Lets Runnn Bebehh..!!

Saturday, January 30, 2010

Day by day.. month to year.. kejap jer masa berlalu... huhuhu... setiap apa yg aku hadapi kini adalah dugaan walaupun ada suka..ada duka.. part duka nih yg aku malas nak fikir.. in one time I pray tht aku terus tabah.. okay.. apa punya intro lahh...

Since I already submit my dissertation, i got ample time to do my thing.. my thing means mender-mender yg aku x sempat buat or tersangat nak buat or dah lama nak buat. Its time for me to be more active..in the same time loose wight.. HAHA.. the most difficult thing to do. Tapi ada aku kesah??... just keep mooving... macam few trainner BJ.. dok ajar class hari2 lama2 tgok dah tone up dah.. huhu.. Perlukah aku bercita-cita jadi trainner jugak??.. (sila ketuk kepala aku..kekek..)

Putrajaya Night Marathon next week..ishsehh...running kit aku x sampai lagi pon.. mana nih??... Next week aku kena berlari lagi.. kali nih x der la aku training macam dulu-dulu. Time constrain.. aku pegi GYM jer. Lagi pon aku pon dah tak training sekerap dulu..so past few week aku try pergi GYM almost every day. Kalau x masuk kelas.. aku pegi buat cardio & weight. Aku try apply mana2 workout tips yg aku baca from SHAPE mag & books. Satu jer yg x best.. aku x sempat nak ganti kasut baru lah.. sure tapak akan panas cam tayar keter.. maka aku opt for Fun Run jer lah..5 km instead of 7.7km.

This month aku nak regular masuk class Body Step.. mmg challenging sbb banyk guna kaki..tp aku rasa I need this.. nak tone up.. Try at least one month .. every week 1 hr class.. see how the result kan??..


Tiba-tiba hari nih nak buat entry pasal Karok.. kih3. Ha..ha..ha..

http://discoveringvoices.files.wordpress.com/2009/04/karaoke.jpg

Karaoke (カラオケ?, a portmanteau of Japanese kara 空 "empty," and ōkesutora オーケストラ "orchestra")[1](English pronunciation: /ˌkæriːˈoʊkiː/; Japanese: [kaɽaoꜜke] is a form of interactive entertainment or video game in which amateur singers sing along with recorded music (and/or a music video) using a microphone and public address system. The music is typically a well-known pop song minus the lead vocal. Lyrics are usually displayed on a video screen, along with a moving symbol or changing color and/or music video images, to guide the singer. In some countries, a karaoke box is called a KTV. Due to its English pronunciation, it is sometimes incorrectly spelled "kareoke". It is also a term used by recording engineers translated as "empty track" meaning there is no vocal track.

..hamik ko copy paste drp wiki...

Aku x der la suka karok wp dulu2 masa sekolah pernah nyanyi lagi shiela majid..lagu Lagenda. Cam poyo jer.. guna minus One.. Ha..ha..ha..

Truly aku x pernah pon teringin nak karok sbb aku tak leh nyanyii... peti suara kecik nnti sure bergetarr jer suara..x pon cam tersepit.. Ha..ha..ha.. Atas ajakan kwan bogger aku gi jugak.... 1st time pegi aku jadi tukang sorak jer.. 2nd time aku x confident pon..Ha..ha..ha.. atas desakan.. puas pilih akhirnya I give it a try la.. ABBA song.. Ha..ha..ha..

Naper ABBA..tah..lagu tuh yg aku taw..
.Ha..ha..ha..

I have a Dream . ..Ha..ha..ha.. lagu nih lagu motivasi aku zaman belajar..

Lagu Mamamia tuh sbb bru tgok citer tuh... konon 'celebrate ' sbb dah submit research aku tgok ngan housemate kat umah jer.. ahh..suker citer tuh.. wp tah aper2 jer jalan cerita dia.. yg ptg x nak tgok citeryg menebabkan aku kena berfikir.. ehh..melalaut.. aku belsah jer... mcm igt sgt.. tp nsb baik ada expert.. cover line..

Lagu Rabbani - Intifadah..layan jer..background singer jer.. (naper x der Opick..)...


