Tong Tong Changg!!.. Being Bless By The Lions & The Pig.. Ngehh??

Monday, February 22, 2010


This is my second time having the lion dance @ Customer’s place. Means it has been a year plus aku dijual ker company ini. Hikss.. company aku jual orang okey.. kekekek *peace!..Ampon Bos.Ampon CEO..CFO!!>

Selama diassign ke sini, Christmas...Diwali..Raya..semua aku dah rasa..ahh..maruku & laddu drp india mmbr bwak terusss drp Chennai..pon aku belasah abes.. (..bila la nak Add dia nih dlm FB..tunggu aku dah blah kot..keke.. )... bnyk gier dia kasi..siap tambah2.. dgn baik hati aku bawak balik ke housemate..keke.. x per yg kasi tuh persis hero hindustan..hehe.. ahh..tp x suka tgk gambar dia mabuk annual dinner kat Zouk..

Syuhh..pi sana..


Kat sini Chinese New Year is well celebrated. Tong Tong Changg!!.. Tah berapa bijik limau mandarin yang dah aku telan tahun nih. Aku pon jugak merasa Yee Sang kat sini. Yer2..aku kan vendor & the only malay gurl dalam team nih maka haruss di invite.. kekek..perasan.. 1st time seumo idup tossing yee sang.. kata my fren, lagi tinggi angkat lagi ong.. keke..aku angkat angin jer ..semua x lekat kat chop stick. Kekekeke.. Org wish macam2 aku sengeh2 jer.. ahh.. mana la ai taww!!..Kata the manger.. Life (nama glamer), u hv to learn to use chop stick.. Dgn slumber..err.. fork & spoon plzz..

Kat opis customer..

Okay..now cerita lion dance.. memang every year diinvite..last year malu2 meow..now pedulik..buat je cam company sendirik.. Aku xder la prepare aper2..tp kebetulan kat my new cubicle,ada sebijik limau..tsaper punya tahh..tgok tak busuk. OKla kan.. dikuatkan lagi bila one of the manager sitting behind said: Ehh..u got mandarin..can give to the lion to bless you. Dont forget with the ang pow..

Aku cakap: Err..I dot have ang pow.. Terus dia amik dlm her drawer & kasi aku sekeping.. aku masuk duit hijau jer..biru kalau kedekut pulak..merah mmg x der.. Oklah tuh..aku suka2 jer..

Sampai jer lion terus tersungkur ke meja aku...sembah hormat ka..owwh..makan limau & amik ang pow.. sempat aku snap pic. Lion tuh cam memberi kerjasama..kekeke..Aku lupa bawak camm..ishkk..mencik..nasib baik ada kwan aku yg baik hati.

My Mandarin yg dikupas oleh lion..manisss gilerr!!..

Limau tuh di belah 4 dan diperah sikit..abis menitis atas meja. Memula aku nak buang jer limau tuh..my fren said..u have to eat.. nnt bless hilang..Owww itu macam ka??.. Percaya??.. Ahh...mak rasa jer..makanan kan.. x baik membazir..itupon setelah confirm limau tuh di belah bukan digigit..hehe..rasa seulas..manisss!!..wawawwa...tup2 abis sebijik..brub!!..

Tepat pukul 11.15..aku ke open area.. closing of lion dance & tosing yee sang. Aku tgok jer..yee sang aku dah makan yg free punya.. Yg nih kena bayar.. Aku x pandai makan la..ala2 pejam2 mata nak makan..hikss.. Halal tak??.. Tawakkal jer lahh..

Nih orang ker aper..naper hidung dia lagu tuh??

Mmg syok tgok lion dance.. aku tak paham pon naper ada org ala2 hidung cam babi.. err..anyone can explain. Kalau tanya my chineese fren..bertuah la diaorg bleh jawab kan. Masa closing kali nih,lion kasi limau pulak..sekali lagi aku dapat pulak limau..Huh..penatt makan limau..simpan utk esok plak..kekeke.. Ada ONG tuh!!... Percaya?... nak mapuh ko rosak akidah aku..

Tong Tong Changg!!.. Tong Tong Changg!!... Limau lagi..Lion kasi.. (Pass card tuh idok lerr..)

Lama dah x makan kuih bakul..Dulu masa bapak aku ngajar sekolah cina selalu dpt kuih bakul.. Now..saper nak kasi kat aku??..make sure HALAL yer!!.. JAKIM punya copp...ori..bukan cop bukan beli punya..

Lion Dance aku tak takot..tp Chinese funeral punya aku seram.. lain kali la aku citer. Aku kan 1 Malaysia.. kecik2 dah biasa bercampur gaul dgn semua bangsa.. Thank You to my pareants for sending me to the multiculture school.. Tak semestinya sekolah sekular nih jadi jahat & x semestinya sekolah agama jadi baik. Its depends on the parents!!..

Mak2..life nak kawin ngan muaalaf lah bleh?.. MUAHAHHA..

The END

7 comments:

Benedict Bernard said...

camat hari raya cina needa~

Willie a.k.a Reptoz said...

Ini bari spirit 1 Malaysia. Hahaha

makcik rokiah said...

meriah gitew..

tunbegia said...

sungguh meriah tong tong chang uoolss,

salamm,

MRS Sufyan SHIeZAN said...

hehe.. needa ok apa kawen ngan mualaf.. kat sabah neh ramai mualaf... ngeh..ngeh..

khairul said...

salam..x pe lah needa pun dah mcm mualaf pe...putih gebu wakakaka

NenekPenne said...

needa pun dah mcm cina...