Recap 2009

Thursday, December 31, 2009


Year 2009 is all about work.. tahun nih tak der case jiwa kaco.. cuma sntapz jer sebab asyik kena perli.. soalan bila nak kawen tuh dah jadi macam lali pulak... lantakla..jodoh pertemuan tuh semua ditangan tuhan kan.. PEACE!! :)

For me, year 2009 I can see carrier improvement since I got green light to move to another department. Without hesitate, aku proceed jer since I do not have any family commitment kan. Moving to another department bukan untuk goyang kaki but to seek another adventure in programming & software development world.


Dalam kesibukan kerja, aku still sempat involve in charity work. Yang nih mmg aku minat sejak aku kat U dulu. Since last year aku propose the dedication and aku yg kena execute. Nasib ada diaorg kanss.. Next year aku rasa x leh kot..tp aku bersedia bagi tunjuk ajar..ewah..



As usual, am still a gym goers even tak kurus2..aku sibuk la wehh..paling2 per month mesti pegi..paling busuk once a week. Tahun nih aku berjaya drag kawan2 aku masuk Shape nite run..11.5km. Hazap punya jauh.. Now am looking forward for Putrajaya Nite Run Feb 2010. Fun run jer kowt..keke..

Tahun nih jugak aku pegi Vacay of the year..jarang aku gi vaca nih sebenarnya sbb busy ngan study.. Alhamdulillah aku ada rezeki lebih..aku bawak parents aku gi Sabah.Balik Sabah terus busy ngan project..

http://blogs.phillyburbs.com/news/bcct/wp-content/blogs.dir/2/files/2009/April/Friday/bristol_graduation.jpg

Anyhow, azam 2009 x der la tercapai sbb aku x boleh submit research aku tuh..aduh..macam2 kena tukar..IBM certification pon 1 jer aku amik.. Tahun nih pon aku dah banyak ponteng kelas ustaz Abdullah. Kitab syarah Bulughurl Maram alamatnya aku tak khatam la..

2010 nih aku dah malas dah nak berazam..better aku aim to complete my research & aku nak konvo taun depan.. Itu jer la..

Persistence...

Wednesday, December 23, 2009

http://thekatinas.com/wp-content/uploads/2009/03/persistence_of_a_dream.jpg

Kata Herodotus:
Some give up their designs when they have almost reached the goal; while others, on the contrary, obtain a victory by exerting, at the last moment, more vigorous efforts than ever before.

Kat Franklin D. Roosevelt:
When you come to the end of your rope, tie a knot and hang on.

Kata Winston Churchill
If you're going through hell, keep going.

Kata aku..
What the hell is happening now..??

I have been gone tru 3 yrs doing my dissertation..drp tajuk A tukar tajuk B sbb Uni x der duit nak sponsor aku beli software lagi pon aku student part time. Sekarang dah submit 3 kali to my lect..dah 2 kali tambah itu tambah ini.. Comment lect..overall OK.. But for the 3 rd submition lect question me the same question yg aku dah tanya few yrs back. And now it looks like aku kena re-do my dessertation. DANG!!!

Mau aku tak nangis laksana baru lepas clash ngan bf.. ??? Julung kalinya utk tahun ini aku meraung.. Hari-hari idup aku dibelengu dengan ayat lect aku.. Naper masa 1st & 2nd submititon tak cakap??... naper masa hantar chapter by chapter tak comment..??..Nampak sgt lect aku x bacer pon..bila aku tanya apa nak tukar baru terkedek-kedek nak tgok..tolonglahh..!! Kata org x baik kutuk lect..nnt x berkat ilmu. Dia x supervise aku ponn...sbb tuh jadi mcm nih..Itu baru wirte up.. lect tak pernah nak tgok system yg aku dah buat??.. What the hell??? Selagi lect tak lepas aku..selagi itu aku x boleh submit to examiner.. selagi tuh aku tak sure bila aku nak Konvo.. Berangan nak konvo taun depan..Adakah jadi kenyataan?? Kengkawan satu kelas masa buat master aku semua tgh buat PHD..Aku buat PHD in MASTER. Huh!!

