Adrenaline Rush @ ATV Park, Kemensah

Monday, May 31, 2010

29th May 2010, 16 th adventure seeker turned out at ATV Park, Kemensah. Tak sangka ramai pulak yg berminat since at first, LIBL ajak my close officemate pegi tp dua-dua eko x berminat. Sorang nak balik kpg di Seremban..sorang nak save budget sbb nak kwen blan 11 nnt. Itu ada lah pertanda wahai LIBL!!!... Anda akan kehilangan kawan baek sorang demi sorang kerana ko jer yg tak kewen-kawen lagik.. :P *sedih..


Namun, semangat LIBL utk pegi ATV tidak pernah luntur walaupon dlm hati sedkit keciwa. Life goes on..yeah.. Friends comes and go.. Maka LIBL telah war-warkan di FB. LIBL sedia utk arrange sbb LIBL mmg siyess nak gi. Sungguh tak sangka, finally 16 org yg pegi. Agak terkezut bila achoo, nenet, cik kiah & catz meow nak join.. tataw plak korang berminat. Hahah..best kan extreme nih..harap korang x serik..nnt LIBL ajak lagi..

Ok..now the story..

16 org nih kena pecah 3 group since guide bole bawak max 6 org jer pergroup. Maka terpksalah kami berpecah. Actually, this is my first time bawak ATV nih. Nampak macam senang tp sangat susah nak control handel moto nih..mudah nak slide and kena lawan. Sebelum naik ke real trail, kena pegi training dulu. Masa nih baru tau susah senang nak ride mender nih.

Bila sampai turn LIBL, baru la nak terhegeh2..huhu..

Masa nak ride pegi trail, LIBL dipaksa soh dok depan sekali. Motif??.. adakah kerana LIBL asyik nak terslide jer masa training tadi??.. siap kena marah sbb x stop bila dia soh stop. LIBL sbnrnya nak stop kat tmpt yg rata..giler arr gi marah. Berhenti..berhenti..sy ckp berhenti.. :P Mencik!!

1st adventure adalah utk nak bukit 55 darjah itu...huh..gilo apo?.. Baru belajar nih..x pass lagi. What to do dah jadi org 1st..press jer lah minyak. Masa nih mmg x leh fikir dah.. naikkkk jerrr..brengg..brenggg... and success.. Fuhh berpeluh.. once dah naik atas..dah x nampak oreng bawah.. kena naik sorang2 yer.. nak mampos klw terstop kat tengah2.

Haihh...layan la jugakk.. otw, jumpa org tgh junggle trekking.. siap jerit..relax kak relax..aku pon thumb up la..ahahaha.. siap buat peace..wakakaka.. korang jalan aku naik atv..kekekeke..

Sampai kat hill no 2, aku terslide siket and sangkut kat beting tanah.. terangkat tayar okee!!..terundur sikiet pon ado.. Guide datang membantu.. fuhhh... Then after tht, LIBL rasa the ATV becomes more friendly..heeh..

Paling best bila kena lalu bawah pokok buluh..weee.. bestnyer.. setelah 3 kali panjat bukit, naik titi kecik akhirnya sampai air terjun khamisah. 2 group dah sedia menanti. Sesi amik gambar beramai-ramai. Then 1st & 2nd group bertolak balik. Tinggallah kami 3rd group..masa utk berkubang..wee.. cantik giler air tejonn nih.. clean & clear. Sambil rehat2, makan2 then masa utk bertolak balik..

Layan trek yg sama masa balik adalah sangat senang.. mmg layan abes.. main brake jer.. bukit yg susah dah jadi senang.. esp bukit 55 darjah tadi..macam..Ellehhh..nih ke bukit yg menakotkan tadi.. :P

Ride naik bukit ke atv park tuh pon dah senang..siap bawak lelaju lagi (konon) last katakan test skill sikit..bulat mata org yg marah LIBL awal2 tadi.. :P

Tips from my own experiece:

1. Jangan jatuhkan kaki anda drp atv.. layan jer klw atv tuh senget mcm mana pon. Tayar ATV tuh mmg dah boleh balancekan ATV tuh..so no worries. Trust the ATV.

2. Lembutkan badan anda.. macam naik moto. My bos cakap ada lesen moto confirm boleh bawak atv..agagaga..yer ker (sempat citer kat bos nak gi ATV)

3. Masa naik hill mmg kena press minyak. Kalau jalan cam menakutkan, terus jer press minyak kasi lepas. Jangan nak stop2 or brake. Macam jalan atas titi lah. lagi cepat lagi senang nak sampai end.

