Timang - Timang Banjar Popia

Tuesday, August 31, 2010

Apa uniknya pada popia ini..yer??...nama popia nih..timang-timang popia Banjar. Aper tuh banjar?

Banjar merupakan satu etnik yang berasal daripada kalimantan. Mengkut incik Wiki.. Orang Banjar merupakan suku peribumi bagi sebahagian besar wilayah Kalimantan Selatan. Mereka menggunakan bahasa Banjar, yang pada asasnya adalah bahasa Melayu.

Pak cik nih bersurah banjar pekat..
Aku kada paham semua..Ikam? :P


Nama Banjar diperolehi dari Kesultanan Banjarmasin atau dipendekkan menjadi Banjar, bertepatan dengan nama ibukota pada mula berdirinya. Suku Banjar yang tinggal di Sumatera dan Malaysia merupakan anak cucu dari para penghijrah etnik Banjar yang datang dalam tiga gelombang migrasi besar.

Pertama, pada tahun 1780 terjadi penghijrahan besar-besaran ke pulau Sumatera. Etnik Banjar yang menjadi pendatang ketika itu adalah para penyokong Pangeran Amir yang kalah dalam perang saudara Kerajaan Banjar, iaitu Pangeran Tahmidullah. Mereka terpaksa melarikan diri dari wilayah Kerajaan Banjar kerana sebagai musuh politik mereka sudah dijatuhkan hukuman mati.

Murtabak kuchai & pisang

Kedua, pada tahun 1862 terjadi lagi penghijrahan besar-besaran ke pulau Sumatera. Etnik Banjar yang menjadi pendatang ialah para pendukung Pangeran Antasari dalam kemelut Perang Banjar. Mereka terpaksa melarikan diri dari pusat pemerintahan Kerajaan Banjar di kota Martapura atas alasan yang sama. Pasukan Residen Belanda yang menjadi musuh mereka dalam Perang Banjar yang sudah menguasai kota-kota besar di wilayah Kerajaan Banjar.

Ketiga, pada tahun 1905 etnik Banjar kembali melakukan penghijrahan besar-besaran ke pulau Sumatera. Kali ini mereka terpaksa melakukannya kerana Sultan Muhammad Seman yang menjadi Raja di Kerajaan Banjar ketika itu mati syahid di tangan Belanda.

Mungkinkah LIBL mempunyai darah keturunan Sultan Muhamand Seman??.. No comment kerana tiada bukti yang jelas. Tapi mengikut cerita sedara yang tua2.. onyang LIBL melarikan diri kerana ingin dilantik menjadi sultan, berlakunya perang saudara dan ketika itu juga kesultanan Banjarmasin diserang Belanda. Onyang berjaya mendarat di Kedah Darul Aman.

Kuih Tepung Torak

Ikot Incik Wiki ada betulanya.. Masa orang2 tua cerita LIBL membuat kesimpulan..inilah kerutunan raja yang diguling. (Hiks...). Cuba bayangkan kalau LIBL masih lagi di Banjarmasain dan menjadi puteri banjarmasin...wakakaka.. (sila muntah..!!). LIBL sudah jauh drp budaya banjar.. cakap pon x pandai..paham sikit2 jer. Tiba-tiba LIBL terasa ingin menjejak sejarah susur galur keturunan.

Ok..back to the story. Tak der aper pon kelainan pasal popia nih melainkan nama dan pembuat popia nih yg berasal drp keturunan banjar. Lokasi penjual adalah di bazar ramadhan pekan Batu Lima, Jalan Baharu, Parit Buntar, Perak. Mostly kuih2 yang dijual disini adalah kuih tradisi kaum banjar seperti tepung torak, kalakatar, murtabak pisang & kuchai dan wadai kipeng. Harga pon murah2.. Kalau anda ke pekan Parit Buntar, kuih2 ini tak akan ditemui di bazar ramadhan termasuk di Bandar Baharu, Kedah. Hanya di bazar Batu Lima. Inilah uniknya Bazar ramadhan di sini.

Insha Allah

Sunday, August 22, 2010

Hari nih tiba2 LIBL teringat satu lagu yg memang LIBL suka dengar masa rasa lost and helpless nak abeskan research master hari tuh. Lagu nih serba sedikit memberi LIBL semangat untuk teruskan jugak walaupun dah rasa macam nak muntah darah. Dulu tak banyak course master by coursework macam sekarang. Jeles jugak tgok member2 yg amik by coursework cepat jer habis. Yang mensiputkan LIBL adalah Dissertation.

