Vacation 2010 - Bukit Tinggi, Sumatera Barat (Part 1)

Tuesday, October 26, 2010

For year 2010, LIBL choose Bukit Tinggi, Sumatera Barat.



Flight on Thursday morning and balik KL on Monday morning. 21st Oct - 25th Oct 2010. Short trip jer.






Juta2 Rupiah



This vacation a bit different for LIBL, 1st time ke Indonesia. Kena buat passport..kena tukar matawang. Yg nih a bit difficult for me to count.. tukar 1K dapat duit warna warni...tak tahu nilai..macam duit mainan rasanya..






Minangkabau airport or batter known as bandara.



Untuk ke Bukit Tinggi, it tooks 2 hrs frm Minangkabau Airport..melalui jalan yg bengkang bengkok dan sesak tp pemandangan yg amat menarik and excited!..






View along our journey from Bandara to Bukit Tinggi, Sumatera Barat



Di Bukit Tinggi, LIBL bermalam di Parabek. Sebuah perkampungan di bawah kaki gungung berapi tp gunung nih kuarkan air bukan api. Lama dah tak aktif. View sangat cantikkk dan malamnya cuaca sangat sejuk. Air??..macam mandi air batu..pedih muka LIBL.. kalau hujan alamat tak mandilah.. gerrr..ger..ger.. Siang..panas berangin berbeza dengan Padang yg panas kering.




Nice view at Parabek



Sampai di Parabek..makan dan solat. Kemudian terus naik angkutan kota ke Jam Gadang. Our 1st shopping place..Pasar Atas.




Pasar Atas... apa ada dalam pasar tuh... tunggguu next entry!



Kat sini banyak baju sulam & telakung yang cantik-cantik. Tapi awas... tak geti cakap minang mau la kena PAU habis-habisan..



Kalau nak tanya harga barang:



Yg nih berapa harganya?

Iko bara pak?



Sementara menunggu kengkawan LIBL yang lain, LIBL makan jus apokat (avocado)..yummy..sangat sedap..apokatnya tak diblend tp di lenyek. Ditambah dadih & gula nira.. apokat kat sini paling best berbanding tempat lain yg LIBL dah rasa.. Emping dadih sedap tp enda bisa... tak masuk tekak..






Avocado Juice




Emping Dadih



Di sini juga banyak sandal kulit..kata orang sana brand Yip Yap adalah yg paling berkualiti.. Selain sandal, banyak kerepek2 & kuih2 yang menarik...



Dah kenyang, LIBL ke pasar lereng.... shopping lagi....to be continued..

Up Up And Awayy...

Wednesday, October 20, 2010

Busy...Nak coti nih lagi bnyk mender kena sipkan.. Duit pon tak tukar lagi.. Pitam 3x..
Tp nak update blog jugak...


KEMBARA CRoCS Oren Bermual Lagi... ehh..nak pakai cRoCS Oren Ker PInK..

Ok lah Tukar...

I Am ON VaCatioN 2010...

lagi 30 min voleh chow.. err.. kejer x siap lagi.. Huhuhu.... Tulunggggg!!

Bye ... Bye...

Hooha Run on 10!10!10!

Sunday, October 10, 2010

My 1st run ever after raya!... Preparation gigtu2 jer..few times jer gi GYM.. rasa mcm dah gemoks sbb makan..makan..makan nasik!.. eieieieiie.. Masa bulan puasa asyik dapat nasik..nasik..nasik. Huhh..





Start @ Lot 10




This time LIBL run sorang2 sbb kawan2 x suka run kat tgh2 KL.. ada yg outstation & oso sbb ia adalah RUN!..bukan walk.. Since, LIBL so so so into this run.. walaupun sorang2..LIBL pegi jugak!.. Ada yg kutuk.. ko run sana sini tp tak kurus2 pon..




Kalpana Dance Group



Hello..better than dulu ok!.. org yg kutuk LIBL tuh bukan kurus pon tapinyer.. Tak per slow2.. nnt dpt la ideal weight..tp LIBL x nak la kurus kerempeng..nnt nampak TUA!.. Btw, this is actually investment untuk hari tua jugak!..




NIKE CITY 10K KUALA LUMPUR .. rUNNN ..la weii..



My new target is to complete 5km run on t.mill each time I hit the GYM. Usually LIBL lari 3km around 35min. Bila dah berjaya lari 5km..baru nak tgok timing..kalau bleh 5km in 30 min.. Possible?... Impossible?..



See the Biggest Looser.. Nothing possible.. just do it!..



Okay..some pic during the event!..