Now .. aku rasa tekak aku perit & serak.. abis memekiiik la nih.. huhu.. Harus esok aku bisu masa class Body Combat.. x daperk la nak menjerik ala2 wirawati yg gigih menenang musuh
...Ha..ha..ha..

Btw, Aku rasa aku better dancing rather than singing...
but I only dance @ GYM.. heheh.. klw terlepas tuh kira bonus la..MuAHAHAH..

Healthy Drink

Sunday, January 24, 2010

http://x73.xanga.com/dd4f04f326333236712046/z187047860.jpg

I got this from one of the trainer. She wrote on to a piece of paper. I think it would be batter if I write it here or I will misplace the paper.

Ingredients:

Timun - 4-5 pcs
Carrot - 6-8pcs
Celery - 1 bunch
Green Apple - 1
Pineapple - 2/3 slices
Peria - Small 1
Beat root - 1/2

Note: All into juicer.

Benefits:

5days - Clean up your usus and push all extra water
7days - burn fat
10days - burn cancer cel

Akhirnyaa..Submit for Examiniation...

Friday, January 22, 2010


Alhamdulillah... Thank You Allah Al Mighty. Finally, my lecturer show green light to summit my Master Dissertation. In the same week plak office faculty cakap adik..its already deadline. Takper, hantar Friday nih boleh. Alamak..next Friday boleh?. Tak boleh..klw tak kena register sem nih..OWhhh...

Balik jer drp faculty, aku terus apply leave on Monday. Nasib baik T.Leader aku approve. Hari lain aku kena la keje kan.. Tapi every nite aku tido lambat, pegi keje swing-swing jer until Hari Khamis Malam Jumaat aku tak tido langsung sampai esoknya kol 5ptg setelah aku gi faculty amik signature lecture. Trun pulak gi Bendahari, bayar utk dissertation examiniation RM 1000 yer.. (Nasib baik claim aku tahun lepas banyak...hhuhuhh..) then balik semula ke faculty & hantar 5 copy of my dissertation to the office & a cd.

Fuhh..leganyaaa..kan. Harap2 lepas nih semuanya berjalan lancar.. Harap2 examiner akan berbesar hati untuk pass kan aku.. Korang pls pray for me yatch!!... (aku berdebar-debar gak walaupun ala-ala happy). Lecturer aku cakap, lepas nih berdoa banyak-banyak.. Okiess!!..

Harap-harap 2010 in akan menjadi tahun yg paling bermakna dalam hidup aku..!!...

Kembara Crocs Oren : Pasembur Rodger

Saturday, January 16, 2010

Nih la dia pasembur

The stall - macam2 ada..

Stall nih malam sajer ok!

Daripda makan kat restoran..food street also not bad. Tapi kalau dah turun Penang rugi rasanya klw tak makan Penang famous food. Tanah tumpah darahku.. mana bleh buang nilai2 ke Utaraan.. Drp kecik mak bapak dok ajak anak depa makan pasembur.. HAHA. Selalu aku suka gi yga dekat padang kota lama..tp sb konon nak kejar Avatar 3D kat Gurney Plaza.. makan we ols makan kat sini jer. Cari punya cari.. terjumpa one stall..menari2 + lagu techo yg kuat..sambil potong bahan-bahan pasembur.. so we decide to have a try.. nasib baik sedapp...


video video

Kembara Crocs Oren : Restoran Dalam Tandas

Real toilet bowl..

Bath tub as meja makan..

Banner

Rasanya 1st branch in Malaysia.. I saw this pic from forwarded mail tp tak sangka pulak dah bukak branch kat Queens Bay Mall, Penang to be exact. Since, it looks like Non-Halal..am scared to try. Selera ker nak makan...??..Cukup hanya amik gambar jer lahh... its kindda wired but for eldest tak pe la kot.. What if your kids suddenly eat from your house toilet bowl..eiewww... Nama cafe nih tak sure sbb x geti baca tulisan tuh.. tapi ramai jugak yg dtg makan situ..