Ehh..naper tiba2 sebut pasal study, owhh..LIBL tadi ke umah kawan masa buat master LIBL di seksyen 8..tempat org kaya tuh..1st time LIBL masuk situ. Sesat-sesat. LIBL hantar bihun sup & kuih buah melaka. Gigih nih masak seharian. Dah banyak kali dok tegur soh hantar sikit bila LIBL udate kat FB. Kesian pulakk.. LIB masak utk anak kazen LIBL kat UITM jugak.

LIBL terfikir, no wonder kawan LIBL sangat gigih sangat bekerja.. lone ranger rupanya. Dulu LIBL igt dia dah kawen. Jumpa or chat cakap pasal study jer kan. Kagum tgok rumah dia yang sangat cantik & penuh dengan pokok. Nak jugak korek lebih tp abaikan jerlah.. x baik. BUT I am wondering..

Oh..dia seorang lecturer di sebuah private collage. Ketua department rupanya patut pon dgn bangga cakap kat LIBL..kelas aku 2 hari jer..lain2 aku buat admin. Wakakaka.. aku yg lurus bendul pon jawab..bestnyer. Dalam hati, lagi tiga hari pulun PHD lah kan.. aku nih..aku??.. HAri pulun kerja lah..

Owhh..dia sedang sambung PHD di local U. Katahya ikotlah jejak langkah aku... huehehehe.. Insya Allah...


Insha Allah Lyrics | Inshallah Lyrics
By: Maher Zain


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

JuSt My RaMbLiNG

Saturday, August 21, 2010

Gambar di atas tiada kena mengena dengan Entry ini..saja sbb teringat org kat situ yg tiba2 sepi.. mana pi tah.. dah arwah kot?


Heheh.. lamakan tak merepak.. kini ku kembali merepak.. Wakakaka.

Sejak2 abes belajar nih terasa buhsan yamatsss... buhsan.. ohh buhsann.. yer buhsan..may be sbb dah lama ala2 tunggu result kuar...LIBL enjoy..lari sana..lari sini. Dah kuar result..tak lama tunggu konvo. Dah konvo.. LIBL gi keje balik keje. Keje pulak busy ohh busyy.. asyik kena pergi customer sana sini. Bukan pegi melawat ehh..pergi buat codeing, testing bagai. Sampai tiba2 rasa busan menjadi seorang programmer atau dlm bahasa melayunya pengaturcara..tp designation adalah System Analyst atau bahasa melayunya penganalisa system. Hakikatnya programming jua yg ku hadap. Ahh..semua lah LIBL hadap.. strt frm requirement untill testing.

Akibat kebusyan yg melampau LIBL gagal ke GYM. Konon kan LIBL nak gi GYM seblum bukak posa. Tapikan.. rasa mcm tak laratt jer. Perut yg ala2 meragam nih butkan LIBL x mampu gi GYM.. Banyak asid owhh.. LIBL ada gastric.. Huhuhuh.. Nak gi lepas tarawih cam dah lewat. Mencikkk la.. Nyesal tak freez... kalau esok jer pegi try test ok gak kot. Ahahha.. See the mood lah. :P

Org pusa turun berkilo2 LIBL puasa loose inch jer.. terasa baju suar longgar tp berat sama jer... Why ahh...whyyyy??...

Hari nih LIBL nak masak roti kukus.. tgh tungu majerin cari itu yg LIBL memblog nih. Bukan aper..smlm LIBL tgok puding roti secoett jer kat kedai nasik briani glamour tuh haga RM 4.90. Aperkahh??... Hari nih LIBL nak buat sendiri..x abes bawak gi surau kan..kan??

OKlah.. harap2 dah cair sikit..kalaw tak cair jap gi LIBL jemur kat tingkap... :P

Segi Seri Steambot, Shah Alam

Friday, August 13, 2010

Nih kedai steamboat baru located at seksyen 23, Shah Alam. Owned by Bumiputra and HALAL. Harga per head..ok lah. Sea food served all fresh. Vegi fresh..

Kedai baru..cantik and kemas. Ada surau lelaki & perempuan siap ada tempat amik air sembahyang. LIBL suka grill sbb kita hantr jer ke kaunter grill... chicken & beef grill with bbq sauce sedapp.. Kalau nak goreng bolah hantar ke kaunter goreng. Lamb chop pon ada...



Over all OK. Kenyang..puas hati.. only if they can upgrade sikit di aorg punya dessert mesti lagi kaw!!

My 2010 dream comes true!

Tuesday, August 10, 2010

Ini cerita lama but yet to update in this blog.. LIBL kindda busy with system development deadline. Unfortunately, one done here come another.. Never ending story.. :( Occkay...My 2010 dream comes true!