Kalau aku tahu x nak yer amik MASTER IN SOFTWARE ENGINEERING.. Baik aku amik certification jer..lagi laku dipasaran..Adakah aku menyesal??..agak!!..dah dekat RM 10 000 abis yer.. aku keje & bayar sendiri yuran itu. Aku dah banyk berkorban masa aku..aku dah banyak korbankan aktiviti sosial aku..hidup aku betul-betul keje + belajar sampai tiba2 aku sedar semua kawan2 aku dah kawen...betul aku x tipu... Aku pernah cakap aku hanya akan kawen klw aku abis master aku..huhu.. masin kot mulut aku..hamikk..

Dengan keje aku sekarang..aku ada limited time utk hadap dessertation aku.. Keje aku skrg kena pegi macam2 company..bukan dok opis goyang kaki. Vendor lah katakan..tahap org technical paling chokia lah.. muka yang dok fix problem..dok hadap system tunggang terbalik..muka yg dok tulis programming..x sama ngan kebanyakan pengaturcara program gomen or semi gomen.. sbb diaorg panggil aku utk fix system diaorg..huhu..

Bila jadi macam nih..aku dah rasa mmg nak give up.. tp bila fikir balik apa yang aku dah scarify..rasa tak berbaloi pulak.. Kesian mak ayah aku yg nk tgok anak dia grad master.. Selalu dok tanya bila nak grad??...Beratnya dugaan utk sekeping Master.. org lain aku tgok dissertation dia cam tah aper-aper jer..naper lepas pulak..Aku??..

Kata Dr Ari Ginanjar:
Minta pada Allah agar Dia memberi kekuatan untuk mengikuti suara hari, kebenaran & kemulian


Ya Sami'.. Allah yang maha mendengar.. berikan ku kekuatan untuk menghabiskan study ku ini. Aku yakin kepada asma mu.. (*sambil dgr lagu drp album Opic yg baru..


Aku cuma nak abiskan jer..aku pn tak tahu nak buat aper ngan MSE tuh..sambung PHD??..owh NO.. I wanna break..OK..nak Muntah HIJAU dah!!

Mission Accomplished

Sunday, December 20, 2009

3 days holidayz... am completed with the following:

Friday 1o.30am-11.30am (Body Jam) @ Summit
Replacement instructor but he is really cool . Having great time during the class.
Mostly old choreography tht I already familiar with it. Hip Hop and Latin.

Sat 2.15pm - 3.15pm (Body Jam) @ Axis
Am getting my momentum back. Refreshing old steps.. Lucky can still remember.
Saw old course mate after 4 years lost contact. What a great day..

Sun 11.40am - 12.40 (Body Combat) @ Axis
Eugine & Calving..old time fav instructor. This is actually sneak preview class for
BC 42. In love with Muay Thai song Apotheosis - Oh Fortuna - Excalibur Remix
Feel like a woman warrior in action BUT having trouble with the push kick as it will
always end up as a front kick..
Got to practice more.. Stamina improved a lot.. No
more pancit during the class. Kalau perasan in the middle of the song ada macam
dangdut sikit..ehh..teringat lama x poco2..haha..


Now can fell the muscle pain... esp my back sbb banyak punch and upper cut..
Misson Accomplished with full satisfaction..

Mind & body refresh..

Ready to read, debug and write more codes..

Work Target
--------------

= to complete Poll module issues - unable to execute DOM & XML in Mozilla.. got to reingeneering the codes.

= OTOS db - adding error trap if system disconnected to SAP. Connector used: LCSX

Mak Cik Miss U lahh....

Thursday, December 17, 2009




She is now in Uzbek..

Dah masuk kinderkarten pon.. @ Twinkle Star International School..
Last vid conference kat skype masa raya haji tadi...

Humm.. Mak Cik Miss U lahh....


*Gambar curik drp : fickr my bro..

Rimass...

http://ecx.images-amazon.com/images/I/513JJPBKDVL._SL500_AA240_.jpg

Aku x suka nak kutuk2 tp aku suka nak share someting yg aku rasa.. Abt a fren..a girl fren age around 30 + ..single.. a goemen engineer.. Aku kenal minah nih kat GYM.. Kisahnya minah nih nak tumpang umah aku.. bukan aku x kasi..aku pernah tumpangkan dia sebelum nih cuma aku rasa rimasss... rimas sbb she is like irritating. Contohnya..

