1Malaysia Heritage Xplorace 2011

Monday, February 28, 2011



1Malaysia Heritage Xplorace 2011 adalah annual activity for Menara KL. Tahun nih perserta hanya dibenarkan berjalan kaki sahaja. Rase mula pukul 10pagi yer...dah naik dah mata harii..panasss... tp sebelum race..kena la tgk org menari , perasmian dan warm up bersama abang pink dangdut..ewahhh...ehh..ehh..



Mula kat Menara KL..end pon kat menara KL..

Check Point 1: Jawab soalan berkenaan menara KL dan maths. (All must correct to proceed to next point)
Next Clue:
Ans: MATIC, Jln Ampang.


Check Point 2: Tarian Ngajat (2 min)
Jawab 5 soalan (marks given base on correct answer)
Next Clue: Heritage Row

Belasah jerla..kuak2 mcm nak terbang gituu.. 2 min .. hazabbssss.. mcm org bodo jer..kah3..


Check Point 3: Transfer nuts from cup A to cup B using chopstick. (marks given base on the fastest time)
Next Clue:
Ans: Wisma Yakin, Jalan Masjid India

LIBL x pernah dtg sini oke.. Heritage Row..Jjalan Doraisamy..thx to google map..

Check Point 4: Wear baju melayu in 2 min. (Marks base on plg kemas)
Next Clue:

Check Point 5: Bunga Malai
Next Clue:
Ans: DBKL

Gigih ooo... bikin itu bunga malai...ko perna buat? nan ado seumo idup..

Check Point 6: Jawab 5 soalan rgd DBKL (marks given base on correct answer)
Next Clue:
Ans: Dataran Merdeka

Check Point 7: Bowling Kelapa

Fast Forward: Carry Flag using head.


Check Point 8: Dayabumi (Jigsaw Puzzle in 2 min)

Check Point 9: Sultansalahudin (Lion Dance)

Ramaiii ooo...lion ada 2 set jer... LIBL jadi lion oke.. susah jugak rupanya nak pegang kepala lion tuh..

LIBL belasah jer lahhh... lompatt ..lompat..wakakaka..

Check Point 10: Muzium Telekom
Jawab 5 soalan on Telekomunikasi & Radio (All must correct)
Sumpit Belon (5 chances)


mari sumpit sumpitan


Check Point 11: Taman Eko Rimba Bukit Nanas

Dah sempott pon kena masuk hutan naik tanggga okee.... rasa nak nagess... baper kali stop dahh.. Kena submit 5 nama pokok kat dlm hutan tuh..

Check Point 12: Champing area & jambatan gantung Menara KL

Nih last chk point..panjang la jugak jambatan nih...LIBL dah penatttttttttttt... gigih jua melangkah..

Bonus: Flying Fox
Ta buat..

LIBL and kwn abs pukul 3 tepat..sempat la submission...hahah..at least in time wp x menang..

Penat bukan kepalang... sangat panas..akibatnya kulit muka mengelupas.. salin kulit daa.. 5 jam jalan kaki kat kl...giler kan..x pernah LIBL terfikir nak buat keje giler nih. Dah la x sempat lunch.. huhu.. x der water station along the race..


Cantikkan kasut nih... ?? belong to abang tinggi.. HAHAHA...


Ayam Penyek @ Pondok Puncak Bendungan

Sunday, February 20, 2011

Lagi cerita Padang.. tapi kali ni Bendungan. Ayam Penyek yang paling sedap pernah LIBL makan. Tak sama macam ayam penyek kat Malaysia this one original Indonesia. Sambal dia Fhuhhhhhhh... berasap telinga tapi sedapp!!...

Konsep restoran nih ala2 pondok-pondok with beautiful scenery. Kami singgah sini masa otw ke Danau Singkarak selepas melawat Istano Basa Pagaruyung.


Banner Restoran

Pondok-pondok

Pondok tinggi

Our Pondok and the kucing.

View from the pondok


Nasik Ayam Penyek.. Ayam..ulam & sambal.. all mabeless..!! Sedapp!!
Tak der sayur asem pon sedappss.. x der tempe pon..
Nampaknya sedap lagi dgn ulam..baru real ayam penyek.


Ini buah avokado atau aspokad. Lain drp yang kita import tuh.
Sekali tgok macam buah pear warna ijo.



Jus Aspokad. Mesti gunakan susu indomilk bukan cokelat cair biasa
bagi kekalkan keasliannya.. HAHA... Indomilk ala2 susu tin cap teko tp warna cokelat. Aspokat paling sedap kat pasar ateh.



Benjo / Roti Burger Bukit Tinggi, Padang, West Sumatera

Friday, February 18, 2011

LIBL rasa bertuah sebab tak ikot rombongan cik kiah ke Padang baru-baru ini. Mujur LIBL dah pergi dengan housemate LIBL. Heaven shopping ok!.. Rombongan Cik Kiah baru-baru nih sangat kepadatan waktu dan jumlah ahli rombongan yang ramai menyukarkan keadaan untuk bersoping sepenuh jiwa raga dan bakul. Kalau dah datang berombongan dah tentu harga barang melambung tinggi. Shopping kat sini kena tawar menawar at least half of the price.

LIBL baru perasan yang kat Sana tak der burger Ayam / Daging macam ramly buger tuh.. Otai apatah lagi.. yang ada ala2 benjo kita panggil kat sini.

Nih la gerai jual Benjo Bukit Tinggi. OK LIBL x sure nak panggil apa.. lupa nak jot down so kita panggil Banjo jer lah..

Inti kat tengah tuh memang telur sahaja without any patty.
Sebab tuh LIBL panggil Benjo.


Sos Cili kat sini sangat lainnnnnn drp sos cili kat Malaysia. Sos disini rasanya Fresh.. Less vinegar. See the color lah..

Dah siap.. no bungkus using tissue.. guna kertas minayak jer..
Simple & mengenyangkan


Kembara LIBL ke Padang menyabakan LIBL mula memahami bahasa Minang dan membaca sejarah Minang. Padang merupakan sebuah kawasan yg penuh adat. Bukan Hotel yang mahal or restoran yg mahal up to my satisfaction during vacation tp memahami masyarakat itu sendiri adalah kenangan paling BEST!..

Makan tepi jalan macam nih pon satu pengalaman!!... tp hati2 yer..pastikan kebersihan sbb perut kita sangat telah lama dimanjakan.



DaH HiN KarTiNi


Nama Kedai makan nih agak lain sikit.. DaH Hin Kartini. Walaupun kedai biasa tapi bihun sup dia sangat mabelesss u olsss!!... My uncle said, laksa dia pon best..

Kedai ni located near to Jalan Tugu. Mestinya dekat dengan Tugu Peringatan Malaysia.

Mabeles bihun sup

A lot of people eating there. Pic taken: Morning