Vacation 2010 - Bukit Tinggi, Sumatera Barat (Part 2)

Thursday, November 25, 2010

Lama betul LIBL nak muncul dengan part 2.... amponn... itu pon setelah dikerah dek shizan.. entah kenapa mood berblogging tiba2 down..downnn..downn..and lebih gigih berFB memandangkan LIBL agak sibuk dengan software development projek.



Kali nih LIBL nak cerita apa yg patut anda beli & pergi di Bukit Tinggi (BT), Sumatera Barat. BT nih bukan la tempat yang untuk beromatika diamor macam Bali ker..Langkawi ker.. Ini adalah tempat untuk org yg nak shopping/berdagang tp jangan mimpi macam bandung lah.. This is Indon outskirt ok..!!.. Do not expect too much.. Tp for people who like to travel and explore this is a good place klw nak rasa mcm dalam cerita sinetron indon yg ala2 kampong style.



Good Place to go No 1



PASAR ATAS & BAWAH



(gambar kat previous entry)



Kat sini korang boleh beli sandal kulit. Murah jer bila convert to RM. LIBL beli RM7 henggit. Kulit original ok. Kat sini ada jugak kerepek2 tp ada kerepek kat sini tak der di pasar lain. Kalau nak rasa pisang penyek ehh salai pon ada. Pasar atas & Bawah nih located dekat dengan jam gadang, mercu tanda kebangaan bukit tinggi.







For ladies, kat sini ada banyak telekung sulam dan kain sulam yang bila datang mesia harga sudah bertukar jadi RM 150 keatas. Giler mark up..!! Kat sini korang boleh dapat dalam 75-150 IDR kalau convert to RM adalah bawah RM 35 dan tak sampai RM50.. Bayangkan berapa diaorg untung.. Kat sini nak beli keychain, fridge magnet or tee mmg sinilah tmpatnya atau pergi panorama.. Kat pasar nih jugak ada emping dadih, es tebak & apokat yang sedap.. I give 5 star la to apokat kt sini. Korang nak kasi berapa star sila la pergi & try sendiri lidah lain2 ma!!..











Dekat pasar nih ada Bendi (kereta kuda).. ini merupakan pengangkutan penting yer bukan mcm kita tourism semata2.. Kuda nih berak ada katung dia so tak bertabur merata-rata.. tp awas naik la kuda yg gagah & x banyk taik..busukk..



Good Place to go No 2



PANORAMA







Kat sini orang panggil panorama. Kat sini korang boleh masuk ke lobang jepang.. sempot LIBL naik tangga u olss!!.. Lobang Jepang nih sah2 la org jepun yg buat di zaman sebelum kemerdekaan indo. Lobang nih tak panas..sejukk..good ventilation and plaining lah.. buat hotel pon best kot tp may be berhantu kot.. Lobang nih org jepun buat tempat tahanan & pembunuhan. Lobang nih baru dinaik taraf yer.. kata tourist guide lobang nih x runtuh masa gempa..kecuali simen yg diaorg tampal.. betapa kukuhnya made from jepang.






Kat sini boleh la nak ketik2 gambar tp yg best kat sini boleh soping beg sulam, key chain, tee & painting. LIBL beli 2 big oil painting..balik mesia buat frame kena RM 165 satu.. HUHU..tuh buat kat kpg bukan kat kl tuh.. HUHUHU.. tp mmg cantikkkkk....



Good Place to go No 3



PASAR AUR KUNING







Telekung Kanak-Kanak




Gaun kanak-kanak..kata abg LIBL mcm nak kawen..



Pasar Aur nih jauh sikit kena naik angkutan pergi ke sini.. Kena dtg awal sbb pukul 5 dah tutup. Sini nih org beli borong.. ala2 mcm pergi air hitam kat johor. Nak beli gift kawen kat sini pon murah. Ohh yer..kat sini la kalau nak cari kain lace utk buat baju penagntin. Percayalah..kurang drp RM 350 kat sini sudah cukup utk beli kain lace 4 meter, lining 4 meter, kain baju penangtin lelaki 4 meter and sampin. Kat sini jugak tempat nak beli set cadar pengantin sekali dgn tirai belakang katil yang sangat da boomm.. Kat sini LIBL beli baju batik utk ayah & baju kemeja. murah2 jer tp cantikk bersulam.. Tudung2 sulam pun banyak yg LIBL borong.. RM7 sehelai ma.. dapat ker kat Mesia? LIBL beli telekung kat sini sbb x nak sulam yg over sgt.. Baju kanak2 pon cantik and oso telekung for kids.



Next.. Hotel yg easy access to Pasar Atas.. kalau dok jauh2..kena naik angkutan laa..kalau dekat jalan kaki jer pon.. tp hotel sini hotel cow boy jerlah..again i warned u.. DO NOT EXPECT TOO MUCH!!!...







4 comments:

dieya said...

amboi.. lamanya laa nak tunggu part 2 nih.. sampai sebulan baru keluar! :-D

Mudd said...

hah..akhirnya... :P

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

hahaha..
tau takpa..
dah bersawang2 ko punya blog neh
hakuu pon tak laratt nak bersihkan
ko huntang aku dua tag. ko senang2 ko jawablah tag aku tu yek

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.