Adrenaline Rush @ ATV Park, Kemensah

Monday, May 31, 2010

29th May 2010, 16 th adventure seeker turned out at ATV Park, Kemensah. Tak sangka ramai pulak yg berminat since at first, LIBL ajak my close officemate pegi tp dua-dua eko x berminat. Sorang nak balik kpg di Seremban..sorang nak save budget sbb nak kwen blan 11 nnt. Itu ada lah pertanda wahai LIBL!!!... Anda akan kehilangan kawan baek sorang demi sorang kerana ko jer yg tak kewen-kawen lagik.. :P *sedih..


Namun, semangat LIBL utk pegi ATV tidak pernah luntur walaupon dlm hati sedkit keciwa. Life goes on..yeah.. Friends comes and go.. Maka LIBL telah war-warkan di FB. LIBL sedia utk arrange sbb LIBL mmg siyess nak gi. Sungguh tak sangka, finally 16 org yg pegi. Agak terkezut bila achoo, nenet, cik kiah & catz meow nak join.. tataw plak korang berminat. Hahah..best kan extreme nih..harap korang x serik..nnt LIBL ajak lagi..

Ok..now the story..

16 org nih kena pecah 3 group since guide bole bawak max 6 org jer pergroup. Maka terpksalah kami berpecah. Actually, this is my first time bawak ATV nih. Nampak macam senang tp sangat susah nak control handel moto nih..mudah nak slide and kena lawan. Sebelum naik ke real trail, kena pegi training dulu. Masa nih baru tau susah senang nak ride mender nih.

Bila sampai turn LIBL, baru la nak terhegeh2..huhu..

Masa nak ride pegi trail, LIBL dipaksa soh dok depan sekali. Motif??.. adakah kerana LIBL asyik nak terslide jer masa training tadi??.. siap kena marah sbb x stop bila dia soh stop. LIBL sbnrnya nak stop kat tmpt yg rata..giler arr gi marah. Berhenti..berhenti..sy ckp berhenti.. :P Mencik!!

1st adventure adalah utk nak bukit 55 darjah itu...huh..gilo apo?.. Baru belajar nih..x pass lagi. What to do dah jadi org 1st..press jer lah minyak. Masa nih mmg x leh fikir dah.. naikkkk jerrr..brengg..brenggg... and success.. Fuhh berpeluh.. once dah naik atas..dah x nampak oreng bawah.. kena naik sorang2 yer.. nak mampos klw terstop kat tengah2.

Haihh...layan la jugakk.. otw, jumpa org tgh junggle trekking.. siap jerit..relax kak relax..aku pon thumb up la..ahahaha.. siap buat peace..wakakaka.. korang jalan aku naik atv..kekekeke..

Sampai kat hill no 2, aku terslide siket and sangkut kat beting tanah.. terangkat tayar okee!!..terundur sikiet pon ado.. Guide datang membantu.. fuhhh... Then after tht, LIBL rasa the ATV becomes more friendly..heeh..

Paling best bila kena lalu bawah pokok buluh..weee.. bestnyer.. setelah 3 kali panjat bukit, naik titi kecik akhirnya sampai air terjun khamisah. 2 group dah sedia menanti. Sesi amik gambar beramai-ramai. Then 1st & 2nd group bertolak balik. Tinggallah kami 3rd group..masa utk berkubang..wee.. cantik giler air tejonn nih.. clean & clear. Sambil rehat2, makan2 then masa utk bertolak balik..

Layan trek yg sama masa balik adalah sangat senang.. mmg layan abes.. main brake jer.. bukit yg susah dah jadi senang.. esp bukit 55 darjah tadi..macam..Ellehhh..nih ke bukit yg menakotkan tadi.. :P

Ride naik bukit ke atv park tuh pon dah senang..siap bawak lelaju lagi (konon) last katakan test skill sikit..bulat mata org yg marah LIBL awal2 tadi.. :P

Tips from my own experiece:

1. Jangan jatuhkan kaki anda drp atv.. layan jer klw atv tuh senget mcm mana pon. Tayar ATV tuh mmg dah boleh balancekan ATV tuh..so no worries. Trust the ATV.

