Cerita Pasal Kawen..

Thursday, October 7, 2010


Ramai sungguh Kawan2 blogger LIBL yg telah bertunang.. yang dah kawen tuh x payah cerita lah.. Yang terbaru..my close fren kat opis pulak dah nak kawen & dah berjaya distribute kad kawennya minggu nih. Akhirnya, ia bukan lagi rahsia tapi bagaikan kejutan pulak disentero office. Ehh..dah nak kawen. Aiyo..tau la kami nampak macam budak fresh grad.. MUAHAHAH... Seperti yang dijangkakan.. LIBL pasti menerima tempiasnya.. Adeiii.. Pedang, pisau dan tombak semua dah sedia.. jeng..jeng..jeng..

Bila satu bangunan sudah tahu.. nampaknya akak2 & abang sibuk meneka lepas nih giliran siapa.. me or my housemate.. Kuang 3x.. Suka hati korang lah..

Hari nih jer LIBL, cepat2 melarikan diri drp menjawab soalan2 yang malas dijawab. Alah..bisalah lah..antaranya.. Kawan awak dah nak kawen awak bila lagi?.. Ehh..dah nak kawin..awk tahun depan ker?.. Ada jugak yang kasi nasihat..awak jangan cari orang IT jugak tau.. cari bidang lain..baru ada modal nak cerita & nak gaduh.. LOL!

LIBL sengeh jer..pelan2 angkat kaki. Kalau kena jawab pon.. LIBL jawab InsyaAllah.. Amin.. Kata2 itu kan satu doa!..


Perkahwinan bukan satu yang mudah.. from my point of view, perkahwinan memerlukan ilmu, kesabaran & pengorbanan. Bukan mudah yer nak berkerjaya & berfamily. Berat..berat..berat.. Yang paling susah nak maintain mawaddah warahmah dalam perkahwinan tuh. I can see a lot if divorces. Takott yer!!.. 10 yrs..18 yrs marriage end up with divorces. Pengorbanan.. hum..kalau sorang kutub utara..sorang kutub selatan kena la balik Chaah mcm adik blogger sorang tuh.. aihhh.. pandai yer cover story!..

LIBL ada baca buku men from mars women from venus, mmg betul. U need to understand both side. Men & woman are to different creatures. Alien to each other. Nak baca kalau tak nak beli download jer. Sila tanya incik Google. Banyak e-book di web. FOC!

Men are from Mars, Women are from Venus  by John Gray ,Ph.D.







Another books of course, buku2 Ustaz Hasrizal for me also not bad. Talking abt Murabbi Cinta yg pernah LIBL sebut. Murabbi yang dimaksudakan adalah nabi Muhammad S.A.W. Cara Rasulullah melayan isteri2 baginda disampai banginda merupakan seorang ketua. Busy yer.. zaman tuh lagi susah.. x maju mcm skrg..ada hp..ada webcam..

Yerlah..ada yang kata alahh..itu nabi..kita manusia biasa. Sebab dia nabi lah kita kena cuba teladani.. biarpun x boleh 100%. Islam ini syumul..al quran kekal sepanjang zaman.. semua dah ada dan content suitable disemua zaman. Hebat kan? Naper x percaya..??.. Percaya?..Naper x nak ikot?..

Nak ikot omputih?.. hello..omputih pon kaji al-quran. Nak kaji Injil, Zabur, Taurat..silakan... no harm!..

But Ustaz Hasrizal punya topic is more to parenting. Agree, most parents zaman sekarang mmg tak der banyak masa dengan anak2. End up anak2 rasa marah dgn parents sendiri. Anak pon busy..parents pon busy. Seminggu x jumpa. Bukan senang yer.. LIBL dengar pon rasa penat.. What I hv learned is we need quality time with kids and two way communication with kids. Yerlah anak dgn life dia..bila jumpa got nothing to talk. Huhhh.. Bukan senang nak jadi ibu yg berkerjaya.

As a woman, of course I wanna be a successful woman in kerjaya, having a good family, financial freedom..boleh gi jalan2 over sea dgn family.. having a big house.. happy family.. Tuhh dia veranggan.. Being a woman not only kena jadi mother to kids but also a wife to a husband. Also be a good menantu. Tuhh dia... Punya banyak commitment.. Dah kawen sempat ker lagi gi GYM.. gi berlari.. gi panjat gunung.. gi aktiviti lasak... HUahUAHAUHA.. Baru berapa bulan kawen dah anak sorang..dah bertukar rupa & gaya macam makcik makcik daa... adoii..

LIBL kagum dgn Hot Mama!.. esp akak cupcake.. having kids dah form 2..sekali kuar sama mcm kakak aku yg still single. Husbang pon handsome..anak2 pon comel. Haihh..!! I admire u lah akak cupcake..

Talking abt husband, ada la ciri2 yg LIBL cari.. no all can be accepted. Bukan memilih..serasi tuh penting. Kalau tak der keserasian tuh mmg wht ever u do I will always hate u lah!..

Lagi satu kalau tak der jodoh mmg tak derlah. LIBL prefer lelaki yg lebih matang cara pemikiran drp LIBL mcm fatherhood sikit bunyinya but for me this kind of guy tahu matlamat hidup, tahu peranan dia, a good servant to its creator & can trust him to make decisions. A good listener and advisor. Wahh.. may be my taste a bit orthodox but that is what I am looking for.. a guy who can be my husband, menantu to my parents and father to my kids.

Lelaki yg kekwat, mulot lazer & perasan bagus I hate U!!... jangan perasan yg I wanna flirt dgn U Okay!.. Ahh..telebeh sudah..

Okay..enuff sharing here. Jodoh pertemuan di tangan tuhan kan.. Trust HIM coz he will always save the best for u!..

6 comments:

dieya said...

hey this is interesting.. i just wrote abt the same thing on my blog a few minutes ago! agaknya musim2 kahwin dah tiba. weekend ni 10.10.10 ramai giler org kawin.

p.s.: i SOOOOO agree with your last sentence there!

makcik rokiah said...

ahaksss.. ehem ehem :D

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

hahaha..
takyah takot ler..
tp betul.
perkahwinan neh merupakan penyatuan 2 jiwa yang berlainan jalan citernya..
nak bagi satu jalan citer..
perlukan kesabaran..
dan saling sokong menyokong antara satu sama lain..
itu pengalaman aku yg tak setahun jagung tukar status singlee..
ngee...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Dieya - ya lah..ttb same wave length pulak.. but at least we are not a lone!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

MK - aihh..tersedak MK tiba2..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

yerlah eizan.. bukan senang nak paham orang... selama nih Life is all abt me..dah kawen kena me & you.. sometime boleh kaco mode owhh..