Tong Tong Changg!!.. Being Bless By The Lions & The Pig.. Ngehh??

Monday, February 22, 2010


This is my second time having the lion dance @ Customer’s place. Means it has been a year plus aku dijual ker company ini. Hikss.. company aku jual orang okey.. kekekek *peace!..Ampon Bos.Ampon CEO..CFO!!>

Selama diassign ke sini, Christmas...Diwali..Raya..semua aku dah rasa..ahh..maruku & laddu drp india mmbr bwak terusss drp Chennai..pon aku belasah abes.. (..bila la nak Add dia nih dlm FB..tunggu aku dah blah kot..keke.. )... bnyk gier dia kasi..siap tambah2.. dgn baik hati aku bawak balik ke housemate..keke.. x per yg kasi tuh persis hero hindustan..hehe.. ahh..tp x suka tgk gambar dia mabuk annual dinner kat Zouk..

Syuhh..pi sana..


Kat sini Chinese New Year is well celebrated. Tong Tong Changg!!.. Tah berapa bijik limau mandarin yang dah aku telan tahun nih. Aku pon jugak merasa Yee Sang kat sini. Yer2..aku kan vendor & the only malay gurl dalam team nih maka haruss di invite.. kekek..perasan.. 1st time seumo idup tossing yee sang.. kata my fren, lagi tinggi angkat lagi ong.. keke..aku angkat angin jer ..semua x lekat kat chop stick. Kekekeke.. Org wish macam2 aku sengeh2 jer.. ahh.. mana la ai taww!!..Kata the manger.. Life (nama glamer), u hv to learn to use chop stick.. Dgn slumber..err.. fork & spoon plzz..

Kat opis customer..

Okay..now cerita lion dance.. memang every year diinvite..last year malu2 meow..now pedulik..buat je cam company sendirik.. Aku xder la prepare aper2..tp kebetulan kat my new cubicle,ada sebijik limau..tsaper punya tahh..tgok tak busuk. OKla kan.. dikuatkan lagi bila one of the manager sitting behind said: Ehh..u got mandarin..can give to the lion to bless you. Dont forget with the ang pow..

Aku cakap: Err..I dot have ang pow.. Terus dia amik dlm her drawer & kasi aku sekeping.. aku masuk duit hijau jer..biru kalau kedekut pulak..merah mmg x der.. Oklah tuh..aku suka2 jer..

Sampai jer lion terus tersungkur ke meja aku...sembah hormat ka..owwh..makan limau & amik ang pow.. sempat aku snap pic. Lion tuh cam memberi kerjasama..kekeke..Aku lupa bawak camm..ishkk..mencik..nasib baik ada kwan aku yg baik hati.

My Mandarin yg dikupas oleh lion..manisss gilerr!!..

Limau tuh di belah 4 dan diperah sikit..abis menitis atas meja. Memula aku nak buang jer limau tuh..my fren said..u have to eat.. nnt bless hilang..Owww itu macam ka??.. Percaya??.. Ahh...mak rasa jer..makanan kan.. x baik membazir..itupon setelah confirm limau tuh di belah bukan digigit..hehe..rasa seulas..manisss!!..wawawwa...tup2 abis sebijik..brub!!..

Tepat pukul 11.15..aku ke open area.. closing of lion dance & tosing yee sang. Aku tgok jer..yee sang aku dah makan yg free punya.. Yg nih kena bayar.. Aku x pandai makan la..ala2 pejam2 mata nak makan..hikss.. Halal tak??.. Tawakkal jer lahh..

Nih orang ker aper..naper hidung dia lagu tuh??

Mmg syok tgok lion dance.. aku tak paham pon naper ada org ala2 hidung cam babi.. err..anyone can explain. Kalau tanya my chineese fren..bertuah la diaorg bleh jawab kan. Masa closing kali nih,lion kasi limau pulak..sekali lagi aku dapat pulak limau..Huh..penatt makan limau..simpan utk esok plak..kekeke.. Ada ONG tuh!!... Percaya?... nak mapuh ko rosak akidah aku..

