ByE- ByE... 2010

Sunday, December 26, 2010


Amaran!!..
Ini MUNGKIN entry terakhir saya pada tahun 2010.

Kejap jer LIBL rasa..pejam celik..pejam celik dah nak habis 2010. Aperpon alhamdulillah tahun 2010 sangat bermakna kerana berjaya memenuhi satu impian dan harapan yang bertahun lamanya. Okay...saya hutang present to my lect. Bila ehh nak gi faculty...

Tahun 2010 nih merupakan tahun yg LIBL paling gigih berlari dan beroutdoor.. ciri2 kinesthetic yang terserlah.

In terms of work...I have learned a lot. Terlalu banyak benda baru bagi LIBL untuk kejar. Busy yang teramat sangat. Kadang-kadang rasa nak give up. Tapi bila dah siap semua keje mcm sekarang..pegi kerja LIBL dok surfing jer keje.. Haihh..senangnyer dalam hati..

Dari segi kesihatan, dah abes almost 1K for Gastric medication & consultation. Thank God..company bayar... Good doc and service mmg la mahal kan Dr. Sam & Dr. Singa (lately kurang kesempatan nak baca blog Dr2 ini).

Welcoming 2011........

Alamak...one year older.. *sob sob sob..

Frankly, LiBL rasa nak berhijrah sangat2.. nak rasa tempat baru..persekitaran baru.. kawan2 baru. Tp takot pon ada sebab itu LIBL sangat berhati2 nak berhijrah. Lama sangat ditempat skrg..rasa dah season sangat. Sudah ENAM tahun yer!!!.... Kawan2 pon limited jer.... nasib baik ada kawan2 blogger. Maklumlah saya anak rantau...sorang2 dirantauan. Kawan2 pon datang & pergi.. LIBL jugak masih mcm nih..but life goes on kan?

2011 vacation dah ada!..KRABI on June!.. LIBL nak snorkeling & pusing2 pulau. Ada sesiapa ada suggestion hotel or tour/snorkeling package or contact, sila info LIBL. 2010 dah shopping sakan kan?.. Tp kalau ada rezeki LIBL nak gi bandung jugak..

For year 2011, LIBL rasa nak pergi swimming lesson. Sekarang nih tak berapa pandai swim..lama tak tejun bila nak swim takot la balik.. HUHU..belajar sendiri mcm tuh lah. Then, nak tak nak jadi speky dah.... hahah....tunggu gaji next year.. LIBL looking forward to be part time lect. If dapat offer for PHD & jadi lect..I will consider.. so far..LIBL masih blur nak buat apa dgn sekeping ijazah master itu..???

LIBL nak learn to speak Chinese!!... any suggestion??... class ker .. website ker.. so far LIBL x jumpa any website lagi. I envy tau !!.. I wanna learn Chinese.. so x der la LIBL blur2 bila customer speaking Chinese. Bayangkan.. Tiba2 LIBL nyampuk cakap cina..HAHA...terbeliak la dia orang.. Humm..dont play2 arr!!

2011..LIBL nak focus on RM..RM..RM..simpanan di hari TUA.. Muahahaha...

....EAT - WORK - PRAY - GYM - Outdoor - Vacation...

Selain drp yg disebutkan dia atas.....
Semuanya masih kaburrrr dan diselubungi MISTERIiiiii..... MUahahahhaha....


On Leave until next year..

Friday, December 24, 2010

Leganya dalam hati dapat cuti sampai next year..
HahaHAHA..

Kini LIBL mampu tersengeh panjang lebar..kesengsaraan yang tak pernah habis drp sebelum pergi Padang, Indo sampai la hari Khamis 23/12/2010. This Monday, LIBL pergi kerja sambil surfing jer lah.. Bestnyerrr...bukan selalu bulih mcm nih... Semalam tejumpa Black Mudd soh LIBL update this blog. Okay.. dah update.. Suka LIBL tengok Black Mudd yang sentiasa ceria.. I miss u fren!..

Okay.. KIV jap .. malam nih sambung.. Nak recap 2010 and planing 2011.
Da..da..daaa...

LIBL off to GYM.. Line Dance time!

:(((

Tuesday, December 14, 2010

Cepat la abes bulan 12 nih... banyak nyer kejee... lepas satu satu.... Lagi malas bila ada meeting .. meeting.. Small issues jer kecohhhh jer kan. Tulung lahhh... I know u r user.. troubleshoot sendiri bleh??