4. Ikot kesan2 tayar yg sedia ada, confirm anda x akan tergelincir dan lebih mudah nak control ATV.

5. Kalau boleh jalan ikot permukaan yg rata. Itupon kalau ada and boleh avoid lopak-lopak besar itu. Mini to say nak ride ATV nih kena guna IQ sikit.. supaya x tergelincir & senang. Ala..cam bawak keter la.. takkan nak bawak masuk lopak..kan?

6. Masa ride turun hill, banyak press brake kiri & kanan. Penggunaan glove amat digalakkan atau tangan anda akan merah macam cherry!

7. Bila korang dah layan trek turun, boleh la buat aksi2 berdiri sambil turun hill. So, x der la anda terlambung-lambung lagi feel lah... tapi Awas!!..masa trek naik hill anda dilarang membuat aksi begini.. ATV mungkin menjadi x stabil and anda mungkin terbalik dog!

8. Tangan mesti kuat nak control atv esp masa ride naik.Kalau tak boleh terbabas langgr pokok..zapin segala...agagaag..

9. Pastikan jarak anda dgn kawan dihadapan anda bersesuaian. Bukan aper takot kawan di hadapan anda stop mengejut atau tiba2 slow.

10. Confident!!Confident!!Confident!!

That's all abt ATV..

I give 100% thumb up.. package yg berharga RM 100 memang berbaloi esp like me yg baru nak kenal ATV. Our guide mmg friendly and photog yg terbaekk.. Banyak gambar2 extrem kitaorg diambil menggunakan DSLR cik kiah which is mmg nampak extreme.. hehehhe.. Patut disimpan hingga ke anak cucu. The bos..En Mas pon friendy.. Customer servise mmg terbaekk.. Lepas ATV, boleh mandi..ada 2 bilik mandi. Surau jer x siap lagi but u can request to the bos.. boleh guna bilik dia.

Gambar ikhsan drp kawan2 jugak..aku cilok yer!! HALAL ehh!!

Chicken Run 2010

Sunday, May 23, 2010


Last Sunday, LIBL and 2 of my friends went for the Chicken Run 2010 at Sunway Lagoon. Our morning start at 6am..sungguh bersemangat!!!. Each of us dapat sebiji telur and ice cream cone. We need to hold it with care along the race. Simbolik chicken run kot!..

Our expectation is to run in the Sunway Lagoon itself tp sangkaan LIBL salah. Rupanya kena lari sekitar Bandar Sunway. The worst thing is, LIBL x breakfast and drink at all. Information on the chicken run was very limited. We only know the location, category and where to get the tee. That's all. Information on the route tak ada langsung even dah kali ke 6 chicken run ini diadakan. Rahsia kot.. Entah.. Nasib baik LIBL pakai kasut NIKE..klw kasut POWER mau la tempang lagi..


Run start at 8.30am..tahu jer lah..matahari dah nak naik. Usually, my morning run start at 7.30am and end up at 8.30am..masa tuh pon matahari dah naik. This is my first time masuk run di siang hari..selalu masuk night run jer. Memang cepat haus dan sun burn. Akibatnya, hari nih LIBL agak tanned yer!!.. Worst thing, no water pit stop..huh.. At least kasi air sebotol before run pon ok.. yg jaga check point plak yg dapat air sebotol. Memang LIBL dok jeling jer air tuh..rasa cam nak mintak jer..hauss...

Since run start lambat..sang matahari pon dah muncul..mmg terasa panas. Mula-mula rasa muka dah jadi tebal sbb matahari naik sebelah kanan.. Bila dah sampai depan piramid...matahari drp arah belakang. Terasa macam ada hot pad kat belakang and vontot...adoiii laa... sudah la haus.. Bolehla kan crew2 yg jaga run cakap ..cepat kak cepat larii kak lariii..air ada kat finish line. Siottt jerr...!!

Overall distance 4.8km. Ok la..run siang mmg aku rasa penat lebih. 1st time aku lari di Bandar Sunway. Jalan yg x pernah aku fikir aku nak lari..selalu naik kereta jer. Lepas run..semua dpt masuk sunway lagoon FOC!!..

Chicken Run mmg sesuai utk family 2.5km jer kot....lari dgn anak, bini. Comey2 budak kecik gigih berlari.. ada sorang tuh dah x larat lari..duduk atas jalan x nak lari dah. Mak dia pulak sibuk2 amik gambar anak dia. Bagi budak2 kecik mmg mentel la kan nak lari 2.5km tuh.. Ada sorang budak lelaki kecik yg agak2 comel cramp kot lepas lari..ayah dia sibuk2 stretchkan kaki dak tuh..meraung2 budak tuh.. Kesian..but good for you kids!!


