Ketupat Sarawak

Friday, March 26, 2010

Selalunya kita biasa dengar ketupat ikan, ketupat bawang dan termasuk ketupat segera nona / adabi or yg sewaktu dengannya.


Kali nih aku terbekenalan dgn ketupat buah dot..dotttt..... (aku lupa la nama..) tp bentuk dia memang mcm buah siap ada tampuk lagi. Tau ka tampuk?..ala yg sambung buah dgn dahan. Org putih panggil petal..ehh ..stem..ehh entah.


Ketupat nih nenek sedara Natasha yg buat (anak sedara). Buat dgn reben jer sbb daun kelapa mana nak cari kat KL nih.. ttb jer aku ter berkenan mintak buat lagi satu. HAHA.. kesian org tua tuh. Sekali sekala kann.. Siyess..tak pernah tgok ketupat cam nih. Oh yer..nenek Natasha nih keturunan Iban..bukan Kristian bukan Islam..Iban lah. Orr.. bleh category free thinker kot.


Second round dia anyam, aku pon melangut tgok dgn amazing race sekali. Aku fail anyam ketupat yea dan aku rasa amat susah. Dah berapa kali belajar tak pass. Gigih la dia nak buat guna reben yg licin. Siyessss...aku x pernah tgok. Adakah kat Sarawak ketupat mcm nih?. Tanya Willie.. Incik Willie, ada jumpa ini macam punya ketupat ker kat Sarawak?

Katanya dia belajar kat org tua2 dulu sbb tuh dia tahu. Owhh.. mesti org tua2 kat Kapit kan. Ishkk..teringin pulak nak ker Kapit merasa tido kat rumah panjang. Opss..off topic. Aper pon saper yg pernah tgok ketupat cam nih sila2 bagi tau yer!..

Aku nyaris ttgl ketupat nih masa nak balik..masuk balik amik. Sampai rumah letak dalam gobok kaca. Bukan senang owhh nak cari ketupat mcm nih.. nak simpan sampai anak cucu cicit.. Wahahah..

Sekian. Aku nak balik kpg di malam nih. Jangan lupa yea.. "
Angkat kain jembi , ujan udah laboh.."

8 comments:

Atikah said...

Wah... baru pertama kali dengar ketupat sarawak... cantik bentuk dia...

tunbegia said...

sungguh menarik kanns,

salamm,

DrSinga said...

mau setahun belajar baru boleh buat ketupat ni...
:)

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Atikah - bukan nama dia ketupat s'wak la..tp buah aper tah.. yg ajar org sarawak..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

TB - mmg menarik... moga x lupus seni org lama.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Dr Singa - haha.. mujur setahun..klw bertahun-tahun..??

lupinski said...

hmmm..my mum tau camner nak buat ketupat nie (^_^)...i tau nak buat yang atas dia jer...anyaman kat bawah tue taktau...susah sangat (>.<)

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

lupinski - i sampai sekarang tak pernah nak try buat.. sample nih simpan dalam almari jer..

If I got a will.. boleh try nanti raya..