Tong Tong Changg!!.. Tong Tong Changg!!... Limau lagi..Lion kasi.. (Pass card tuh idok lerr..)

Lama dah x makan kuih bakul..Dulu masa bapak aku ngajar sekolah cina selalu dpt kuih bakul.. Now..saper nak kasi kat aku??..make sure HALAL yer!!.. JAKIM punya copp...ori..bukan cop bukan beli punya..

Lion Dance aku tak takot..tp Chinese funeral punya aku seram.. lain kali la aku citer. Aku kan 1 Malaysia.. kecik2 dah biasa bercampur gaul dgn semua bangsa.. Thank You to my pareants for sending me to the multiculture school.. Tak semestinya sekolah sekular nih jadi jahat & x semestinya sekolah agama jadi baik. Its depends on the parents!!..

Mak2..life nak kawin ngan muaalaf lah bleh?.. MUAHAHHA..

The END

FKA & Alumni Gathereing

Sunday, February 21, 2010


Hari Sabtu 20 Feb 2010, satu perjumpaan Alumni ESQ telah diadakan di MATRADE, Kuala Lumpur pada pukul 10 pagi. Alhamdulillah, sebaik sampai ada jamuan makan disedikan. Memang langkah kanan saya & Wira yang sebetulnya tak sempat breakfast. Rupanya para alumni berpakat utuk potluck. Banyak sungguh makanan daripada kuih muih, kek, roti arab, kuih jala, ayam goreng, wantan..semua ada. Haih..mujur kami tak sempat breakfast.. sesungguh nya kami hanya mampu merancang.. Kehadiran alumni pada hari ini adalah drp angkatan 1 - 43. Dan pada hari ini, training angkatan ke 44 sedang dijalankan.

Pengerusi pada hari nih alau tak silap Aumni ESQ drp Karangkraft. Maafla yer tak ingat nama. Seperti biasa majlis dimulakan dgn mengingatkan Alumni utk Senyum Semetri dan berSalam Semut. Majlis diteruskan dgn lagu Ikrar Ksatria ESQ , lagu 7 Nlai Dasar ESQ , Demi Matahari dan seterusnya Yell ESQ. Akhir dgn bacaan doa.Semuanya dipimpin oleh trainer Pak Rasyid. Kemudian,sekias ESQ dipaparkan. Yang ingat: short video clip nih menceritakan pertambahan bilangan alumin seluruh dunia dan pelancaran training tahap ke 3: Self Controlling & Collaboration.

Kami diberitahu bahawa ESQ telah sampai ke Madinah. Subhanallah. Pak Ari Ginanjar sendiri telah dijemput untuk menyampaikan ESQ pada teknorat2 Islam di sana. Sambutan & feedback yang sungguh luar biasa.


Majlis juga dihadiri oleh Bekas Pengarah JAKIM, Dato Mustafa yang yg juga alumni ESQ, turut memberikan sedikit ucapan mengenai kemelut yg melanda ESQ. Tindakan & langkah yang wajar telah diambil utk menangkis dakwaan yang salah mengenai ESQ. InsyaAllah..semoga dipermudakan.


Kata Dato, kita perlu mencari 2 jenis ilmu. Pertama,ilmu mengurus diri.Contohnya: Kemana arah tujuan kita? Untuk Apa? Ini merupakan ilmu Fardhu Ain. Merupakan ilmu asas yang perlu kita belajar dan perlu menhadiri kuliah untuk meningkatkan ilmu.Kedua, ilmu untuk mengurus system. Contohnya ilmu kedoktoran, ilmu kejuruteraan, ilmu teknologi maklumat (..my input.x nak tinggal.. :)) Dato juga menjelaskan mengenai FKA iaitu Forum Kumunikasi Alumni yang bakal dilancarkan. Tunguu!!..