2. Lembutkan badan anda.. macam naik moto. My bos cakap ada lesen moto confirm boleh bawak atv..agagaga..yer ker (sempat citer kat bos nak gi ATV)

3. Masa naik hill mmg kena press minyak. Kalau jalan cam menakutkan, terus jer press minyak kasi lepas. Jangan nak stop2 or brake. Macam jalan atas titi lah. lagi cepat lagi senang nak sampai end.

4. Ikot kesan2 tayar yg sedia ada, confirm anda x akan tergelincir dan lebih mudah nak control ATV.

5. Kalau boleh jalan ikot permukaan yg rata. Itupon kalau ada and boleh avoid lopak-lopak besar itu. Mini to say nak ride ATV nih kena guna IQ sikit.. supaya x tergelincir & senang. Ala..cam bawak keter la.. takkan nak bawak masuk lopak..kan?

6. Masa ride turun hill, banyak press brake kiri & kanan. Penggunaan glove amat digalakkan atau tangan anda akan merah macam cherry!

7. Bila korang dah layan trek turun, boleh la buat aksi2 berdiri sambil turun hill. So, x der la anda terlambung-lambung lagi feel lah... tapi Awas!!..masa trek naik hill anda dilarang membuat aksi begini.. ATV mungkin menjadi x stabil and anda mungkin terbalik dog!

8. Tangan mesti kuat nak control atv esp masa ride naik.Kalau tak boleh terbabas langgr pokok..zapin segala...agagaag..

9. Pastikan jarak anda dgn kawan dihadapan anda bersesuaian. Bukan aper takot kawan di hadapan anda stop mengejut atau tiba2 slow.

10. Confident!!Confident!!Confident!!

That's all abt ATV..

I give 100% thumb up.. package yg berharga RM 100 memang berbaloi esp like me yg baru nak kenal ATV. Our guide mmg friendly and photog yg terbaekk.. Banyak gambar2 extrem kitaorg diambil menggunakan DSLR cik kiah which is mmg nampak extreme.. hehehhe.. Patut disimpan hingga ke anak cucu. The bos..En Mas pon friendy.. Customer servise mmg terbaekk.. Lepas ATV, boleh mandi..ada 2 bilik mandi. Surau jer x siap lagi but u can request to the bos.. boleh guna bilik dia.

Gambar ikhsan drp kawan2 jugak..aku cilok yer!! HALAL ehh!!

6 comments:

NenekPenne said...

menda2 cenggini jangan makan sorang...

warwarkan jer, tentu ada orang nak follow kan kan kan...

takper needa, kawan2 semua dah kawin, u have me... heeee

makcik rokiah said...

saya pon ade kak needa walaupun jauhhh.. ahhaaaa..

yer best3.. walaupun rase cam nak patah balikkkkkk jek...

bile dah sampai..dah sakit PUAS!..

best3!!

DrSinga said...

wahh....aku tergoda nih....
konferem tak mengguling turun bukit eh??!!
susah nak usung aku kang...
:)

catz said...

hahhahah..
sukaaaaa entry ni!
best gila kan walau mula-mula aku pun ada sedikit perasaan mahu berpatah balik..like..eh bleh naik ke atv aku ni....kang terbalik camno..
tapi petua2 itu mmg betul..tekan ajo minyak walau langgar apa pun...
and badan kasik lembut..hikssss.
erk..catz nak tulis entry tertidor pulak..hahhahah.
overall best kan.
next time..jom pegi lagi!

Mudd said...

beb...aku tetinggal cover camera...alamatnye jadik harta wakaf je la kat situ...wei...bila nak 2nd round ni????

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Muddy...aper mender yg ko tak tinggal ahh.. jom 2nd round.. naik tinggi sikit..