Bagus train anak2 lari since kecik2. So tht, they will understand the importance of healthy lifestyle. Zaman sekarang bukan macam dulu. Banyak penyakit.. Suka betul tgok couple and family yg active with such activities. I wish to have a family like tht. Sekali dpt laki yg x suka run or outdoor..humm..susah2.. huhu.. :(

Good thing abt chiken run:
1- Nice Tee (Dry Fit)
2- FOC entrance to Sunway Lagoon
3- Goodies (body and hair shampoo, drink)
4- Free Kenny Quarter Meal

Not so so Good:
1- Tee Collection during weekdays
2 -Less info abt the race

Bukit Melawati, Kuala Selangor + Tanjong Karang + Pantai Remis

Tuesday, May 18, 2010

Berjalan ke tempat baru adalah perkara yg menarik dalam hidup LIBL. Biarpun dah lama tinggal di Lembah Kelang, namun banyak lagi tempat-tempat yg LIBL belum jejak. Entah kenapa tahun 2010 ini LIBL ada banyak aktiviti jalan - jalan, panjat memanjat, lari berlari. Adakah LIBL sedang balas dendam akibat bertahun berhempas pulas demi segulung ijazah lanjutan atau sengaja mencari sesuatu yg memberikan kebahagiaan bagi menutup kesedihan yg tak terucap.


Hujung minggu lepas, LIBL dan kawan2 telah mengexplore jalan untuk ke Tanjong Karang. Buat ape ker T.Karang?. Ada sejarah dan salahsilah saudara mara LIBL yg telah lama terpisah disitu. Misi kali ini adalah jalan2 tengok jalan. InsyaAllah bulan July nanti LIBL akan bawa perents untuk menjejak kasih.

Kami bertolak drp S.Alam pada pukul 8 pagi..amik kawan kat HTAR (penunjuk jalan) dan bertolak ke T.Karang melalui jalan Kapar. Sampai di Kuala Selanggor, kami singgah di Bukit Melawati. Bukit yg tak lah seberapa tapi cantik dan penuh sejarah. Monyet spesis yg tak dapat LIBL kenal pasti tp monyet2 nih jinak dan berwarna hitam kelabu. Makanan monyet dijual dgn harga RM1 & RM2. Ada kacang panjang, sayur dan dll. Disini, disediakan kemudahan trump yg diwarnakan macam kartun Thomas & Friend dengan bayaran RM3 termasuk lawatan ke akuarium.




Di puncak bukit ada muzium, Baitul Hilal (tempat tgok anak bulan) dan rumah api. Memandangkan tempat ini merupakan bekas tempat pertahanan (kubu) maka banyaklah kelihatan meriam2 lama dan kubur zaman perang. Perjalan menuruni bukit jugamenaiki trump, kami kemudian dibawa ke akuarium. Tgok2 ikan dan binatang2. LIBL teringat cerita mak LIBL, dulu org dtg Bukit Melawati nak gantung batu. HAHAH..macam-macam kepercayaaan org dulu2. Sekarang x der dah pon..kurafat.



Perjalan diteruskan ke Pekan T.Karang kemudian berpatah balik dan singgah di warung Ibu yang terkenal dengan Nasi Ambeng. Masuk JJCM ok!!..Sangat sedap Nasi Ambeng Ibu dan harga yang berpatutan.


Pit Stop ketiga kami adalah gerai buah-buahan tepi jalan untuk minum air kelapa muda. Sangat murah..RM 1.50 sebiji all size. LIBL dah sangat full & terpaksa bungkus bawa balik. Takot perot tersangkut kat stering...ahaks..LIBL ukur jauh lagi rupanya nak sampai stering except klw LIBL preggy..wakakaka..


Next, kami ke Pasar Pasir Penambang dgn hajat nak cari scallope. Unfortunately, tak der dah abes. Sesi memborong kerang, ketam, ikan & udang. LIBL dah sediakan box utk letak dlm kereta. Sangat murah.. kerang sekilo RM 1.50. Ketam bunga sekilo RM20. Confirm esok kami akan ada sesi masak. Next, perjalanan balik ditruskan. 2 org kawan dah selamat tido akibat kekenyangan. LIBL masih gigih drive balik dgn keadaan perut yg teramat full.

Sangat seronok drive wp 60kmph sambil menikmati keindahan kampung. Cantik rumah -rumah kpg. Ada yg masih dipelihara kekal cantik. Rasa mcm balik kpg pulak...


OTW, nampak sign board Pantai Remis..sekali terlepas simpang..alamak. Nampak bnyk pokok kelapa tinggi2..sure ada pantai yg best. LIBL nak pergi!!.

