Kembara Crocs Oren : Kundasang

Sunday, December 6, 2009

It has been a while tht am silence from blogging and I owe myself to write a story of my vacation. This vacation is actually a family vacation where I took is a reward to myself (of course) and present to my parents. Hadiah drp seorang anak..gitu..

Here the story begins..I Love my crocs Oren... (*overtaw..)

10 day @ Sabah memang best if u know where to go and where to eat..HEHEHE.. In this case aku x der masalah..All activities was planned by my uncle yg tinggal kat Sabah (abt 10 yrs already). My uncle was a great Holiday planner.. Credit to my uncle. (*Clap..clap..Patut la dapat cemerlang every year.. masuk Borneo Post selalu..)

We went to Kundasang a day after we came back from Tawaw.. sungguh pack jadual. Along the journey aku tido kroh..krohh jer la.. while my uncle driving and the eldest dok pot..pot..pot pet.. Jalan sungguh bengkang bengkok..naik bukit turun bukit..mula2 nak cari storm..tp x jadi maka gigh naik WAJA lah. But I saw KANCIL @ Pine Resort.. Huh..gigih KANCIL itu..


Once I open my eye.. Subhanallah.
I do really appreciate the nature. What a great view of Mount Kinabalu.


Kat sini ada jual banyak sayur-sayuran. Strawberry pon ada.. But ppls like to buy mushroom here. While waiting another family to arrive, kitaorg jalan & aku mesti x lepas drp camera pink ini.. lantak la wp bukan SLR. But rugi x der SLR nak amik nive view..x leh zoom dekat2.. Then we proceed to Pine Resort and masa nih dah terasa sejuk.



Nice and peaceful..tht how I can describe abt Kinabalu Pine. My room actually facing Mount Kinabalu. Grate!!.. Purfact for the nature's lover like me..


Lepaking depan pintu pon dah boleh tgok Mount Kinabalu.. Nothing much to do here.. coz it not like Cameron Highland.. X de banyk pembangunan. For family gathering or honeymoon, Kundasang is the best place.


Laici Kampung

As usual, time gi vacation aku mmg suka cuba food. Anything pelik then I will surely buy/try. According to the penjual, ini buah laici kampung. Aku try sebijik terus aku beli sebugkus..sedapp..maniss.. RM 2 hengget jer sekarung.. So cheep.!

Alkisahnya aku ternampak buah nih drp dlm keter masa nak teruskan perjalan lepas berhenti sekejap jumpa en tan...gigih kuar keter gi beli buah tampoi. RM 2 hengget jugak sebungkus. Nasib baik pok cik aku sporting. & sanggup tunggu aku. The taste was so sweet berbanding kat semenanjung. Susah nak jumpa nih..masa kecik2 dulu pernah makan...jumpa kat Bagan Serai..

Buah Tampoi..korang pernah makan?..

Malam kat sini teramat sejuk...teramat sejukk... see the pic.. kol 8 malam dah berkabussss... Well..aku actually dah terting tiong dgn timing kat sabah nih sebab cepat sangat malam.. Lepas makan2 bekal..makan lagi kat cafe then we ols lepak 2 family sambil tgok gambar masa gi Tawaw & Semporna.


Other then scenary, gambar bunga pon cantik.. utk aku better amik gambar drp cuba tanam kerana tangan aku nih berapi.. (*pokok pandan dah mampos..)

White Orchid

Daisy

Err..tataw nama..

Since aku x der gang muda mudi, so i decide to walk around tht morning. Saper soh x plan with my lil sis. (*masa tuh aku gaduh ngan dia..kah..kah..kah..padan muke kena tinggal sbb ada xm..now dia demand nak gi Bali...matila..).

Maka lepas solat subuh..Gigih amik air semayang sejuk senyet..I woke up @5am terus kuar ke balcony hadap gunung kinabalu. Then aku pegi jalan sorang-sorang kat Pine Resort area sambil amik gambar. I know few eyes looking at me..but MYOB lah.. (Mind Your Own Business).


View early in the morning. The lonely tree as a subject..and the sun rise as background..

Masa nih semua suku sakat aku dok syok tidoq.. aku kuar jalan-jalan. Rugi x tgok sun raise...gigih aku amik gambar kalah org guna SLR. (*perasan..)

Gambar nih aku dah low res..sbb x larat nak tgu upload lama2.. aku pilih yang cantik-cantik jer lepas tuh aku burukkan dia.. (*motip)

I wish I am @ Kinabalu Now.. (*Bluekk..am dying with codes and logic..)