Start /Finish HERE




The idea of 10!10!10! RUN come from him.. Blogger : Run with Me..


Hey..I read your blog!..





Voucher in the goodies bag.. RM 100 for watch / RM 200 for HOL.. crocs.. brooks.. sunway lagoon..Debenhams RM25 jer..

Cerita Pasal Kawen..

Thursday, October 7, 2010


Ramai sungguh Kawan2 blogger LIBL yg telah bertunang.. yang dah kawen tuh x payah cerita lah.. Yang terbaru..my close fren kat opis pulak dah nak kawen & dah berjaya distribute kad kawennya minggu nih. Akhirnya, ia bukan lagi rahsia tapi bagaikan kejutan pulak disentero office. Ehh..dah nak kawen. Aiyo..tau la kami nampak macam budak fresh grad.. MUAHAHAH... Seperti yang dijangkakan.. LIBL pasti menerima tempiasnya.. Adeiii.. Pedang, pisau dan tombak semua dah sedia.. jeng..jeng..jeng..

Bila satu bangunan sudah tahu.. nampaknya akak2 & abang sibuk meneka lepas nih giliran siapa.. me or my housemate.. Kuang 3x.. Suka hati korang lah..

Hari nih jer LIBL, cepat2 melarikan diri drp menjawab soalan2 yang malas dijawab. Alah..bisalah lah..antaranya.. Kawan awak dah nak kawen awak bila lagi?.. Ehh..dah nak kawin..awk tahun depan ker?.. Ada jugak yang kasi nasihat..awak jangan cari orang IT jugak tau.. cari bidang lain..baru ada modal nak cerita & nak gaduh.. LOL!

LIBL sengeh jer..pelan2 angkat kaki. Kalau kena jawab pon.. LIBL jawab InsyaAllah.. Amin.. Kata2 itu kan satu doa!..


Perkahwinan bukan satu yang mudah.. from my point of view, perkahwinan memerlukan ilmu, kesabaran & pengorbanan. Bukan mudah yer nak berkerjaya & berfamily. Berat..berat..berat.. Yang paling susah nak maintain mawaddah warahmah dalam perkahwinan tuh. I can see a lot if divorces. Takott yer!!.. 10 yrs..18 yrs marriage end up with divorces. Pengorbanan.. hum..kalau sorang kutub utara..sorang kutub selatan kena la balik Chaah mcm adik blogger sorang tuh.. aihhh.. pandai yer cover story!..

LIBL ada baca buku men from mars women from venus, mmg betul. U need to understand both side. Men & woman are to different creatures. Alien to each other. Nak baca kalau tak nak beli download jer. Sila tanya incik Google. Banyak e-book di web. FOC!

Men are from Mars, Women are from Venus  by John Gray ,Ph.D.







Another books of course, buku2 Ustaz Hasrizal for me also not bad. Talking abt Murabbi Cinta yg pernah LIBL sebut. Murabbi yang dimaksudakan adalah nabi Muhammad S.A.W. Cara Rasulullah melayan isteri2 baginda disampai banginda merupakan seorang ketua. Busy yer.. zaman tuh lagi susah.. x maju mcm skrg..ada hp..ada webcam..

Yerlah..ada yang kata alahh..itu nabi..kita manusia biasa. Sebab dia nabi lah kita kena cuba teladani.. biarpun x boleh 100%. Islam ini syumul..al quran kekal sepanjang zaman.. semua dah ada dan content suitable disemua zaman. Hebat kan? Naper x percaya..??.. Percaya?..Naper x nak ikot?..

Nak ikot omputih?.. hello..omputih pon kaji al-quran. Nak kaji Injil, Zabur, Taurat..silakan... no harm!..

But Ustaz Hasrizal punya topic is more to parenting. Agree, most parents zaman sekarang mmg tak der banyak masa dengan anak2. End up anak2 rasa marah dgn parents sendiri. Anak pon busy..parents pon busy. Seminggu x jumpa. Bukan senang yer.. LIBL dengar pon rasa penat.. What I hv learned is we need quality time with kids and two way communication with kids. Yerlah anak dgn life dia..bila jumpa got nothing to talk. Huhhh.. Bukan senang nak jadi ibu yg berkerjaya.

As a woman, of course I wanna be a successful woman in kerjaya, having a good family, financial freedom..boleh gi jalan2 over sea dgn family.. having a big house.. happy family.. Tuhh dia veranggan.. Being a woman not only kena jadi mother to kids but also a wife to a husband. Also be a good menantu. Tuhh dia... Punya banyak commitment.. Dah kawen sempat ker lagi gi GYM.. gi berlari.. gi panjat gunung.. gi aktiviti lasak... HUahUAHAUHA.. Baru berapa bulan kawen dah anak sorang..dah bertukar rupa & gaya macam makcik makcik daa... adoii..