Majlis diteruskan dengan sharing yang amat sempi & penat gelak oleh Datuk Hishamuddin. Kata Dato, ESQ menghumble kan manusia tanpa mengira pangkat, darjat dan keturunan. Pertemuan dgn alumni ESQ bagi sudah 40 tahun kenal. ..(my point of view,may be sbb kita salam semut kot.. rasa dekat macam dah lama kenal). Katanya, ESQ telah menemukannya jalan untuk ker syurga and how to romance god. (teringat romance salad kat kedai mamak Hassan, SJ). Kesimpulannya, ESQ baginya adalah character building.



Datin juga ada memberikan ucapan, sedikit menganai ESQ parenting, shoping di Bandung dan promosi potluck ayam goreng. Kata datin, yg sedap dia buat, yg tak sedap kedai yg buat :)

Oh yer..alumni drp Sermban & sharing drp ESQ alumni singapore pon ader..

That's all yg ingat & utk sharing. Thx to Kak Zohra yang penat lelah mengorganise perjumpaan alumni ini & tidak lupa SMS aku setiap kali ada perjumpaan Alumni. Tht day Kak Zohra ter split disk masa nak dtg gathering, kami bersama-sama membacakan Al-Fatihah agak Kak Zohra segera sembuh. Tiba-tiba setelah penutup, muncul kak Zohra, gigih kami pon mengambil gambar beramai-ramai.

ESQ GO..GO..GO..!!

PS. Me & Wira & Arina dapat invitation utk SPA percuma.. :)

Thai Foot Reflexology

Tuesday, February 16, 2010


Cuaca yang amat panass.. balik kpg..memerap dibilik yg ada air cond jer..
Mujur ada satu bilik yg ada air cond. Kalau tak sure ada yg tido dalam kereta.
Mood jalan2 pon dah spoil dgn keadaan dunia yg panas.. dengar2 44 darjah C.
Huhh... mmg teramat panas.. Kadang-kadang terfikir nak buat eksperimen pecah telur and letak bawah panas matahari .. Agak2 boleh masak tak?

Disebabkan bebosanan yang teramat..akhirnya setelah dipaksa adik aku utk menjadi tukang tunjuk jalan..sampai lah ke Sunway Carnival, Seberang Perai Selatan. Bertolak drp rumah pukul 7 malam..sampai dekat2 pukul 8..jammed!!.. haha..semata2 x nak panas...gigih... Kenapa Sunway Carnival?..sbb nak jalan dlm tempat air cond. HAHA.. Btw, wlp pon aku pakai plate Penang tp jarang2 drive kat Penang.. Org penang mmg kiasuu!! dalam bab drive & berebut parking nih.. mencikkk!!...

Masa gigih mencari surau utk solat magrib, ttb ternampak Thai Foot Reflexology.. yesshh..kebetulan mak asyik mengadu kebas sebelah kaki.. Good Idea.. almaklumla..harapkan anak2..kami tolong picit jer la.. lepas solat..zastt..ke kedai tuh.

Aku mula2 agak curious..sbb x der customer. Semua tukang urut sibuk ber kumpul & berborak. Tapi ah moy situ tak der la cantik2... Ttb aku suspend..teringat cerita rumah urut mak ayam.. haiyoo..takot. Tapi sbb dah sampai aku try jer la.. lagi pon aku nak betulkan urat2 yg terpeleot akibat larian & aktiviti GYM aku. Mula nak 30mins jer..last 60min terus.. sedapppss... HAHA..