Aku balik keje..lepak kat hall tgok TV dia dok pot pettt...pot pet..like dia pulak nak buat drama depan aku..sampai citer yg aku tgh tgok pon aku x leh focus..rasa cam nak cakap..could u pls shut up??..

http://scrapetv.com/News/News%20Pages/Health/Images/irritated-woman.jpg

SMS aku soh belikan dinner utk dia..wht the hack..aku dah la keje kat customer..puasa pulak..dia yg kursus dekt jer ngan umah x leh gi beli sendiri ker??..aku pon selalu jrg beli dinner..makan biskut2 jer..sbbkn my guess aku saba jerla.. Balik rumah dia cakap..aku ttb blur x tahu nak beli makan kat mana kat area nih..& aku nak kejar solat asar.. Motip ko dulu grad U situ jer kan??.. Motip aku nih x terkejar2 nak bukak posa..dah la customer jauh drp umah.. in fact aku terpaksa cari kedai belikan maknan dia sbb aku dah beli makanan aku & masa tuh dah azan magrib. Housemate aku pon x der la nak bermanja mcm tuh... Yeksss...

Another irritating case..she SMS me.. ko nak balik kul baper?..aku dah nak sampai nih.. Motip??..tak paham aku dah SMS cakap aku x sure balik pukul berapa aku ada deadline.. tunggu jerla mana2.. Aper ko boleh siapkan keje aku ker??.. dah aku x leh focus nak buat keje..

Latest case.. she SMS tanya ko buat aper wknd nie..aku igt nak lepak kat umah ko.. so aku cakap aku nak gi GYM.. She asked: Ko tension ker?.. Aku cakap sajer dah lama x sempat2 gi GYM.. She replied: OIC (*dgn harapan..harap dia faham..)

Next morning.. She SMS again.. Ko bagi tak aku tumpang umah ko nih?..ker ko busy sangat??..

Motip??.. cakap macam nih?.. Aper ko igt aku busy memain ker??.. Ko engineer gomen mana nak sama ngan software enginner IT yg keje swasta.. Muke aku kat opis boleh kira.. asyik dok hadap customer jer taw.. Only my housemate knows..how irritating i am.. Atas nasihat housemate aku..sila kasi asalan yg aku ikot dia balik kpg..

After all... terus x der SMS drp dia..Marah ker??

Am I too cruel ??.. Dalam banyak-banyak kawan...dia jerla kwan yg aku rasa sungguh irritting.. kengkadang dia nih mcm nak control hidup aku..sikit2 SMS..nak makan SMS..nak balik SMS.. lambat sikit SMS. I got plan ok this wknd..eventho aku gi GYM & dok umah jer.. tp aku bukan dok umah sajer2 aku ader keje nak kena buat..Aku x der la nak kutuk abes sbb dia pon pernah tolong aku.. cuma she is sometime (not sometime la.. ) irritates me... jumpa kejap2 kat luar aku x kesah.. hari2 ngadap aku kesah..


http://www.techdigest.tv/crazyfrog-thumb.jpg

Memang perangai aku..
Aku x suka buat mender yg aku rasa x ikhlas..

Huhh..gituu..Hahaha..

Monday, December 14, 2009

Aku x der idea pon nak tulis aper..mood jiwang mlm nih... Penat cerita asal vacation hari tuh x abes lagi..dah ada vacation baru lagi. Nanti free jer la aku hapdate...Itu jer kot last vacation for year 2009. Dah nak abes pon year 2009..bulan islam pon dah nak masuk tahun hijri yg baru..ada yg tanya aku kat FB..apa azam tahun baru. Huh..azam??.. entahla..yg aku tahu ada beberapa mender yg aku dok kejar tp sampai sekarang still tak dapat2.. aku pon dah sempot dah nih.. Harap2 aku graduate master tahun depan..penat nyerrr tukar itu ini..tologgglaa luluskan sayerrr.... nak muntah dah nih... Certification pon aku x amik lagi 2 paper...tlg la IBM buat promo lagi.. mahal sgt RM 700 per paper..kalau fail???... lesap duit aku..baik aku gi vacation..huhu..

