Murtabak Pisang

Friday, August 26, 2011



Nih la murtabak pisang.. resepi yg I learned from my mom. Dari kecik memang dok tengok my mom masak murtabak nih. Tolong sikit2 tapi part nak tebar roti memang x pernah try. My mom takot nanti buruk kuih dia. :D

Selalunya LIBL dapat yang last punya adunan bila inti dah abes..So, boleh la buat sesuka hati.
LIBL selalunya buat bila dah balik kpg jer.. kat KL nih.. HUmm.. koserr ahh.. x der tempat nak tebar..

Since bulan posa nih my parents dtg KL..mak aii banyk ler hasil bumi dibawaknyer. Mujur x setandan pisang. Mana la larat LIBL nak makan.. dari ulam sampai ker kelapa. Dah berbijik2 ada kat umah tuh.. Boleh tulis nih version bila punya.. Melihakan kesinnyer food nih dah la jauh mai kan.. gigih la masak murtabak pisang nih. Pecah rekod!.. 1st time masak kat KL nih..

Bahan-Bahan

Pisang masak dibawa drp Kpg.. :D
Gula
Garam
Tepung Gandum
Minyak Masak ( saya guna canola & sunflower oil - minyak mahal..sbb minyak murah dah abes dipasaran)


Cara-Cara

Tepung Gandum + Sedikit garam + air.
Uli sampai jadi doh.
Then buat bulat-bulat..rendam dalam minyak..
(selalu my mom rendam 1 night..tp nih LIBL rendam half day jer..)

Option: letak majerin


Inti pisang..

Ikur suka ler nak lenyek ker nak hiris nipis..
Letak garam & gula secukup rasa.


LIBL canai atas tudung periuk.. kalau my mom dia guna talam yang bulat zaman dolu2 tuh.. Base dia letak daun pisang sbb senang nak angkat and terap dalam kuali.. yang nih kena ada skill menempek.. :D

LIBL x der la tebar macam mamak roti canai tu.. just penyek2 & tarik-tarik jer.. Make sure la jangan koyak kat tengah2 nanti macam mana nak letak inti.. Lagi satu kena la tarik smpi abes..nanti tebal pulak kulit murtabak nih.. X sedap.. :P


Dah tarik luas2..letak inti pisang dan bungkus macam pic atas nih..

Menggunakan skill tempek plastesin.. tempek la atas kuali dgn sikit minyak or guna jer non sticky pan.. Kuali nih sedikit cun..kah3..penat lah sental.. Biarlah lah..!!

Err.. actually lupa ada sticky pan.. Kah2. Sajer simpan buat hiasan.. :P

Terbalik-terbalikkan..biar kulit garing..

Hasil nya..Tada!... Potong kecik!..Makan ramai2 :P

LIBL buat comel2 jer sbb tudung periuk kecik..

Sebelum buat confirm teknik tru phone dgn my mom..ala macam dlm TV tuh.. :D

Dah siap.. Call my mom..cakap..

"Murtabak pisang LIBL dah siap..semua comel2 macam tuan dia!.."

My mom respond.. hummm.. comellah sangat.. :P

Ala..x der tempat nak tebar lah..atas tudung periuk jer..saiz tudung periuk lah.
Kuang3x
Nota kaki kucing yg berak kat depan pintu umah LIBL semalam:

Murtabak nih boleh berintikan nangka or Telur + kuchai.
Sukar didapati... only jumpa kat pasar malam @my kampung. Pasar malam kat bandar itself x der.

Makan nih glamer untuk orang yang berketurunan Jerman!..
Hahah..atau nama lain Banjar lah!..

Massive Traffic

Pukul baper nak gerak nih tataw..
Dari tadi dok refresh page LLM..
Dari tadi dok tgk tweeter LLM..

As usual saya drive sorang2 from S.Alam to my hometome...almost near to Penang.
Took me 3.5hrs drive non stop and traffic clear..

Dok tgk LLM info update..hway ke Utara asyik jemm jer.. adoi..
I plan to start my journey abt 3am..

Kali nih balik x konvoi dgn kawan2..sbb diaorg balik awal..
Tadi my bro & sis in law antar barang anak sedara..
Dia org naik flight x mo masuk cargo.. saya drive keter jadi lori lah yer!.. Huaa..



Bazzar Ramadhan: Jalan TAR

Sejak kerja memang every year datang sini shopping. Tapi kali nih lain sikit..LIBL bawak mak oyah datang sini sopping. Kebetulan my sis ada interview. Let them do the shopping. Gaji x masuk lagi buat bodo jer.. Ahahaha..