Saya dah x cukup tangan.. saya dah stresss tahap gaban!!....
Cuti ada 4 hari lagi... tah dapat ke tak.. klw tak burn jer lah tue..

Lagi stress bile mak oyah tanya..gaji naik tak..tak mintak keje lain ker?
Lagi stress bile gaji adik yg bru kerja dekat jer dgn gaji aku..
Lagi stress bile apply kerja lain tp tak dapat..
Lagi stress bila ada peminat soh tukar kerja sbb kena kerja malam.. kataya nnt dah kawen macam mana?
Lagi stress bila peminat nih dok tanya tp x masuk minang juga... takot la tuh nnt jadi suami terbiar.. Bluekkk....Bluekkk.....Bluekkk...

Ada keja kosong utk saya tak?

I am a kinesthetic person trapped in Digital World.

Saturday, December 11, 2010

LIBL had just finished my NLP training for two days. During 2 days training, found out that I am a kinesthetic person. Believe me, in our team 2 of us are auditory and 2 of us are kinesthetic...others are all digital. Mula2 macam tak percaya & tak puas hati. I tot tht I am visual but I am totally wrong!.. Terpaksa menerima hakikat that I am kinesthetic when I took another test online. Further info on internet also bring my trust tht YES I am!..

People with Kinesthetic intelligence love movement. They enjoy sports and/or dance. They are good at building things and like to stay active. They have good motor skills and are very aware of their bodies. They learn best through movement and experimentation.

No wonderlah I enjoy outdoor!.. Love to stay active.. and experiment!.. U know wht??.. masa kecik2 I always do some experiment to the semut.. for example I trap them in a bottle cap and see how they gonna escape them self. Okayy..I am naturally born as kinesthetic.. What is wrong here?..

Seriously, I thinking of shifting my carrier .. When I found out, Heyy.. I am kinesthetic..what I am doing here surrounding by digital people or mini to say 'geek'!... HahahHAHAHA... I tot, I wanna be a lecturer.. but I found out auditory person is the best personalty for this job. Err....am I doing the right thing??... How come I did my masters degree in digital area??...HAHAHA...

Career Matches for kinesthetic person
  • Athlete
  • Dancer
  • Mechanic
  • Actor / Actress
  • Performer
  • Physical Education Instructor
  • Craftsman
  • Gardener
  • Physical Therapist
  • Farmer
  • Carpenter
  • Builder
  • Park Ranger
  • Firefighter
  • Paramedic


Alamakkk.... all above cannot...cannottttt....


I understand from trainer tht we can build up our digital..auditory and so on. One thing for sure, kinesthetic person Can't sit still for too long..

It has been almost 6 years here... can wait no more.. Most of my fren are gone!!... BUT WHERE TO?.. aiyyaa...to afraid to move from my comfort zone lah!..


Vacation 2010 - Bukit Tinggi, Sumatera Barat (Final)

Monday, November 29, 2010

Hehehe...this is my last part of my journey to Padang. At the beginning I was thinking there will be few more part to go and today, I conclude this should me my last and may be summary. Bukan apa it is almost end of the year maa... In Hijri calender it is already New Year of Hijri. Cerita ini sudah basi maaa...



Talking about the food:



1) ketupat padang

You should try ketupat padang (pronounce as ketupek).. Miniang peole love masak lemak and so the ketupek. Not only the kuah kacang but kuah lemak added into it with some keropok as below.





2) Ayam penyek


Taste of ayam penyek here much more better the what has been served in Ayam Penyek rest in Malaysia. Of course lah, taste should be good from where it origin. Here the ayam penyek serve with ulam and spicy sambal ( most spicy I ever had but the taste is so good.. 2 thumbs up!). I tied this Ayam Penyek at Pondok Punck Bendungan. Got pondok2 here for u to eat and here I discover the avocado tree.


3) Nasi Kapau


I am not sure why they call nasi Kapau. But, I know there is 'orang kapau' there. What is kapau means..sorry I donno. Nasi Kapau is serve with nasi putih and mixing with few lauk pauk such as masak lemak nangka and also masak berlado.


See this Uni ( uni menas kak kot!.. ) punya senduk!.. She just stand in the middle and use long senduk to pick the lauk2..



You can try this Nasi kapau uni Nen near to pasar Aur Kuning.