Alhamdulillah. Thanks to Allah the most meciful!!.. Few years hard work finally comes to an end and new journey begins.
3rd August 2010 was marked as my sweetest memory ever. I have been hounored a Master Degree in Software Engineering by Dr. Raja Nazrin Shah Ibni Sultan Azlan Shah at Dewan Tuanku Chanselor, Univeristy Malaya. Out of 16 MSE graduan 5 from Malaysia while others from Iran & Jordan. I am proud (sorry to say but this is wht i feel..ahahhaha..poyooo) to be perempuan melayu terakhir since am the only lady frm 5 local graduan. See.. 1 bunga 4 kumbang .. kumbang 1st Indian, 2nd Chinese and 3rd & 4th are Malay. Kumbang 1 Malaysia..Hahahah..

Compare to undergrad, Master convocation I have financial freedom a bit not like when I was undergraduate... all sengkek. For master convocation, mmg spend habisan. Gilerr kan..

But wht my fren said..dah pasang niat teruskan jer. I spend for my parens punya baju..mak oyah..each RM 150 and my self as well. All together RM 450. Nak mengada2 sikit, I spend RM60 for facial before convo. RM 190 for studio photography. RM 100 for makeup. Family makan2 RM 200. Nasib baik outdoor photography FOC...my brother jadi photog. I received a bokeh from my parents, choc from bakal adik ipar & teddy+flower frm my bro. Sempat jugak bergambar kat Putrajaya jugak but too hot and finally amik 2/3 keping jer. Itupun sbb kena gi customer site sampai la ke Putrajaya. See...konvo2 jugak but keje never forget one!


Then bring family makan2 sreamboat @ Johnny's. My mom said kerabu mangga dia memang mabeles!. Balik tapau baskin robsin sbb my mom pakai baju pink. free one scoop.
In conclusion, saya sangat happy. If I have some time, I will write my sorrow and pain story upon completing my MSE. Kat bog nih ada sikit2 but not really organize..

Now, the question is what should I do with my MSE?..
. Of course nak roll balik wht I have lost..esp money. I have spend almost 20K for MSE. Huhuhu... Kalau tak dah banyak dah saving aku & dah boleh gi umrah dah.

Humm..tp I wish to proceed with PHD if only I get sponsorship. Yerlah.. another 1 step a head. Sekali jer lagi nak struggle kan. Tiba2 rasa semangat pulak nak further study lagi. Tp kali nih nak smbg kat oversea.. impian but not necessary yg belum jadi kenyataan.

Semua sekarang nih dah mess up.. bila dah tercapai target penting..aku jadi blur. Rasa free sgt pon ada.. Humm.. What next?.. Saya dah penat menulis programming... :(

Jacob Walk of Life (JWOL 2010)

Sunday, August 1, 2010

JWOL 2010

It has been a while I have not updating any in this blog. I kindda busy with my office work but I am still active joining Walk & Run activities. On 25th July 2010, I have joined JWOL 2010.

Mula/Tamat..tp ada yg tamat kat goodie bag. Hampehh..
At first, am not so sure how to get to FRIM. Tgok google map..wallah..so complicated. How leh?.. I try to convoi with my fren. Plan la bagai..then we decide those who wake up early must make a wake up call. Tht morning, I woke up as early as 5 am. Call my fren.. untll 6 and call of subuh prayer dah berkumandang pon she did not pic up my call. So, I decided to try my luck. After performing subuh prayer, terus strt my journey. Hahha..gigih kan. Aloneeeee...

Beratur amik baju..

Finally, sampai jugak.. tp sempat singgah Mobil tanya jalan nak ke FRIM. Right after Mobil dh banyak sign board and Am just follow. Ramai giler ok.. I arrived arounf 7 am and most of car park almost full. Pepagi..amik baju free JWOL and then stand by at start line. Lama jugak beratur..

Bila siren lepaskan larian berbunyi..semua org gigih berjalan denagan laju. Weee..jalan ok tp ada gak yg berlari. Tak der pemenang..so lantak ko lah. Sedar tak sedar jalan dalam FRIM rupanya 5km. Alahaii..kejap nyer. Tp balik drive ikot jalan yg sama..mak aiii..jauh gak. Tp itulah..ramai2 tak sedar jauhnyer.

Walk..walk..walk..

Since, Jacob maka bawak la balik berkotak2 biskut jacob. Tp ada yg main tipu. Register ramai2 tp tak lari. Ada yg register & amik baju & biskut jer tak walk pon. Ishk3. Overall, JWOL 2010 best!.. semua free kan?.. I the best thing..jalan dalam FRIM.. sedap mata memandang hijau & bau fresh hutan.