Btw, aku kagum tgok rumah kampung kat sini..am questioning my self.. Depa nih x sejuk ka??.. I do realized tht, org sini berkulit cerah. According to my untie, ladies drp kaum Kadazan mmg cantik2.. Hummm.. Aggree with tht.. This remind me to my old pen palls Suenarti Johari. Keningau is too far to reach..Mak cik aku cakap kena pusing guning emas..err..cam misi Puteri Gunung Ledang la pulak..

Daisy - Edited. Edited mmg dah x cun.. Btw, at least i can picture out wht I have gone tru along my vaca..

Now talking abt food kat Pine Resort.. family wise mmg cukup.. sbb high table. Memang berbaloi.. Let say cupon only fo 4 adult. Tp boleh makan 8 orang. We can choose 2 jenis sayur..3 jenis binatang (beef/fish/prawn) .. 1 soup.. air..green tee.. penuh meja..Breakfast..besa2 jer.. Aku x kisah sbb aku dah kena gastric..terlebih makan.. kekeke... Price per room only RM 140 ++ including dinner & breakfast .

Vegii..Fresh Vegi.. Like it.. Balik drp Kundasang dapat pulak sayur sekotak. Kwan pak cik aku ada ladang sayur. So tht generous chinese uncle dtg kat Pine nak hantar sekotak sayur. Kobis..tomato..kobis kecik..kobis panjang..err..tah aper tah lagi.. Haii..Sungguh murah rezeki pok cik aku kat Sabah nih. Alhamdulillah.. aku tumpang sekaki..

Tht all..abt Kindasang.. I like this view..
Gigih nih turun bukit pepagi nak amik gambar jerr..

Nice place to go but will be batter kalau ada banyak lagi pembangunan kat sini.. Youngsters like me (*perasann..) kalau pergi jgn lupa hiking Kinabalu..rugi x panjat Kinabalu..sbb ni jer yg paling trill & adventre. Masa otw balik aku demand lagi nak gi Kinabalu Park..tempat mula pendakian. Thanks to my uncle kerana ikut jer cakap aku... cakap jer nak kemana semua pok cik aku bawak.. Bye-bye Mount Kinabalu.. Aku akan dtg utk menawan Gunung Kinabalu.. Bila?..Entah Bila..

11 comments:

makcik rokiah said...

lor... sudah tukar kaaa??

jap nak update... zasss..

Willie a.k.a Reptoz said...

Hari tuh, memang we all planned nak pergi kundasang. But then, sebab ada baby ngan kitorang, so cancel lah plan. Tapi memang best lah kundasang through your photos.

NenekPenne said...

bila tukar ni?

khairul said...

tetiba tukar hehehe....syoknya dapat g holi holiday mcm tu ...

NenekPenne said...

tak tau nak tukar cemana...

wahhh mcm nogori omputeh pulak..

needa, bawaklah akak sekali kalau nak pi sana lagi....

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Cik Kiah - x der la lama..baru jer..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Willie - Am crazy taking pictures of the scenery at Kundasang. Am sure your SLR will be more friendly to the flora & fauna rather thn my cheep camera.. HAHAH.. :P

But if u go there, better hike the Mount Kinabalu. I saw few english hikers abt to strt their hiking..

envy looking at them.. :(

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Nek - delete & add jer yg baru.. lama gak dah tukar tp x sempat update..

Next visit..hike mount kinabalu.. hike kol 3pagi sbb nak tgok sun raise.. nek sanggup ker? Nanti hilang vouge nek nanti..
ada ulat..pacat..gongok..nyamuk..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Kerol - Pertukaran alamat adalah kerana sebab musabab yg x dapat dielakkan.. Sekian, Terima Kasih.

(*aceli blog amber telah di skodeng dek Ulam Raja)

Alahai..Holiday dlm mesia jer kerol.. Memang syok vercoti klw bleh nak cuti terusss esp bila balik vercoti keje mcm superman.. =(

catz said...

hi life,

oh..ke sabah cik crocs kita..
wahhh...cantiknya scenery..
bila nak panjat kinabalu..
count me in ..hahah (bwk embulen sekali..kehkehkeh)..
harap2 aku dpt ke kundasang..
cantik ya tempatnyaa...
lawa photo2 mu..
err..tapi kan..bila ko ckp pacat, aku ngeriiiiii..oh tidakkk!!

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

hahaha.. ya next time planning lah naik gunung kinabalu
tp tu ar ada masa tertentu jek naik..
alah naik pon.. ada tangga yg disediakan dah needa..
tangga tu pon dah disenaraikan kat world guiness book record.. tangga terpanjang di dunia kut..
bab naik gunung.. hehe.. jgn offer kat aku.. sbb aku gayat.. hahaha