Persistence...

Wednesday, December 23, 2009

http://thekatinas.com/wp-content/uploads/2009/03/persistence_of_a_dream.jpg

Kata Herodotus:
Some give up their designs when they have almost reached the goal; while others, on the contrary, obtain a victory by exerting, at the last moment, more vigorous efforts than ever before.

Kat Franklin D. Roosevelt:
When you come to the end of your rope, tie a knot and hang on.

Kata Winston Churchill
If you're going through hell, keep going.

Kata aku..
What the hell is happening now..??

I have been gone tru 3 yrs doing my dissertation..drp tajuk A tukar tajuk B sbb Uni x der duit nak sponsor aku beli software lagi pon aku student part time. Sekarang dah submit 3 kali to my lect..dah 2 kali tambah itu tambah ini.. Comment lect..overall OK.. But for the 3 rd submition lect question me the same question yg aku dah tanya few yrs back. And now it looks like aku kena re-do my dessertation. DANG!!!

Mau aku tak nangis laksana baru lepas clash ngan bf.. ??? Julung kalinya utk tahun ini aku meraung.. Hari-hari idup aku dibelengu dengan ayat lect aku.. Naper masa 1st & 2nd submititon tak cakap??... naper masa hantar chapter by chapter tak comment..??..Nampak sgt lect aku x bacer pon..bila aku tanya apa nak tukar baru terkedek-kedek nak tgok..tolonglahh..!! Kata org x baik kutuk lect..nnt x berkat ilmu. Dia x supervise aku ponn...sbb tuh jadi mcm nih..Itu baru wirte up.. lect tak pernah nak tgok system yg aku dah buat??.. What the hell??? Selagi lect tak lepas aku..selagi itu aku x boleh submit to examiner.. selagi tuh aku tak sure bila aku nak Konvo.. Berangan nak konvo taun depan..Adakah jadi kenyataan?? Kengkawan satu kelas masa buat master aku semua tgh buat PHD..Aku buat PHD in MASTER. Huh!!

Kalau aku tahu x nak yer amik MASTER IN SOFTWARE ENGINEERING.. Baik aku amik certification jer..lagi laku dipasaran..Adakah aku menyesal??..agak!!..dah dekat RM 10 000 abis yer.. aku keje & bayar sendiri yuran itu. Aku dah banyk berkorban masa aku..aku dah banyak korbankan aktiviti sosial aku..hidup aku betul-betul keje + belajar sampai tiba2 aku sedar semua kawan2 aku dah kawen...betul aku x tipu... Aku pernah cakap aku hanya akan kawen klw aku abis master aku..huhu.. masin kot mulut aku..hamikk..

Dengan keje aku sekarang..aku ada limited time utk hadap dessertation aku.. Keje aku skrg kena pegi macam2 company..bukan dok opis goyang kaki. Vendor lah katakan..tahap org technical paling chokia lah.. muka yang dok fix problem..dok hadap system tunggang terbalik..muka yg dok tulis programming..x sama ngan kebanyakan pengaturcara program gomen or semi gomen.. sbb diaorg panggil aku utk fix system diaorg..huhu..

Bila jadi macam nih..aku dah rasa mmg nak give up.. tp bila fikir balik apa yang aku dah scarify..rasa tak berbaloi pulak.. Kesian mak ayah aku yg nk tgok anak dia grad master.. Selalu dok tanya bila nak grad??...Beratnya dugaan utk sekeping Master.. org lain aku tgok dissertation dia cam tah aper-aper jer..naper lepas pulak..Aku??..

Kata Dr Ari Ginanjar:
Minta pada Allah agar Dia memberi kekuatan untuk mengikuti suara hari, kebenaran & kemulian


Ya Sami'.. Allah yang maha mendengar.. berikan ku kekuatan untuk menghabiskan study ku ini. Aku yakin kepada asma mu.. (*sambil dgr lagu drp album Opic yg baru..


Aku cuma nak abiskan jer..aku pn tak tahu nak buat aper ngan MSE tuh..sambung PHD??..owh NO.. I wanna break..OK..nak Muntah HIJAU dah!!

4 comments:

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

hahaha.. lawak tul ayat ko ola posting ko neh needa.. alah dont worry lah needa..aku sokong ko.. chaiyo2.. MSE tu bkn senang weh.. aku kalu hamek mesti muntah rainbow.. sokong needa.. chaiyo1

DrSam said...

Salam singgah.

when the world says "give up" your hope whispers "try it one more time". Just preserver.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Eiza - tulis blog dlm frust..entahla..so difficult to work and study in the same time. Kalau berhenti kerja nak bayar yuran ngan aper pulak..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Salam to you too Dr.Sam..

I guess u found my blog url frm Catz blog rite..
Neway thanks for dropping by..and your advise as well..