Merayau kat sini after Pangung Dakwah punya event.. Nothing much lahh...as usual. Baju2 raya yang mahal harganya..sebab masa nih awal lagi. Sesak as usual. Food.. ermm.. not to my expectation. Biskut raya melambak2 as usual.. Tak der feel shopping sini ke sbb dah 2 kali sebelum puasa shopping tudung kat sini.

Jom layan jer pica nih..

Posa2 makan nih..gastric terus..

Cantikknya tudung...

Angry Bird anywhere...

Dengan orang yang ramai..


Tak der feel pulak nak beli kuih2 nih.. Naper tah..

Delima... My mom fav!

Kurma.. err..kelat kan?..



Mabuk semikut raya..

Eid Mubarak!




I will be back to my hometown soon!..

From the bottom of my fragile heart..
Wish u all happy holiday and for my muslim blogger fren..

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin..

Drive Safely..

Suatu Kehilangan..

Wednesday, August 24, 2011

Nak masuk meeting bilik boss.. ttb dpt SMS drp anak kazen.

Hari ini terkedu baca SMS..

Ayah dia orang dah meninggal.. subuh tadi.. AllahhuAkbar..

Dengan anak- anak kazen, esp no 2 kami memang baik masa kecik..dah besar jarang jumpak tp dengan kecanggihan tech sekarang kami dok gurau-gurau kat Facebook. Umo x jauh beza.. mmg bulih gang.. 3 beradik dok meraban kat Facebook. Dengan aku2 sekali kena sakat..

Baru 2 minggu lepas my kazen's husband meninggal.. pakcik diaorang jugak.

Dua-dua kena barah hati... ramainya lelaki kena barah hati.. kenapa yer?..
Pok cik housemate pon meninggal sebab barah hati...bulan ramadhan nih jugak..

Kali terakhir saya jumpa (arwah) ayah diaorang adalah tahun lepas.. hantar anak kazen no 3 dia tumpang balik raya. Jadi kawan borak dalam keta.

Kali terkahir saya jumpa (arwah) pak cik diaorang tahun lepas kat Putrajaya secara kebetulan. Saya tengah pose2 amik gambar sambil pakai jubah konvo master. Arwah pesan kat 2 orang anak dia kecik2..nanti besar pakai jubah tuh. Budk kecik2 pon sibuk nak pose2 otomen pakai mortarboard konvo saya.

Saya hargai setiap pertemuan kerana setiap detik waktu tak akan berulang...

Saya ada 2 orang lagi kawan kena kanser darah..sorang stage 4.. sorang stage 2..

Yang stage 2 nih kami memang rapat. Harap2 dia sembuh.. Amin.
He still on going kimo.. ada 6 cycle.. 2 cycle done katernyer..

Suka cakap "kalau umo aku panjang.." Rasa nak jegil bijik mata bila dengar..
"Suka tau cakap macam tuh!".. saya tegur dgn bulat bijik mata.

Tak sanggup rasanya nak hadapi kehilangan insan2 yang dekat dalam hidup saya..

Al-fatihah..

P/S: Sayu tengok FB (arwah) pak cik diaorang. Gambar anak2 arwah pakai mortarboard saya tag. FB bukti saya communicate dengan arwah dah tinggal kenangan.

Sayu tengok Geni arwah ayah dia orang yang selalu update & wish birthday kat situ. Kini Geni.com arwah dah sepi.. Tak der updates dah.. yang tinggal kenangan comment2..

Macet!

Tuesday, August 23, 2011

Masa awal2 Ramadhan semua pon nak balik on time.. Jalan jem yang sangat dasyat!.. Nyaris2 nak dilanggar.. Alhamdulilah.. x kena!.. Ada perempuan mamai bawak keter..taw la posa!..

Awal2 Ramadhan LIBL banyk travel ke KL. Pukul 4.30pm..balik.. paling lmbat pon pukul 5 dah kena gerak kuar drp KL. Mujur pergi testing jer.. mengantuk yg lebeh!..

Juadah bukak puasa beli jer kat tempat customer jer.. guna kad Cooga or Touch And Go!.. Canggih!.. Penat taw nak top up Touch & Go!.. Lagi haru main swipe jer... cam best....sekali x cukup kredit!.. Ngeh3x.

Dah settle testing, LIBL balik office Subang Jaya. (Dah x check in dah yer Nurmandee!)

Alhamdulillah... Subang Jaya to Shah Alam dekat jer.. naik beskal pon sampai! :D
Dapat task baru..kena buat web service publisher.. tgh R&D lagi.. google sana sini..test itu ini..hari nih dah paham sikit concept web service tp codes masuk jer dalam web service x jalan plak.. HUhahaha...

Semalam dapat lagi task baru.. ala2 nak kena guna AJAX!.. nih mak sangap nih!