4) Sate Minang



Looks like our sate but taste is different and the kuah is again masak lemak.. No pic .. please google.. HAHAH..





Now place to stay.



There are few hotel located near to pasar atas.. easy huh for shoping and save your transportation cost. Few hotels I saw, i snap its pic. I am not sure how to book. You may google to find out.



i) Hotel Jogja


ii) Hotel NTokan doono either Antokan



This is local transport..


1) long distance journey they called Trafel











ii) Short distance journey they called Angkutan







That's all... Actually I am writing this for my own ref as well.. Hari nih mood nak tulis in english walaupun berterabur.. 2 days training..english as our main language..terbawak2..may be too much input and output going..

Vacation 2010 - Bukit Tinggi, Sumatera Barat (Part 2)

Thursday, November 25, 2010

Lama betul LIBL nak muncul dengan part 2.... amponn... itu pon setelah dikerah dek shizan.. entah kenapa mood berblogging tiba2 down..downnn..downn..and lebih gigih berFB memandangkan LIBL agak sibuk dengan software development projek.



Kali nih LIBL nak cerita apa yg patut anda beli & pergi di Bukit Tinggi (BT), Sumatera Barat. BT nih bukan la tempat yang untuk beromatika diamor macam Bali ker..Langkawi ker.. Ini adalah tempat untuk org yg nak shopping/berdagang tp jangan mimpi macam bandung lah.. This is Indon outskirt ok..!!.. Do not expect too much.. Tp for people who like to travel and explore this is a good place klw nak rasa mcm dalam cerita sinetron indon yg ala2 kampong style.



Good Place to go No 1



PASAR ATAS & BAWAH



(gambar kat previous entry)



Kat sini korang boleh beli sandal kulit. Murah jer bila convert to RM. LIBL beli RM7 henggit. Kulit original ok. Kat sini ada jugak kerepek2 tp ada kerepek kat sini tak der di pasar lain. Kalau nak rasa pisang penyek ehh salai pon ada. Pasar atas & Bawah nih located dekat dengan jam gadang, mercu tanda kebangaan bukit tinggi.







For ladies, kat sini ada banyak telekung sulam dan kain sulam yang bila datang mesia harga sudah bertukar jadi RM 150 keatas. Giler mark up..!! Kat sini korang boleh dapat dalam 75-150 IDR kalau convert to RM adalah bawah RM 35 dan tak sampai RM50.. Bayangkan berapa diaorg untung.. Kat sini nak beli keychain, fridge magnet or tee mmg sinilah tmpatnya atau pergi panorama.. Kat pasar nih jugak ada emping dadih, es tebak & apokat yang sedap.. I give 5 star la to apokat kt sini. Korang nak kasi berapa star sila la pergi & try sendiri lidah lain2 ma!!..











Dekat pasar nih ada Bendi (kereta kuda).. ini merupakan pengangkutan penting yer bukan mcm kita tourism semata2.. Kuda nih berak ada katung dia so tak bertabur merata-rata.. tp awas naik la kuda yg gagah & x banyk taik..busukk..



Good Place to go No 2



PANORAMA







Kat sini orang panggil panorama. Kat sini korang boleh masuk ke lobang jepang.. sempot LIBL naik tangga u olss!!.. Lobang Jepang nih sah2 la org jepun yg buat di zaman sebelum kemerdekaan indo. Lobang nih tak panas..sejukk..good ventilation and plaining lah.. buat hotel pon best kot tp may be berhantu kot.. Lobang nih org jepun buat tempat tahanan & pembunuhan. Lobang nih baru dinaik taraf yer.. kata tourist guide lobang nih x runtuh masa gempa..kecuali simen yg diaorg tampal.. betapa kukuhnya made from jepang.






Kat sini boleh la nak ketik2 gambar tp yg best kat sini boleh soping beg sulam, key chain, tee & painting. LIBL beli 2 big oil painting..balik mesia buat frame kena RM 165 satu.. HUHU..tuh buat kat kpg bukan kat kl tuh.. HUHUHU.. tp mmg cantikkkkk....



Good Place to go No 3



PASAR AUR KUNING







Telekung Kanak-Kanak




Gaun kanak-kanak..kata abg LIBL mcm nak kawen..