Aku rasa aku malas nak berazam tahun depan.. 2 mender yg aku tulis kat atas pun tak settle lagi....just go with the flow..rasanya lifestyle aku camtuh jer lahh..keje..keje..keje..abis stress aku gi GYM..pas tuh gi vacation.. wht a boring life kan..??..

Dah nak buat mcm mana..dah cam tuh kaedahnyer.. Jom layan lagu Dato Siti yg baru.. actually tuh lagu Opic dinyanyikan semula oleh Dato Siti.. Aku suker lagu nih esp part Rindu…rindu…rindu kalbu memanggil-manggil nama Mu.. rasa mcm nak sembah sujud jer..hanya Dia yg tahu apa yg aku rasa ketika ini..huhu..


Aper pon...

Harapan aku hanya satu..semoga aku tabah menghadapi segala dugaan.

Semoga aku menjadi hamba yang taat, sentiasa bersyukur dan dikuatkan keimanan.
Semoga dipermudahkan segala urusan..
Aku berserah..
Kerna aku hanya lah hamba Mu yang lemah..





Lirik Lagu Opick – Ketika Cinta


Ada tiada rasa dalam jiwa
Rindu akan memanggil Mu
Karna setiap jiwa tlah bersumpah setia
Hanyalah pada Mu

Bila cinta ada di dalam jiwa
Wangi bunga dunia tanpa nestapa
Sgala yang dirasa hanyalah Dia
Hatikan memuja hanya padaNya

Ketika cinta memanggil
Gemetar tubuhku
Ketika cinta memanggil
Hangatnya nafasku
Ketika cinta memanggil
Sang rindu
Ketika cinta memanggil

Rindu…rindu…rindu kalbu
memanggil-manggil nama Mu

Seperti terbang di langit Mu
tenggelam di lautan cinta Mu

Bertabur kalbu yang rindu
Melebur menjadi satu
Bagai menari diiringi pelangi
Ketika cinta memanggil


Dinyanyikan semuala oleh Dato Siti..

Kembara Crocs Oren : Tawaw, Sabah

Monday, December 7, 2009


Here is the veiw of Mount Kinabalu from the flight..


As mention in previous entry, my uncle planned all my itenery at Sabah. He SMS me and suggest to go to Tawaw. Well am just agreed and bank in the cash. According to my untie, it took 10 hrs to reach Tawaw if you drive. Air Asia is recently providing flight to Tawaw. Previously, only MAS. Our flight touch down abt 7.45 am which is 15mins earlier.. 30 min journey.. Just imagine if you drive there..


As we arrived, my uncle fren's waiting there. A guy which is actually few years older then me who is now expending his ikan bilis business. Who knows, this Bugis guy is actually a degree holder from UPM. I salute this guy when he told us how difficult for him to survive in KL in order to complete his studies. He came from a poor Bugis family and he managed to work part time as tukang cuci pinggan to get extra pocket money. Worst come to worst he & his collages 'masuk hutan' and get the ubi kayu to eat when they have noting to eat at all. Not sure la which 'hutan' near UPM tht he went to. How this Bugis guy know my uncle ?.. Tru his task at work. This guy really appreciate my uncle's help tht wht he always said.

From the airport, we stop at Soto Banjar. The word 'Banjar' was the main attraction. My great granny was from Tambilahan, Riau, Indonesia berketurunan Banjar. Frankly speaking, am not used to speak Banjar even my relatives at kampung used it daily. I really excited to try nasi kuning rather than the soto. The owner of the Soto Banjar really can speak banjar and he really excited to speak Banjar with my father. I orded the nasi kuning with chicken.. but stall owner asked : "kada mahu iwaq ?" Then my father node his head and said "Iwaq". Me BLUR.

When the nasi kuning arrived.. it's nasik kuning and fish.. Haiiyoohh.. Iwaq = IKAN..
Damm it.. I donno.. Ni pak aku punya pasal lah nih..

Soto Banjar


Gerai Acil


Kuhara Court

Then we straight to Kuhara Court. We rent an apartment at ground floor facing the pool.

The Servay Jaya

While we waiting for the car to be used in Tawaw, I we went to Servay Jaya, a shopping complex near to Kuhara Court. I wish to find bread for tomorrow's breakfast but is end up with 'survey'.


