26 April 2010..

Sunday, April 25, 2010


Selangkah aku kehadapan..Apa yang penting??..

Aku masih dua puluhan.. hehe...Kalau ikut bulan islam..masuk waktu solat magrib dah masuh hari Isnin..kalau ikut bulan orang putih..pukul 12 malam nanti baru masuk hari Isnin. I choose magrib. Same as last year..nothing much except a Yassin rectation after magrib prayer and 'Hajat' prayer.


In family, kami memang tak pernah sambut birthday nih. Dulu pernah teringin sangat nak sambut birthday..yerla sekolah pelbagai kaum. Ada yg siap buat birthday kat rumah. Tak pon parents bawak cake ke kelas. Itu masa sekolah rendah la where 90% of my classmate chinese, indian & singh.

When time goes by, aku lebih prefer to celebrate birthday dgn bersyukur kepada The Creator dan berterima kasih to my parents. Alhamdulilah aku diperpanjangkan usia. Ada kawan aku yg sebaya dah meninggal..lama lost contact. Dengan technology FB dapat la jumpa balik kawan2 masa sekolah rendah. Sekolah rendah 6 tahun kan..lama tuh. Memang rapat la jadinyer..
Ada yang beritahu SN dah meninggal tahun lepas. Katanya SN nih sambung belajar di Al-Azhar, kawin & dapat anak 1st terus meninggal sbb lukemia. Innalillah. Bila tengok balik album lama..ada kad yg bertulis alamat & kata2 nasihat drp arwah utk aku yg aku simpan baik2 dalam album. Sedih.

Ada lagi sorang lelaki. Walaupon aku x biasa sgt tegur dia tp sbb dia hyperactive aku ingat nama & rupa dia. Juga dah meninggal sebab eksident.

Sorang lagi kawan cyber drp syukur.com hingga ke e-kawan & multiply. Kebetulan sekampung & sekelas dgn abang angkat aku (aku angkat sendiri..sorang je & diiktiraf oleh parens aku..aku tak suka sebarang angkat tau..hahahha..) dan wife pulak sekampung & satu sekolah dgn aku. Juga dah meninggal baru jer 20 April tadi..4 yrs x dpt anak..sekali preggy meninggal pulak..ibu & anak dalam kandungan berusia 8 bulan meninggal akibat demam denggi which leads to kegagalan fungsi organ.
Area tuh mmg banyak denggi la.. Dulu kerol kena.. humm.. Bahaya nya denggi nih.. Tapi kematian adalah ketentuan... AllahhuAkbar!!.. Bday wife dia 26th April.. sama pulak ngan aku tapi tahun lain.. AllahhuAkbar!!..


Walauapapun yg berlaku dalam hidup aku.. aku hanya bermohon agar aku diperkuatkan iman untuk menempuhi segala dugaan. Aku tahu Dia mendengar setiap doa dan aku tahu makbul doa itu ada dalam takdir Allah. Credit to Hamka from keretamayat.blogspt.com & Ustaz Hasrizal from saifulislam.com kerana berusaha melayan e-mail2 aku.

5 comments:

khairul said...

salam hepi bufday...banayknya baca buku ..sy nye buku dah beli dekat 2 bln x abis lg baca

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Kerol - TQ for the wish.
Sejak dah submit research x der mender nak buat.

Kalau dah start baca susah nak stop. Berhenti kat traffic lite pon boleh baca kejap.. Kalau dah addicted to karya penulis..habis semua tulisan dia sy cari..

Hati2 yer dok rumah kat KL tuh...cegah sebelum kena lagi sekali!!..

DrSam said...

belajar dari pengalaman hidup sendiri dan orang lain, membuat kita lebih dewasa.

mun-e said...

happy birthday!

tahun ni 27 ke 28 ke 29? hehehe

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

DrSam - Agree with u..tht why I like to read other ppl blog.

Mun-e - TQ. Duapolohh dott..dott..dot.. Hahaha..