Pasar Aur nih jauh sikit kena naik angkutan pergi ke sini.. Kena dtg awal sbb pukul 5 dah tutup. Sini nih org beli borong.. ala2 mcm pergi air hitam kat johor. Nak beli gift kawen kat sini pon murah. Ohh yer..kat sini la kalau nak cari kain lace utk buat baju penagntin. Percayalah..kurang drp RM 350 kat sini sudah cukup utk beli kain lace 4 meter, lining 4 meter, kain baju penangtin lelaki 4 meter and sampin. Kat sini jugak tempat nak beli set cadar pengantin sekali dgn tirai belakang katil yang sangat da boomm.. Kat sini LIBL beli baju batik utk ayah & baju kemeja. murah2 jer tp cantikk bersulam.. Tudung2 sulam pun banyak yg LIBL borong.. RM7 sehelai ma.. dapat ker kat Mesia? LIBL beli telekung kat sini sbb x nak sulam yg over sgt.. Baju kanak2 pon cantik and oso telekung for kids.



Next.. Hotel yg easy access to Pasar Atas.. kalau dok jauh2..kena naik angkutan laa..kalau dekat jalan kaki jer pon.. tp hotel sini hotel cow boy jerlah..again i warned u.. DO NOT EXPECT TOO MUCH!!!...







Vacation 2010 - Bukit Tinggi, Sumatera Barat (Part 1)

Tuesday, October 26, 2010

For year 2010, LIBL choose Bukit Tinggi, Sumatera Barat.



Flight on Thursday morning and balik KL on Monday morning. 21st Oct - 25th Oct 2010. Short trip jer.






Juta2 Rupiah



This vacation a bit different for LIBL, 1st time ke Indonesia. Kena buat passport..kena tukar matawang. Yg nih a bit difficult for me to count.. tukar 1K dapat duit warna warni...tak tahu nilai..macam duit mainan rasanya..






Minangkabau airport or batter known as bandara.



Untuk ke Bukit Tinggi, it tooks 2 hrs frm Minangkabau Airport..melalui jalan yg bengkang bengkok dan sesak tp pemandangan yg amat menarik and excited!..






View along our journey from Bandara to Bukit Tinggi, Sumatera Barat



Di Bukit Tinggi, LIBL bermalam di Parabek. Sebuah perkampungan di bawah kaki gungung berapi tp gunung nih kuarkan air bukan api. Lama dah tak aktif. View sangat cantikkk dan malamnya cuaca sangat sejuk. Air??..macam mandi air batu..pedih muka LIBL.. kalau hujan alamat tak mandilah.. gerrr..ger..ger.. Siang..panas berangin berbeza dengan Padang yg panas kering.




Nice view at Parabek



Sampai di Parabek..makan dan solat. Kemudian terus naik angkutan kota ke Jam Gadang. Our 1st shopping place..Pasar Atas.




Pasar Atas... apa ada dalam pasar tuh... tunggguu next entry!



Kat sini banyak baju sulam & telakung yang cantik-cantik. Tapi awas... tak geti cakap minang mau la kena PAU habis-habisan..



Kalau nak tanya harga barang:



Yg nih berapa harganya?

Iko bara pak?



Sementara menunggu kengkawan LIBL yang lain, LIBL makan jus apokat (avocado)..yummy..sangat sedap..apokatnya tak diblend tp di lenyek. Ditambah dadih & gula nira.. apokat kat sini paling best berbanding tempat lain yg LIBL dah rasa.. Emping dadih sedap tp enda bisa... tak masuk tekak..






Avocado Juice




Emping Dadih



Di sini juga banyak sandal kulit..kata orang sana brand Yip Yap adalah yg paling berkualiti.. Selain sandal, banyak kerepek2 & kuih2 yang menarik...



Dah kenyang, LIBL ke pasar lereng.... shopping lagi....to be continued..

Up Up And Awayy...

Wednesday, October 20, 2010

Busy...Nak coti nih lagi bnyk mender kena sipkan.. Duit pon tak tukar lagi.. Pitam 3x..
Tp nak update blog jugak...


KEMBARA CRoCS Oren Bermual Lagi... ehh..nak pakai cRoCS Oren Ker PInK..

Ok lah Tukar...

I Am ON VaCatioN 2010...

lagi 30 min voleh chow.. err.. kejer x siap lagi.. Huhuhu.... Tulunggggg!!

Bye ... Bye...

Hooha Run on 10!10!10!