LIBL nampak masjid & singgah. Langsaikan hutang solat zohor dulu. Dah pukul 3 nanti terlepas pulak. Lagipon malas nak terkejar balik Kelang. LIBL inform kwn2 ttg pantai remis..Nak pegi tak?. Mereka sungguh xcited..maka jom patah balik..1 km jer. Dah sampai..wallah..cantikk. Okla kan x boleh banding dgn pantai2 lain kat Sabah or Tganu. Sesi mengambil gambar diteruskan dibawah terik matahari dan LIBL terpaksa berpayungan takot itam..ahaha. Kemudian sesi minum air laichee kang.. Adoii.. full!!..

Kat sini ada juga sea food..mentarang, siput sedut & belangkas pon ada. Serai, ikan kering, ikan masin pon ada..ikan gelama pekasam pon ada di jual. Pasir kat sini adalah kulit kerang yg putih bersih. Cantikk..

Itulah pit stop terakhir kami.. bertolak balik dalam pukul 4.30ptg. Hantar member balik HTAR dan balik ikot KESAS. Sungguh stress memandu di pekan Kelang yang sesak & padat.

Ahad, LIBL sibuk memasak & kemas rumah.. Weekend escapde!!..

Kambennn Mbekk

Tuesday, May 11, 2010

Ini Rumah Kambennn Mbekkk...


Rumah nih terletak di sebelah umah tuan dia. LIBL & family nak beraya umah tuan dia bukan umah Kambenn Mbekkk..

Kami pon bagi Salamm.. "Assalamualaikummmmmmmmmmm!!"





Tiba-tiba sekoq Kambenn Mbekk datang...
Aiseyyy... Cam mana bulih terlepas sekoq nih... Makin lama makin dekat... Mula-mula kamben walk lepas tuh lari-lari kambenn.. Makkaiii...



Anak sedara dah melompat ketakutan... Mentel kah kamben nih?.. Nak kuih raya kah?.. Nak Duit Raya kah?


Last-last sampai depan pintu... Rupanya kamben nih nak sambut kami..tau la hari raya kan...

Ingat kami datang bawak susu lembu isi dalam botol susu baby..hahah..


Mbekkk....Ini kamben jinak.. rumah tuan ku adalah rumah ku jua... huhhu..

Kembang Kempis hidung bau kambenn Mbekkkkk..!!

Jai Ho !!! Belly Dance

Saturday, May 8, 2010

My very first time attending belly dance class and it was awesome!!..
Male instructor but all ladies student.. hahah...
Next time, i should buy the bedlah (ala yg bunyi2 ikat kat pinggang tuh.. hahah..)..baru feel..sungguh asyik bunyinyer..

During this class..lagu Jai Ho and Amr Diab yg LIBL suka.. simple step but plays a lot of movement kat
belly..hahah..
Seriously..this is a sexy dance....I am only dare to do it at GYM or me alone at home..hahahah...

Btw, i love to try somethin new yeahh new lyric.. somethin that makes my life happier..

Life Is Beautiful Lyric
..

Am single but am happy.. ..hehe.. ... tetiba?

Aku Dalam Buah Delima Merah

Wednesday, May 5, 2010

AAAA May 6, 2010 at 3:43pm

Subject: Job Vacancy in HCL AXON
Hey XXXX, interested in joining HCL AXON? Pay is good. If interested.. email me your resume. Cheers,


I received above e-mail from my ex collages and am speechless... interesting!!

But am yet to think of leaving this company. Am afraid to move from my comfort zone per say. Konon la comfort zone but actually outside got high quality cheese..

3 month at site, this week am back to HQ everybody such missing me.. (perasan... hhehe..)..
Adoiiilaaa kan............

How lehh??

Outdoor Training 2 : Tasik Shah Alam & dikejar bangau..

Monday, May 3, 2010



Tak nak carita banyak.. Ahad tadi LIBL sangat la suka tido. Tiba2 plan nak ke Gabai x jadi. So, melepek dirumah jer. Maka terjadilah oversleep yg amat dasyat.. tido 4 kali sehari... cuba bayangkan..hahah..

Petang yg tak panas..LIBL pon pergila Tasik Shah Alam. Suasana yang cantik. Sambil menikmati keindahan alam ttb LIBL nampak burung bangau besar.. LIBL stop n jalan ke burung bangau itu.. nak amik gambar..ala cam hp cap ayam..zom pon x clear lagi.. makin lama makin dekat. ttb bangau tuh plak dtg ke LIBL..makin lama makin dekat.. tiba2 landing lagi seko bangau...2 second dtg lagi seko..jadi 3 eko.. semunya bergerak ke arah LIBL..


Halamakkkk..... slow2 LIBL dah x tgok dah kat bangau tuh..terus.... larikkk........ matila kau dikejar bangauuuuuuuu.......