Vacation 2010 - Bukit Tinggi, Sumatera Barat (Part 1)

Tuesday, October 26, 2010

For year 2010, LIBL choose Bukit Tinggi, Sumatera Barat.



Flight on Thursday morning and balik KL on Monday morning. 21st Oct - 25th Oct 2010. Short trip jer.






Juta2 Rupiah



This vacation a bit different for LIBL, 1st time ke Indonesia. Kena buat passport..kena tukar matawang. Yg nih a bit difficult for me to count.. tukar 1K dapat duit warna warni...tak tahu nilai..macam duit mainan rasanya..






Minangkabau airport or batter known as bandara.



Untuk ke Bukit Tinggi, it tooks 2 hrs frm Minangkabau Airport..melalui jalan yg bengkang bengkok dan sesak tp pemandangan yg amat menarik and excited!..






View along our journey from Bandara to Bukit Tinggi, Sumatera Barat



Di Bukit Tinggi, LIBL bermalam di Parabek. Sebuah perkampungan di bawah kaki gungung berapi tp gunung nih kuarkan air bukan api. Lama dah tak aktif. View sangat cantikkk dan malamnya cuaca sangat sejuk. Air??..macam mandi air batu..pedih muka LIBL.. kalau hujan alamat tak mandilah.. gerrr..ger..ger.. Siang..panas berangin berbeza dengan Padang yg panas kering.




Nice view at Parabek



Sampai di Parabek..makan dan solat. Kemudian terus naik angkutan kota ke Jam Gadang. Our 1st shopping place..Pasar Atas.




Pasar Atas... apa ada dalam pasar tuh... tunggguu next entry!



Kat sini banyak baju sulam & telakung yang cantik-cantik. Tapi awas... tak geti cakap minang mau la kena PAU habis-habisan..



Kalau nak tanya harga barang:



Yg nih berapa harganya?

Iko bara pak?



Sementara menunggu kengkawan LIBL yang lain, LIBL makan jus apokat (avocado)..yummy..sangat sedap..apokatnya tak diblend tp di lenyek. Ditambah dadih & gula nira.. apokat kat sini paling best berbanding tempat lain yg LIBL dah rasa.. Emping dadih sedap tp enda bisa... tak masuk tekak..






Avocado Juice




Emping Dadih



Di sini juga banyak sandal kulit..kata orang sana brand Yip Yap adalah yg paling berkualiti.. Selain sandal, banyak kerepek2 & kuih2 yang menarik...



Dah kenyang, LIBL ke pasar lereng.... shopping lagi....to be continued..

5 comments:

dieya said...

uih.. juling biji mata kita berapa butir zeros kat duih tuh!

NenekPenne said...

kalau tak kerana exam on 25th tu, memang akak ikut tapi takpelah tak ada rejeki kan..

Mudd said...

waaaaaaaaaa...emping dadih tu nampak lazatttttt :p bestnyeee jalan2.. huhuhuu

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

bestnya needa dah gie indo.. hehehe..
takpe next year my turn..
nak jumpa sanak saudara kat situ plak..
kekeke....

Afrezal Karim aka Rezdrake said...

demmm jutawan rupanya hang ni..best tempat hang pi..insyallah nanti boleh pulak aku pi sana..Thanks for sharing your travelogue :)