Sunday, October 10, 2010

My 1st run ever after raya!... Preparation gigtu2 jer..few times jer gi GYM.. rasa mcm dah gemoks sbb makan..makan..makan nasik!.. eieieieiie.. Masa bulan puasa asyik dapat nasik..nasik..nasik. Huhh..





Start @ Lot 10




This time LIBL run sorang2 sbb kawan2 x suka run kat tgh2 KL.. ada yg outstation & oso sbb ia adalah RUN!..bukan walk.. Since, LIBL so so so into this run.. walaupun sorang2..LIBL pegi jugak!.. Ada yg kutuk.. ko run sana sini tp tak kurus2 pon..




Kalpana Dance Group



Hello..better than dulu ok!.. org yg kutuk LIBL tuh bukan kurus pon tapinyer.. Tak per slow2.. nnt dpt la ideal weight..tp LIBL x nak la kurus kerempeng..nnt nampak TUA!.. Btw, this is actually investment untuk hari tua jugak!..




NIKE CITY 10K KUALA LUMPUR .. rUNNN ..la weii..



My new target is to complete 5km run on t.mill each time I hit the GYM. Usually LIBL lari 3km around 35min. Bila dah berjaya lari 5km..baru nak tgok timing..kalau bleh 5km in 30 min.. Possible?... Impossible?..



See the Biggest Looser.. Nothing possible.. just do it!..



Okay..some pic during the event!..




Start /Finish HERE




The idea of 10!10!10! RUN come from him.. Blogger : Run with Me..


Hey..I read your blog!..





Voucher in the goodies bag.. RM 100 for watch / RM 200 for HOL.. crocs.. brooks.. sunway lagoon..Debenhams RM25 jer..

Cerita Pasal Kawen..

Thursday, October 7, 2010


Ramai sungguh Kawan2 blogger LIBL yg telah bertunang.. yang dah kawen tuh x payah cerita lah.. Yang terbaru..my close fren kat opis pulak dah nak kawen & dah berjaya distribute kad kawennya minggu nih. Akhirnya, ia bukan lagi rahsia tapi bagaikan kejutan pulak disentero office. Ehh..dah nak kawen. Aiyo..tau la kami nampak macam budak fresh grad.. MUAHAHAH... Seperti yang dijangkakan.. LIBL pasti menerima tempiasnya.. Adeiii.. Pedang, pisau dan tombak semua dah sedia.. jeng..jeng..jeng..

Bila satu bangunan sudah tahu.. nampaknya akak2 & abang sibuk meneka lepas nih giliran siapa.. me or my housemate.. Kuang 3x.. Suka hati korang lah..

Hari nih jer LIBL, cepat2 melarikan diri drp menjawab soalan2 yang malas dijawab. Alah..bisalah lah..antaranya.. Kawan awak dah nak kawen awak bila lagi?.. Ehh..dah nak kawin..awk tahun depan ker?.. Ada jugak yang kasi nasihat..awak jangan cari orang IT jugak tau.. cari bidang lain..baru ada modal nak cerita & nak gaduh.. LOL!

LIBL sengeh jer..pelan2 angkat kaki. Kalau kena jawab pon.. LIBL jawab InsyaAllah.. Amin.. Kata2 itu kan satu doa!..


Perkahwinan bukan satu yang mudah.. from my point of view, perkahwinan memerlukan ilmu, kesabaran & pengorbanan. Bukan mudah yer nak berkerjaya & berfamily. Berat..berat..berat.. Yang paling susah nak maintain mawaddah warahmah dalam perkahwinan tuh. I can see a lot if divorces. Takott yer!!.. 10 yrs..18 yrs marriage end up with divorces. Pengorbanan.. hum..kalau sorang kutub utara..sorang kutub selatan kena la balik Chaah mcm adik blogger sorang tuh.. aihhh.. pandai yer cover story!..

LIBL ada baca buku men from mars women from venus, mmg betul. U need to understand both side. Men & woman are to different creatures. Alien to each other. Nak baca kalau tak nak beli download jer. Sila tanya incik Google. Banyak e-book di web. FOC!

Men are from Mars, Women are from Venus  by John Gray ,Ph.D.







Another books of course, buku2 Ustaz Hasrizal for me also not bad. Talking abt Murabbi Cinta yg pernah LIBL sebut. Murabbi yang dimaksudakan adalah nabi Muhammad S.A.W. Cara Rasulullah melayan isteri2 baginda disampai banginda merupakan seorang ketua. Busy yer.. zaman tuh lagi susah.. x maju mcm skrg..ada hp..ada webcam..

