Kebara Crocs Oren : Kuala Terengganu

Sunday, January 10, 2010



Pulau Wan Man


Setelah sekian lama aku x menjejakkan kaki di Tganu.. nih la kali ke 2 sampi sini. 1st time masa aku darjah 6..masa tuh pok cik aku bertugas as PTD kat Kuala Tganu & tnggal kat Jalan Haji Busu. Episode kena tena tendang dgn arwah Tan Seri G.. maka tercampakla pok cik aku & family disini. Itu kisah lama..tp aku still dpt recall rumah lama mok cik aku bila tgok umah2 kerajaan kat situ. Jalan.??..jgn harap aku ingat jalan..so kembara kali nih aku main redah jer.. memula nak ber 3 last2 tinggal ber 2 jer.. tp planning still proceed.. HAHAH..



Crocs Oren in Action



Untuk memuadahkan pengambaraan..we ols backpack jer..naik bus and naik public transport. Tapi aku dah buat research dulu la.. Sampai KT dalam kol 6pagi..Solat kat surau & tunggu cerah then we ols berjalan di pasar payang & bekpes di sana.

Gile bertimbun kuih muih.. yang tak pernah aku tgok pon ada...murah-murah la pulak..Then we ols naik kat food court kat atas.. Aku try nasik dagang... Masa aku bukak bungkusan nasik dagang ... mok cik jual tuh cakap "ikang ada dalang"..huhu.. (Takotttt...!!!)..mujur aku paham.. Mujur aku ada kwn ganu & hmate masa kat u pon ada 2 org ganu..


Kepok losong..dulu aku tak tau yg kepok nih org makan x goreng pon..terkejot masa roommate aku masa kat u kasi mentah2.. gilo apo..mana ada kuali nak masak.. srg aku dah tau..aku belasah jer.. tp sikit2 jerla.. sb tekak aku x leh sangat rasa ikan nih..


Bas Bandar..cantik bas nih..


Dah abis jalang2 kat pasar payang..then tah cam mana ternaik bas bandar..cam cantik jer bus tuh...hahaha.. ingat nak turun kat Batu Burok..last2 & turn di Masjid Terapung, Kuala Ibai. Sekali nak balik..lepas Jumaat baru ada transport... mula episode melepak kat tepi laut.. tepi ker??.. untill org selesai solat. (Aku degil x nak susah kan member aku..baru mencabar pengebaraan kali nih...).


air aper tah..confirm x mabuk..HAHAH..


Dah selesai semua org solat..we ols tunggu cab kat bus stop..bersama dgn seeko lembu yg happy meragut rumpot..huhu...Jangan sondol kami..Then, naik cab pegi hotel.. hotel YT MIDTOWN yg dekat dgn pasar payang as per my fren suggestion. Tp aku lagi prefer KT MUTIARA drp YT MIDTOWN. Dah check in baru la dapat mandi..hahha..x mandi sepagian.


YT MidTown.. ok jerla..asal bleh tido..



Then kuar balik pegi Taman Tamadun Islam.. kali nih soh hotel call CAB jer. Otw, sepat singgah beli kepok kat Losong.. jalan2 & klik2 kat semua replika masjid.. aku paling terkedu bila tgok masjid nabawi... semoga cepat2 aku sampai disana. Amin..

Then jalan to Masjid Kristal sampai malam..malam rupanya masjid nih boleh tukar2 kalerr... huiyoo...
Giler.. ko ingat ko nih kat KL ker..mujur ada no hp pok cik CAB tadi & pok cik cab x balik umah lagi.. 2 eko budak perempuan nih x hengat diri bila jalan2 nih.. Mujur pok cik tuh baik...huhu..


Esok pagi pegi kenduri kawen my fren..my schoolmate masa kat MRSM.. aceli nih objective utama.. kawan makan tido main bersama..yg suka cakap ganu yang ala2 perempuan maco.. maka reunion la bebudak class 502 BATCH ke 7 PKP (Program Khas Pendidikan) MRSM Taiping. Semua yg datang dah kawen kecuali aku... hahah.. Soalan kwn aku kepada aku: Roomate ko x tukar jantina lagi ker..CIss.. ko..!!


Katil nih confirm tak runtuh.. :P

Semua kawan kawan aku yg datang bekerja as Doctor...doktor perubatan yer kecuali aku..haha..
Bila pok pek2..housemen aku malas..pot pet..pot..pet..aku sorang kena tugas kat wad aku..pot..pet..pot..pet.. aku on call..pot..pet... Aku Terpengong.. !!..

One of my fren tanya..ko keja apa skrg?..Aku?..Programmer yang tak glamer..bleh gitu?? HAHA...

Aku hanya berangan nak jadi doctor..tp angan ku musnah selepas Asasi Sains Hayat.. Aperpon...demi kawan aku nih..geng main badminton petang2 & gang aku study bawah pokok..aku gigih turun ganu.. Sayangnye aku x dpt jumpa kawan aku lagi seko..doctor kat sepital mana tah kat ganu..sbb dia balik awal..


Balik drp kenduri..ajak pok cik CAB gi Noor Alfa batik.. tgh sale plak tuh..huhu..then turun pasar payang..sopingg lagiii.. naik kat atas stesen bus..gi kedai pok..sopping lagi..haiyokk.. backpack katernyer..habis seribu jugak...huhu.. Malam tuh we ols balik ..check out pukul 8 malam.. That all..end of our journey. Singkat tapi padat.


Taman Tamadun Islam

Btw, pokcik2 teksi
Tganu nih gigih melayan karenah kami.. samer gak akak2 & abg2 kat pasar payang..gigih melayan we ols memilih tudung & kain.. haha.. siap kasi bizz card..nak jadi bussiness partner katernyer.. As usual..we ols dah survey dulu beli..siap compare harga & make sure x ditipu sbb kitaorg org luar.... huhu....



Aperpon Tganu mmg peaceful la.. pok cik2 mok cik2 yg ramah tamah.. so x der la scary pegi ke tempat orang.. Tapi, keadaan we ols yg back pack nih agak menarik perhatian org lah..jarang kot perempuang tgok jalang2 gini.. Heheh.. Ada gak student yg igt we ols student..gigih tegur.. layang jer la.. ngaku student.. dalam hati student antik katernyer.. Muahahah... dah 4 tahun lebeh graduate okey!

Next time nak gi borong tudung lagi..huhu...

6 comments:

Willie a.k.a Reptoz said...

Wow! I memang minat keropok lekor terengganu and the Masjid? Marvellous!

catz said...

waaa..crocs oren berjalan tak sudah..
santek!semat!
wah...bestnya pi tgk masjid kristal malam-malam.
eh..bas tuh bangku dia cam bangku kat taman bunga eh..
menarik....mahal tak tambangnya..
oh...satu yg mahu kukatakan..
aku rinduwwww nasik dagang ganu!

en_me said...

borong sakannns.. ehehe, salamm

NenekPenne said...

lain kali tolong ajak akak ok..:P

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

# wille - jom gi Tganu..

# catz - haha..sekali sekali la catz.. ala..bus tuh RM 1 hengget je..tp masa pagi tuh free lagi.. bas tuh jalan sampai Taman Tamadun Islam..

haha..nasi dagang..kite lagi suka makan ngan smbal ikan bils drp kuah ikan tuh..

*kesian crocs oren kepenatan..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

# en_me - salmmm... Mestila borong sakan..murah drp kat KL nih.. rugi pulak kalau x beli kan..

#nek - haha..yer2..kiter tolong..hihi...