Kebara Crocs Oren : Kuala Terengganu

Sunday, January 10, 2010



Pulau Wan Man


Setelah sekian lama aku x menjejakkan kaki di Tganu.. nih la kali ke 2 sampi sini. 1st time masa aku darjah 6..masa tuh pok cik aku bertugas as PTD kat Kuala Tganu & tnggal kat Jalan Haji Busu. Episode kena tena tendang dgn arwah Tan Seri G.. maka tercampakla pok cik aku & family disini. Itu kisah lama..tp aku still dpt recall rumah lama mok cik aku bila tgok umah2 kerajaan kat situ. Jalan.??..jgn harap aku ingat jalan..so kembara kali nih aku main redah jer.. memula nak ber 3 last2 tinggal ber 2 jer.. tp planning still proceed.. HAHAH..



Crocs Oren in Action



Untuk memuadahkan pengambaraan..we ols backpack jer..naik bus and naik public transport. Tapi aku dah buat research dulu la.. Sampai KT dalam kol 6pagi..Solat kat surau & tunggu cerah then we ols berjalan di pasar payang & bekpes di sana.

Gile bertimbun kuih muih.. yang tak pernah aku tgok pon ada...murah-murah la pulak..Then we ols naik kat food court kat atas.. Aku try nasik dagang... Masa aku bukak bungkusan nasik dagang ... mok cik jual tuh cakap "ikang ada dalang"..huhu.. (Takotttt...!!!)..mujur aku paham.. Mujur aku ada kwn ganu & hmate masa kat u pon ada 2 org ganu..


Kepok losong..dulu aku tak tau yg kepok nih org makan x goreng pon..terkejot masa roommate aku masa kat u kasi mentah2.. gilo apo..mana ada kuali nak masak.. srg aku dah tau..aku belasah jer.. tp sikit2 jerla.. sb tekak aku x leh sangat rasa ikan nih..


Bas Bandar..cantik bas nih..


Dah abis jalang2 kat pasar payang..then tah cam mana ternaik bas bandar..cam cantik jer bus tuh...hahaha.. ingat nak turun kat Batu Burok..last2 & turn di Masjid Terapung, Kuala Ibai. Sekali nak balik..lepas Jumaat baru ada transport... mula episode melepak kat tepi laut.. tepi ker??.. untill org selesai solat. (Aku degil x nak susah kan member aku..baru mencabar pengebaraan kali nih...).


air aper tah..confirm x mabuk..HAHAH..


Dah selesai semua org solat..we ols tunggu cab kat bus stop..bersama dgn seeko lembu yg happy meragut rumpot..huhu...Jangan sondol kami..Then, naik cab pegi hotel.. hotel YT MIDTOWN yg dekat dgn pasar payang as per my fren suggestion. Tp aku lagi prefer KT MUTIARA drp YT MIDTOWN. Dah check in baru la dapat mandi..hahha..x mandi sepagian.


YT MidTown.. ok jerla..asal bleh tido..



Then kuar balik pegi Taman Tamadun Islam.. kali nih soh hotel call CAB jer. Otw, sepat singgah beli kepok kat Losong.. jalan2 & klik2 kat semua replika masjid.. aku paling terkedu bila tgok masjid nabawi... semoga cepat2 aku sampai disana. Amin..

Then jalan to Masjid Kristal sampai malam..malam rupanya masjid nih boleh tukar2 kalerr... huiyoo...
Giler.. ko ingat ko nih kat KL ker..mujur ada no hp pok cik CAB tadi & pok cik cab x balik umah lagi.. 2 eko budak perempuan nih x hengat diri bila jalan2 nih.. Mujur pok cik tuh baik...huhu..


Esok pagi pegi kenduri kawen my fren..my schoolmate masa kat MRSM.. aceli nih objective utama.. kawan makan tido main bersama..yg suka cakap ganu yang ala2 perempuan maco.. maka reunion la bebudak class 502 BATCH ke 7 PKP (Program Khas Pendidikan) MRSM Taiping. Semua yg datang dah kawen kecuali aku... hahah.. Soalan kwn aku kepada aku: Roomate ko x tukar jantina lagi ker..CIss.. ko..!!


Katil nih confirm tak runtuh.. :P

Semua kawan kawan aku yg datang bekerja as Doctor...doktor perubatan yer kecuali aku..haha..
Bila pok pek2..housemen aku malas..pot pet..pot..pet..aku sorang kena tugas kat wad aku..pot..pet..pot..pet.. aku on call..pot..pet... Aku Terpengong.. !!..