Cara urutan yang mmg lain drp foot reflex yg lain yg pernah aku cuba. Drp cara urutan, aku confirm she knw how to urut.. Since aku ada mmber physiotherapist, she told me before, aku kurang warm up & stretching..itu pasal la sakit.. aku inform ah moy aku sakit kat mana..makan aku pon menjerit2 ehh tak mengaduh kesakitan.. Woohhh..sakit oohh... sampai aku termengah2 tahan kesakitan.. ah moy tuh gelak jer.. cakap Eng & Thai jer boleh.. BM tak paham. Tapi sekuat tenaga la dia.. siap boleh ala2 pumping atas kaki aku..eieie.. geli & sakit.. sedar2 aku dah lorot ke bawah kerusi urut tuh..kih3..

Walau pon sakit..aku puas hati sbb dia urut betul2.. aku akan dtg lagi nnt bila balik kpg..sbb mak aku pon suka.. katanya kat KL x best!..huhu.. nampaknya kena cari cara lain la nak soh parents aku dtg KL?

Putrajaya Marathon 2010

Saturday, February 6, 2010


As mention in previous entry, I opt for fun run since most of my fren insist for Fun Run (5km) sbb serik dgn Shape Run 2009 (11.5km)... Serik??..Never..!! Unfortunately, 3 of them have to canceled off on the running day itself.. sorang balik kpg..sorang sakit peyut..sorang kasut koyak (nampak sgt x pernah nak berlari..baru sedar kasut koyak..).

Btw 5km also not that bad la.. flag off 9.15pm..sampai Finish Line at 10.00pm..45 mins for 5km. My self satisfaction.. ada improvement.. so far so good..As usual..bila flag off.. bagai anak ayam keluar rebAN.. @ fINISH Line semua berlari selaju mungkin ke garisan penamat.. Aku pon gigih berlari..maintain the speed jer lah.. agak2 macam lari atas t.mill. At certain part aku power walk esp part kena naik jambatan .. turun jambatan baru lari..

Antara pekara menarik yg aku perasan is their tag.. ada one couple run for each other.. so tag kat belakang tulis I run For HER (with anak panah..) another one I run for HIM (with anak panah..)...ada jugak yg letak nama pasangan & lari togather. So cute!!.. Ada jugak yang tak pakai tag pon.. Memula aku segan gak nak pakai tapi atas desakan..aku pakai la.. korang tau ker wht is endorphins??.. wp aku orang IT tp berbackground Biology.. (sbb dah ditakdirkan aku x qualified utk menjerumuskan diri dalam dunia perubatan.. HAHAH..)

Jangan fikir aku penagih dadah pulak..sbb ada yg ala2 terkejot..kan.. tp ada jugak yg faham kot sbb masa tgh gigih berlari ttb ada minah cuit aku & tunjuk thumb up!!.. HAHA.. entah aku x cam saper.. Aku kenal ker??... Ker org nih kenal aku??..ehh..aku x pernah letak gambar aku pon kat sini.. ehh..camner org bleh kenal nih??..ehh..conpius.. Abaikan!!.. aku sengeh la balik.. & dia terus meninggalkan aku..memecut laju. Bye2...Maka aku terus berlari.. maintain the speed sorang-sorang sbb mmber lagi sorang aku dah tinggalkan.. Jahatkan aku. Bab lari2 aku suka test stamina aku drp berlari slow2 & beramai-ramai. So far, mmg ada improvement berbanding shape run.. 11.5km yg rasa mcm nak mati..huhu.. Tapi this year aku nak cuba lagi..Gambatee!!!..
Nak register Energizer run dah full.. :(

Running Kit..!!

Wednesday, February 3, 2010


Dah dapat running kit.. it it just a tee not a vest.. huh..rugi pulak tak amik 7.7km.. tak perlah..kali nih just for FUN. Sabtu malam minggu aku akan berlari.. without mp4.. sbb dah rosak akibat berkali2 terjatuh semasa berlari di GYM. Finally..tamatlah riwayat..

Dapat kupon snack & water. Tuh jer la..x semeriah SHAPE run..

Next week aku akan fulltime berulang alik ker Bukit Jalil untill the migratin project is done. Penatla kena bangun pagi2 mengharungi KESAS highway.