We got the car when its already noon.. time for lunch. The best place to go, Mamak's rest - Yassin


I wish to go to the Bugis's stall but my uncle experience of food poisoning eating there before, I changed my mind.

Nasi Briani - Chicken covered with rice..

Jangan harap nak cari sos brand lain selain yg di atas..

The we went to Sabindo.. I read tru the net.. Hope to find Philipines thingy there but its end up as sia-sia.

Then we headding to Pasar Gantung. A lot Indonesian stuff there and I bought a few. Do not buy the handcraft here as it is cheaper to buy @ pasar philipino. Here the price was double.

Restoran Nelayan owned by the The Bugis Guy..

Then we back to our apartment and get ready for dinner. Specially invited by the Bugis guy to his own restaurant. Hebat kan..


The menu was suberp..Pucuk Manis, Ikan stim, Ikan sweet & sower, sayur kubis kecik, udang goreng tepung, sotong goreng tepung and the best is daging payau (* rusa liar). This has been requested by my uncle and he managed to find it. I end up with no more diet.. =(

Daging Payau (Rusa)

This restaurant opposite the sea. Laut kat sini x santek sbb lumpur.. If you went there, go and find this rest named Restoran Nelayan. The seafood are totally fresh as the owner export sea food to Semenanjung including the ikan bilis .. No regret.. Ikan - ikan tuh ikan liar bukan bela..

Tawaw by the sea

Tawaw town like China Town

Sungguh unic pintu kedai nih..

Town - Milimewa is almost everywhere in Sabah

Kembara Crocs Oren : Kundasang

Sunday, December 6, 2009

It has been a while tht am silence from blogging and I owe myself to write a story of my vacation. This vacation is actually a family vacation where I took is a reward to myself (of course) and present to my parents. Hadiah drp seorang anak..gitu..

Here the story begins..I Love my crocs Oren... (*overtaw..)

10 day @ Sabah memang best if u know where to go and where to eat..HEHEHE.. In this case aku x der masalah..All activities was planned by my uncle yg tinggal kat Sabah (abt 10 yrs already). My uncle was a great Holiday planner.. Credit to my uncle. (*Clap..clap..Patut la dapat cemerlang every year.. masuk Borneo Post selalu..)

We went to Kundasang a day after we came back from Tawaw.. sungguh pack jadual. Along the journey aku tido kroh..krohh jer la.. while my uncle driving and the eldest dok pot..pot..pot pet.. Jalan sungguh bengkang bengkok..naik bukit turun bukit..mula2 nak cari storm..tp x jadi maka gigh naik WAJA lah. But I saw KANCIL @ Pine Resort.. Huh..gigih KANCIL itu..


Once I open my eye.. Subhanallah.
I do really appreciate the nature. What a great view of Mount Kinabalu.


Kat sini ada jual banyak sayur-sayuran. Strawberry pon ada.. But ppls like to buy mushroom here. While waiting another family to arrive, kitaorg jalan & aku mesti x lepas drp camera pink ini.. lantak la wp bukan SLR. But rugi x der SLR nak amik nive view..x leh zoom dekat2.. Then we proceed to Pine Resort and masa nih dah terasa sejuk.



Nice and peaceful..tht how I can describe abt Kinabalu Pine. My room actually facing Mount Kinabalu. Grate!!.. Purfact for the nature's lover like me..


Lepaking depan pintu pon dah boleh tgok Mount Kinabalu.. Nothing much to do here.. coz it not like Cameron Highland.. X de banyk pembangunan. For family gathering or honeymoon, Kundasang is the best place.


Laici Kampung

As usual, time gi vacation aku mmg suka cuba food. Anything pelik then I will surely buy/try. According to the penjual, ini buah laici kampung. Aku try sebijik terus aku beli sebugkus..sedapp..maniss.. RM 2 hengget jer sekarung.. So cheep.!

Alkisahnya aku ternampak buah nih drp dlm keter masa nak teruskan perjalan lepas berhenti sekejap jumpa en tan...gigih kuar keter gi beli buah tampoi. RM 2 hengget jugak sebungkus. Nasib baik pok cik aku sporting. & sanggup tunggu aku. The taste was so sweet berbanding kat semenanjung. Susah nak jumpa nih..masa kecik2 dulu pernah makan...jumpa kat Bagan Serai..

