Vacation 2010 - Bukit Tinggi, Sumatera Barat (Final)

Monday, November 29, 2010

Hehehe...this is my last part of my journey to Padang. At the beginning I was thinking there will be few more part to go and today, I conclude this should me my last and may be summary. Bukan apa it is almost end of the year maa... In Hijri calender it is already New Year of Hijri. Cerita ini sudah basi maaa...



Talking about the food:



1) ketupat padang

You should try ketupat padang (pronounce as ketupek).. Miniang peole love masak lemak and so the ketupek. Not only the kuah kacang but kuah lemak added into it with some keropok as below.





2) Ayam penyek


Taste of ayam penyek here much more better the what has been served in Ayam Penyek rest in Malaysia. Of course lah, taste should be good from where it origin. Here the ayam penyek serve with ulam and spicy sambal ( most spicy I ever had but the taste is so good.. 2 thumbs up!). I tied this Ayam Penyek at Pondok Punck Bendungan. Got pondok2 here for u to eat and here I discover the avocado tree.


3) Nasi Kapau


I am not sure why they call nasi Kapau. But, I know there is 'orang kapau' there. What is kapau means..sorry I donno. Nasi Kapau is serve with nasi putih and mixing with few lauk pauk such as masak lemak nangka and also masak berlado.


See this Uni ( uni menas kak kot!.. ) punya senduk!.. She just stand in the middle and use long senduk to pick the lauk2..



You can try this Nasi kapau uni Nen near to pasar Aur Kuning.





4) Sate Minang



Looks like our sate but taste is different and the kuah is again masak lemak.. No pic .. please google.. HAHAH..





Now place to stay.



There are few hotel located near to pasar atas.. easy huh for shoping and save your transportation cost. Few hotels I saw, i snap its pic. I am not sure how to book. You may google to find out.



i) Hotel Jogja


ii) Hotel NTokan doono either Antokan



This is local transport..


1) long distance journey they called Trafel











ii) Short distance journey they called Angkutan







That's all... Actually I am writing this for my own ref as well.. Hari nih mood nak tulis in english walaupun berterabur.. 2 days training..english as our main language..terbawak2..may be too much input and output going..

Vacation 2010 - Bukit Tinggi, Sumatera Barat (Part 2)

Thursday, November 25, 2010

Lama betul LIBL nak muncul dengan part 2.... amponn... itu pon setelah dikerah dek shizan.. entah kenapa mood berblogging tiba2 down..downnn..downn..and lebih gigih berFB memandangkan LIBL agak sibuk dengan software development projek.



Kali nih LIBL nak cerita apa yg patut anda beli & pergi di Bukit Tinggi (BT), Sumatera Barat. BT nih bukan la tempat yang untuk beromatika diamor macam Bali ker..Langkawi ker.. Ini adalah tempat untuk org yg nak shopping/berdagang tp jangan mimpi macam bandung lah.. This is Indon outskirt ok..!!.. Do not expect too much.. Tp for people who like to travel and explore this is a good place klw nak rasa mcm dalam cerita sinetron indon yg ala2 kampong style.



Good Place to go No 1



PASAR ATAS & BAWAH



(gambar kat previous entry)



Kat sini korang boleh beli sandal kulit. Murah jer bila convert to RM. LIBL beli RM7 henggit. Kulit original ok. Kat sini ada jugak kerepek2 tp ada kerepek kat sini tak der di pasar lain. Kalau nak rasa pisang penyek ehh salai pon ada. Pasar atas & Bawah nih located dekat dengan jam gadang, mercu tanda kebangaan bukit tinggi.







For ladies, kat sini ada banyak telekung sulam dan kain sulam yang bila datang mesia harga sudah bertukar jadi RM 150 keatas. Giler mark up..!! Kat sini korang boleh dapat dalam 75-150 IDR kalau convert to RM adalah bawah RM 35 dan tak sampai RM50.. Bayangkan berapa diaorg untung.. Kat sini nak beli keychain, fridge magnet or tee mmg sinilah tmpatnya atau pergi panorama.. Kat pasar nih jugak ada emping dadih, es tebak & apokat yang sedap.. I give 5 star la to apokat kt sini. Korang nak kasi berapa star sila la pergi & try sendiri lidah lain2 ma!!..











Dekat pasar nih ada Bendi (kereta kuda).. ini merupakan pengangkutan penting yer bukan mcm kita tourism semata2.. Kuda nih berak ada katung dia so tak bertabur merata-rata.. tp awas naik la kuda yg gagah & x banyk taik..busukk..



Good Place to go No 2



PANORAMA







Kat sini orang panggil panorama. Kat sini korang boleh masuk ke lobang jepang.. sempot LIBL naik tangga u olss!!.. Lobang Jepang nih sah2 la org jepun yg buat di zaman sebelum kemerdekaan indo. Lobang nih tak panas..sejukk..good ventilation and plaining lah.. buat hotel pon best kot tp may be berhantu kot.. Lobang nih org jepun buat tempat tahanan & pembunuhan. Lobang nih baru dinaik taraf yer.. kata tourist guide lobang nih x runtuh masa gempa..kecuali simen yg diaorg tampal.. betapa kukuhnya made from jepang.






Kat sini boleh la nak ketik2 gambar tp yg best kat sini boleh soping beg sulam, key chain, tee & painting. LIBL beli 2 big oil painting..balik mesia buat frame kena RM 165 satu.. HUHU..tuh buat kat kpg bukan kat kl tuh.. HUHUHU.. tp mmg cantikkkkk....



Good Place to go No 3



PASAR AUR KUNING







Telekung Kanak-Kanak




Gaun kanak-kanak..kata abg LIBL mcm nak kawen..



Pasar Aur nih jauh sikit kena naik angkutan pergi ke sini.. Kena dtg awal sbb pukul 5 dah tutup. Sini nih org beli borong.. ala2 mcm pergi air hitam kat johor. Nak beli gift kawen kat sini pon murah. Ohh yer..kat sini la kalau nak cari kain lace utk buat baju penagntin. Percayalah..kurang drp RM 350 kat sini sudah cukup utk beli kain lace 4 meter, lining 4 meter, kain baju penangtin lelaki 4 meter and sampin. Kat sini jugak tempat nak beli set cadar pengantin sekali dgn tirai belakang katil yang sangat da boomm.. Kat sini LIBL beli baju batik utk ayah & baju kemeja. murah2 jer tp cantikk bersulam.. Tudung2 sulam pun banyak yg LIBL borong.. RM7 sehelai ma.. dapat ker kat Mesia? LIBL beli telekung kat sini sbb x nak sulam yg over sgt.. Baju kanak2 pon cantik and oso telekung for kids.



Next.. Hotel yg easy access to Pasar Atas.. kalau dok jauh2..kena naik angkutan laa..kalau dekat jalan kaki jer pon.. tp hotel sini hotel cow boy jerlah..again i warned u.. DO NOT EXPECT TOO MUCH!!!...