Save money and talk for hours!

Saturday, July 17, 2010

Save money and talk for hours!... I loike this tag line.

Using Yahoo! Messenger you can make free PC-to-PC calls around the world. Not bad ok.. line very clear. Macam jakun jer nak cerita sini. Bukan benda baru cuma kita jarang guna. We prefer to use hphone and pay the bills. LIBL used it few time before.. masa good fren LIBL belajar kat Pakistan & to communicate with my fren at Yeman. When my brother and family moved to uzek..we prefer to pay skype rathen then YM. Donno why?

Recently, I am addicted of YM. Ahahah.. Rasanya senang sikit drp nak taip. Yerlah hari2 hadap pc menaip. Bila dah balik kerja nak browse2 internet rasa agak terganggu nak reply YM esp klw tgh mood hampagas. YM PC to PC call is the best solution. Jimat duit.. But wht u need is speaker & microphone. For me, I prefer to use headphone. Easy and boleh 2 in one. Meaning buat keje lain sambil berborak. But, just make sure your housemate tahu u r not talking sorang2. Kah3. Nanti dikatakan gila pulak..

LIBL use altec lansing head set. Very old one. I bought it for my undergraduate research. with noise cancellation technology. Mahal..tp tahan smpai sekarang.


ALTEC LANSING AHS202i HEADSET

Usually, cheep microphone kena la cakap ala2 org nak buat announcement. Kalau terjauh drp microphone..suara jadi jauhh jer. Kurang jelas. But, using head set, boleh borak sambil2 kemas umah..sapu sampah susun barang.. Bila dah siap boleh baring atas tilam borak2 sampai pagi..tiba dengar hallo..haloo..halooooo...macam sedang bermimpi... haihh..rupanya LIBL tertidur 5 saat...dengar cerita smpi ttdo...nasib baik LIBL bukan spesis dengkur. Muahahahhaha...

Web cam.. susah sikit sbb LIBL kena pakai tudung bagai.. unless talking with sedara sendiri then ok lah. So opt for web cam currently not acceptable. Lagi kalau tertido kan mamapuss..



Kitchen Queen .. lu fikirlah sendiri...

Monday, July 12, 2010

LIBL terpanggil nak share cerita yg sama yg telah dilalui oleh few pengguna. Produk Kitchen Queen yg berleluasa di pasar raya spt Giant, Carefour dan dsb. Kes yg sama yg makoyah LIBL terkena tp itu jualan rumah ke rumah tp produk brand lain.

LIBL nak kata tipu ker tak.. lu pikir la sendiri..

Ptg tadi, LIBL jalan2 kat Carefour, Subang Jaya. Tiba2 ada budak nih panggil, akak dah dpt green bag?..
LIBL: Arr..green bag??.. tak der pon.

Kami nih kedai baru & kami mmg kasi green bag kat customer tp kena isi survey nih dulu. LIBL pon ok jer la.. tp masa nak isi survey dia promote brang2 jualan dia. Mak aii.. semua haga 2K ke atas.. giler..brand Kitchen Queen??..Aperkah? HUhuu..dengar jer la.

Masa promoter kasi green bag..dia bukak kotak & kasi voucher tp kena bukak. Dia kata nak guna voucher tuh ke tak..tak kisah. So, bukak lah.. Haa ko.. LIBL dpt Induction Cooker & vacuum cleaner. All together 6K + Voucher 50 hengget. Dia org cam ehh...betul ker nih??.. Macam salah cetak.. kecoh2 kat kedai sesama promoter. Terus dia call someone..konon org yg kasi beg tuh la.. Tanya itu ini.. salah cetak ke aper sbb tuh brg jual. Barang free yg lain. Semua cam confuse.. yg promoter tuh cam tak puas hati konon nak bela nasib LIBL yg patut dpt brg free. Kelakarnyer..LIBL kena ckp dgn org tuh..What derr??.. LIBL kena cakap dgn org yg hantar green bag tuh. Kata promoter org tuh tak percaya..nak ckp sendiri dgn LIBL. Lagi lawak...promoter pulak yg karang ayat. LIBL x nak cakap..dia ckp naper takot..dia tuh penghantar barang jer.. Ehh..?? aperkah?? Hantar brg mana taw aper2 kan.. Klw salah cetak pon LIBL let go jer.. malas nak tuntut. Bikin kecohh jerr.. tak per LIBL layan jer la...