Buah Tampoi..korang pernah makan?..

Malam kat sini teramat sejuk...teramat sejukk... see the pic.. kol 8 malam dah berkabussss... Well..aku actually dah terting tiong dgn timing kat sabah nih sebab cepat sangat malam.. Lepas makan2 bekal..makan lagi kat cafe then we ols lepak 2 family sambil tgok gambar masa gi Tawaw & Semporna.


Other then scenary, gambar bunga pon cantik.. utk aku better amik gambar drp cuba tanam kerana tangan aku nih berapi.. (*pokok pandan dah mampos..)

White Orchid

Daisy

Err..tataw nama..

Since aku x der gang muda mudi, so i decide to walk around tht morning. Saper soh x plan with my lil sis. (*masa tuh aku gaduh ngan dia..kah..kah..kah..padan muke kena tinggal sbb ada xm..now dia demand nak gi Bali...matila..).

Maka lepas solat subuh..Gigih amik air semayang sejuk senyet..I woke up @5am terus kuar ke balcony hadap gunung kinabalu. Then aku pegi jalan sorang-sorang kat Pine Resort area sambil amik gambar. I know few eyes looking at me..but MYOB lah.. (Mind Your Own Business).


View early in the morning. The lonely tree as a subject..and the sun rise as background..

Masa nih semua suku sakat aku dok syok tidoq.. aku kuar jalan-jalan. Rugi x tgok sun raise...gigih aku amik gambar kalah org guna SLR. (*perasan..)

Gambar nih aku dah low res..sbb x larat nak tgu upload lama2.. aku pilih yang cantik-cantik jer lepas tuh aku burukkan dia.. (*motip)

I wish I am @ Kinabalu Now.. (*Bluekk..am dying with codes and logic..)

Btw, aku kagum tgok rumah kampung kat sini..am questioning my self.. Depa nih x sejuk ka??.. I do realized tht, org sini berkulit cerah. According to my untie, ladies drp kaum Kadazan mmg cantik2.. Hummm.. Aggree with tht.. This remind me to my old pen palls Suenarti Johari. Keningau is too far to reach..Mak cik aku cakap kena pusing guning emas..err..cam misi Puteri Gunung Ledang la pulak..

Daisy - Edited. Edited mmg dah x cun.. Btw, at least i can picture out wht I have gone tru along my vaca..

Now talking abt food kat Pine Resort.. family wise mmg cukup.. sbb high table. Memang berbaloi.. Let say cupon only fo 4 adult. Tp boleh makan 8 orang. We can choose 2 jenis sayur..3 jenis binatang (beef/fish/prawn) .. 1 soup.. air..green tee.. penuh meja..Breakfast..besa2 jer.. Aku x kisah sbb aku dah kena gastric..terlebih makan.. kekeke... Price per room only RM 140 ++ including dinner & breakfast .

Vegii..Fresh Vegi.. Like it.. Balik drp Kundasang dapat pulak sayur sekotak. Kwan pak cik aku ada ladang sayur. So tht generous chinese uncle dtg kat Pine nak hantar sekotak sayur. Kobis..tomato..kobis kecik..kobis panjang..err..tah aper tah lagi.. Haii..Sungguh murah rezeki pok cik aku kat Sabah nih. Alhamdulillah.. aku tumpang sekaki..

Tht all..abt Kindasang.. I like this view..
Gigih nih turun bukit pepagi nak amik gambar jerr..

Nice place to go but will be batter kalau ada banyak lagi pembangunan kat sini.. Youngsters like me (*perasann..) kalau pergi jgn lupa hiking Kinabalu..rugi x panjat Kinabalu..sbb ni jer yg paling trill & adventre. Masa otw balik aku demand lagi nak gi Kinabalu Park..tempat mula pendakian. Thanks to my uncle kerana ikut jer cakap aku... cakap jer nak kemana semua pok cik aku bawak.. Bye-bye Mount Kinabalu.. Aku akan dtg utk menawan Gunung Kinabalu.. Bila?..Entah Bila..