Yerlah..ada yang kata alahh..itu nabi..kita manusia biasa. Sebab dia nabi lah kita kena cuba teladani.. biarpun x boleh 100%. Islam ini syumul..al quran kekal sepanjang zaman.. semua dah ada dan content suitable disemua zaman. Hebat kan? Naper x percaya..??.. Percaya?..Naper x nak ikot?..

Nak ikot omputih?.. hello..omputih pon kaji al-quran. Nak kaji Injil, Zabur, Taurat..silakan... no harm!..

But Ustaz Hasrizal punya topic is more to parenting. Agree, most parents zaman sekarang mmg tak der banyak masa dengan anak2. End up anak2 rasa marah dgn parents sendiri. Anak pon busy..parents pon busy. Seminggu x jumpa. Bukan senang yer.. LIBL dengar pon rasa penat.. What I hv learned is we need quality time with kids and two way communication with kids. Yerlah anak dgn life dia..bila jumpa got nothing to talk. Huhhh.. Bukan senang nak jadi ibu yg berkerjaya.

As a woman, of course I wanna be a successful woman in kerjaya, having a good family, financial freedom..boleh gi jalan2 over sea dgn family.. having a big house.. happy family.. Tuhh dia veranggan.. Being a woman not only kena jadi mother to kids but also a wife to a husband. Also be a good menantu. Tuhh dia... Punya banyak commitment.. Dah kawen sempat ker lagi gi GYM.. gi berlari.. gi panjat gunung.. gi aktiviti lasak... HUahUAHAUHA.. Baru berapa bulan kawen dah anak sorang..dah bertukar rupa & gaya macam makcik makcik daa... adoii..

LIBL kagum dgn Hot Mama!.. esp akak cupcake.. having kids dah form 2..sekali kuar sama mcm kakak aku yg still single. Husbang pon handsome..anak2 pon comel. Haihh..!! I admire u lah akak cupcake..

Talking abt husband, ada la ciri2 yg LIBL cari.. no all can be accepted. Bukan memilih..serasi tuh penting. Kalau tak der keserasian tuh mmg wht ever u do I will always hate u lah!..

Lagi satu kalau tak der jodoh mmg tak derlah. LIBL prefer lelaki yg lebih matang cara pemikiran drp LIBL mcm fatherhood sikit bunyinya but for me this kind of guy tahu matlamat hidup, tahu peranan dia, a good servant to its creator & can trust him to make decisions. A good listener and advisor. Wahh.. may be my taste a bit orthodox but that is what I am looking for.. a guy who can be my husband, menantu to my parents and father to my kids.

Lelaki yg kekwat, mulot lazer & perasan bagus I hate U!!... jangan perasan yg I wanna flirt dgn U Okay!.. Ahh..telebeh sudah..

Okay..enuff sharing here. Jodoh pertemuan di tangan tuhan kan.. Trust HIM coz he will always save the best for u!..

Return of Bahulu Gulung...

Monday, October 4, 2010




Muahaahha.... tah aper2 jer tajuk. Watatawlah nak letak title aper.. Yang pasti.. ini adalah entry bahulu gulung yg sedap... LIBL nak tingglkan kenangan gambar bahulu gulung nih sebelum ia dingap & bertukar rupa & kembali kepada tanah.. MUeHEHEHE...


LIBL bukan lah drp keturunan bahulu gulung tp yg pasti bergulung dalam selumut mmg la pernah. :P

Pencarian Bahulu gulung paling sedap mmg lah susah sbb LIBL bukan drp johor. Kat tempat LIBL bahulu cermai or udang adalah biasa. TP LIBL rasa bahulu gulung gak sedap sbb ada jem nenas & garing. Ada yg bertanya mcm mana rupa bahulu gulung.. Tukang reply cakap... ala..mcm swiss roll jer.. yg nih LIBL baling dgn tempayan baru taw!!.. rasa tak sama okey .. rupa pu lain..design jer sikit2 sbb bergulung.. Nanadreeee..

LIBL pernah beli bahulu gulung kat R&R rawang menghala ke Utara. Yg tuh sedap. Yg nih LIBL dpt drp hardcore blogger.. Makacihhh yer Mak Kucin & mak kepada Mak Kucin. Sedap..segulung dah abes.. tinggal lagi segulung.. sayang plak nak makan.. yg bestnyer rasa crunchie bahulu tuh mmg terasa.. Kalau bahulu cermai / udang.. kurang crunchie..sbb bnyk isi.

