DrSam said...

Insyaallah, semoga kita semua dapat bertemu malam lailatul qadar seperti yang dijanjikan oleh Allah S.W.T. Moga-moga kesungguhan ibadah kita di dalam mengejar malam tersebut dapat diteruskan sehingga di hari-hari lain dan seterusnya berkekalan walaupun selepas Ramadhan.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

@DrSam - Nak maintain utk hari-hari seterusnya lah yang paling susah.. Aduh! Moga kita diberikan kekuatan..Amin..