One of my fren tanya..ko keja apa skrg?..Aku?..Programmer yang tak glamer..bleh gitu?? HAHA...

Aku hanya berangan nak jadi doctor..tp angan ku musnah selepas Asasi Sains Hayat.. Aperpon...demi kawan aku nih..geng main badminton petang2 & gang aku study bawah pokok..aku gigih turun ganu.. Sayangnye aku x dpt jumpa kawan aku lagi seko..doctor kat sepital mana tah kat ganu..sbb dia balik awal..


Balik drp kenduri..ajak pok cik CAB gi Noor Alfa batik.. tgh sale plak tuh..huhu..then turun pasar payang..sopingg lagiii.. naik kat atas stesen bus..gi kedai pok..sopping lagi..haiyokk.. backpack katernyer..habis seribu jugak...huhu.. Malam tuh we ols balik ..check out pukul 8 malam.. That all..end of our journey. Singkat tapi padat.


Taman Tamadun Islam

Btw, pokcik2 teksi
Tganu nih gigih melayan karenah kami.. samer gak akak2 & abg2 kat pasar payang..gigih melayan we ols memilih tudung & kain.. haha.. siap kasi bizz card..nak jadi bussiness partner katernyer.. As usual..we ols dah survey dulu beli..siap compare harga & make sure x ditipu sbb kitaorg org luar.... huhu....



Aperpon Tganu mmg peaceful la.. pok cik2 mok cik2 yg ramah tamah.. so x der la scary pegi ke tempat orang.. Tapi, keadaan we ols yg back pack nih agak menarik perhatian org lah..jarang kot perempuang tgok jalang2 gini.. Heheh.. Ada gak student yg igt we ols student..gigih tegur.. layang jer la.. ngaku student.. dalam hati student antik katernyer.. Muahahah... dah 4 tahun lebeh graduate okey!

Next time nak gi borong tudung lagi..huhu...

Sambungan Kembara Croc Oren - Pulau Manukan

Thursday, January 7, 2010


Menggunakan Federal Special Task Force boat..haha.. so naik mesti la kat Sutera Habour.. Laju giler..boh nak kejar lanun menggunakan 2 enjin. The driver pulak memeng bajau laut..so katanya..ini adalah dunia saya. Saya menurut perintah.. mau laju cakap laju..mau slow cakap slow..HUHU..slow dia pon laju lahh... Sutera Habour nih mmg tempat elit..kapal park situ satu hari sewa RM 1000. Sultan & raja2 mmg tinggal sini. Tp mmg cantik... Ada padang golf lagi..ohh..aku x suka glof.. pok cik aku yg suka main golf.

200 . 200 cc..huhuhu..bye2 Sutera Harbour


Sutera Harbour landmark

Dah sampaiii..


Trekking sorang-sorang..lama x memanjat nih..geram jer rasa nak explore trail tp x cukup masa...

Jogging Trek..tinggi jugak panjat..

Jalan-jalan dgn my mom.. snorkeling kat semporna lagi best..cuaca panas giler.. lepas balik Manukan aku dah gelap sikit..huhu.. pakail sun block cammaner pon..rentong jugak!!


Sambungan Kembara Croc Oren - Restoran Getaran Jiwa


Restoran nih dekat jer ngan shopping complex baru Sabah. Dekat jugak dengan Tune hotel. Tapi aku lagi prefer dok kar promenade sabah or mana2 yang dekat dengan pasar jual mutiara..sbb aku akan borong pearl.. pakainya tidak la sangat tp beli jer lebih.. kerongsang mmg aku pakai.. Bukan aper kat KL..pearl iih double harga dia.. sini aku beli 4 bijik RM 10..huhu..Sana jual sebijik RM 10. eh..lari topic..

Nih satu lagi tempat makan best..malam lagi hapenning kot.. Restoran Getaran Jiwa.. Ist time aku makan ikan bilis besar. Masakan tuh nama dia innova.. huh..kalau salah sila betulkan. Ala..innova tuh macam acar ikan bilis. Masakan kaum aper tah..lupa..hehe..

Lunch time memang ramai

menu

Yang pingan kecik yg ada cili, bawang tuh la innova..tuh jer yg ada sbb dah abis..


