Another Beautiful Lyric.. Sesekali kita memberi kebahagiaan kepada orang lain..

Saturday, March 6, 2010


Hidup beramai-ramai

Finally aku berjaya guna melakarkan another beautiful lyric for year 2010. Sejak2 dah submit my Master Dissertation I got time to do whatever I love to do. But still, aku risau jugak result dia nanti..hopefully no change and can submit for final and konvo this year. Amen.. Something tht truly can make me happy is by visiting the orphanage.

Cerita hari nih, visit rumah anak yatim @ Kelang. Kisah opah dengan 19 orang cucu. 3 dah masuk sekolah tahfiz, 3 perempuan dah berhenti sekolah sbb masalah x tahu siapa ayah. NO IC. Maka x bolleh sekolah. Aisey..kena masuk bersama mu ker??

Ada yg berhenti sbb nenek dah tua, so as the eldest kena jaga yang kecik berumur 1 tahun & uruskan adik2 yang lain. Ada 7 orang budak lelaki age 3 - 12. Expenses nenek - RM 700 utk bus sekolah. Bill api/air - RM 500. Itu belum masuk yuran. Semua wang ikhsan & bantuan kerajaan. Kadang2 cukup..kadang2 tak cukup. Nak bayar yuran pelajar yg kat Tafiz lagi.


Gambar Nenek

Nih anak yatim piatu yg ditingglkan depan pintu masa still baby.
Humm..sapala ibu yg kejam tuh. Siapalah ayah dia..

Biarpun yg perempuan x belajar lagi tp nenek beli mesin jahit & disuruh belajar menjahit. Nenek nih berumur 80 tahun yer tp berwawasan sentiasa memikirkan masa depan cucu2..

Aku cukup suka berbual dgn Ika. Kalau diberi peluang mmg ika nak sambung belajar. Nak buat macam mana.. Ika lah yg sekarang masak untuk adik beradik yang lain. Sempat juga aku berbual pasal menjahit..hehe..aku pon minat menjahit oke.. mmg aku diserang mode menjahit sekarang nih.. Ika ajak aku masuk bilik & tunjuk hasil jahitan. Humm..not bad wp baru belajar. Rupanya ika selalu tolong nenek jahitkan seluar adik2 yg koyak. I have told ika, aku akan dtg lagi & will bring few gambar2 craft for her untuk menjahit. AMy be boleh bawak ika jalan2 kot...

I can see this is good for her kalau buat bizness. Kalau Ika dpt sambung belajar balik at least she got something untuk biaya yuran sendiri. I got plan for her. InsyaAllah. See How.. Sempat jugak aku tanya ika, pernah tgok org jual craft dalam internet?.. She said tak. Aku tanya tahu tak internet?. Pernah dengar tapi tak tahu.. OWhhh... Kesian kann... anak sedara aku yg umo 4 tahun pon gigh main disney game kat website disney.

Jangan demikian, (sebenarnya kata-kata kamu itu salah). Bahkan (perbuatan kamu wahai orang-orang yang hidup mewah, lebih salah lagi kerana) kamu tidak memuliakan anak yatim, (malah kamu menahan apa yang Dia berhak menerimanya);
Surah Al-Fajr> Ayat 17

Walaupon kita rasa masalah yg melanda kita amatlah berat tp pernah kita terfikir apa yg dirasa oleh anak2 yatim nih.. Ada yg tak kenal ibu bapa sbb ditingglkan didepan pintu rumah nenek. Tak mampu nak belajar, tingal di rumah yang selesa, beli permainan & alat tulis yg cantik2. Berjalan cuti2 malayisa dgn ibu dah ayah. X dpt kasih sayang ibu ayah. Uhh..aku sungguh beruntung. Anak sedara aku lagi la beruntung.. semua mainan mahal2.. aku pon rajin jugak beli itu ini..

Now its time for me to move on.. sempat aku tanya nenek..boleh ker nak dtg ziarah hujung minggu?. Nek kata boleh..nak tidur sini pon boleh. Yeaahh I likee!!...Buhsan2 aku boleh dtg ziarah. Almaklumlah tinggal jauh drp parents. *Aku yatim piatu sementara. Kalau kpg aku dekat dah lama dah aku balik..

Nenek baru keluar ward. Kata nenek dia risau siapa yg akan jaga cucu2 dia yg 19 org nih kalau nenek tiada.. Masa nak balik nenek nangis.. Huaa.. aku pon join sekali. Aku x boleh tgok org nangesss lahh.. Sentapp!!

PS.

1. Tahu tak jumlah anak yatim semakin ramai..bukan semakin berkurang. Anak luar nikah pon semakin ramai bukan semakin kurang. Bayangkan generasi 30 tahun nanti.

2. Kebahagiaan itu perlu dicari. Kadang-kadang dengan membahagakan orang lain kita akan rasa bahagia. Hidup akan lebih bermakna walaupon hati & diri kita disakiti. Owhh...

8 comments:

Willie a.k.a Reptoz said...

adeh...sedihnyer aku baca entri ni. isk isk

Willie a.k.a Reptoz said...

adeh...sedihnyer aku baca entri ni. isk isk

tunbegia said...

sungguh bersamamu,

salamm,

Kamal said...

Ohhh Saya pun terharu. Nasib baik saya ada ibu bapa yang penyayang. Nasib baik masa kami susah masa kecil dulu tidak ditinggal ibu bapa...


Rasa nak nangis kejap peluk my mum and dad :)

Azhan Kamal

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Wille - as a teacher, u must be sensitive to such issue kan... kesian terpaksa berhenti sekolah..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Tb - sesekali bersama.. baru sedar diri..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Azhan Kamal - Itulah...saya pon bernasib baik. Untung tinggal dekat dgn parents.. mcm saya nih jauh..dpt tel bertanya berita jer..selebihnya tawakkal jer la..

PS. Malunya saya..seorang penulis novel singgah melawat blog saya yg tak seberapa ini..

NenekPenne said...

kalau akak pegi hari tu sure akak nangis giler2 punya...

sedihnya....