Kitchen Queen Induction Cooker KQ929 - Selangor

Org yg di call tuh mintak no siri voucher tuh.. LIBL pon kasi..pas tuh dia mintak ckp dgn promoter tadi. Katanya mmg ada dlm sistem.. company tanggung..kasi free. 30 manusia yg sangat2 bertuah di mana2 branch. Wahh??.. LIBL kena beli mana2 brg diaorg utk dptkan brg free tuh. Giler mahal brg semua above 2K. Cirit makk!!...

LIBL cuma suka induction cooker tuh jer.. water filter ker vacum cleanner ker..x suker.. lg pon mahal..brand tah aper2. Dia ckp leh swipe bayar 20 bulan..sebulan dlm RM 150.. ada credit card?.. Klw panel credit card dpt lagi free gift... Massager..huaa.. tp peliknya Maybank kad x der dlm senarai..naper ttb dia kata panel dia jugak. humph.. Siap nak letak dlm troli tlg hantar ke keter.. eii..LIBL x beli apa2 lagi dah nak soh bwk balik. Siap tanya muat tak keter..mcm menang besar lahh..

Dia ckp x nak guna boleh jual. LIBL ckp mana ada masa nak jual. Promoter ckp dia blh tlg jual..tp kasi komisyen. Erkk.. LIBL fikir anytime dia blh ckp..x terjual..Muahahah..

Lepas tuh org yg dia call td tuh ckp soh amik gambar LIBL nnt nak masukkan dlm majalah dapur. Klw nak menang dia org boleh tlg..ada org dlm. Muahahahha.. Siap org dlm majalah dapur tuh dia panggil (prmoter jugak).. & org tuh iakan jer. Tambah garam & gula secukup rasa. Adehh.. LIBL cam er.. cam x berbaloi.. Dia ckp dia org bukan tipu..ada cop brand ada kedai. X lari punya. Sedikit improvement drp gores & menang. Promoter ckp..klw x nak guna boleh jual. Sbb LIBL ckp xkawen lagi..so x perlu semua nih.. wahaha.. dia pon siap ckp kuat2. Akak nih x kawen lagi lah.. soh promoter lagi satu senyap.

LIBL ckp..sy bawk balik voucher nih boleh..sy kena fikir dulu. Err..fikir aper kak hari nih jer..esok dah lain dah. Saya kena tanya org dulu. Saper ??.. Bf.. Ha ah..bf.. Ala kak..bukan duit dia pon..bf jer pon. LIBL cakap..x boleh..kena tanya dia jugak.

Last2 LIBL ckp.. er..x perlah...X nak. Korang nak..korang amik lah.. keh3. Sayonara..

Balik umah saja2 google..kitchen queen.. jumpa satu blog.. Waaa...ramai sudah kena!!.. LIBL rasa ada sedikit trick dlm promosi.

1. Katanya..hanya 30 org bertuah. Dlm blog kira2 dah lebih 30 org.
2. Kenapa LIBL kena ckp dgn org yg hantar green bag klw dia dispatch jer. Siap dia leh tentukan dpt ke tak. Lainla klw ckp dgn bos dia ker..

Aper pon...ia mmg mengelirukan. Sbb ada kedai..ada sijil..ada majalah.. tp 2 yg LIBL sebut kat atas mmg confirm TIPU..
lagi best ada website. Huahh..

LOgiknya..fikir2la..berapa kena bayar utk beli satu benda yg jenamanya tak dikenali. LIBL lagi suka LUX..elektrolux..service smpi ke muka pintu.

Xpdc Mendaki Gunung Tok Wan

Saturday, July 10, 2010

Semalam, 10th July 2010 LIBL & sorang kawan telah berjaya menawan Gunung Tok Wan. Gunung nih terletak di Broga,Semenyeh. Sebenarnya gunung nih atas drp bukit Broga. So, kalau nak naik ke Gunung Tok Wan kena mendaki bukit Broga dulu.




Penanda puncak gunung tok wan

Apa ada atas puncak gunung Tok Wan?.. Tak ader aper pon..tak macam mandaki gunung2 lain yg boleh nampak keseluruhan kawasan dibawah gunung.. atas gunung Tok Wan ada pokok-pokok jer.. tapi bagi yg gemar mencari adventure & suka pada hutan, gunung tok wan hanyalah 1 day hike. Tak payah fikir nak bawak kemah segala bagai. Baju hujan mungkin penting.. nasib baik LIBL sempat turun sebelum hujan.


matahari terbit di puncak Broga

Ramai ker orang mendaki gunung tok wan?.. Tak ramai masa LIBL pergi yang ramai naik sampai Broga jer sebab peandangan drp bukit Broga sangat2 cantik. Kalau pic anda diambil secara curi2 itu adalah biasa. Ramai photographer2 datang membuat liputan.. :P