Sambungan Kembara Croc Oren - Gerai Kelapa Salut

Gerai Kelapa salut - Btw, aku x suka kelapa bakar...sbb rasa santan.
Lagi pon aku mmg x suka masakan bersantan.

Nih otw to rumah seorang Prof di UNIMAS.. Prof yg asal Johor kini mementap di Sabah. Seorang Prof yg berjiwa rakyat..suka tinggal di kampung & bermasyarakt dgn org Bajau. Agak2 sbb lama sgt tgl di over sea masa study dulu.



Jelly dalam kelapa

Opak Ubi kayu bercili..

Lokan - aku x makan pon..x geti.

Sambungan Kembara Croc Oren - Restoran Seri Melaka



Kalau ke Sabah.. Rest Seri Melaka is the best place to go.. Yerlakan..masakan Sabah nih lain sikit.. tp kena cara sedap jer.. Since pok cik aku dah tinggal sini dekat 10 tahun.. this is the best place & mmg kena ngan selera. Pucuk manis kat sini lagi sedap drp makan kat Tawaw.. Kari ikan style nyonya dia pon sedap.. Price lebih kurang makan kat KL jer.. x der la murah..x der la mahal.. biasa2 jer.. Aku suka butter prawn dia..sedap... Oh yerr.. location dekat town jer...senang jer nak cari.. Dengan rasminya..aku mabuk makan nasik..huh..hari2 nasik. phobia aku...

Butter Prawn.. saper high Cholestrol x leh makan..biar aku jer yg makan..hahaha..

Nih la kari nonya yg sedap itu..aku yg tak suka kari pon jadi suka.

Pucuk Manis

Menu @ Seri Melaka

Sambungan Kembara Croc Oren - Semporna

Masa di Tawaw..perjalan diteruskan ke Semporna. Sajer jalan-jalan..bosan dok Tawaw lama-lama...kekeke... x pergi sipadan pon sbb x der surat kebanaran. Kalau betul-betul plan x per. Lagi pon saper jer nak snorkeling.. ??..aku x der gang x moh la... Pok cik aku pulak sambil-sambil dia melawat tapak..pekeja gomen yg dedikasi. Tabik spring... Aku suka org2 sabah/sarawak nih sbb diaorg tak racist.. Chinese ker.. melayu ker..kadazan ker.. bajau ker..semua respect each other..

Semporna nih cantik..located at the end of Malaysia. Tak maju sangat tp best escapade from hustle & bustle city life style.

Bot merupakan pengankutan utama kat sini..
Terpinga-pinga aku tgok laluan air dah jadi macam laluan jalan raya.

I like this pic..

Dragon Inn - cantik..best stay sini..Murah ker pon..bawah RM100 per nite..

Clear sea water..x payah gigih main Fish Ville cam Kerol..Hahaha.. :p

Enterance to The Dragon Inn & Tourism Center

Bukti Croc Oren telah sampai ke tawaw..

Sambungan Kembara Croc Oren - Jambatan Tanparuli

Jambatan batu yg menggantikan jambatan Tamparuli

Haha..bnyk sgt aku nak ceritA.. sbb aku MC hari nih .. sambung sikit kisah pengambaraan croc oren ke Sabah taun lepas..err..rasa cam nak pegi lagi..hehe..

Jambatan Tamparuli.. aku letak gambar jer la..hahah... Aku singgah sini lepas turun drp Kundasang.. as usual aku tido sepanjang perjalanan..sedar dah sampai sini.. & suhu pon dah panas terik.

Pemandangan drp atas jambatan

Cantik kan sungai nih..tak silap aku dekat2 sini ada white water rafting yg agak glamer..betul tak eizan??...
Tahun nih aku nak cari time utk white water rafting la.. jom sapa nak ikot or dah ada plan..aku nak join..

Jambatan nih x der la panjang sangat.. utk menyeberang sungai jak!
.

Nih dia jambatan yg menjadi lagenda masyarakat Sabah..
Jambatan yang banyak berjasa..


Mini market berdekatan jambatan Tamparuli..

Aku pegi utk bergambar jer.. gigih po cik aku drive ke sini.. Jasamu dikenang..