Cara makan bahulu gulung..sila gigit drp lapisan gulung luar sampai ker lapisan dalam mengikut arah jam... wakakaakaka... Pstttt... i buat okey!.. kat rumah jer lah..sambil tgok TV.

LIBL pernah dpt sebijik bahulu gulung kt Banting tp tak best sgt.. Dulu LIBL ada housemate org Johor.. org Felda Aping Barat & sorang lagi JB. Dia nih lah yg dok sogok LIBL dgn makanan johor nih.. (patut la LIBL bnyk simpan lemak.. :PP) sekali dia balik kpg bawak balik nasi ambeng .. org johor panggil berkat. Bawak balik bahulu gulung jugak.. dulu LIBL dgr bahulu mmg x layan.. tp sekali makan bahulu gulung..pheewett.. besstt..

Yg best lagi, kawan LIBL tuh jiran dia buat tempe goreng..apa lagi..kiremmmm.. skrg nih ada opismate LIBL plak nak kwen dgn org Johor.. sempat addicted dgn otak2.. nih kes makan kat Danga Bay lah nih. Freshhhh lah otak2 kat situ... pastinya diperbuat drp otak yg fresh!!.. HaAHAHA...

Whatever it is..meisa nih mmg indulgence dgn food serata negeri. HoooHoo... LIBL kena gastric.... Doc kata Diet pleaseeeee.... :P

Ok doc.. I lari lagi bualan nih okey!..

Choc Chip Cookies

Thursday, September 30, 2010

This recipie actually I got it from my beloved akak office who are now very own a personal baking blog and her own homemade cup cake businness. To promote her blog. Visit HERE. As I can still remember she got it from her fren and I manage to copy from her. BUT, my worst case is I didn't try it until today. *sight

I guess better to put it here and will try it in one sweet day. Here we go :-

Ingredience
-------------

1oz caster sugar
4oz brown sugar
4oz butter
8oz flour--
1 tbs coca powder--
1/2 tbs bicarbonate soda---
1/2 tbs salt---
1 egg
1/2 tsp vanilla

--Sift--
1/2 cup chopped walnut almond
1/2 cup choc chip


1. Cream butter and sugar. Add egg & vanilla
2. Fold in sifted ingredients. Add walnut and choc chip
3. Drop on papper & bake about 20 min or so till ready at 160 degrees

DONE!

Beautiful scenery at R&R Bagan Ajam, Penang

Tuesday, September 28, 2010



Cari pasal..

Monday, September 27, 2010

Pada suatu ketika dulu...


MBW: Siang tadi makan kuih tat..teringat kuih tat awak.
LIBL: Ingat kuih tat jer?
MBW: Yer lah. Kuih tat awak kan bulat2..makan sebijik jer dah kenyang.
LIBL: Hummm..

Dalam hati.. igt kuih tat jer..tukang buat tak ingat..
:(


Jalan - jalan ke Pulau Pinang

Thursday, September 23, 2010




Hahaha...tak sempat nak buat entry raya..so Selamat Hari Raya kepada kengkawan blogger.. Muddy!!.. Dr Singa.. Dr Sam.. rezrake..dan saper2 jer lah. Tak larat nak list!..

Saja lama x blogging.. ni entry raya.. Tahun nih LIBL tak kemana-mana sangat. My sista in lau cuti sat sgt.. My lil sis kerja hari Isnin. Maka LIBL vercotii dgn bangga tidor hari2 yang amat busan.. Menunggu seekor kunfu panda tp tak kunjung tiba.. ahhahaha.. Agaknya kena training lebeh sikit kot..Kah3.


As usual .. balik utara mesti jaln penang.. Tah la apa yg nak dicari..tapi sini best lah. Tgok tempat permainan zaman kecil2 dulu. Owhh.. nih msa selepas kebakaran cable. Jalan pergi & balik sgt jam.

Sampat ker Georgetown.. dah ada 2 shopping complex baru dekat2 komtar. 1st avenue & Times Square.



Balik singgah Ida Mee Udang kat sungai dua, seberang perai. Punya la ramai org.. lepas sorang..sorang..macam cafe world pulak!!!..