Ulat bulu hutan

Perjalan drp puncak Broga ke puncak gunung tok wan adalah dalam 2 jam bergantung kepada kelajuan dan keupayaan masing2. Cuma pada hari LIBL hiking, trek agak becak dan tanah lembik. LIBL & kawan dah beberapa kali tergelungsur & jatuh terduduk akibat trek yg licin. So, baju, beg dan seluar confirm akan terpalit tanah. Perjalanan ke pucak tok wan adalah amat sunyi..boleh dikatakan sepanjang perjalanan hanya LIBL & fren jer. 2 org ladies yg gigh nak tawan gunung tok wan.. yeahh..girls power!


Tempat rehat atas puncak

Xpdc mendaki ini agak mencabar utk LIBL yg jarang-jarang mendaki. Penat mendaki Broga ditambah lagi dengan mendaki gunung tok wan. LIBL diberitahu oleh seorang kawan LIBL yg merupakan pendaki tegar bahawa trek ke Tok Wan landai & lebih senang drp mndaki Broga. Yer ..mmg diawal perjalanan trek adalah landai & sesekai kena melompat batang2 pokok yang tmbang. Tapi tiba2 kena turun..yer turun ke bawah mcm gaung.. dah turun naik..yer naik 70 darjah.. dengan tanah yg basah..payung, akar2 pokok, daun & btg pokok menjadi tempat berpaut. Tergelungsur..jatuh terduduk semua ada.


batu2 yg perlu dipanjat

Since, LIBL kat belakang my fren..klw dia dah jatuh kena la LIBL berhati-hati confirm nnt LIBL pulak yg jatuh.. itu tandanya trek dihadapan adalah licin. Sepanjang perjalanan, kami hanya bebekalkan gambar nih sebagai penanda arah.. mmg dah ada dan mungkin dibuat oleh pendaki sebelum kami.


Penanda arah

Sampai satu tahap tiada lagi kertas nih, maka ikatan merah putih nih sebagai penanda arah. Penting yer supaya tak sesaat.. Masa perjalanan balik, kwan LIBL dihadapan hampir tersasar arah..almaklumlah kepenatan..otak gagal berfungsi dgn betul..fikir nak cepat sampai..mujur LIBL tersedar & ada penanda arah..klw tak huhu.. ok. ini ptg yer bagi saper2 yg lead any hiking. Sesat ketua..sesat lah semua.

Setelah hampir 2 jam, kami pon sampai ke puncak gunung tok wan..pehh..penah yamatsss!!..
Rehat2 jap sambil menemuramah seorang adik lelaki from 5 yg nak bermalam di atas gunung sorang2.. kami pon bertolak turun. Perjalan turun as espected lagi mudah, kami berhenti rehat 2/3 kali sahaja berbanding perjalanan mendaki. Sampai dipuncak broga..semua orang dah balik..lengang..kosong. Kami terus turun ke puncak pertama broga dan berehat sambil makan sandwich .. minum air dan yougurt. Jam dah pukul 2 lbh. Memang lunch time..kepenatan menybabkan kami kehilangan selera makan. Sesedar pisang dah penyet akibat tekanan..biskut dah hancur lebur..begitulah payah struggle nak mendaki tok gunung tok wan.

Sampai ke kereta dalam pukul 3 ptg..terus balik Kajang. Bau badan dah mcm ikan darat.. mandi & tido.. Malam baru kuar makan.

Tips:
1. Bawak Baju Hujan
2. Lagi bagus kalau ada Walking Stick (Info)..kalau tak der amik jer btg pokok mana2 yg sesuai. Patikan ia dpt menampun berat anda. Klw tak der gak..bawak jer payung..ahaha..
3. Mulut jangan celupar dlm hutan.
4. Behati2 berpaut pada pokok atau akar. Dikuatiri ada duri, ulat bulu atau beracun.
5. Lagi bagus bawak 1st aid. Malang tak berbau.
6. Kasut yg berbunga.
7. Kalau trek licin atau kawn ada dah tergelincir disitu..cuba ikuti jalan lain yg masih belum dilalui. At least ada lagi daun2 yg mengurangkan posibbility utk tergelincir.
8. Ingat penanda arah.
9. Sedikit ilmu megenai hutan..suvivor.
10. Bekalan air secukupnya. 100 plus better. Food..at least biskut or power bar.
11. Bag pack yg selesa. Lagi bagus kalau ada yg cover kalis air.

That's all.. Next.. Jacob Walk of Life & Shape Run 2010..