LIBL kagum dgn Hot Mama!.. esp akak cupcake.. having kids dah form 2..sekali kuar sama mcm kakak aku yg still single. Husbang pon handsome..anak2 pon comel. Haihh..!! I admire u lah akak cupcake..

Talking abt husband, ada la ciri2 yg LIBL cari.. no all can be accepted. Bukan memilih..serasi tuh penting. Kalau tak der keserasian tuh mmg wht ever u do I will always hate u lah!..

Lagi satu kalau tak der jodoh mmg tak derlah. LIBL prefer lelaki yg lebih matang cara pemikiran drp LIBL mcm fatherhood sikit bunyinya but for me this kind of guy tahu matlamat hidup, tahu peranan dia, a good servant to its creator & can trust him to make decisions. A good listener and advisor. Wahh.. may be my taste a bit orthodox but that is what I am looking for.. a guy who can be my husband, menantu to my parents and father to my kids.

Lelaki yg kekwat, mulot lazer & perasan bagus I hate U!!... jangan perasan yg I wanna flirt dgn U Okay!.. Ahh..telebeh sudah..

Okay..enuff sharing here. Jodoh pertemuan di tangan tuhan kan.. Trust HIM coz he will always save the best for u!..

Return of Bahulu Gulung...

Monday, October 4, 2010




Muahaahha.... tah aper2 jer tajuk. Watatawlah nak letak title aper.. Yang pasti.. ini adalah entry bahulu gulung yg sedap... LIBL nak tingglkan kenangan gambar bahulu gulung nih sebelum ia dingap & bertukar rupa & kembali kepada tanah.. MUeHEHEHE...


LIBL bukan lah drp keturunan bahulu gulung tp yg pasti bergulung dalam selumut mmg la pernah. :P

Pencarian Bahulu gulung paling sedap mmg lah susah sbb LIBL bukan drp johor. Kat tempat LIBL bahulu cermai or udang adalah biasa. TP LIBL rasa bahulu gulung gak sedap sbb ada jem nenas & garing. Ada yg bertanya mcm mana rupa bahulu gulung.. Tukang reply cakap... ala..mcm swiss roll jer.. yg nih LIBL baling dgn tempayan baru taw!!.. rasa tak sama okey .. rupa pu lain..design jer sikit2 sbb bergulung.. Nanadreeee..

LIBL pernah beli bahulu gulung kat R&R rawang menghala ke Utara. Yg tuh sedap. Yg nih LIBL dpt drp hardcore blogger.. Makacihhh yer Mak Kucin & mak kepada Mak Kucin. Sedap..segulung dah abes.. tinggal lagi segulung.. sayang plak nak makan.. yg bestnyer rasa crunchie bahulu tuh mmg terasa.. Kalau bahulu cermai / udang.. kurang crunchie..sbb bnyk isi.

Cara makan bahulu gulung..sila gigit drp lapisan gulung luar sampai ker lapisan dalam mengikut arah jam... wakakaakaka... Pstttt... i buat okey!.. kat rumah jer lah..sambil tgok TV.

LIBL pernah dpt sebijik bahulu gulung kt Banting tp tak best sgt.. Dulu LIBL ada housemate org Johor.. org Felda Aping Barat & sorang lagi JB. Dia nih lah yg dok sogok LIBL dgn makanan johor nih.. (patut la LIBL bnyk simpan lemak.. :PP) sekali dia balik kpg bawak balik nasi ambeng .. org johor panggil berkat. Bawak balik bahulu gulung jugak.. dulu LIBL dgr bahulu mmg x layan.. tp sekali makan bahulu gulung..pheewett.. besstt..

Yg best lagi, kawan LIBL tuh jiran dia buat tempe goreng..apa lagi..kiremmmm.. skrg nih ada opismate LIBL plak nak kwen dgn org Johor.. sempat addicted dgn otak2.. nih kes makan kat Danga Bay lah nih. Freshhhh lah otak2 kat situ... pastinya diperbuat drp otak yg fresh!!.. HaAHAHA...

Whatever it is..meisa nih mmg indulgence dgn food serata negeri. HoooHoo... LIBL kena gastric.... Doc kata Diet pleaseeeee.... :P

Ok doc.. I lari lagi bualan nih okey!..