Hari nih ramai team member x der kat opis.. tinggal LIBL dgn TLead jer.. BoOs ?? ehh.. x der lah!.. humm.. sorang team pegi customer A, dua orang pegi customer B, dua orang pegi customer C.. sorang lagi hilang tanpa berita... hahah..

sAYA DOK opiS tengah gigih buat R&D.. :D

Masa bosan dalam jem saya sempat snap pica.. nak ilang kan bosan & mengantuk.. layan jer lah!..


Macet lepas tol Batu 3..
Tengok Depan..!

Tengok Belakang!

Kenderaan pon kena beratur!

Dah nak sampai umah...
See!..Nak masuk Jalan 19/1 pon macet!..


Sabar jer lahh..

Dah masuk Jalan 19/1..yeahh!..err..
Beratur lagi??

Okey dah masuk Jalan 19/1..belok kiri..
Huaa...banyak gak keter..

Apartment saya depan nun jer.. 10 langkah biawak jer!
Bulan puasa nih memang hazab lah macet!..


Andai malam semalam adalah Malam Lilatul Qadar..

Monday, August 22, 2011


Hari ni hari ke 23 Ramadhan,
Malam tadi malam ke 23 Ramadhan,
Hari ini cuaca mendung,
Hari ini matahari suram,
Hari ini sangat sejuk,
Hari ini hujan gerimis di pagi,

Hari ni kurasakan seolah-olah alam sedang menagis,
Menagisi Ramadan yang semakin ke penghujung,
Rasa sebak..
Rasa sedih..
Namun ada rasa gembira menyambut kedatangan Shawal..
Perasaan bercampur aduk..

Ku pujuk hati..
Andai Ini Ramadhan Terakhir..
Pastikan ku rebut Malam Lilatul Qadar..

Andai malam semalam adalah Malam Lilatul Qadar..
Kau terimalah ibadahku dan makbulkan doa ku Ya Rabbul Izzati..


P/S. Baru balik kulih Zohor.. Hari nih Ustaz Brutal kasi kuliah. Ustaz Brutal cakap dia rasa malam tadi 98.9% Malam Lilatul Qadar. Dia cakap lagi moga malam tadi malam Lilatul Qadar. Amin!!.. Saya amin cepat2...ttb saya rasa sedih. Tiba2 saya rasa nak nages!.. Okey...dah nages!.. Hari ini saya sensitip kalau orang sebut pasal malam Lailatul Qadar.


"Maximize the last 10 days of Ramadan ". Saya dah baca article nih.. sangat menarik.. saya dah buat list doa saya. :D


Ciao!

Bazzar Ramadhan: Stadium Shah Alam..

Tuesday, August 16, 2011



Stadium Shah Alam nih x der lah jauh drp my apartment.. 100 langkah kucing jer kan Catz!.. Usually hari Ahad kat sini ada car boot sale.. drp kereta, spare part until santan ikan baju pokok semua ada jual. Beli Ayam..ikan dan sewaktu kat sini memang fresh. Kalau tetiba nak buat stock dalam fridge memang gigih datang sini hari Ahad pagi lepas subuh kalau tak panas berdesing..


Okey.. sempena bulan puasa kat tapak yang sama ada bazzar ramadhan. From my prev experience memang ramai oranggg.. sesak oke!.. Kalau LIBL nak pegi pukul 4 memang kena muncul kat depan stadium dah. Tapi balik..redha lah jem kat round about & depan giant. 30 min u olss!!!.. hadap lahh..


Kat sini food dia presentable la.. tengok macam best jer.. Harga mahal sikit kot..
alah..standard la.. yang jual2 pon drp restoran. Kedai tutup depa bukak gerai..

My fav stall every year...mestila kebab. Lambat??.. sila beratur..



Lagi satu pecal kampung yang bungkus dlm daun pisang.



Lagi satu nasi ambeng warung ibu..x yah ler gigih ker warung ibu kat tanjung karang itteww.. Sini ada stall dia.. bulan posa jer!..


Hari tuh nampak murtabak singapore..alamak teliur igt murtabak tuh..
haipp..posa!..

Most gerai2 kat sini memang dah well known..semua pon tayang penah masuk JJCM lah... masuk newspaper lah.. kira semua dah glamer lah.

That day LIBL bawak SLR..adeii..semua pon dok soh amik pic food jualan diaorg..ahaha..adoi.. koserrr.. amik yang berkenan jer. Btw.. gile membeli kat sini..tp x semua pon sedap. Suka jer tgk.. tp kena beringat2 la. LIBL dtg sini pon sbb bawak parents jalan2.. klau tak .. x der lah gigih.. I prefer to cook on my own.. biar pon simple dish. Beli confirm tak abes..

Oklah.. x larat nak citer...
Jom layan pica bazzar ramadhan kat stadium..