Kisah Benar Inti & Macho

Monday, March 29, 2010

Last Month, aku sempat tgok2 cara buat kuih tradisional masyarakat Minang drp member punya nenek yg dtg drp seberang iaitu Bukit Tinggi, Indonesia. Infact, nenek nih mmg pure cakap minang yg 1st time in my life aku dengar. Sikit-sikit boleh la pickup walaupon tak berapa paham. :P

Kuih nih nama dia kuih Inti.

Bahan asas:
1. Kelapa Parut
2. Gula
3. Tepung
4. Esen Vanila LuckY & Co (Yg lain pon boleh kot.. cuma aku sikit terpegun tgok esen vanila drp indon..bukan cecair yer tp serbuk yg aku igt ajinomoto...HAHAHA)
5. Garam


Nih la Essen Vanila itu (Kat Mana nak cari kat Mesia nih)

Ini lah rupa kuit inti.. Macam kuih BOM tp lain. Dalam inti pisang. Pisang tuh potong jadi ketulan kecik2 jadikan inti. Sebab tuh la nama dia kuih inti. Nak buat bulat2 kena ada skill. Nenak cakap nanti masuk kuali boleh meletup klw tak pandai. So aku back off lah. Jadi tukang tengok.

Ini rupa kuih inti yg telah digoreng.

Yang nih pulak bahan asas dia sama tp tak digoreng. Ditekan sampai mampat atau hingga bengkok sudu (hahah..klw tak bengkok x sedap.. :P) & kemudian dipotong.

Inilah hasil nya.. setalah ditekan dan dipenyetkan.

Mana nak cari kuih nih kat mesia?.. Aku suka yg digoreng tuh sbb rasa dia sebijik macam kuih dangai cuma bezanya dangai dibakar yang nih digoreng. Tau ka dangai?.. Adoi..kat KL nih tak pernah jumpak tp kat kpg aku ada la. Rasa kuih nih mestilah manis lemak2. Kelapa parut & gula. What do you espect?..

Other than kuih, ada satu bahasa minang yg terus masuk dlm kepala.. mmg ingat sampai bila-bila. Ikan Masin orang Minang panggil MACHO..!! Macho usually refer to handsome la kan.. tp kalau kat minang ikan masin. Aku ada google guna key budak macho and terjumpa profile budak yg ditulis nama dia end with budak macho.

Cth:

Ali budak Macho

- bajet nak cakap dia macho lah sekali minang translate "Ali budak ikan masin"... huahahha... rasakan.. :P



... MACHO tak??

6 comments:

Riezal aka Rezdrake said...

aku senantiasa macho believe me.. tak mandi gosok gigi pun aku masih macho..

kena kejar anjing separuh mati pun aku tetap macho bila smpai opis..

yang paling tak macho skali pagi ni adalah membuka blog anda dan mendapati anda menyebut perkataan dangai yang cukup aku pantang...


LAMA AKU TAK PEKENA DANGAI WEHHH....... bila nak balik parit buntaqqq

NenekPenne said...

so len kali kena kata lelaki handsome laa kan
tak leh kata lelaki macho...kerana ia merupakan lelaki ikan kering...ha ha

makcik rokiah said...

nak macho 2 kilo..hahahhaa..

sedap ke kueh tu kak?
td kak fb member cari kueh serabai..1st time dengo.. huhuu..

msk blog ni kuih inti?..

bgs2 pembelajaran hari ini.. hehhee..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Reizal : Uwekkkk... Soh bini hang belajaq buat dangai la.. cuba cari resepi kat internet..kot2 ada.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Nek - hahah..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

CK - OK la rasa dia. Boleh telan..manis2 sikit. Tahu kuih serabai tp x fav so malas nak belajar haha.. belah utara kot kuih tuh..